23 Юли, 2024 23:00 2 995 25

Третият мандат и сметките на Румен Радев

  • румен радев-
  • герб-
  • има такъв народ-
  • бойко борисов-
  • ахмед доган-
  • дпс-
  • бсп-
  • делян пеевски

Малко по-сериозни шансове за позициониране чрез третия мандат има президентът, който избира по свое усмотрение на кого да го даде

Третият мандат и сметките на Румен Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шансът на третия мандат да успее е близо до нулата. За какво все пак може да послужи той, на коя партия ще бъде връчен и какви са сметките на президента Румен Радев? Коментар от Веселин Стойнев:

Третият мандат има близък до нулевия шанс да успее. Не само защото именно това очакват всички парламентарни партии в България. А и понеже правителство с третия мандат не би дало принос за изход от политическата криза дори само с временно отлагане на предсрочните избори. Това само би замаскирало причините за кризата, вместо да доведе до разрешаването ѝ. Защото политическият компромис между онези, които показаха, че с първите два мандата не могат заедно да управляват, би трябвало (ако може изобщо) да се постигне първо с техните избиратели, а не да бъде замаскиран и отлаган в един кризисен трети мандат. Постигане на съгласие при третия мандат е възможно на друго извънредно основание, каквото сега не се вижда, а опитите за постигането му само биха продължили агонията.

Малко самореклама и бланкетни разговори

Третият мандат обаче, подобно на втория, може да послужи като платформа за сближаване на позиции. Разбира се, както и при втория, това ще е по-скоро бланкетно и проформа усилие, доколкото всички парламентарни партии знаят, че имат дълг да формират управление, но всички се оказват неспособни да го изпълнят. Същински преговори за компромис и търсене на формула за управление щяха да се случат още в първите два мандата, ако това беше възможно.

Затова третият мандат би имал третостепенни функции. Първата е, че този, който държи мандата, заедно с президента Румен Радев, който сам ще прецени кога да го връчи, ще нагласи графика за изборите така, че те да не бъдат прекалено рано и да се води предизборна кампания още докато трае отпускарският сезон, нито да са прекалено късно и да се проточи агонията на кризата. Тоест, да може да се проведат около средата или втората половина на октомври.

Друга скромна функция е следната възможност: партията, която получи мандата, да го ползва за кратко за своя реклама, заставайки в центъра на прожекторите и домакинствайки на разговори при сдържана любезност с други парламентарни партии. Въпреки предрешеното лицемерие на тези разговори, те биха помогнали на мандатоносителя да изглежда малко по-приемлив пред публиката за евентуален партньор на онези, които в следващия парламент ще имат по-решаваща роля за властта.

Шансове за позициониране на президента

Малко по-сериозни шансове за позициониране чрез третия мандат има президентът, който избира по свое усмотрение на кого да го даде. За разлика от първите два мандата, с третия той е натоварен от конституцията с отговорността да се ангажира с усилията за съставяне на управление и не може да си позволи (поне видимо) сам да саботира това задължение, подобно на парламентарните партии в 50-ото Народно събрание.

В този смисъл от четирите теоретично възможни формации (ГЕРБ и ПП-ДБ вече пропиляха първите два, а "Величие" се разпадна и няма парламентарна група), "Възраждане" и ДПС (на Пеевски, хората на Доган са изключени от групата) са невъзможни и биха били самоубийствени опции за президента. "Възраждане" поставят условия, които почти всички парламентарни формации не могат да приемат (референдуми за пълно откъсване от НАТО, от еврото, от САЩ и т.н.), а ДПС (специално на Делян Пеевски) е пълен антипод за ПП-ДБ и за "Възраждане", както и най-нежелан като единствен партньор за ГЕРБ дори само като подкрепяща сила, камо ли като мандатоносител. Остават БСП и ИТН, още повече, че те единствени вдигнаха ръка, че искат третия мандат.

Румен Радев ще избира между БСП и ИТН

Президентът би могъл да продължи праволинейността си и за пореден път да връчи третия мандат на БСП. Но този път изборът само привидно би бил праволинеен, защото БСП вече не е на Корнелия Нинова и Румен Радев би могъл да докаже, че остава верен на соцелектората, а не на лидерката, която и без това бе в открит конфликт с него.

Сходен малък електорат има и ИТН, а това е партията, която демонстрира най-големи симпатии към Радев. Така че той би могъл да даде мандата и на нея, още повече, че с това може да ѝ помогне да възвърне още избиратели след успеха на формацията от последните избори (ИТН и ДПС единствени спечелиха повече гласове спрямо 49-ия парламент).

Изборът на президента между БСП и ИТН най-вероятно ще бъде продиктуван от възможността самият той да си има малък съюзник или патерица сред парламентарните партии (с по-големите той би могъл директно да се договаря). БСП стратегически дава по-големи, но и по-неясни възможности, доколкото там тече борба за лидерство, но и поредни опити за консолидация на по-широк кръг леви сили. В тази среда Радев може да има по-широки възможности за влияние, но и повече опасности да се оплете в разнопосочни партизански боричкания и интриги.

Спрямо консолидираната ИТН нещата изглеждат далеч по-ясни - тя би могла да бъде негов парламентарен плацдарм, а и полемичен щит срещу атаки, например от Пеевски, които периодично се възпламеняват и затихват. Освен това ИТН е достатъчно гъвкава и геополитически, за да може хем да е пронатовска и проевропейска, хем не докрай, за да бъде и мост към президента в евентуално ново мнозинство, което може да не е толкова прозападно и антируски ентусиазирано, особено ако през ноември Тръмп спечели изборите в САЩ.

Така че скромната роля на третия мандат е да бъде времеви ключ за определяне на точната дата за изборите. Той ще послужи и за друго: да трасира пътечки за позиционирането на президента и на две малки партии за картоиграенето в следващия парламент.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОЙ НЯМА СМЕТКИ и не си прави такива

    7 25 Отговор
    румбата има началници, които му нареждат и които са извън България в една голяма държава на североизток от нас, и първата сричка от името й е ру,…с малка буква…
  • 2 ЩОМ И ЛАКЕ

    21 4 Отговор
    ИТЕ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ПЛ ЮЯТ ПО ПРЕЗИ ДЕНТА.....ЗНАЧИ ПРАВИЛНО ДЕЙСТВА................!
  • 3 зИленски

    10 2 Отговор
    А КОЙ Е АВТОРА?
  • 4 Диджей

    12 1 Отговор
    А къде е Пиши евроатлантикът

    Коментиран от #6

  • 5 Ясемин

    6 1 Отговор
    Има Ал Дондуков1 и Ал Дондуков2. Та 3-ия мандат си е на Президентът.
  • 6 Ясемин

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Диджей":

    ❤️🤣 Има 2 клуба - Атлантически и Ротари. Ротари има бая гнезда в България, но това е пропущено отдавна. Тия "евроатлантици" вече се излага с това наименование.
  • 7 Пич

    16 5 Отговор
    Оставете Радев ! Сметките на Боко , Кире и Ристе хептен няма да излязат !!! Няма кой да избира кретени които се оказаха пълен провал !!! България изгоря , те от сутрин до вечер за Украйна врякат !!! Е ..... да ги избират украинците !!!
  • 8 Мхм

    8 3 Отговор
    Писанието в типичен герб/ пеевски стил. Пропусната е трудно произносимата от пеевски думичка "реминисценция". Какво да прави, магнитът си е магнит, битият си е бит и т.н.

    Коментиран от #9

  • 9 А бе...

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    Ти да не си болен нещо у главъта ?! Няма ГЕРБ , няма Пеевски ! Всичките са пълен гарбидж ако не си разбрал ! Няма добри във филма който ти прожектират !
  • 10 Тия от ДВ

    14 2 Отговор
    кога ще ги закрият то бива антибългарска пропагандня

    Все едно съм в Скопие

    не си гледат мигрантската държава в рецесия акъл дават
  • 11 Точен

    8 7 Отговор
    Само Възраждане могат да бъдат Добро за България. Другите са за личния интерес.
  • 12 Гунчо

    4 8 Отговор
    Гледа като пребозал.
  • 13 плюс минус

    9 5 Отговор
    Партиите, по точно техните ръководители и депутати, вече за нищо не стават.
    Може би е време Родината да стане президентска република?
    И да се напише нова Конституция!

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ти да видиш

    9 7 Отговор
    Швабите от Дойче веле защо не си гледат техния нацист Шолц ами тръгнали да коментират нашия президент .
    Щом се появява статия на Дойче веле по някакъв повод значи някой им бърка в евроатлантическите зад буци и не могат да си намерят място.
  • 16 Мемет Пирата

    0 15 Отговор
    Не ме интересува Румен Радев! Ако беше родолюбец щеше да подкрепи Ивелин Михайлов! Аре черта

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ехааа

    3 5 Отговор
    Значи партиите не можели да приемат откъсване от Америка....бе колко избиратели имат тези партии...20% от всички имащи право на глас!?! А наистина възраждане въпреки някои добри идеи предлагат глупави неща без да предлагат алтернативи....излизаме от НАТО но може ли нашата армия да гарантира сигурността ни без да има общоевропейска армия...НЕ МОЖЕ!! а иначе отлагане на еврото и откъсване от Америка биха го подкрепили мнозинството българи
  • 19 Видяхме

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мемет Пирата":

    Колко струват хората колко Ивелин....то Радев се излъга в Кирчо и сега парен каша духа

    Коментиран от #21

  • 20 Е хайде!

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "плюс минус":

    Гумен Гадеф и сие в затворите, Бат Бойко президент! А комунистче искаш ли?
  • 21 Явно си сляп?

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Видяхме":

    Така се "излъга" руската подлога та дори и канадец направи премиер! Сега се праЙ на умрела лисица!!!!!!!!
  • 22 Вярва ли някой

    5 0 Отговор
    че Плешо Цирея може да смята??? Слушка папка и изпълнява заповеди от кремля!
  • 23 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 1 Отговор
    НА СНИМКАТА , ЕДНА ФАШИСТКА МУТРА ..............,.. ФАКТ !
  • 24 Хасен

    0 1 Отговор
    Разбира се на Слави ша даде, без съмнение. И Слави с доган, БСП, разбира се изхаждане и част от пепе и ДБ ще има сглобка. ГЕРБ и ДПС на Пеевски няма да участват
  • 25 факти

    1 0 Отговор
    България не трябва да прави грешката отново дс избира този руски uбpик Румен Гадев.