Тема: Украйна

25 Юли, 2024 06:01 3 429 63

Как аристопопулизмът на Тръмп ще засегне България

  • тръмп-
  • нойзи-
  • сащ-
  • българия-
  • украйна-
  • доналд тръмп-
  • аристопопулизъм-
  • популизъм-
  • ивка бейбе

Тръмп и Ивка Бейбе - до този жалък финал стигнаха дългогодишните културни усилия за лично и общо усъвършенстване и моментни квантови скокове към познанието

Как аристопопулизмът на Тръмп ще засегне България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Нойзи Цветков:

За авторство на термина спорят редица либерални медии, но някак всички са съгласни, че става дума за "дървено желязо". Новото в кампанията на Тръмп и Ванс - "аристопопулизмът" - най-общо означава, че мултимилионери внезапно са се загрижили за леви политики, защото чувстват популисткия уклон и общото усещане, че "повече не може така".

Още новини от Украйна

Кое повече не може така? След като дясната либерал-демокрация се барикадира окончателно в стил "богатите знаем по-добре как", сега тя дава един вид заден, за да отговори на определени левичарски уклони. Под мотото: Не може повече така с неравенството.

Което е леко парадоксално: нито едни традиционно левеещи маси от хора в Първия свят никога не са живели по-добре - има телефончета за всички, социални услуги, социални мерки-подаръци, включително при торите на Риши в Англия. Но не - лявомислещите са безмилостни. Колкото повече им подаваш пръст, толкова повече искат да изядат цялата ръка. Q.E.D., що се отнася до успеха на лейбъристите в Англия.

Аристопопулизмът и олигархичният модел в България

Как е у нас, във Втория свят? Ами, като за втори - представете си го като OnlyFans, в която момичето е вайръл и смята, че е защитена от системата, чрез която монетизира най-милите си видеа, но всъщност винаги се намират група загорели хакери, които ще пуснат съответните интимни клипове безплатно на някоя порно платформа. И това много прилича на нашия моментен вариант на демокрация - партиите уж се разголват единствено пред ограничена аудитория от платени ултраси, но всъщност всички им гледат интимните моменти и не смятат, че това ги задължава да гласуват. Последният случай с ДПС е точен пример - единият корпулентен иска да запази феновете си, но другият стародавен му "хаква" видеата и ги пуска за общо потребление. Резултатът за момента е трагичен, ще го видим и на следващите избори през есента.

Но защо "аристопопулизъм", който сякаш обяснява всичко с една дума? Много просто - защото олигархичният ни модел, оженен икономически за държавата, знае, че бедният човек по места е страхлив и лесно податлив на всичко, особено ако получи на ръка 100 лева "данък подчинение". Той не подозира и не го интересува живота в София, където се разпределят големите пари. И няма как да осъзнае, че стоте лева за глас за откраднати от самия него. Това важи и за белите гета в самата София, но за тях - друг път.

Как биха реагирали в България на победа на нео-тръмпизма?

Как ще се отрази нео-тръмпизмът у нас? Смея се, защото повечето му адепти не доразбират за какво става дума, а то е много просто - той ще трябва да слугува и на неолиберализма. Самият Тръмп вече също разбира, че белите мъже се налага да отстъпват, така че той ще се опита да обедини всички нови полове, само и само да стане президент.

Чудно ми е единствено коя партия у нас как ще реагира на Тръмп, но това не е трудно: Борисов ще си постне за кой ли път снимката с Тръмп, където дълбоко се навежда, ама то е така за по-малките държавици и държавници. Пеевски така обича САЩ вече, че е възможно да се докосва на неприлични места като Натали Портман в "Черния лебед". ПП-ДБ ще схванат, че новият тръмпизъм не е чак толкова лош и част от подаянията ще продължат. На "Възраждане" им е все тая, докато ситуацията е в полза на лидера им.

Класиката на аристопопулизма бяха левите, начело с БСП - хайверена партия, сглобена от ченгета милионери. Вече не са, защото твърде малко хора кълват на тази апорийна глупост. След тях дойдоха ГЕРБ, най-левите от левите - все пак там се очаква, че лидерът лично ще раздава кинти от джипа. Между другото, само Борисов беше истински ляв поради инстинкта си - дай на бедните нещо, за да не те ругаят. И точно тази политика днес доведе до нещо много просто - най-бедните в целия ЕС (преди Унгария да ни изпревари). Трудно е да се обобщят всички културни и икономически вреди, които ГЕРБ и ДПС нанесоха на тази страна - но може да звучи така: Пускаме малко, източваме много, хората са доволни и с малкото.

Тръмпизмът и войната в Украйна

За съжаление, масата си избра прости лидери. И всички приказки на реформистите, че има и друг начин си останаха приказки. Друг е въпросът, че част от реформистите не бяха и не са на висотата на задачата, която си поставят.

Включително по въпроса за "мира" в Украйна. В този смисъл ние си оставаме твърдо "Втори свят" - икономически и политически повтарячи. Как никой не зададе най-очевидния въпрос, а именно - как си представяте мира в Украйна? Има само два варианта за отговор - агресорът Русия да се изтегли, сякаш нищо не е било, и втори - Украйна да се предаде и да отстъпи една трета от територията си плюс Крим. При кой от тези варианти говорите за мир, Радев, hello? Мисля, че е ясно.

Опасявам се, че с Тръмп може да има и Путинова Молдова, дано не и България.

Аристопопулизмът само позира, че върши някаква работа

Проблемът всъщност е, че заради дигиталната революция всичко трябва да е просто и ясно, като по националните телевизии.

С други думи, дългогодишното копането в каменистата нива на българския постмодернизъм, културните усилия за лично и общо усъвършенстване и моментни квантови скокове към познанието стигнаха до този жалък финал - Тръмп и Ивка Бейбе.

Когнитивна драма, политическа също. Приемаш закони заедно с тези, срещу които априорно ги приемаш. Сякаш искаш съдействие от Арсен Люпен да препотвърдиш, че трябва да се борим с кражбата.

И точно това е "аристопопулизмът" - той не върши истинска работа, просто прави така, че самопровъзгласеният елит да позира като нещо, което решава реални проблеми. Докато всъщност само се оправдава, че няма мнозинство. А той, де факто, е самото нещо, което не върши работа - ако постулираме в стил питагорейци.

И все пак чорбаджи Марко може да спре баба Иваница

Как не се намери поне един наш политически лидер, който да измери емоционалната температура на своите, но и на другите, и да поведе. В Полша например има традиция по този въпрос - от Лех Валенса до братята Качински. И затова Полша днес е западна държава, а ние - не сме.

Вместо това - "пост-ченгеджийска" и съответно "олигархична" държава. В която играем един и същи политически "шуплатер" - това е един много смешен и традиционен баварски танц с повтаряемост на стъпките. Че и въртене в Платонов кръг. Българската коментарна "линейка": ако кабинетът мине, вие защо е минал, ако не - тиру-лиру защо не е минал и що пак избори.

А политическата класа, аристокотките там, са доволни. "Спи, бабината, спи, че турците ще дойдат да те грабнат", ако повикаме на помощ Вазов и неговата баба Иваница. Ето този насъщен страх работи за аристопопулистите - за момента е чудесно България да бъде премазана граждански, да крее пред измислените торбалани, да не смее да погледне под леглото на собствената си съдба.

Но за щастие има и чорбаджи Марко, все пак, който казва навъсен на майка си: "Мале, стига си плашила с тия турци децата, ще им оживей страхът на сърцето".

Ерго, олигархичната аристо-нещо си не ви е превзела. Вие сте умните, и от все още вас зависи. Ако не сте се отказали.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Центаджии

    54 8 Отговор
    На нас от Козяк ни казаха да викаме за Бай Дън!
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    50 6 Отговор
    Ей пияндрок, по-добре се скрий!
  • 3 Последния Софиянец

    50 7 Отговор
    Популисти са демократите защото харчат повече от колкото изкарват и бутат САЩ към фалит.
  • 4 ⚜️Лопата с чип⚜️

    57 4 Отговор
    Ей, Ньойзи ли си, кво си, не те знам, обаче недей да си измисляш думички и да ми го играеш ентелегент! Няма Аристопопулизъм! Кво е това? Илитерат и графоман!
  • 5 🍊🍋🇧🇬

    20 4 Отговор
    🇺🇸MAGA🇺🇸 Доналд Тръмп, следващият Президент на USA.🇺🇸
    Трите Букви на Доверието, USA 🇺🇸🏈🇺🇸
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Някой

    59 3 Отговор
    Винаги с подозрение се отнасям към "анализите" и внушенията на ДВ
  • 8 Гошо

    41 4 Отговор
    Ама тоо изтрезне ли вече?
  • 9 Този космат като

    48 5 Отговор
    Маймуна интелектуалец, така влюбен и запазнат с всичко английско, и той тръгнал да ни мери щастието по телефончетата и социалните помощи и подаръци! Дървено желязо било, а ти бе - интелектуалец-пияница?
  • 10 ТаУмВзе

    37 7 Отговор
    Соросоидчетата, превъртяха Флипера по Команда на Галя от Посолството де! Смех да е.
  • 11 Аз само квото каже Нойзи слушам

    36 3 Отговор
    Квото каже , аз знам, че трябва да правя обратното и съм щастлив.
  • 12 Му ха ха ха

    26 2 Отговор
    Идва краят на англосаксите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Един човек

    8 29 Отговор
    Много смислен и анализиращ .
    Това е истината за БГ , пълна бутафория
  • 15 СЕТ

    23 8 Отговор
    Полша не е станала по-западна държава, отколкото е била преди ВСВ, нито пък тикволандия ще стане.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мурджо

    16 2 Отговор
    Пием си и си карам си щот съм си пич, ама голям пич...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Факт

    26 3 Отговор
    Нойзи лиже Полски гз! Служи си с клишета. Не може да обясни значението им, не може да обясни ситуацията, нито връзката между събитията и съответно не може да направи извод.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ужас

    24 2 Отговор
    Щом DW опряха до един доказан алкохолик, наркоман и престъпник да им пише статиите значи медията върви към закриване!
  • 25 КОГА ГО ПУСНАХА НОЙЗИТО

    26 2 Отговор
    Този е доказателство, че редовното пиене унищожава мозъка.
  • 26 Човек

    5 25 Отговор
    Тръмп не е просто мултимилионер. Той е мултимилиардер, натрупал богатството си на гърба на народа. Говорим за изпечен измамник, който е завлякъл с пари и имоти безброй хора. Не случайно срещу него са водени над 4000 съдебни дела. Че той дори не си плаща данъците. Този боклук ли е загрижен за обикновените хора? Той ги презира. За него те са просто средство за придобиване на власт, която му дава имунитет, който му е много нужен за да не влезе в затвора. Тръмп изпитва истинско удоволствие когато лъже плебеите и ги употребява за целите си. Как ще повлияе това на България? Никак, защото той няма да стане президент. С Тръмп е свършено.

    Коментиран от #31, #32

  • 27 Българин

    24 4 Отговор
    Не знам как аристопопулизмът на Тръмп ще засегне България, но знам как ще засегне Нойзи - няма да има вече центове, няма да има и пиячка:)
  • 28 Каунь

    18 0 Отговор
    Де да бяхме във вторият свят ама май вече сме на нивото на банановите републики. Е не се косете поне банани има за всички - ГМО.
  • 29 Красимир Петров

    20 3 Отговор
    И този пияндурник ни плаши с Тръмп хаха
  • 30 Да Бе Да,

    21 2 Отговор
    България била Втори свят? - де да беше.... България, след западно-европейската нео-колонизация е далеч зад Третия свят, защото много държави в Африка изпревариха Колониална Демо(н)кратична България

    Коментиран от #33

  • 31 Реалност

    16 2 Отговор

    До коментар #26 от "Човек":

    Тръмп е ангел в сравнение със синчето на Байдън, досега се оказваше натиск върху прокуратурата, но свърши вече тая и скоро Хънтър ще си получи заслужената доживотна присъда за кражби и укриване на данъци в особено големи размери, а ако го подхванат и за измамите в Украйна може и на електрическия стол да седне.
  • 32 Напреднал

    16 2 Отговор

    До коментар #26 от "Човек":

    Ти пък къде се склагаш с познанията си за Тръмп? Целта на Тръм е да направи САЩ велики отново - ти разбираш ли какво значи това? Натрупал бил милиарди незаконно. Нищо подобно - Тръмп е доказал се бизнесмен, който много добре разбира какво е необходимо днес за успеха на САЩ и това определено не е пътят по който водят държавата демо(н)кратите.
  • 33 123

    18 0 Отговор

    До коментар #30 от "Да Бе Да,":

    По Живково време бяхме на 23 място в света по икономика, сега сме след Танзания, но пък имаме банани в изобилие, може и да нямат вкус, но пък срока им на годност е по голям от този на бялата и черна техника:)
  • 34 жжжжжж

    15 1 Отговор
    нойзи не беше ли от групата на герб-трезвеници? или докато беше пиян е от герб. сега при новата служба при сорос стана "трезвен".....лицемерието им няма край.либералният"рай" сам се уби. дано вие да разберете това.
  • 35 Хаха

    11 2 Отговор
    "...И затова Полша днес е западна държава, а ние - не сме". Трагедията на провинциалният интелектуалец - все се стреми да бъде нещо друго, което той самият не е. И това не му дава покой. "Другото" задължително е нещо модерно в момента и задължително "чуждоземско".
  • 36 Уса

    15 0 Отговор
    Вече няма независими и свободни медии всичко е зейнало за пари
  • 37 тц тц

    15 1 Отговор
    Г-н пияндурник, да си западна държава отдавна не е повод за радост, а е за срам!
    Всички виждаме само за 30 години в какво се превърна Дубай, само за 20 години Китай се превърна в най мощната световна икономика, а само за 5 години Индия вече е трета. И докато Русия въпреки санкциите влезе в топ 5 на световните икономики, Германия за пръв път в историята си изпадна от там, стигна се до там, че емблемата на Германия Мерцедес е пред фалит и разпродава активите си на китайски фирми.
  • 38 Ъруин

    11 1 Отговор
    Мълчи ве пиянка!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ей, ПиенцЪ

    6 1 Отговор
    Ще извадя дрегера...
  • 42 Коментар

    10 2 Отговор
    Разбирате ли сега защо за това пиянде няма съд?
    Ами той е отсоросоидните еничари.
    Тях в България нищо не ги лови.
    Много е лесно да се продадеш като цървул на краварите.
  • 43 Смях и позор

    9 1 Отговор
    Най-бедната държава в ЕС и НАТО станахме просто донори на най-богатите държави и в двата клуба.
  • 44 Поредният

    7 0 Отговор
    Тюрлю гювеч
  • 45 Ирина Асиова

    8 3 Отговор
    Тръмп беше преизбран за президент в мига, в който с окървавено лице се изправи, вдигна юмрук и извика три пъти: Борете се!
    Филмът свърши. Това, което ще гледаме до ноември са дългите финални надписи.
  • 46 1111

    2 8 Отговор
    По никакъв начин. Той няма да спечели.
  • 47 Тома

    7 2 Отговор
    По добре е да пишете на това пиянде нойзи взеха ли му колата или с връзки му е оставиха
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гунчо

    9 0 Отговор
    И при Тръмп, и при Байдън, това нойзи щеше да е в затвора. Тъй че да се радва, че живее в България и е на свобода.
  • 50 хе хе

    3 8 Отговор
    България все още си е руска губерния. Няма нито едно неопровержимо доказателство, че на 10.11.1989 нещо в България НАИСТИНА се е променило. Напротив. Излизащите документи от онова време, както и изказвания на активни участници в тогавашните събития говорят че тогава е имало дворцов преврат, в който властта е преминала от български директно в руски ръце. Това е и обяснението, защо 35 години тъпчем на едно място и продължават да ни грабят. В България все още не е започнал Прехода.

    Коментиран от #52

  • 51 невероятни писачи

    9 0 Отговор
    се навъдиха. Глупостта се шири навсякъде.
  • 52 Така е

    5 3 Отговор

    До коментар #50 от "хе хе":

    Руснаците продължават да ни управляват
    По тяхна заповед влязохме в Европейския съюз
    По тяхна заповед влязохме в НАТО
    По тяхна заповед ни управляват американски марионетки
    И така нататък и така нататък

    Коментиран от #53

  • 53 точно така

    2 8 Отговор

    До коментар #52 от "Така е":

    Руснаците насила набутаха България като руски Троянски кон в ЕС и НАТО. Затова, хем сме членове на тези клубове, хем не съвсем...
    И така нататък
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ако популизмът на Тръмп

    0 4 Отговор
    спечели, той ще предвижи дневния ред на 400 много ботати хора в Америка. Проектитите на един от неговите донори са свързани с повече сървейланс на масите. Ще има орязване на помощите за социално слаби, защато Ванс смята, че чрез "помощите държавата промотира бедност". Ако се договорят за спиране на конфликта в Украйна, това не значи че няма да започнат друг и съответно от нас ще се иска повече за Нато.
  • 56 Меркуцио

    3 1 Отговор
    Баба Илийца, Нойзи, баба Илийца!


    P.S.Очевидно германците са имали едно наум, дори когато категорично се отрекоха от нацизма, ей така, да им напомня за Гьобелс като пример за отвратителна пропагада! И честа се падна на Дойче веле, of course!
  • 57 Милчо Мицков

    2 2 Отговор
    Не е лошо,мразят го,но го четат....Ама си попийвал,само заврените зетове не пият,защото ги е страх от тъщите.И това ще отмине.Авторът е умен,дано си е взел поука.
  • 58 Крумов

    2 3 Отговор
    Интересен текст, но специално - Украйна не е наясно - Русия води война - за да разшири максимално територията си и да отстрани заплахите от Запада, които непрекъснато се появяват - така беше и при Хитлер.
  • 59 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    НОЙЗИ : " СЕГА ЩЕ СЕ ПОНА Г Ъ ЗЯ -ЗА МАЛКО ПАРИЦИ , ЧЕ СЪМ ПОЗАКЪСАЛ --- ОТ НОЕМВРИ ЩЕ СЪМ ДРУГ И СХВАТЛИВ " !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 60 Хлъц

    4 0 Отговор
    Пиши на Български бе,Нойзи..Тюрлю гювеч,от ингилизки слова,и засукани изразни средства.Ползвай Азбукито бе,келеш.Нашият език, българското слово,има предостатъчно богати ,верни , точни думички за всичко .Колкото по не можете,толкова по сложно говорите и пишете.
  • 61 Хххххххххххх

    2 1 Отговор
    Господарите на автора на тази боза се опитаха да убият Доналд Тръмп. Мислите, че той няма да отприщи библейско отмъщение ли?
  • 62 граф Монте Кристо

    2 1 Отговор
    Открит е сезона за охулване на тръмписттите и републиканците в сащ,та нима Тръмп е обещал равенство,виж само как с лека ръка му приписват подобни намерения,нахвърлят се със злостни филипики за да го оклепат и очернят.С подобни клевети и сплетни не може да се прикрие,че републиканците имат далеч по-реалистичен поглед и че щатите не могат повече да тормозя и грабят целия свят,времето на хегемонията им изтече.
  • 63 не може да бъде

    0 2 Отговор
    Прочетох статията както се окзва с един ден закъснение и това прави мнението ми безмислено.Но има нещо което ми се струва правилно и което модераторите да имат пред вид в бъдеще-когато г-н Ивайло Цветков реши да пише статии по наболяли въпроси е необходимо да бъде проверен с дрегер на колко промила е!?