1 Август, 2024 08:00 2 371 37

Божидар Чеков: Осиротялото приличие

  • олимпиада-
  • откриване-
  • божидар чеков

От революцията през 1789 до днес неподчинението и провокацията са се превърнали в мотор за изкуството

Божидар Чеков: Осиротялото приличие - 1
Фермата на Мария-Антоанета във ВерсайСнимка: Фейсбук/Божидар Чеков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като малки ни възпитаваха да отстъпваме местата си на по-възрастни хора в градския транспорт. Да благодарим и да се извиняваме, когато е необходимо. Като влизаме в църква да сваляме шапка. Учиха ни, но и ние сами се учехме защото го виждахме около нас. Нямаше предмет „приличие“, нито катедра или закон. В Конституцията също го няма. За да бъде разбрана поне отчасти церемонията по случай откриването на Олимпийските игри в Париж, е необходимо да се знае, че подсъзнанието на французите е пропито със закона „забранено е да се забранява!“

От революцията през 1789 година до днес неподчинението и провокацията са се превърнали в мотор за изкуството, на модата и на изобретателността. В много случаи - за сметка на правилата. Понякога извън тях. От Густав Курбе до Пикасо и от Коко Шанел до Густав Айфел.

На 26 юли освен блестящата постановка на церемонията, нейните режисьори прибягнаха до погазване на свещеното, на недосегаемото до днес – християнската вяра. Направиха го в името на нова идеология включваща борбата на LGBT и на всички видове малцинства. В резултат, мнозинството във Франция и 4-те милиарда християни по света, се почувстваха пренебрегнати и осквернени.

Дошлите от Южна и Северна Америка туристи, както тези от всички краища на Европа, напълниха удобните трибуни около игрищата за мачове на Бич-волей, фехтовка или плуване. Те бяха дошли за спорта, не да взимат уроци по история. Много от тях дори не говореха френски. Оспорваните срещи по джудо и баскетбол им помогнаха да забравят четирите часа на дъждовната вечер при откриване на игрите.

За представителите на различните монархически династии, тази церемония ще остане обаче незабравима. Техният списъкът е внушителен. От десет съседни държави, Франция граничи с осем монархии. Добронамерени, всички бяха дошли със съпруги, деца и роднини. За кръщелните свидетелства на някои от тях са необходими 2 -3 страници. Кралят на Испания Фелипе VI и съпругата му – кралица Летиция. Кралят на Дания Фредерик и съпругата му кралица Мари. Великият Херцог на Люксембург Анри и Херцогинята Мария Тереза. Принц Алберт II на Монако и съпругата му принцеса Шарлен.

Близки или далечни роднини на Мария-Антоанета, волю неволю, изтърпяха 45 минути през които, пред очите им отрязаната глава на френската кралица бе съпроводена от зловещия химн на революционерите от 1790г. „ A ça ira, ça ira, les aristocrates on les pendera!'' ( А ще стане, ще стане, ще обесим аристократите!)

Няма французин, който да се гордее с обезглавяването на 37 годишната кралица. За всички то е необосновано. Тежи им на съвестта и до днес. Мария-Антоанета е била лъчезарна, модерна и толкова възпитана, че когато качвайки се по стълбата на ешафода, настъпва леко палача си и му се извинява: „Господине, моля да ме извините, не го направих нарочно!“

Случайно или нарочно претенциозните създатели на церемонията пропуснаха Шарл Мартел, Жана д'Арк, Виктор Юго, Мария Кюри и Марсел Сердан!? Имена които обединяват и с които французите се гордеят.

Потомъкът на Бурбоните и косвен внук на Луи XIV – Великият Херцог д'Анжу – Шарл Филип д'Орлеан, публикува обширно интервю в което казва: „Плача от срам за Франция!“

Главният виновник и режисьор на спектакъла – Томас Жоли се оправдава всеки ден пред всички възможни медии. Той не бил разбран! Съвсем друго е искал да каже. Подигравката с християнската религия не била неговата цел.

Участникът в кошмарната пародия на „Тайната вечеря“ на Леонардо – боядисаният със синя боя Филип Катрин не може да обясни смисълът на ролята си. Какво общо има Бога на виното и разврата с Олимпийските идеали? За разлика от Томас Жоли той се крие зад мъдростта на евангелието: Прошката е същността на християнската вяра! - повтаря Филип Катрин, на който иска да го чуе.

Майсторите на церемонията на Олимпийските игри 2024 година в Париж, смаяха Света и си сложиха в джоба 120 хиляди евра. Индулгенции за „приличие“ няма да получат никога.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво!

    49 6 Отговор
    Великолепна статия!
  • 2 Факт

    9 8 Отговор
    Програмата се пише, религиите се налагат, революциите се правят все от едни и същи хора с връзки. Докато не дойдат Хуно-Китайци да оберат медалите.

    Коментиран от #23

  • 3 Баба Гица

    28 7 Отговор
    Хайде още една по върня за французите. По колко ли плащат, че всеки ден бълват подобни "извинения" и обяснения. Като им е забранено да забраняват, да си показват топките у тях, не пред милиони публика, вкл. И деца. За починалите или добро или нищо. А те са отдавна починали в из врат ените си умове (гайтаците, сътворили тази просстотия) и воннящото им разлагащо се тяло се влачи по гайпаради и модерни тайни вечери, където вместо сина божи са сложили мазна свиннка. Благодаря ви за "културата", но на всички нормални ни е ясно какво сте. Дълбаете дъното
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мъдрият

    23 2 Отговор
    Мръсни и гнусни извратеняци!

    Естествено не съм гледал тая помия, но не се учудвам, защото за тия ... няма нищо свято!

    Но Бог ще ви въздаде според делата!
  • 17 Русия

    39 7 Отговор
    Наскоро се върнах от Москва. Наптрави ми впечатление, че в метрото и другите превозни средства, щом се качи възрастен, майка с дете или човек с някакъв проблем, ведна му отстъпват място и въобще- оказват помощ! Така беше и у нас преди демокрацията, която всъщност се оказа демонстрация на демокрация!
    Айде, давайте с минусите!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    8 6 Отговор
    ВАСИЛ ЛЕВСКИ Е КАЗАЛ ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА
    .... ДА МИ ГО СВИРЯТ И АНТОАНЕТАТА И САКСКОБУРГОТИТЕ - УИНДЗЪРИТЕ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО:))
  • 20 Днес младите не отстъпват място

    25 2 Отговор
    на възрастните в трамвая. Гледат нагло като дебилчета. На какво ги учат, не знам.
  • 21 предстоящо

    12 1 Отговор
    След "Вечерята..." на откриването се готвели да закрият със "Закуска със "тревата".
  • 22 Още един

    5 19 Отговор
    обиден буржоа. Ако всички се ръководеха от благоприличие нямаше да има Лотрек, Курбе, Дикс, Шиле, в литературата Бъроуз, Буковски. Престанете да се правите на ощипани. Винаги ще има хора, които искат не да възпитават, а да провокират.
    Колкото до аристократите, те отдавна са преодолели семейната травма, а в дворците на предците са видели по-разюздани картини.
    Богът на виното има огромно значение за тези, които първи организират игри. От култовите му песни произлиза драматичната поезия.

    Коментиран от #28

  • 23 Боро

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Религията се приема. В голяма грешка си. Налагането на религия води до създаване на псевдо религиозни маси, които нямат вяра и се подчиняват на суеверни ритуали, измислени от самите тях. Същото е и с атеизма. Налага се, но не се приема. Според стотици проучвания, няма атеист, който не вярва в някаква висша сила, лоши знамения, карми, астрологични прогнози (зодии) и т.н. Обличането на "късметлийска" дреха или носенето на предмет за късмет, избягването на определени места, предмети, хора също са ширещи се суеверия. Суеверие, преведено на български е празноверие, вяра в собствените си фантазии.
  • 24 гост

    10 3 Отговор
    Такова извратено беше откриването ! Ха сега си представете какво ще бъде закриването !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Албена

    12 3 Отговор
    Фрапантното е, че нямаше никаква реакция от страна на папата, който се предполага, че е лидер на християните католици, и това ви показва за кого всъщност работи този човек.

    А в същото време мюсюлмански страни като Иран и Турция осъдиха поругаването на християнската религия.

    В какъв пагубем евроатлантически свят живеем!?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Еми излез на улицата

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Още един":

    свали си гащите и се изакай.
    Ако някой ти каже, че е неприлично му кажи, че си българският Буковски.
  • 29 Госあ

    4 2 Отговор
    Не е зле и Лавоазие да бъде споменат, като ще плачем за Мария Антоанета, Чеков 😉 Ако има някой невинен тежащ на мястото си, то това е той. Пък макар и не толкова модерен като Мария Антоанета и чак такъв любител на пастите. Жана д’Арк кой я уби ? Май кралят, А ? На когото върна половин Франция. А не простолюдието (в случая го казвам със смесени чувства, защото френското значение на простолюдие не е като в Япония). Няма как, покрай сухото гори и суровото и покрай Мария Антоанета и Лавоазие се е простил с живота си.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Факт

    1 2 Отговор
    Буковски може да бъде модел на подражание само на български не-рез! При това е бил на издръжка по културни програми както някогашните социалистически и днешните демократични поети.
  • 34 Повтарят

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Преди ревовлюцията от 1789г. Франция е била най-богатата държава в Европа от която всички са копирали. След 1789г. настъпва погром над християнството - затворени черкви, избити свещеници,а Нотр Дам е превърната в обор. Лавоазие е една от десетките хиляди образовани жертви на парижкия лумпениат. Сега повтарят 1789г.

    Коментиран от #35

  • 35 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Повтарят":

    Донякъде съм съгласен…но донякъде…дълга тема. Действително революцията ражда буржоата, която е по зле от дворцовата аристокрация, но мизерията по градовете е била голяма преди революцията….
  • 36 Госあ

    1 5 Отговор
    Вижте, путиновите наративи, които авторът използва са нелепи като самият Путин. Въпреки че харесвам Русия и уважавам нашите културно-исторически връзки, двустранни -нека не забравяме, не понасям самия Путин. Подкрепям и предизвиканата СВО. Путин си позволи да дава епитети на СССР, при положение че сегашна РФ е точно както сравнението между НРБ и РБ, дори по зле. Путин е гопник. Затова е толкова нелеп, бленува за империя и кралство, а се е появил от крайните квартали на Петербург. Нали така ? Сами разбирате що за нелепост, точно като изказването му за СССР. И тук ще спомена Ломоносов и неговата история как е обикалял по университетите в Петербург без да искат да го приемат, защото не бил син на дворянин. Докато не излъгал, за да го приемат. Когато разбрали за лъжата му, вече били разбрали и за таланта и трудолюбието му, та не го изхвърлили все пак. Ломоносов и Лавоазие имат общо - един много фундаментален закон 😉 Имат и разлика - единият е бил от едната страна, другият от другата. Ломоносов разказва за дългите си периоди на хляб и вода по време на следването. Та гопника Путин връща онези наративи за времената на Ломоносов и подопечните му ги разпространяват. Не случайно разграничавам далечния Изток и нека си го кажа Китай и Япония от запада. Системата в Индия днес прилича на западната преди революциите. Затова най добрите математици, физици и биолози на Индия не са в Индия. Повярвайте, ако бяха от най високите касти щяха да си останат там. Щото тия касти и

    Коментиран от #37

  • 37 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Щото тия касти имат бая висок стандарт. Та, за разлика от другите аристокрацията в Китай е била и в момента след перестройката е базирана на селекция, а не родови връзки ! В Япония, аристокрацията е била най вече военна, всички знаем за нея, а съветниците на императора отново са били избирани със селекция, а не чрез родово-общинен строй. Това, което пропагандират путинистите е нелепо, както е нелеп и самият Путин от крайните квартали, който го пропагандира. Всъщност, това е олигархичната баджанащина. Казано на български. Е айде мерси ! По добре да се съобразявам с джендъри.