Тема: Украйна

28 Октомври, 2024 10:10 1 344 65

Глад за работна ръка: Русия търси хора за военните заводи

  • руска армия-
  • русия-
  • украйна-
  • работна ръка-
  • курганмаш-
  • оръжия-
  • владимир путин-
  • заводи-
  • мобилизация

Нови хора се привличат с високи заплати и защита от мобилизация. Но обещанията невинаги съвпадат с реалността.

Глад за работна ръка: Русия търси хора за военните заводи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През последната година в руския военно-промишлен комплекс (ВПК) рязко се увеличи търсенето на специалисти за производството на танкове, артилерия, експлозиви и друга продукция – всичко това заради войната, която Русия вече трета година води против Украйна.

Кадрите не достигат – заради мобилизацията, масовата емиграция и заминаването на фронта по договор. В тези условия предприятията от руския военно-промишлен комплекс примамват нови работници с различни преференции, включително високи заплати и „гаранция“, че няма да се окажат на фронта в Украйна. Но на практика обещанията невинаги съвпадат с реалността.

Още новини от Украйна

Русия не може да реши въпроса с дефицита на кадри

В бюджета на Русия за 2025 година е заложена огромна сума за военни цели – 13,5 трилиона рубли, което представлява 6,31% от БВП. Руските власти наливат пари във ВПК, но за да се увеличи производството, трябва да бъде намерена свободна работна ръка, посочва пред ДВ икономистката Наталия Зубаревич.

По нейните думи, в момента в сферата на руския ВПК са заети над два милиона души. Но тя пояснява: това, което президентът Путин с гордост нарича „исторически ниско ниво на безработицата за последните 15-20 години“ всъщност е съпроводено с небивал кадрови глад в различни други области – на практика „свободната работна ръка“ е свършила.

Поради това, както обяснява експертката, предприятията във всички отрасли се опитват да привлекат кадри с по-високи заплати. По данни на Министерството на търговията ръстът на заплатите във ВПК за две години е достигнал 30-60 процента. Зубаревич обаче изтъква, че заради политиката на руските власти тази ситуация създава множество дисбаланси, за които „икономиката рано или късно ще накаже“.

Как примамват работници във ВПК

Проучванията на ДВ показват, че в обявите за работа някои работодатели обещават много социални гаранции и различни бонуси, за да примамят нови сътрудници. В завода „Яков Свердлов“ в град Дзержинск, който произвежда отбранителна продукция и експлозиви, се предлагат например високи заплати с индексация, сигурна защита от мобилизация, както и транспорт до дома след вечерните смени. Само че – както коментират работниците – нерядко им се правят удръжки от заплатите заради забележки към качеството на работата им, а и натоварването за една и съща заплата е различно.

От ракетно-космическата корпорация „Енергия“ в Московска област също постъпват оплаквания, свързани с обещаните високи заплати. По същия начин стоят нещата и в завод N9 в Екатеринбург, където се произвеждат артилерийски снаряди. Заплащането може да бъде относително високо, но само ако човек наистина полага много извънреден труд, е отбелязано в коментар в социалните мрежи. Друг работник в същия завод пък пише, че в обявата за работа е посочена една заплата, а фактическата е с една четвърт по-ниска.

Материално-техническото оборудване не е на ниво

В завода „Курганмаш“, който произвежда бойни машини за пехотата, работниците се оплакват не само от ниските заплати, но и от остарялото оборудване. В постовете си служителите в този завод споменават технологии от 1960-те години, шестдневна работна седмица и заплата 42-46 000 рубли – тоест около 800 до 900 лева. А иначе обещаните заплати са около 1400 лв.

От проблеми с оборудването се оплакват и в ракетно-космическата корпорация „Енергия“, а сътрудник на предприятието „Енергомаш“ в Петербург пише, че техниката е толкова износена, че голяма част от продукцията на завода „виси на косъм“.

"Не чета новините": какво разказват работещите във ВПК

Миналата година заплатите в машиностроителното предприятие „Енергомаш“ нараснали, споделя пред ДВ един от работещите там. Тази година обаче премахнали премиалните заради увеличение на щата. „Казаха ни, че спешните поръчки са свършили“, обяснява работникът, който допълва, че това предприятие може да разчита на „застраховка“ срещу евентуална нова мобилизация.

Работникът казва, че предпочита да не мисли за войната в Украйна – тя го засягала „само отчасти“. И не четял новини. Не иска да сменя работното си място, защото работи отдавна в това предприятие и изплаща ипотека.

Друг събеседник на ДВ, който работи във военно предприятие за производство на микроелектроника, разказа за двукратното увеличение на заплатите след началото на руската война срещу Украйна. Според него, ако в началото на 2022 г. са плащали по 60 000 рубли на месец, то в края на 2024 г. - вече се взимали по 130 000 рубли. Но той отбелязва, че поради нарастващите разходи за живот в Русия, неговото благосъстояние не се е променило много оттогава.

Автор: Алексей Стрелников


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пленените урки

    27 22 Отговор
    С ПРАНГИ И ТАМ
  • 2 пияндурници

    29 32 Отговор
    Украйна крепеше СССР! руските ватници са тотални пияндурници!

    Коментиран от #7, #11, #20, #55, #60

  • 3 Ам че как няма кой

    24 24 Отговор
    Копейките чакат на един крак

    Коментиран от #5

  • 4 Последния Софиянец

    26 25 Отговор
    Средната работна заплата в Русия е 2000 лв.Килограм хляб 1 лв, литър бензин 1 лв.

    Коментиран от #23

  • 5 такива като теб ще пращат

    20 13 Отговор

    До коментар #3 от "Ам че как няма кой":

    за цветна революция с знаменца на дъгата !!!
  • 6 ще намерят

    17 10 Отговор
    БРИКС е голяма организация . Но ако търсят професори , тогава е много сложно .
  • 7 Упс

    24 18 Отговор

    До коментар #2 от "пияндурници":

    МВ Ф изнесе данни. "Русия е четвъртата икономика" , за твое съжаление.

    Коментиран от #26

  • 8 Ха ха

    18 11 Отговор
    Дойче зеле стана и руски профсъюз.Само да попитам: В Германия в завода при брак пак ли същата заплата получават инженерите от Сирия и Афганистан?
  • 9 Кадрите не достигат

    13 12 Отговор
    Кой казва че не ДОстигат? Дойче зелето ли?
  • 10 Сталин

    14 8 Отговор
    Дойче ш@йзе пак ,значи има недостиг на работници ,но работниците се натискат да работят за малко пари и не искат да намерят работа за повече пари,шизофрения на Дойче ш@йзе
  • 11 Иоаа

    17 10 Отговор

    До коментар #2 от "пияндурници":

    Укрите са готованци. Винаги са били. Дай им да рушат, не да градят. И това, което им харизаха, не опазиха.
  • 12 Един от онези

    11 14 Отговор
    Ай, рая на земята - как така 1000лв? Ами това си е минимална заплата в България! Аа-а-а-а-а придобивките - карат ги след нощна смяна, но им удържат от брак ;-)))) сигурно и ги хранят 3 пъти ;-))))
    Ипотека - Какв ое това безаналогова схема? -Как така ами не беше ли за всеки комсомолец апартамент за комсомолката два?
    И да ви кажа няма кой да работи в тези военни заводи защото като закъса фронта и пращат по една две смени при чеченците ;-)))
  • 13 име

    16 10 Отговор
    Айде евроатлантиците, няма ли да ходите да работите в отбранителната индустрия, която запада гради в Украйна?! Дайте поне някакъв принос за евроатлантическото бъдеще на бандеристан. Нема се плашите от руските партенки за дронове и ракети, дето бутали сгради! Ша вервате на урсулата, останали са им само едни сапьорски лопатки. А отделно че имат и кен еф16 да защитава заводите от Сушките с управляемите бомби.

    Коментиран от #49

  • 14 Ха така

    13 11 Отговор
    Това е голяма възможност за копейките, заминавайте при вашия любим Путлер да работите.
  • 15 Гориил

    15 9 Отговор
    Военното производство увеличи производството от 1,5 на 14 пет. Необходими са не просто квалифицирани, а висококвалифицирани работници. Руските центрове за професионално обучение в бившите съветски републики работят на 10-12 часови смени през деня и вечерта.Ако сте висококвалифициран машинен оператор, имате шанс бързо да получите руска работна виза и да печелите 3 хиляди евро на месец от самото начало.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кажете на Тагарев!

    13 7 Отговор
    Той е много подходящ!
    Завършил е Московската Военна Академия!
    Човек ерудит,с голям опит в Руското и Цавецко военно дело...!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 В Магнитогорск пичове

    17 4 Отговор
    Бяха размразени 87 военни завода. Всеки ден на гарата има по 280-300 вагона с готова продукция за извозване. Впрочем в Магнитогорск имаше и преди войната 60 000 жилища празни и обзаведени до ниво тоалетна хартия за работници ако се наложи.... само там се България оръжие цяла Европа да попилее. На времето там са работили и над 3000 българи , предимно от Пловдив и Казанлък

    Коментиран от #24, #40

  • 20 Хе,хе...!

    16 8 Отговор

    До коментар #2 от "пияндурници":

    Добре че СССР им построи на Укрите заводи и електроцентрали...!
    Бяха в каменната ера...!
    Ама сега пак за там са се запътили. .
  • 21 Хахаххах

    9 7 Отговор
    Няма хора а?
  • 22 Подлогич,

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    не кради чужди НИКОВЕ. Никога няма да стигнеш по интелект оригинала.
  • 23 Весел Патиланец

    14 13 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    И какво казваш, 2000лв мин заплата, а тези от военните заводи работят на половин заплата? Безаналогова икономика! Той Сюприм лидера им каза инфлацията е добра - вземат два-три пъти повече пари като поевтинява рублата - НЕ ли?
    Долара фалира още 60-те години, еврото след това - 80-те и до сега все гният, ли гният!
    Да вземеш един влак до московията ли, и да спреш да ни тровиш с глупости?
  • 24 В Магнитогорск пичове

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "В Магнитогорск пичове":

    "Не България а бълва"....машинката нещо се обърка с тези редактори прощавайте
  • 25 Дойче зеле да не бере грижа

    14 6 Отговор
    Ако нужда има ....и корейци има

    Коментиран от #33

  • 26 Пич,

    13 11 Отговор

    До коментар #7 от "Упс":

    Това все още не е най лошото.
    Пак според мвф и сб до две три години се очаква Русия да е трета икономика, измествайки сащ.
    Още по лошо е, че по това време пета икономика ще е Бразилия, която ще диша във врата на сащ.

    Коментиран от #63

  • 27 Хи их хи

    13 4 Отговор
    Така, така да върви пропагандата а козяците да получават по лю ци и!
  • 28 Наско

    11 11 Отговор
    Търси, ама няма. Хората избягаха. Никой не вярва на лъжеца Путин. Не могат да привлекат хора отвън защото на никой не му се живее в диктатура. Ще става все по-зле. Идват дефицитите по стар руски обичай.
  • 29 ИНЖ1

    10 10 Отговор
    Чемодан-вокзал-Москва!!! Да отиват копейките да работят в руския ВПК!!! Е....Може и да се озоват на фронта!?!?!

    Коментиран от #42

  • 30 Ъхъъъъъ

    8 5 Отговор
    Значи да не се претиснявам за Буферайна
  • 31 Айде копейки!

    6 9 Отговор
    Това са добри пари.

    Коментиран от #34

  • 32 има има

    7 12 Отговор
    Има бол работна ръка ,другари!
    Путинофили /копейки в България много.При това руски патриоти..безплатно ще работят!

    Коментиран от #38

  • 33 Ако нужда има ....и корейци има

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Дойче зеле да не бере грижа":

    И КИТАЙЦИ МНОГО ИМА.... Има
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Главбулгарстрой

    11 3 Отговор
    Винаги на братушките ще помогне. Няма да е за първи път. Само да поискат
  • 36 Запознат

    10 2 Отговор
    "В бюджета на Русия за 2025 година е заложена огромна сума за военни цели – 13,5 трилиона рубли"

    Да живее праведната пропаганда - защо ли сега не ги приравнявате в долари както винаги го правите. Защото "огромната" сума няма да е толкова огромна нали - това са цели 135 милиарда долара и това е по-малко отколкото отделят Германия или Англия или Франция а да не говори че военния бюджет на краварите е вече 1.1 трилион долара. Да не говорим че малък Израел отделя много повече пари за въоръжаване и то от години.

    Общия военен бюджет на НАТО е 3.3 трилиона долара ама той не е "огромен" нали?

    Да не говорим че в Украйна наляхте над 320 милиарда долара за оръжия като в тези не влизат подарените им като нашите БМП-та и С-300. Ами на укрите сте дали толкова за 2 години колкото руснаците са заделяли за военни цели за 5 години (до сега военния им бюджет беше скромните 75 милиарда долара).
  • 37 аааа

    4 7 Отговор
    Руската Цептрална Банка повиши основния лихвен процент до 21%, което е рекорд за цялата Руска история. До края на годината се очаква още едно увеличение.

    Коментиран от #47

  • 38 а дано ама надали

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "има има":

    виж вие яко сте на амбразурата за шепа хормони !!! за други не мисли
  • 39 И к'во ?!

    8 2 Отговор
    Ами да назначат роми , бе ! В евроатлантическа България е така : персонал хванат от полето , после търсим чужди шпиони да са ни виновни за взривовете .
  • 40 Няма висш офицер в България

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "В Магнитогорск пичове":

    Който поне 20 дена да не е бил в Магнитогорск. Военно промишленият ни комплекс е изграден със старата с отпаднала необходимост техника от там на 100%

    Коментиран от #43

  • 41 Ха ха ха

    6 9 Отговор
    Хайде копейките какво чакат.....работа мечта, и хиляди "свободни" руски мамашки, и наташки..... мечтаният от тях руский мир...

    Коментиран от #44

  • 42 Антитрол

    9 2 Отговор

    До коментар #29 от "ИНЖ1":

    "Да отиват копейките да работят в руския ВПК"

    Ти се притеснявай за краварския ВПК че цялото ви "високотехнологично и индустриално" НАТО не може да произведе толкова снаряда колкото изостанала северна Корея. Цялото НАТО е един балон под налягане.
  • 43 Другарю колега

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Няма висш офицер в България":

    Направо напиши "Любимата от всички нас Магнитка" Ех спомени добри
  • 44 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #41 от "Ха ха ха":

    "мечтаният от тях руский мир"

    Е друго си е мечтата на нашите козячета да ги приемат при господарите им да мият чинии и тоалетни - обаче защо ли и господарите им не ги искат ми е интересно - защо ли и те не искат продажници.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гладът идва

    5 3 Отговор
    БРИКС ще ги хранят с банани

    Коментиран от #48

  • 47 Икономист

    8 3 Отговор

    До коментар #37 от "аааа":

    "Руската Цептрална Банка повиши основния лихвен процент до 21%"

    С лихвения процент се противодейства на инфлацията и това е нормално а не като в "демократичния" запад еврейчетата в банките даже да ти вземат такса че ти ползват парите и хората да ги влагат в недвижими имоти. В Канада къща от 75 квадрата вече достигна 4 милиона канадски долара.

    При нас прецени колко са се вдигнали жилищата последната година и ще ти стане ясно колко трябва да е основния лихвен процент. Само не се мъчи да лъжеш че при нас няма инфлация.

    Коментиран от #54

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Работа

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "име":

    Вие русофилитите хвалите Русия, колко е добре и как хората си живеят, като царе а пък ходите да работите на запад. Винаги съм се чудил защо? Моля ви кажете???

    Коментиран от #51

  • 50 Руснаците 20 години хабиха материала

    2 4 Отговор
    За създаването на руснаЧета
    Сега няма кадри за обслужване на материално техническото оборудване и ГСМ
  • 51 Лява ръка

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Работа":

    Десен джоб
  • 52 стоян георгиев

    3 6 Отговор
    900 лева в руски военен завод...хахаха айде другаре че има свободни места.ще имате и безплатно парно....хахахаха да се чудиш как някой въобще може да е фен на тия просяци?масовата заплата е около 250.долара и ще ми обясняват четриволтовите тук колко им било добре ма руснацитв в страна дето само от природните богатства могат да имат доход по над 7000 долара месечно.

    Коментиран от #59, #62

  • 53 Чичо Гошо

    3 1 Отговор
    Еййй зелето, газ пикаете а.... Хахахаха
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тьотя

    2 1 Отговор
    Чакаме копеи да идва да работи..още няма нищо да идва..
  • 57 Пиночет

    4 3 Отговор
    На никой не му пука, какво и трябвало на палячовската Гомнорусия!
  • 58 Китин от Китен

    3 3 Отговор
    Вчера руснаците овладяха на 100% Селидово и района около него. 12 000+ украински момчета са на пангара в този и още два чувала.
    Значи днес е добре да поговорим за нещо друго, свързано с Русия.
    Така е правилно.
  • 59 амань от..

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    От делиорманци и помаци..дето по цял ден надуват дзурлата,и се чудят на кой да се кланят-на дърть или дебель османець.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Братята Китайци

    2 2 Отговор
    Споко Ориз ще има за целия Съветски народ
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Халва

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Пич,":

    Най-лошото за теб тепърва предстои, ако вярваш на тези глупости.
  • 64 Льльо

    1 0 Отговор
    Айде копейките да заминават към родината си. Че и работа ще им намерят.
  • 65 Пейо розовата мигла

    0 0 Отговор
    Абе, капейейки, сигурно Пухтер, като съсел обикаля бункерите, че сме 21век и нищо не може да се скрие.
    Ютуб гърми пенциите са 134 долара или 13 000-14 рубли и заплатите по 45 000 рубли..
    А цените хвърчат до небесата- няква опикана риба 600 рубли килото, купуват и някаква консерва " скапеек" и отвътре някакви скакальци фледам вчера.
    В друг канал- тръбите за газта минават пък никой не ползва, нямат пари за газ.. в големите градове Волвоград избила гореща вода във блока без малко да има сварено руско в панелките
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания