23 Август, 2024 17:55 3 895 42

Балканите са загряващо се буре с барут - време е НАТО да намали топлината

  • балкани-
  • нато-
  • сърбия-
  • косово-
  • босна и херцеговина-
  • кейфор

Историята ни предупреждава, че трябва да се възползваме от тази възможност

Балканите са загряващо се буре с барут - време е НАТО да намали топлината - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сякаш войната в Украйна, висящият конфликт между Иран и Израел и горящото Червено море не бяха достатъчни, Балканите - бурето с барут на Европа - сега се загрява. И тройката Русия-Китай-Иран стои зад всичко това, пишат за The Hill Макс Приморак, старши научен сътрудник в Центъра за свобода на Маргарет Тачър към The Heritage Foundation и Гордан Акрап, президент на Изследователския институт за хибридна война.

Неотдавнашният дипломатически спор между съседите Хърватия и Черна гора, точно когато последната беше готова да се присъедини към Европейския съюз, обикновено не би бил новина на първа страница. Но пръстовите отпечатъци на Русия са навсякъде и Белият дом трябва да обърне внимание.

Спорът произтича от неотдавнашното гласуване на черногорския парламент за обвинение на Хърватия за престъпления от Втората световна война, извършени от пронацистки германски режим. Но Черна гора трябва да получи одобрението на членката на ЕС Хърватия, за да продължи присъединяването си. Гласуването беше умишлено усилие да се осуетят усилията на прозападния премиер на страната да извади малката република от 600 000 души от политическата орбита на Москва.

Фактът, че Черна гора, съюзник на НАТО, може да бъде превзета от Русия по този начин отразява неуспеха на западните дипломати да разрешат нерешените балкански въпроси от насилието с разпадането на бивша Югославия преди 30 години.

Тъй като ресурсите на Америка вече са разпръснати за справяне с други конфликти, не може да има повече толерантност към подобни глупости.

Запознати сме с бруталните усилия на Москва да блокира интеграцията на Украйна към Запада. Същата мотивация е в основата на усилията на Кремъл да подкопае стабилността на Балканите. Русия започна да атакува Черна гора, когато се присъедини към НАТО през 2017 г. Чрез опити за преврати, кибератаки, финансиране на проруски политически партии и кампании за дезинформация чрез контролирани от Русия медии, страната е под постоянна обсада.

Черногорски офицери, назначени в НАТО, бяха уволнени като руски шпиони. Председателят на парламента Андрия Мандич, който оглави клеветническата кампания срещу Хърватия, преди това беше обвинен за участие в подстрекаван от Кремъл преврат.

Нито едно от действията на Русия обаче не би било възможно без подкрепата на нейния регионален пълномощник Сърбия, която остава обвързана с великосръбската идеология, която причини насилственото разпадане на бивша Югославия. Сърбия наскоро беше домакин на "Общосръбско събрание" - копие на доктрината за руския свят на Владимир Путин, която оправдава агресията срещу страни, в които живеят руски малцинства.

Това е пряка заплаха за съседите на Сърбия, където живеят сръбските общности в Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово и Северна Македония. Сръбският шовинизъм подтикна мюсюлманските лидери в Босна и Херцеговина да съживят миналите отношения с Ислямска република Иран, да издадат изявления в подкрепа на Хамас и да приемат външния министър на Иран. Сръбската православна църква, която играе същата разрушителна роля като руската, засилва тези разделения.

В продължение на десетилетия Европа и САЩ се опитваха да помогнат на Сърбия да влезе в 21 век. Само САЩ предоставиха над 1 милиард долара помощ. Време е да признаем, че усилията са се провалили и да накажем Белград за неговите машинации.

Има четири неща, които американските лидери могат да направят днес.

Първо, те могат открито да подкрепят Косово и да отхвърлят сръбските усилия да го дестабилизират, като агитират живеещите там сърби. Трябва да разширим програмите на правителството на САЩ, като катализираме инвестициите в частния сектор, за да укрепим тази проамериканска позиция. Цялата бъдеща помощ на САЩ за Сърбия трябва да бъде замразена, докато не прекрати заплахите си за военна инвазия и не признае независимостта на Косово. Това ще подкопае неисторическата концепция за сръбския свят и ще лиши неговите руски кукловоди от създаване на регионален проблем.

Второ, те трябва да подкрепят Хърватия като решение за прекратяване на енергийната зависимост на Източна Европа от руския петрол и газ. Недостатъчно използваният национален нефтопровод на Хърватия JANAF и LNG терминалът в Северна Адриатика могат лесно да задоволят енергийните нужди на Унгария, Словакия, Сърбия, Босна и Херцеговина и други. Няма извинение тези страни да продължат да финансират военната машина на Русия в размер на милиарди долари. Това, че Москва им предлага отстъпка - подкуп - е неприемливо.

Трето, лидерите могат да укрепят дипломатическите инструменти, като разширят балканския режим на санкции срещу сръбски актьори, насърчаващи дестабилизиращите дейности на Русия в Черна гора и региона. Това трябва да включва местни медии, контролирани от Русия. Сърбия все още не се присъедини към Европа в налагането на санкции срещу Русия и вместо това наскоро подписа споразумение за свободна търговия с комунистически Китай. Техните хлабави имиграционни закони позволиха на терористи да контролират операциите за контрабанда на хора в Европа. Докато не промени курса, Европейският съюз трябва да премахне Сърбия от безвизовия режим за пътуване до останалата част от Европа.

Четвърто, лидерите на САЩ трябва да ангажират назначената от правителството Комисия на САЩ за международна религиозна свобода, за да намери начини да разбие хватката на проруската Сръбска православна църква върху православната общност в Черна гора. Важно е да се помогне на Черногорската православна църква да възстанови предишната си независимост от Сърбия по същия начин, по който Украинската православна църква се освободи от руския патриарх, който е бивш агент на КГБ.

Докато международната политика се нагрява, Белият дом и европейските съюзници имат уникален шанс да овладеят тази предстояща експлозия в бурето с барут на Европа. Историята ни предупреждава, че трябва да се възползваме от тази възможност.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    87 8 Отговор
    Нито Украйна е на Балканите, нито Израел, нито Иран, нито Русия.
  • 2 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    100 12 Отговор
    НАТО са тези, които ще хвърлят запалена клечка...
  • 3 НА тоа

    110 12 Отговор
    НАТО е агресивна структура, която гаси пожари с бензин, факт!
  • 4 да де

    92 8 Отговор
    НАТО нищо няма да намали, НАТО е фитила на бурето въпрос на време е да го запалят.
  • 5 Пешо

    93 11 Отговор
    Всички беди идват от краварите и нато
  • 6 Тома

    75 13 Отговор
    Нато била отбранителна организация а пък направили план как нацистите да нападнат курска област

    Коментиран от #16

  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    65 11 Отговор
    "Отбранителното " НАТЮ може само да пали конфликти !
  • 8 ме ви щем робството

    53 9 Отговор
    топлината може да бъде намалена от на-тю само когато се изнесът от балканите!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тоалетната хартия

    59 9 Отговор
    Нато се провали с .крайна, сега иска да пали Балканите!!!
  • 11 сенко

    64 9 Отговор
    НАТО е най голямата легална престъпна организация създадена някога в историята на човечеството под предлог като заплаха от Съветският съюз . Като отбранителен съюз--на думи--която служи на интересите на страната на престъпниците наречена Америка.
  • 12 Mетафората не струва

    37 4 Отговор
    Барутът не се взривява от нагряване, а от инициираща миниексплозия, погрешно наричана искра.
  • 13 Хохо Бохо

    53 3 Отговор
    Тези дни шефчето на Клоуни В Действие усилено обикаля бурето от всички страни и пали огъня. Руснаци не се наблюдават, китайци па хептен, иранци най-близо в дойче джамахирията. Та добре знаем кой пали бурето с барут. Днес беше в Косово
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Kaлпазанин

    42 6 Отговор
    Белия дом да обърне внимание в обора си ,а не да си рови носа навсякъде по светв
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ти да видиш

    42 3 Отговор
    Само слушайте какво лицемерие:

    "В продължение на десетилетия Европа и САЩ се опитваха да помогнат на Сърбия да влезе в 21 век. Само САЩ предоставиха над 1 милиард долара помощ. Време е да признаем, че усилията са се провалили и да накажем Белград за неговите машинации."

    ...пропуснали са само да напишат как им помагаха с бомби с убеднен уран, ракети и разрушаване на цивилни обекти, болници, телевизии и други.
    Евроатлантиците избиваха безцеремонно невинни сърби , за да им помогнат с демографията.

    Сега явно отново искат да им помогнат със същото защото сърбите за разлика от над не са евроатлантически дупедавци.

    Коментиран от #32

  • 18 Мирослав

    39 4 Отговор
    Краварският обор няма да миряса докато не запали целият свят в жалкия си опит да оцелее .
    Ние трябва да напуснем час по-скоро терористичния алианс на НАТО. Не можем да бъдем никакви съюзници и партньори на тези изроди и убийци.
  • 19 Али с коза

    35 4 Отговор
    Балканите си бяха добре.
    Какво общо има Русия..Иран...С.Корея.
    Кашата я забърка краварника всички помним как бомбандира Югославия.
    Създаде не съществуваща държава Косово.

    Коментиран от #21

  • 20 ха ха

    34 5 Отговор
    браво на сърбите , че не се подават на "демократизиране" , а оня подпалвача на бурета от седмица обикаля в региона и у нас , колкото и да го отричат нашенските велможи
  • 21 Ами да....

    5 34 Отговор

    До коментар #19 от "Али с коза":

    Бомби ги НАТО, и добре ги бомби, сега ако се наложи пак ще повтори упражнението.
  • 22 Васко делчев

    35 3 Отговор
    Боже, колко тъпи хора пишат статии!!! В тази вярна е само датата. Каква Русия, какви пет лева бълнуват тия. Не виждат ли че всичко е подкупено от терористите на сащ?!!! Тези сатанисти докато не ги изгонят от балканите нищо добро не ни очаква. Измамници проклети. Дано Бог ви го върне с лихва.
  • 23 Путин подкукуросва сърбите

    8 23 Отговор
    иска да отвлече вниманието от Украйна!

    Коментиран от #24

  • 24 да де

    17 4 Отговор

    До коментар #23 от "Путин подкукуросва сърбите":

    просто сащисаните надушиха кръв и плячка затова уговарят подчинените си да сътворяват интриги докато русия е заета с натовската атака на територията си
  • 25 граф Монте Кристо

    22 6 Отговор
    А от къде следва ,че всички балкански страни трябва да шетат по акъла на чичо Сам?Голям келепир ли ще сдобият?Трябвало да се присъединят към санкциите срещу Русия,от какъв зор,нали виждат как за отрицателно време затъна Германия,само като им резнаха тръбите на северен поток.Сега укрите спряха нефта към Унгария и Словакия.Как си представят пък Сърбия да се изметне и да обърне гръб на Русия,сърбите ядоха попарата на американските козни,отнеха им Косово,бомбардираха ги,умориха Милошевич в Хага,какво още трябва да се случи.Да не забравяме,че и в първата и втората световни войни Сърбия е била твърдо на страната на Русия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Така си е

    3 16 Отговор
    Време е пак да бомбардират Белград.
  • 28 ХиХи

    9 2 Отговор
    Хегамона изнемогва, бинденко скрибуца, дайте му парцуца
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Боруна Лом

    6 2 Отговор
    И ТИЯ ЯКО ГИ ХРАНЯТ С ОБОРСКИ К АР! ДА ВИ ПРЕСЕДНЕ! ЗАЩО МЕ ИЗТРИХТЕ БЕЗРОДНИЦИ!
  • 31 ХА ХА ХА

    5 0 Отговор
    ПАРТНЬОРИТЕ БЪРЗич.КО ЩЕ НИ ИТРИЯТ ОТ КАРТАТА.ибриците ПЪРВИ
  • 32 Славай Орком

    6 11 Отговор

    До коментар #17 от "Ти да видиш":

    Че сърбите масово избиваха хора ти кво искаш да им пратят храна и вода ли. Сърбия е тумор на балканите и действа подривно спрямо България
  • 33 Бандитска София

    10 1 Отговор
    Знаем кой ни настани Асен Баба и читиридесетте министри в България?
  • 34 Адам Хилтън

    11 0 Отговор
    Белград помни как НАТО им "намали топлината" с радиационни бомби. Жива карикатура.
  • 35 Ха-ха-ха

    11 1 Отговор
    "Балканите са загряващо се буре с барут " . Ами не е чудно нали шефа на Ц..РУ затова мина насам да запали някой и друг фитил. 35 трилиона дълг, как си ги мислите вие
  • 36 Да знайш

    8 1 Отговор
    Сащ и НАТО означават война. Разпалиха всички конфликти след ВСВ.
  • 37 50 години без НАТО, е?

    6 1 Отговор
    Нато да намали топлината? Що за глупави лъжи и внушения. 50 години нямаше войни на Балканите и в Източна Европа, просто Нато беше далече. Те само палят фитила, и се наслаждават, естествено отдалече.
  • 38 НАТО за мир?

    6 1 Отговор
    Що за глупави внушения и лъжовни постановки! Колкото по-се доближаваше НАТО до Източна Европа, войните се разпалваха. Толкова десетилетия след Втората световна война имаше мир и през ум не ни минаваше за военни бази, общи учения, плацдалмове, мисии и други подлости.
  • 39 Подла и нахална статия

    6 1 Отговор
    Подла статия, писана от фалшификатор и лъжец. "Имали уникалния шанс"? Те щели да донесат мир и ред? Нахалници.
  • 40 Булдог

    2 0 Отговор
    Статия за полуидиоти!Но както се казваше в един филм No pasaran!
  • 41 Такива искания

    3 0 Отговор
    Има и от Полша към Германия. Сигирно Путин и там има пръст и НАТО да се намеси. Тия платени журнала от всякакви НПО -та е по добре само да си получават заплатата и въобще да не се изказват.
  • 42 ТАКА ЛИ

    0 0 Отговор
    Белград били виновни и създавали конфликти НАТО и САЩ ги създават малко са им украина и в израел требва им и в европа за да им върви оръжейният бизнес!