6 Септември, 2024 18:03 3 706 95

За Чардафон Великий и България днес

  • герб-
  • делян пеевски-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • ахмед доган-
  • дпс

Две трети от българите днес избират ясно пътя на свободните държави и демокрацията

За Чардафон Великий и България днес - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

При днешния развой на нещата в България е много вероятно заслуженият и ненужно отлаган крах на модела Борисов-Пеевски да налее вода в мелницата на съвременните рубладжии и хлебосолци. Какво е нужно сега:

Коментар от Даниел Смилов:

"Ясно и определено казано, Конаре е днес български Сибир. Разницата е само тая, че руският Сибир е ад, а българският е рай. В руския Сибир се души и уморява: свобода, прогрес, интелигенция, мисъл и гении; а в българския, в Конаре, са събрани всичките политически и продажни развратници, ония именно, които се кланят на величието на руския Сибир, които желаят щото и в хубава България да се направи такъв ад. Да живей Българският Сибир - Конаре! Долу Руският!" (21 април 1887 година)

Това са последните редове от книгата на Захарий Стоянов за Чардафон Великий - непризнатия в историческия канон главен герой на Съединението от 6 септември 1885 година. Чардафон е одиозна фигура: прякорът му идва от иронично добавеното немско "фон" към "чарда" - турската дума за стадо говеда, с която героят се обръщал към сподвижниците си. Пак в този ироничен план той се е стремял да бъде "фараон", бил е страстен партизанин на съединистите и е подушвал навсякъде смърдящото "козе месо" на политическите си опоненти, които оборвал не само с думи. За похода на четата му от Конаре до Пловдив, който е станал заедно с арестуването на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич и централния акт на Съединението, се знае доста. Но героят като цяло е забравен и недолюбван не само заради русофобството му, но и заради това, че не се вписва във възвишената саможертвена героика, наложена в литературата ни.

Свободата трябва да се брани без Сибир - пък бил той и български

Книгата на Захарий Стоянов за Чардафон завършва с възхвала на неговото Конаре (макар че той всъщност е родом от Габрово). Конаре според Захарий се е превърнало в крепост на Съединението - свободолюбиво, патриотично гнездо срещу домогванията на Русия и противопоставянето ѝ на Българското княжество.

На предпоследните две страници се разказват две събития, които от съвременна гледна точка са доста скандални. Първо, как конарци през 1886 г. разпръснали (меко казано) в Пловдив русофилския митинг на Гешов, Вазов, Величков и Пранджов с викове "Дръжте рубладжиите!". Захарий се увлича в описанието: "Бой! Ама какъв бой! Сякаш бакърджийски чукове падат".

Второ, след заминаването на Каулбарс и скъсването на отношенията с Русия в Конаре били заточени много русофили: "Каулбарсисти, Мингрелиевци, хлебосолци и православци". Те трябвало да се събират на проверка всяка вечер в някакво кафене. Конарци, както се вижда от текста, им оказали особено гостоприемство: "Смехове, подигравки, оскърбления, понякога плюение, продатели, изменници, слуги и лакеи на царя - ето техническите думи, с които се придружава всяка проверка".

Хубаво е, че тези времена са отминали. След тях рубладжиите многократно са вземали своя реванш и далеч не са били толкова великодушни към своите геополитически опоненти: отваряли са направо концентрационни лагери и не са се занимавали с кафенета.

Последното изречение на книгата е стряскащо и само то е достатъчно да обясни защо това иначе увлекателно четиво не само не се изучава, но и рядко се споменава в публичната среда: "Да живей Българският Сибир - Конаре! Долу Руският!".

Захарий Стоянов е разбирал добре, че в политическите борби на неговото време не става дума за културни, православни или геополитически пристрастия, а за нещо съвсем различно: свободата на българите. Дали ще са свободна, модерна държава - или част от абсолютната (самодържавна) руска монархия и империя. Не е ясно дали той е разбирал, че е далеч по-добре свободата да се брани без Сибир - пък бил той и български.

В днешния свят несвободните империи надигат глави. Китай е основният източник за тревога, защото икономиката му е огромна и вече е измерима с икономиките на САЩ и ЕС. Този ресурс под една или друга форма ще стигне и до нас: в съседна Сърбия например китайското влияние вече е осезаемо.

В по-скромни мащаби, но и много по-наблизо Путинова Русия се превръща в авторитарно копие на Русия на Александър III. В по-агресивен и по-репресивен вариант, както демонстрира войната срещу Украйна.

Две трети от българите днес избират ясно пътя на свободните държави и демокрацията. Все пак обаче има едни около 30 процента, които са склонни да експериментират с нещо друго. А за това друго нещо е ясно какво е: авторитарно управление, здрава ръка, Сибир и т.н. В свободните държави има и свободна опозиция - стига да не предприемат насилствени действия за разграждането ѝ, опонентите на демокрацията са свободни да мислят и да говорят каквото желаят. И те го правят, понякога от висока трибуна.

По-голямата опасност е, че тези 60-70%, които би трябвало да са защитници на свободната демокрация, днес са в насипно състояние: политическото им представителство е фрагментирано и неспособно да създаде стабилно управление на страната.

Примерът на Чардафон: защо е важен за България днес

ГЕРБ и ДПС използваха "евроатлантизма" за прикриване на негативната корупционна репутация на лидерите си и по този начин малко по малко му създадоха ако не лошо, то поне амбивалентно име.

Много усилия бяха хвърлени да се дискредитира единствената проевропейска алтернатива на ГЕРБ и ДПС - ПП-ДБ. Така и не стана много ясно в какво тя се провини - едни я обвиняват в прекалена подкрепа за Украйна; други - в точно обратното. Едни смятат, че не е била достатъчно диалогична с ГЕРБ и ДПС; други - точно обратното. Така или иначе 300 000 души оттеглиха доверието си от ПП-ДБ на предишните избори.

С разпада на ДПС и създаването на двете формации на Доган и Пеевски, евроатлантическият лагер изпадна в още по-тежко положение. Двете ДПС-та ще поделят гласовете на Движението и най-вероятно ще ги намалят, защото самото разделение носи негативи. Този разпад ще се отрази и на ГЕРБ, въпреки че лидерът им Борисов (леко комично) продължава да настоява, че "ни Пеевски е ял, ни Доган е мирисал". ГЕРБ също загуби над 100 000 гласа на предишните избори и този тренд сигурно ще продължи.

В тази ситуация е много вероятно (заслуженият и ненужно отлаган) крах на модела Борисов-Пеевски да налее вода в мелницата на съвременните хлебосолци, каулбарсовци и рубладжии (копейки, заради стогодишната инфлация).

Затова е добре от време на време да бъде възкресяван духът и примерът на Чардафон Великий, който показва, че здравият разум понякога може да се въплати в доста странни персонажи. Отстояването на свободата изисква мобилизацията на всеки талант и ресурс: тя е и трябва да бъде общобългарско дело, а не задача само за просветени или не дотам просветени малцинства и партийни елити. Тези малцинства пък трябва да са извлекли уроците от историята и да не позволяват народният ентусиазъм и енергия да доведат до сопаджийство и заточения.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 65 Отговор
    Бъдещето на Велика България е в БРИКС!

    Коментиран от #4, #8, #9, #13, #28, #36

  • 2 Да питам

    58 29 Отговор
    Искам да попитам - може ли някой руzoфил да ми каже дали Русия е пращала някога поздрав на българския народ за този светъл праздник...

    Коментиран от #3, #32, #43

  • 3 Бай

    22 41 Отговор

    До коментар #2 от "Да питам":

    Кой се интересува вече в българия от тези празници и с тех и без тех все тая .
    Ега се свърши с тази смотана държава.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 То и циклопа...

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е цар в царството на слепите☝
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ххххххааффф

    34 14 Отговор
    Продължават да се правят на ударени с мокър парцал Смилов, купените национални медии.А бе каква здрава ръка, каква диктатура, въпроса е в законноста и липса на СЪДЕБНА отговорност от Министри и ИНСТИТУЦИИ.Всеки ден вършат престъпления с документи и ни нарушават правата МВР и Прокуратура.В НС ППДБ-тата понеже били възпитани се усмихват мило на криминалитети и простаци.Как да не ги наречеш меки китки и джендъри.Ей да ходят да стават балетисти, а не политици.Позволяват всичко престъпно да се приписва на цивилизования Запад.Кога руския културен център, кога Камчия.Отгоре на всичко Правителството на ППДБ през цялото време практикува и управлява ро модела ГЕРБ.Ами Националните телевизии, не работят ли по тертипа на руските.Само пропаганда и идиотия по тях.Да сте видели темите от социалните мрежи и форумите да ги покажат в ефир??

    Коментиран от #34

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 реру

    24 26 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    "Бъдещето на Велика България е в БРИКС!"


    Днешните българи май имат други желания, нагласи и т.н. Има интересни проучвания...

  • 9 реру

    29 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Има и други интересни статистики...

    Коментиран от #25

  • 10 Тодоров

    27 13 Отговор
    Не бива да се допускат обидни определения по отношение на хора, чиито идеи не споделяме. Авторът на статията явно не знае за това. Не би ли могъл да приеме, че не само той е прав? Светът се променя и никакви подобни статии не могат да променят този факт.
  • 11 Пейтриът

    29 21 Отговор
    Как ги изчисли тези проценти,бе Дойче Веле.Аз пък,за разлика от тебе считам,че ГРЕБ,ДПС и ПП ДБ по време на т.нар. си ,,сглобяване,, ни демонстрираха ,,евроатлантическите,, ценности в пълния им блясък.Имам предвид масови,поголовни назначения на високоплатени държавни и общински управленски служби на откровено неадекватни,да не кажа луди индивиди...
  • 12 Путинофил

    11 16 Отговор
    2/3 от племето избира пунизма!

    Коментиран от #48

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бг русофилЪ

    8 12 Отговор
    Имаме 6 путинофилски партии в Парламента. Дойче Веле май се е объркАло!
  • 15 Дрът русофил

    27 11 Отговор
    И попа ни е путинофил!
    Резидента ни е путинофил!
    Имаме 6 путинофилски партии в Парламента!
    Какво може да иска още човек?

    Коментиран от #18

  • 16 Безимен

    17 7 Отговор
    Докога ФАКТИ само от Deutsche Welle? ;)

    Коментиран от #23

  • 17 Това Не Е Модел! ...

    14 3 Отговор
    Това Не Е Модел! ... А Углавно престъпление срещу Народа и България! Подлагащо Значителна част от Българските Граждани на Терор и Мракобесие!
  • 18 Някой!......

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дрът русофил":

    Някой!...... Са им Е -- Б -- Е Майката!
  • 19 Анадъмо

    26 1 Отговор
    Тогава е имало хора като Стамболов, а днес "хора" като Боко тиквата!
  • 20 граф Монте Кристо

    16 5 Отговор
    Ехееей,вече почнаха да му пеят осанна за боко и дебелия,въъъъй руската опасност,много страшно ,варди се!
  • 21 Хей

    17 8 Отговор
    Пак са къркали шнапс до припадък в редакцията ....
  • 22 Хахаха

    20 10 Отговор
    Тюрлюгювеч, сър! Афтора не се е досъбудил май съвсем...
  • 23 Хей

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Безимен":

    Докато бецален гроссен...
  • 24 Отец Чапаев

    14 15 Отговор
    Стига с тоя Захари Стоянов, винаги е имало и ще има продажни души.

    Коментиран от #29, #31

  • 25 Хей

    11 26 Отговор

    До коментар #9 от "реру":

    В БПВ са включени и продажба на имоти, няма общо с реалната производствена икономика..Стъкмистика на западняка...
  • 26 Офффф

    18 8 Отговор
    Крайно време е за закона за чуждестранните агенти, че ми писна само от глипости и подигравки със бъгарските чествания и изобщо с всичко българско.
    Отвратителен блювоч!
  • 27 россиян..

    12 13 Отговор
    Четит празник..да обобщим,ако не беше цар освободител-няма обединение,съединение и.т.н..е верно е че го повикаха леге,позитано,валдхард и сие..

    Коментиран от #30

  • 28 Рубладжии!

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Първо, как конарци през 1886 г. разпръснали (меко казано) в Пловдив русофилския митинг на Гешов, Вазов, Величков и Пранджов с викове "Дръжте рубладжиите!". Захарий се увлича в описанието: "Бой! Ама какъв бой! Сякаш бакърджийски чукове падат".

    Второ, след заминаването на Каулбарс и скъсването на отношенията с Русия в Конаре били заточени много русофили: "Каулбарсисти, Мингрелиевци, хлебосолци и православци". Те трябвало да се събират на проверка всяка вечер в някакво кафене. Конарци, както се вижда от текста, им оказали особено гостоприемство: "Смехове, подигравки, оскърбления, понякога плюене, предатели, изменници, слуги и лакеи на царя - ето техническите думи, с които се придружава всяка проверка".
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Освободител

    15 4 Отговор

    До коментар #27 от "россиян..":

    на кого? Кой и защо му е дал това име?
    С този въпрос провокирам малограмотните, с които изобилства този форум.
  • 31 Ма верно

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Отец Чапаев":

    си много т.п!

    Коментиран от #33

  • 32 Търновец

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Да питам":

    Тодор Живков е викан поне два пъти е Кремъл да дава обяснения за постъпките на Людмила Живкова и след нейната среща с Президента Картър Живков вика дъщеря си в охранявана резиденция и я уволнява от всички държавни постове. Част от охраната са лоялни на Руското разузнаване служители и са надзиравали Живкова която след това постепенно запада психически и физически и се "самоубива във ваната". Людмила имаше собствено мнение и тя правеше честване 1300 години България с Българска азбука а от Кремъл ни въртяха главите с "общи Славянски корени" " славянизацив на Българите и славянска писменост" И сега това е почти ежедневие и се ръководи от Руското посолство.

    Коментиран от #41

  • 33 Отец Петка

    16 18 Отговор

    До коментар #31 от "Ма верно":

    Без Русия нямаше да има 3 март, 6-ти септември, 24-ти май даже и самопровъзгласилия се цар Кобурготски погребал България няколко пъти.

    Коментиран от #76

  • 34 Позор!

    13 14 Отговор

    До коментар #6 от "ххххххааффф":

    Срам няма соросоидната гнус!!! Да изтъпанят смилов навръх Съединението! Това е абсолютна гавра със всички българи! Не с българските!
  • 35 Мнение

    4 8 Отговор
    тая смотана държава се нуждае от разделение не три части:
    -1 циганска
    -2 турска
    -3 ганювска

    Коментиран от #51

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дистанциран от

    12 2 Отговор
    зеленото влечението на Смилов към една известна Фондация за ... едно е неоспорим факт: Навремето дедите ни не са се свенили да чупят глави за род, Родина, вяра, бъдеще - добро или лошо. Сега само плужеци, икономика лежаща на покупко-препродажби на немски премиум дръгели и безумно-малоумна далавера с недвижими имоти-вампири! На никой не му пука и не му дреме, важното е чалгата да е от най-мазната, а се видя и разбра, че без някоя друга строшена кратуна власт се не предава... Главчев снощи разбра за частните репресивни съоръжения по ГКППтата. С любезното съдействие на полицията по места. Снощи?! Снощи бе!!! С така структурирани МВР, съдебна власт и прокуратура така ще е. Щом ни харесва - е ще си траем. В края на краищата целта е да се крадне един бюджет и некви си фондове от тук - там. Нас кво ни вълнува...
  • 38 минаващ

    13 6 Отговор
    Смилов от Дойче зеле пак ли квичи?
    Да квичи, дреме му на някой за изпаднал автор във германска пропагандна медия.
  • 39 Повърнато от

    7 7 Отговор
    DW. Класика!!! Любимо!!!
  • 40 Чудомир

    12 8 Отговор
    Ако не бяха рублажиите на ШИПКА, сега каймета щеше да търкаш в джобовете си! Там ни Захари, ни Чардафон , ни другите бяха! Така ли е? Казвай цялата истина, иначе и ти си нечия подлога … за центове и т.н. Кажи и за Берлинския конгрес, какво направиха господарите ти!

    Коментиран от #63

  • 41 Рон Джереми

    7 6 Отговор

    До коментар #32 от "Търновец":

    Людмила Живкова беше най-хубавото нещо от социализма ни. Направо бръкна в г..а на руснаците с 1300 години България. Търсеше тракийските ни корени и имаше друго виждане за България. Не можаха да й го простят.

    Коментиран от #44, #59

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 РЕАЛИСТ

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "Да питам":

    Абе аланкоолу, без Русия щеше да имаш Съединение, ама друг път. Турция струпва войски на границата. Актът противоречи на Берлинския конгрес. Всички западни държави са зад Турция. Същата година в Англия се издава книгата " Българите, такива каквито са" Представят ни , като варварски и дивашки племена завладяло територии от цивилизованите гърци. След Съединението Русия спира Турция, да не ни нападне и плаща исканата сума.80 милиона швейцарски франка, равни на 624 тона злато. Турция не признава Съединението до 1908 година, когато младотурците искат контрибуция за нашата независимост и Русия им плаща още 125 милиона златни франка. Сега разбра ли, че без Русия си едно голямо нищо, с голяма неблагодарна уста.

    Коментиран от #49

  • 44 РЕАЛИСТ

    2 6 Отговор

    До коментар #41 от "Рон Джереми":

    Ти пък , какви тракийски корени имал, бе. Я си изследвай ДНК -то за стотина долара онлайн и виж резултата. После дрънкай глупости.

    Коментиран от #58, #61

  • 45 Хаха

    3 7 Отговор
    Хлебосолци,православци..... Хора, как може да пускате подобни повърни на националния ни празник!? Нямате ли елементарни хигиенни навици!?

    Коментиран от #47

  • 46 Българин

    5 6 Отговор
    Захари Стоянов, наред със Стефан Стамболов са най-омразни за русофилите фигури.
    До юли 2022 година на лявата страна в залата, в която президента посреща политици и връчва мандати бяха портретите на Бенковски, Захари Стоянов, Ботев и Левски. Но по настояване на руското посолство портрета на "русофоба" Стоянов е заменен с този на "русофила" Вазов, слугинаж на, който е способна само една мръсна руска подлога.

    Коментиран от #50, #60

  • 47 Българин

    5 4 Отговор

    До коментар #45 от "Хаха":

    Това е истината за продажните рубладжиии!
  • 48 Дядо Гъдю

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Путинофил":

    Няма никакво значение дали изповядваш путинизъм или деменционизъм,когато водачите на групата ни водят през мъглата към ръба на пропастта.Събудете се и бъдете българи!
    Топим се като кубче лед в уискито на големите играчи,а вие постоянно се делите на копейки и центаджии.
    Докато плащат на някои да ни ДЕЛЯТ на такива и онакива,ще се разтворим в напитката на световния глобализъм и от нас ще остане само наименование на местност.
    Събудете се!
  • 49 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #43 от "РЕАЛИСТ":

    Без Русия нямаше да я има единствено продажната пета колона на Москва от национални предатели и българофоби.

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 РЕАЛИСТ

    6 8 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Без Русия щеше още да носиш фес на главата , щеше да се кланяш на падишаха и да удряш чело в земята по 5 пъти на ден. Аман от неблагодарници. Библията казва, че неблагодарността е малък, но много грозен порок.

    Коментиран от #54, #55

  • 53 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "РЕАЛИСТ":

    Мерзавец е защото е казвал истината за Русия и продажните русофили, нали?
  • 54 Българин

    8 3 Отговор

    До коментар #52 от "РЕАЛИСТ":

    Пак ти повтарям, че без Русия нямаше да ви има единствено вас, русофилите национални продажници!
  • 55 Госあ

    8 4 Отговор

    До коментар #52 от "РЕАЛИСТ":

    От Съединението до днес Русия и русофилите сте най големите врагове на България и българите!
  • 56 Захари Стоянов

    7 3 Отговор
    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
  • 57 Захари Стоянов

    5 0 Отговор
    Джанъм, ние искаме да имаме история, минало, свои герои, наше "ура". Как не могат да разберат това московските славянофили?
    Ревне ни са, ей така, щото между безбройните чужди паметници по всичките краища на Отечеството ни да има запазено и едно кьошенце наше, българско. Искаме да видим ние, че между различните площади и улици на градове, украсени с имена "Московска","Александровска", "Аксакова", "Паренсова", "Гуркова", "Славянска", "Николаевская", "Невская" и пр. да блещука и нещо като: "6-ий септемврий", "Сливница", "Драгоман", "Батенберг" и т.н.
    Лошо ли искаме?
  • 58 Рон Джереми

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "РЕАЛИСТ":

    Ти наистина ли вярваш, че траките са се изпарили? Просто са се слели с останалите племена на балканите, включително славяните. Българите са били спойката на един многообразен народ, включващ наследници на древните гърци (които нямат нищо общо с днешните), наследници на древните римляни, славянски и какви ли не още племена.
    Относно траките. Александър Фол, най-близкия съратник на Людмила Живкова основава Института по тракология към БАН. Същият комунист е натоварен от КГБ за изопачи всичко, свързано с траките за нуждата на СССР пропагандата. Защото е било важно да сме само славяни и съответно братя с руснаците. В края на живота си Людмила е била разочарована от него, заради двойната му игра.
  • 59 Търновец

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Рон Джереми":

    Тук на 7 км от Търново има село Самоводене което чрез радиационен анализ е доказано на повече от 8000 години - на северния край на селото има останки, а край съседното Хотница са изкопани ювелирни накити от злато на хиляди години, Тракийци са правили каменни улици и къщи още преди хиляди години - Симитли, Самоводене а тогава не е имало "Славяни" Сега от София идват "колекционери"
  • 60 Хаха

    8 3 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Джендо и Стамболов са единствените останали живи "въстанници" по време на Априлското въстание и защо ли!? Джендо се бил "скрил в дърветата" от турските заптиета, които "не го видели", а Стамболов... не успял да вдигне въстанието в Търновско, щото бил зает да играе по това време кючек с циганки в лозята... Що двамцата не са били в състава на българското Опълчение, защитавало Шипка... Сигурно са били "заети" с нещо по-важно по това време!? Спас ТурчеФци са това - ако си гледал Капитан Петър войвода ще знаеш какво са!
  • 61 Миа Халифа

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "РЕАЛИСТ":

    Тук е бил най-големия кръстопът на света. Кой е минал е оставил семка. Затова имаме най-добрите и най-лошите черти на повечето народи.
  • 62 Жипко Бибитков

    2 6 Отговор
    Колко много мъка в толкова много изписани глупости и простотии, само и само за да докаже авторът, че палачинката се е обърнала и едновремешните рубладжии сега са заместени достойно от хиляди цоцащи евро- и американски грантове...
  • 63 Търновец

    0 4 Отговор

    До коментар #40 от "Чудомир":

    През средата на 19 век Руското военно командуване на далечния Изток написва писмо до императора - има опасност от Британска атака срещу незамръзващото пристанище Порт Артур - морска столица на богатата на въглища и злато Манчжурия и тъй като тогава Русите не са правили модерни бойни кораби през 1867 Русите продават Аляска на САЩ само за 7.2 милиона долара за да укрепят отбраната на Порт Артур - а Руско Турската война е била продължителна и много скъпа - Русите нямаха пари за такава война и според някои тъкмо Банка Ротшилд плати и то заради Бакинския нефт
  • 64 ха ха

    2 6 Отговор
    35 години "демокрация и атлантизъм" , и много обичат "пазарната икономика" защото вземат сочен% от всички борси и надуват цените както си искат , 80% едва оцеляващи роби на труда тероризирани от мутро бизнесмени със съдействието на държавата , видими резултати от евро политиките
  • 65 Ани

    5 3 Отговор
    Никога не съм чела по-смислена статия на ДВ! Браво! А на въпроса защо ще гласувам срещу ПП-ДБ: Ами заради шкафчетата. БСП си бяха направили черна каса и Васил Бошков я пълнеше за сметка на пенсионерите и учениците. И когато Валери Симеонов докладва на ББ и кранчето беше затворено, първо Мая, Нинова и после Радев започнаха активни мероприятия. Радев си назначи Кирил Петков и Асен Василев за да съсипят държавата само защото един криминален тип беше лишен от възможността да ги субсидира.

    Коментиран от #70

  • 66 Валентин Вълев

    3 3 Отговор
    Интересно! Грантаджия говори за рубладжии.....а българджии - къде?
  • 67 ббрр

    4 2 Отговор
    Вчера беше 6 септември.Време е да свалим потурите.Обаче догодина, за 6-ти предлагаме не само сценките на свинските цървули и потури да са по площадите, но и в студията, като лично водещите дадат пример.Също така политиците Копейкин, Бойко Ескобар, Прокофи, Шишо, да се съберат в студиото, единия с бричове, другия с колумбийски носии, другия с ковбойски, другия с фес и ни истълкуват фактите и разкажат техните версии на историята на България.Щото почнахме да се объркваме изобщо съществувала ли е?Объркахме се изобщо някой знае ли историята и колко истории имаме освен тая на руското посолство и ДС.
  • 68 ежко

    1 3 Отговор
    По-голяма глупост не бех чел!
  • 69 00001

    2 0 Отговор
    Българите са траки,скордиси,келти ,и множество малки различни племена, смесени ссъс значително количество хора от западна аз ия и северна аф рика,В книгата за войните са описани, всички войни и набезии грабежи на Авари/Славяни на Балканите , И славяните не са в България, предимно в Северозападна Сърбия. и другите околни държавимецу Сърбия и Хърватия.Славяаните са населени от северната част на Италия, Австрия,като подкова на западни северни и по-малко източни карпати, със полките племена населени по долината на до средното течение на вистула.Седемте Славянски племена на Испор/Аспарух са в Северна Сърбия и източна Унгария Мнозинстото от Сърбите също не са Славяни.
  • 70 дедо..

    2 6 Отговор

    До коментар #65 от "Ани":

    Аз пък са копейкин..не може да раздаваме без пари,реакторите,оборудването в белене-те са купени от народа-само площадката струва над два млрд.лв..аец белене е по далеч от вранча-отколкото влашката черна вода..значи ердоган и орбан са по бедни от нас,и за това росьатом им строят централи..а ние богатите искаме уестиньхаось.дето нямат един построен блок.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Стамболов

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Отец Петка":

    3-ти Март така, или иначе е измислен празник.
    Но разбира се, ако я нямаше Русия, нямаше да има 3-ти Март и 6-ти Септември, щеше да има един общ празник на освобождението !
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Иван

    1 0 Отговор
    Нещо хлопа във форума

    Коментиран от #86

  • 86 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Иван":

    Май е дъската на ...
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Иван

    2 0 Отговор
    Продължава да хлопа !
    Що ли не взема да се обадя на началника, да му я закове ?
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.