12 Септември, 2024 18:00 4 124 57

Безславната участ на проевропейските политици в България

  • румен радев-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • ахмед доган-
  • делян пеевски-
  • бойко борисов

Има нещо сбъркано в отношенията на демократичните политици с българския народ

Безславната участ на проевропейските политици в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има нещо сбъркано в отношенията на демократичните политици с българския народ. Обикновено се минава през пет етапа, които водят към безславния край на тези политици. Защо е такава съдбата им? Коментар от Евгений Дайнов:

Като че ли накрая все пак последен ще се смее Франсис Фукуяма, който още през 1989 година написа, че историята е свършила. Май наистина е свършила. Защото се повтаря не като трагедия или фарс, а просто се повтаря. И повтаря. И повтаря. Станала е "лоша безкрайност", за която предупреждава още Хегел в началото на 19 век.

Една постоянно повтаряна ситуация - започнала именно през 1989 година - е траекторията на схващанията за българския народ на онези негови политически представители, които се ситуират като негови водачи към Европа.

Обикновено се минава през няколко етапа, които водят към безславен край на въпросните политици в България.

Етап първи: възторг от живота

В началото си проевропейските политици внезапно откриват, че животът е прекрасен, посоката е ясна, а народът е с тях. Не са с тях само врагът и излъганите от него клетници. И наистина: в началото си СДС-коалиция имаше над 2 милиона гласа, а десетилетие по-късно СДС-партия изкара пълен мандат на власт. После ДСБ влезе в парламента и, начело с Иван Костов, бе сериозен фактор в политиката. В момента на своята поява "Продължаваме промяната" спечели изборите и сформира правителство.

Етап втори: влизане във вечността

След като осъзнаят размера на подкрепата, постигната в Етап първи, демократичните политици стигат до извода, че са на сцената - и в сърцата на хората - завинаги. И решават, че каквото и да правят, хората неизбежно ще гласуват за тях, защото няма как да гласуват за лошите. "Няма сила, която да накара българския народ да гласува за онези, които му отнеха земята", твърдяха в хор лидерите на СДС в края на 1994 година. А после БСП постигна мнозинство в парламента.

Убедени в своята неизбежност, на този етап демократичните политици започват да се занимават с детинщини: да се карат помежду си, да пускат неуместни шегички, да атакуват противника не за политики, а за личностни дефекти, да подменят неимоверното усилие, необходимо за решаване на големите въпроси, с ефектни жестове, с които се решават малки въпроси, да се подиграват и видимо да си се радват.

Етап трети: невръстният народ

Разпиляването и олекването на поведението, замъгляването на фокуса и видимото самодоволство води до загуба на подкрепа. На този етап демократичните лидери, изпаднали в искрено недоумение ("Ама как така? Нали е ясно, че ние сме добрите?") стигат до извода, че народът не ги разбира правилно, тъй като не се е развил до необходимото за това разбиране ниво. Поведението, наследено от Етап втори, не се променя, но започват опитите на невръстния народ да му бъдат обяснени нещата по начин, който той да разбере.

Опитите за "простонародно" говорене водят единствено до недоумение от страна на народа. Той решава, че тия хора не са сериозни и започва да се оглежда за други. Тогава се появяват хора (Бойко Борисов), които наистина могат да говорят "простонародно".

Етап четвърти: провалилият се народ

Когато започнат да ядат бой на политическата арена, демократичните политици стигат до извода, че просто не са случили на народ. Народът, оказало се е, изобщо не е дорасъл до това да ги разбира или следва. Русофилски е, ориенталски е, казват си.

И демократичните политици започват да се опитват да си върнат популярността, като се наместват в теми, за които смятат, че са народни: снишават се във външната политика (да не ядосат русофилския си народ); отслабват натиска за реформиране на страната в европейска посока (все пак народът не е съвсем европейски, а ориенталски); избягват темата за дискриминацията, защото народът мрази всички различни.

Етап пети: изчезване

На мястото на реалния народ, който така и не са си дали труда да опознаят чрез постоянно обобщение, демократичните политици слагат сламено чучело и го наричат "народ". Реалният български народ, който с всичките си кусури е приличен и умерен народ, се обижда, че го правят на чучело. И праща съответното поколение демократични политици в Етап пети: изчезване. А след известно време се появява нова кохорта демократични политици, които минават по същия път в своите отношения с народа си.

Все някога историята ще тръгне отново. Дали това ще се случи скоро у нас - за това ще съдим по резултатите на демократичните политици на идващите избори. Ако са успели да излязат от "лошата безкрайност", ще имат повече гласове от миналия път. Ако не - не. Да се готвят за Етап пети.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    71 12 Отговор
    След 35 години окупация на народа му писна.Не иска да чака 500 г.
  • 2 К.О.Т.арАК 🐱

    10 49 Отговор
    все още има надежда за БГ народа-да оставим комундетата , русофили / да си спомним ,,РЪЧЕНИЦА,, на Мърквичка с Баучер , така добре нарисуван...българофил до края на дните си

    Коментиран от #7

  • 3 КЕФ МАЙКО БОГ ДА ПАЗИ БГ ОТ ЕВРЕИТЕ

    53 9 Отговор
    Еврейски рев и сополи
  • 4 тйхт

    42 1 Отговор
    Защото не са демократични!
  • 5 мдаа

    25 0 Отговор
    На новото поколение демократични политици им казах, че ще имат успех, но после от тях зависи. Щом четем това, значи никой не го е разбрал.
  • 6 Сорос Илюмината

    16 5 Отговор
    Нашата демокрация... Без анти-семитизъм, гои
  • 7 Последния Софиянец

    52 14 Отговор

    До коментар #2 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Вече няма народ.Само пенсионери и римляни.Янките ни унищожиха като индианците.

    Коментиран от #11

  • 8 Мирилайлай

    15 42 Отговор
    Всички български "проевропейски" демократи в същността си са "кречетала", слугуващи на Кремъл.

    Коментиран от #14

  • 9 БГ парламента

    7 45 Отговор
    Квото каже господаря Русия, това правим

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 80 процента дебили

    7 31 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Комунистите ви унищожиха, щото не искате комунизъм, а демокрация. Един болен мозък обиколи всички телевизии, и всички леви партии, за да ви го каже завоалирано!

    Коментиран от #15

  • 12 Спешно

    52 10 Отговор
    е необходим закон за чуждите агенти/НПО заради грантаджии като този нечистоплътен бок-ук!

    Коментиран от #23

  • 13 зле си

    6 34 Отговор

    До коментар #9 от "БГ парламента":

    Русия вече не е господар и на собствената си съдба.
  • 14 малко си прекалил

    8 29 Отговор

    До коментар #8 от "Мирилайлай":

    Слугите на Кремъл са навсякъде, но чак пък всички...

    Коментиран от #21

  • 15 Да знайш

    40 13 Отговор

    До коментар #11 от "80 процента дебили":

    Болният мозък си ти. Това за комунизма от ЦРУ Козяк ли ти го казаха? И така вече 35 г. разпад на васалната страна...

    Коментиран от #17, #33

  • 16 Винаги лъгаха

    51 12 Отговор
    Слугите на САЩ (софийските грантаджии) унищожиха България като развита страна от топ 20 на света и я пратиха в Третия свят.

    Коментиран от #18, #39

  • 17 Шерлок Холмс

    16 32 Отговор

    До коментар #15 от "Да знайш":

    Само дето някои сме живяли при комунизЪма и сме съвсем наясно накъде ни влачат в момента Чичо Пилон Самальотников и неговата група сламени човечета дето се барат националисти. И съм абсолютно убеден, че напъна да завлече българския народ в Азия накрая ще му изяде главата. А такива като теб има две категории - първата - Червени потници дето жалуят за младостта си и "братушкането" и втората - внуци на първата, дето са чувалЕ, че не е имало комунизЪм, обаче бил много убав!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бамбука

    32 0 Отговор
    Истината за българските политици, че всички просто се пръкнаха от миналото, наложиха ни ги. Наляха в тях пари, вдигнаха им жизнения стандарт, и после започна безнаказаното крадене от началото на демокрацията , та досега.

    Коментиран от #22

  • 20 Евроатлантик

    9 26 Отговор
    Безславната участ на бългаско-руския дупедавски слугинаж в България.
    Другари тъпигьози,
    Газът по газопровода " Дружба" , спря...
    ще трябва да почвате да работите....

    Коментиран от #27

  • 21 Муфаса

    16 27 Отговор

    До коментар #14 от "малко си прекалил":

    Ми да ти кажа, хич не е прекалил! Кремлина така и не си махна мръсните ръце от България през всичките тея години. Затова сме и толкова изостанали спрямо другите бивши соцдържави. Румънците ни отвяха като влак малка гара. Срещу тях да тичаме, пак няма стигане. За чехи и поляци не ми се говори въобще. Всичко това дължим на ДС и милата Матушка. Знае се - колко по близо до Русия - толко по близо до просия!

    Коментиран от #25

  • 22 Шерлок Холмс

    17 6 Отговор

    До коментар #19 от "Бамбука":

    Ами милиционер до милиционера. Където не е - внук на милиционер.
  • 23 Муфаса

    13 22 Отговор

    До коментар #12 от "Спешно":

    Само да попитам - а взятките на Копейкин през Лукойл, Пасолството, Стрина Митрофановна и т.н. ще ги лови ли тоя "закон"? Щото цялата магистрала покрита с негови билбордове и още ред други неща срещу 7-те му % ега ги не е платил със субсидията, а? Грантовете се обявяват открито. Аз да питам, шумкарските взятки на червенещите как ще ги хване тоя закон?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 инфо

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "Муфаса":

    Да ви завиди човек на самочувствието и размаха с който пишете небивалици. За съжаление (мое) доста от неуките ни сънародници ще ви се "вържат".
  • 26 Сега...

    21 2 Отговор
    ...народът му е ясно, че съществуват два типа управление: репресиите на буржоазията и репресиите на пролетариата. Каквото и да прави народът, репресиите няма да спрат сами по своята същност, а последните (
    репресии ) биват от един и същи вид и размер. Така че масовата апатия и не гласуване е съвсем логично от гледна точка на народа ;) , бил той наричан с епитети като: демократичен, русофилски и прочие нещо си.... абе все тая.
  • 27 Осъзнал се €вроатлантик

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Евроатлантик":

    Всичко е бошлав !
  • 28 инфо

    23 2 Отговор
    Дайнов изобщо не е "вдянал" за свършека на историята по Фукояма. Протяжните писания за демократите имат кратък и ясен отговор. Новобългарските "демократи" са много далеч от класическата демокрация.
  • 29 На Дойче Веле фашистката пропаганда

    16 8 Отговор
    Тъкмо дя прочета и видях символа на DW.

    И до там, хахах
  • 30 куку

    13 0 Отговор
    много са се обявили за проевропейци и смятат , че тва са коли , пари и принципни празни приказки. Нямат представа как да се подходи и само разпределят власт и пари
  • 31 Просто е

    20 1 Отговор
    Българите, както и всички други народи по света желаят да имат свободна и независима държава. Когато виждат, че законите им ги пишат и налагат от чужбина те стават гневни. Българите презират политическата колективизация защото са силни и независими
    личности.
  • 32 Изключителен Евроантлатик

    11 0 Отговор
    Скъпи връзкари от ДАНС, деца на фатмаци , предимно от селата на България.
    Как ще контролирате всичките, Англичани, Германци, Французи, Италианци и прочее ,като се изтърсват в БГ-то?
    Както контролирахте оня с Лексуса, Вилата на морето и апартамента? Как му беше името, Гелето Семерджиев.
    Въпросът е риторичен.
  • 33 И ти да знайш

    2 11 Отговор

    До коментар #15 от "Да знайш":

    Че си на лекарства, ти личи и от екрана на телевизора. От Козаек нищо не са ми казали, защото не знам дори къде се намира това място. А за разпада в станата съдя от отношението ви към Украйна. С други думи, прозрачни сте, колкото и да се имате за гениални!
  • 34 Фър! Фър!

    9 5 Отговор
    Фър! Фър! Що за Глупости!

    Очевидно Етапа на Самозабравилия псе ПРолитик - Шизофреник е Изпуснат!

    Кой Реши Че трябва да Публикува този Суругат?
  • 35 Ний ша Ва упрайм

    19 1 Отговор
    демократичните политици??? Що е то??? Народа го разбира като лакей на посолството.
  • 36 До Последният Сфиянец,

    18 0 Отговор
    Грешка си защото ако останем само пенсионерите и ромалийците държавата ще се разпадне нацяло..
    От къде ще дойдат парите за нас за пенсии,за държавните хрантутници за заплати,и помощи за ония паразити..?!
  • 37 бай Даньо

    12 3 Отговор
    Дайнов , почваш да зацепваш по тая тематика. Напълно ще ти се проясни когато дойде пети етап за Продължаваме Провалите , а на сцената отново е останал Бойко с "една книга прочетена" ... представяш ли си и БСП и ДПС да ги няма до тогава!? А представяш ли си каква е КНИГАТА която е чел Бойко , библията пасти да яде!? Ха-ха-ха! Само за забава щяхте да сте жълтопаветните ако не бяхте толкова вреди ...
  • 38 Сатана Z

    14 2 Отговор
    Поредният безвкусен тюрлю гювеч от ДВ,и за да изглеждат умни цитират Франсис Фукояма вместо да го прочетат за да разберат,че под “края на историята”Фукояма има предвид края на студената война и либерал—фашизма като новата идеология.
  • 39 Казуар

    5 10 Отговор

    До коментар #16 от "Винаги лъгаха":

    По време на живковизма винаги до българското знаме се вееше червеното съветско. В окупирана България от съветските войски сталинистите направиха нов герб на който бе написана само годината 1944 г.
  • 40 ха ха

    6 0 Отговор
    всевъзможни боклуци назначени да командват , никога няма да се почуствате като хора , докато болните интригантски мозъци ви спускат нареждания срещу Хората , ще си останете на ниво маймуни с власт , европа , русия , сащ , са само алабаланици , истинската омраза е тук и се управлява от властта зад завесата , тя унищожава българите съвсем целенасочено
  • 41 Историк

    9 11 Отговор
    Проблема на българския преход е, че тези, които се представяха за "демократични политици" всъщност бяха сложени от ДС да играят тази роля докато ДС си върне властта върху държавата.

    Класически пример за това е печалноизвестния "конституционалист" Георги Марков, който беше един от тези, които се боряха за "лице" на демокрацията, а се оказа агент на ДС и в момента се подвизава като отявлен привърженик на руския фашистки режим.

    Това не са "демократични" политици, а пародия на такива, СПЕЦИФИЧНО ИЗПРАТЕНИ от ДС клона на КГБ да СИМУЛИРАТ демокрация у нас.

    България няма демокрация след 89та, а ДеСе крация.

    Коментиран от #47

  • 42 Порно

    11 2 Отговор
    А защо ни натрапваш извода, че Костов и Кирето и компания са демократи? Демокради са, демокради
  • 43 Сатана Z

    8 5 Отговор
    Краят на историята и началото на либерал-фашисткия диктат!
    Оруел дори и хабер си е нямал какво предстои ако я няма Русия.
  • 44 Уса

    9 3 Отговор
    Западните идеологии са свързани с парите без грам духовност,изкуство и култура.В България заплати и пенсии най-ниските от всички проевропейски държави.Само политиците и престъпниците живеят като европейци.Няма начин народ,който 35 години е мачкан демократично да приеме демокрацията и стане проевропейски
  • 45 Артилерист

    11 4 Отговор
    Чета Дайнов с презумцията, че е бил специален списвач на ЦК на БКП по теми, които са му поръчвани персонално. В настоящото си съчинение Дайнов всъщност се опитва да поучи демократическите политици как да разберат и да се държат с НАШИЯ народ, такъв какъвто си е. Не му се получава независимо, че в желанието си да не каже истината се е изразявал заобиколно и почти нищо съществено не е казал. Вероятно пак ще ме изтрият, но ще кажа каква е истината според мен и защо на Дайнов не му се е получило. Истината е, че в настоящата обстановка в България не може да станеш успешен (и въобще)политик, ако не си атлантик и русофоб. А народът, в преобладаващата си част, е русофилски. Аз лично не виждам начин как един атлантически русофоб ще говори обективно разбираемо на традиционно русофилска аудитория и то при настоящото недобро, да го кажа възможно най-деликатно, състояние на страната-демография, здравеопазване, образование, смъртност, икономика, инфраструктура, разлика между богаташи и работещи бедни, армия и тн, и тн.
  • 46 Елена

    10 3 Отговор
    И защо са тези объркани мисли на този акохолизиран грантояд?
    И то не за първи път!?
    Кому са нужни?
  • 47 Ами поправете

    11 1 Отговор

    До коментар #41 от "Историк":

    я таз демокрация бе, историко. Нали има демократични избори, защо избирате бивши комунисти и наследници на ДС и на активни борци против фашизма и капитализма? 35 години вече минаха. Колко още години трябва да се чака, за да се намери праведен демократ? Докога ще се оправдавате с ДС, комунистите, руснаците? Ето в сглобката бяха само атлантически партии, защо не тръгнаха да оправят състоянието на България, ами се скараха и разглобиха. Имаха цялата власт, медии, подкрепата на "партньорите" от НАТО и ЕС. Как е възможно някакви имагинерни противници, които не могат да спечелят избори, няма ги никакви в парламента, да саботират работата на такава мощна сглобка и партньорски подкрепа? Обясни кои, по какъв начин им попречиха!

    Коментиран от #55

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 АБЕ ГЕНЧО

    6 1 Отговор
    МАМИН СЛАДЪК
    АБЕ НЕ Е ЛИ ПО ПРОСТО
    ПРОЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ БЪРЗИЧКО СЕ ОСВЕТЛЯВАТ КАТО ПОДЛОГИ И КРАДЦИ
    ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ИВАН КОСТОВ
    СХВАНА ЛИ БЕ ПРОФЕСОРЕ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Ами поправете":

    Има и едно друго обяснение и подозирам че в тая посока биеш и ти . В България на всяка крачка и на всяко ниво има тежка некадърност за това на ниските заплати , затова падат самолети , затова ходим на почивка в чужбина , затова ходим да се лекуваме боже боже в Турция...., децата ходят да учат в германия, не можем да направим правителство ... да не почвам дървена философия но некадърността е резултата от лошата демография по малко деца по малко конкуренция по лошо образование по слаб ръст на икономиката .... ако това може да погледнем директно честно в очите сме се оправили наполовина ... Погледни турция или индия , без да им завиждам , но по некачествени народи , но пък висок естествен прираст , това води до конкуренция в училище и в коя то и да е сфера на живота и резултат е вървят стабилно напред въпреки че са след нас все още. Тоя пост ще го изтрият но моите 2 цента .

    Коментиран от #57

  • 56 Дойчово хоро

    0 0 Отговор
    Само ентелехенти, които са си надскочили морала, са се хванали на хорото. Тъй че, ръгай чушки в Миндя...
  • 57 Хи хи

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "бай Даньо":

    Ти пък как реши, че в Индия народът е по-некачествен от нашия. Изгонените от там сега са при нас.