17 Септември, 2024 21:47 4 490 39

Григор Лилов: Скокът в радиацията - Авария или отново „Буревестник”?

  • радиация-
  • ядрен инцидент-
  • буревестник-
  • русия-
  • ракета-
  • аец-
  • григор лилов

Сегашното руско ръководство е по-безотговорно, а бих казал дори по-тъпо и от онова комунистическо Политбюро в Кремъл, управлявало навремето соцлагера

Григор Лилов: Скокът в радиацията - Авария или отново „Буревестник”? - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес Норвегия съобщи, че от 11 септември насам е регистриран скок на радиацията в техните измервателни станции. Норвегия има 168 километра обща граница с Русия на Колския полуостров.

Норвежкият орган за радиационна и ядрена безопасност (DSA) казва, че количеството цезий, открито във въздушните филтри, е „много ниско“.

Филтрите от Viksjøfjell и Svanhovd се анализират в звеното за аварийна готовност в Pasvik веднъж седмично. Радиоактивният цезий-137 се появи някъде между 9 и 12 септември.

Това пише във "Фейсбук" Григор Лилов.

Бредо Мьолер от отдела за аварийна готовност на DSA твърди, че „Нивата са очевидно по-високи от нормалното, но не представляват риск за хората или околната среда“.

***** Не съм съгласен с това. Като общ фон може и да не опасно, но поглъщането на частици цезий-137 и попадането им в храносмилателния тракт носи опасност от рак. *****

Давам карта на радиационния фон за България.

Повишаването на гама фона е било забележимо и с пъти. Върховите стойности от някои станции от около 500 наносиверта/час са съпостави с тези в Брагин (станция в заразен район от Чернобилската авария).

В момента стойностите са нормални или малко по-високи от обичайните и не са опасност за хората. което не означава, че заради въздушните течения не могат отново да подскочат.

___________________________________

По данните, които анализирах, вероятната авария е станала в Русия някъде около 13 часа UTC (универсално – гринуичко време“) което е около 15 часа наша време.

При нас радиоактивността е дошла около 03:00 часа местно време на 11 септември. (скрийншот на данни от станцията в София)

Григор Лилов: Скокът в радиацията - Авария или отново „Буревестник”?
Снимка: Фейсбук

__________________________________

Следи от цезий-137 предполагат разхерметизиран реактор. Мащабното руско стратегическо учение Oкеан-2024 в Баренцово море приключи на 16 септември.

В него участваха както подводници, така и ледоразбивачи с ядрени реактори като двигатели. Но подобни изхвърляния на радиоактивни изотопи са малко вероятни при нормално ядрена реакция.

Освен ако е нямало авария. Заради невисоките количества е предполагаемо тя да е станала под водата (на подводница) и до атмосферата да е достигнала малка част от букета смъртоносни изпускания.

Другата възможна хипотеза е за „Буревестник”.

Става дума за прочутата крилата ракета с ядрен реактор. Тези разработки са от времената на СССР, но заради неизбежното радиоактивно замърсяване на атмосферата тогава са се отказали от довършване на проекта. САЩ поради същите причини също се отказали. Но Путин разпореди от архивите да се извадят прашясалите чертежи и конструкцията да се осъществи. Както знаем, този неграмотен човек, не разбирайки какво прави, дори се похвали и хвали с това.

Григор Лилов: Скокът в радиацията - Авария или отново „Буревестник”?
Снимка: Фейсбук

Руски оръжейни конструктори от Росатом цяло лято и началото на есента са работили на полигона Панково на Нова Земля (граничи с Карско море, на него беше изпитана термоядрената „цар-бомба” с рекордна мощност от 50 мегатона (еквивалентна на взрива на 50 милиона тона тротил). Сега мястото е предназначено за тестване на крилатата ракета с ядрен двигател "Буревестник", за която се смята, че има повече или по-малко отворено охлаждане на миниреактора.

През лятото няколко товарни кораба и кораби със специално предназначение бяха забелязани във водите край Панково. През последните няколко седмици два големи транспортни самолета Ил-76 на Росатом периодично кацаха на летището в Рогачево при Новая Земля. (давам космическа снимка).

Сегашното руско ръководство е по-безотговорно, а бих казал дори по-тъпо и от онова комунистическо Политбюро в Кремъл, управлявало навремето соцлагера. С какъвто и двигател да е, „Буревестник” подлежи на сваляне като всяка крилата или балистична ракета. Сетете се скорошната атака срещу Израел от страна на Иран със стотици такива бройки, които бяха свалени поголовно от отбраната и с помощта на кораби от американския и английския флот.

При предишното неуспешно изпитание на „Буревестник” отново беше регистриран скок в радиацията. Наличието на цезий 137 предполага пореден неуспех.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    95 36 Отговор
    Пуделчето на пеевски - настоящ евроатлантик се изля за пореден път...
  • 2 Джамбаза

    110 32 Отговор
    Григор Лилов е най-достоверния източник на информация след радио Ереван!

    Коментиран от #5, #33

  • 3 Помак

    57 30 Отговор
    ..Бате това твоито е размисли и страсти некви ..зашто бате се мешаме там кадет не ни влиза пръста ... Кажи ми
  • 4 бен Ходжа

    79 35 Отговор
    Този Лилов има вид на абсолютен психопат. Външният вид говори много за вътрешния свят на човека.

    Коментиран от #38

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НИКО

    41 27 Отговор
    ПАНИКА В ЕВРОГЕИСКИЯ САЮЗ А ОЩЕ НЕ СА ПОЧНАЛИ ДА ПАДАТ БОМБИТЕ ЩЕ МРАТ ИНА ИЗТОК ЩЕ МРАТ И НА ЗАПАД И АМЕРИКА В ТОВА ЧИСЛО
  • 7 Констатираща

    46 26 Отговор
    Не им прави чест на всички военолюбци да унищожават света и да се оправдават едни с други. Много добре знаем кой безотговорно хвърля атомни бомби и кой сега може да е виновен.

    Коментиран от #18

  • 8 Факт

    38 20 Отговор
    Как ги разпознавате тези самолеги! При Козлодуй, това повишени нива ли са? Международната организация за ядрена безопасност какъв доклад има от посещението в Курск и в Запорожие след украинските удари? Политбюро на КПСС наистина не е трябвало да поверява Чернобил на Украинско управление
  • 9 поглъщането на частици цезий-137 и попад

    11 23 Отговор
    поглъщането на частици цезий-137 и попадането им в храносмилателния тракт носи опасност от рак.

    МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ И НЯКОЙ НОВ /ИЗРАСТЪК/, КРАЙНИК, КОЙТО ДА ИМА И ПРАКТИЧЕСКО ПРИЛОЖЕНИЕ. ЗАВИСИ ОТ МУТАЦИЯТА ДЕ...
  • 10 Бай той Толстой

    28 26 Отговор
    Този шушляк Лилов да не е роднина на Лилов от политбюро?😊
  • 11 Име

    13 19 Отговор
    Да не е нашият Парогенератор?
  • 12 ........

    10 18 Отговор
    Най-вероятно вадят оръжията.
  • 13 И ти

    21 21 Отговор
    си тъп ама какво да се прави - съдба. Малко радиация и врява до небето, а иначе като чета всички Хидиоти са готови да мятат атомни/ядрени бомби до пълна победа - и как я мислите тази работа да стане?
  • 14 И защо като

    30 24 Отговор
    в норвегия са засекли ужжж радияция решихте че е от русия
    и швеция и финландия имат реактори пишман журналист си ти григо пишман

    Коментиран от #17

  • 15 До русофилите

    26 15 Отговор
    Рупайте маруля и викайте "Да живей..",вече сте го правили...
  • 16 Де б Лилов

    25 23 Отговор
    Този с всяка нова статия изкривява все повече стрелките на тъпомера. Кой ще свали ракета с ядрен двигател? Къде ще падне при сегашните далекобойности на ПВО?
  • 17 Разликата

    26 3 Отговор

    До коментар #14 от "И защо като":

    Не схващаме че едините казват , а другите мълчат , а овцете- колкото оцелеят,"други ще родят"
  • 18 А бе

    19 5 Отговор

    До коментар #7 от "Констатираща":

    Подмивай са ,чи миришеш не се траеш
  • 19 Ветеран от Протеста

    23 13 Отговор
    Като гледам къде се е изръсил Цезий 137 на картата - ми тва е царството на Русофилите - Варна,Ямбол ,Тракия,Добруджа...Честито на заразените!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сатана Z

    20 25 Отговор
    Бай Григор драпа със зъби и нокти да докопа някой кокал подхвърлен му от Корумпето Пеевски за борба с Руското ракетострое.
  • 22 Шарен,

    7 19 Отговор

    До коментар #20 от "Умен по цялата глава":

    Никоя радиация не може да причини това, което вече ви се е случило, нали? За това сте толкова безгрижни.
  • 23 Е,да

    27 26 Отговор
    Какво да се очаква от руски тъпаци ?Толкова са затънали в тази безмислена война, дадоха стотици хиляди жертви за едното его,защото над убитите и осакатените стърчи един откачен орунгел който единствено мисли ,че е най силен,но се крие в бункер и изобщо не го интересува погубените и разбити човешки съдби и семейства Да и от двете страни.Зашото няма мъдрост ,няма дипломация ,няма решения ,а налагане насилствено на воля.Че колко му е и с ядрените оръжия,на един луд.
  • 24 Сандо

    17 25 Отговор
    Защо плачат евроатлантиците?Нали искат да победят Русия?Ами дават командата "Газ,чорапи,наметало" и смело тръгват през заразените райони да усвояват земите на варварите.Вместо такова мъжкарско поведение ние виждаме оплаквания,сълзи и сополи.

    Коментиран от #31

  • 25 Путинофил

    23 10 Отговор
    путен каза, че ще прати един Буревестник към територията и ще изтрепе сумати русофили.
  • 26 След Чернобил

    9 19 Отговор
    раковите заболявания в България скочиха 8 пъти.

    Коментиран от #28

  • 27 Холмс

    23 6 Отговор
    Елементарно, Уотсън. Русия е радиоактивна...
  • 28 ...

    26 3 Отговор

    До коментар #26 от "След Чернобил":

    А в Русия скочиха 16 пъти...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Истината

    22 7 Отговор
    То в Русия ако гръмне някой реактор, веднага ватите ще обвинят украинците и западът
  • 31 Е стига

    23 15 Отговор

    До коментар #24 от "Сандо":

    Само ,не разбрах Русия кого побеждава и какво иска да докаже в една братоубийствена война с толкова много жертви и разрушения пред целия свят?Знаеш ли колко смесени бракове има и в Русия и в Украйна ?Путлер не го ли знае,знае е го?И кого убива?Знае ли дали са руснаци или украинци ?Не ,и не го интересува ,той търси слава чрез убийства и разруха.Е не в Русия ,но защо?Едната цел е монопол над Киевска Русь,въпреки че днешна Русия няма нищо общо с Киевска Русь нито с местното население от тази малка област.Там никога не са живели руснаци,а самото име е присвоено.Едно малко племе от 1000 души русь живеещи около Киев..Но тъй като "величието не може да си позволи ,че исторически и покръстването е от Киев,му е нужно за заличи този проблем.В Украйна са наясно кой откъде е .Слушай пак интервюто на Путин с американския журналист за да усетиш къде го боли!

    Коментиран от #39

  • 32 Ганю

    2 2 Отговор
    Руското ръководство било тъпо! А ти дали си достатъчно умен да даваш такива оценки,григоре?
  • 33 Тъпанарино....

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Джамбаза":

    Достоверен или не, ти пак ша муаш заразените салати, а бонзите ше хапват еко храни от Нова Зеландия...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Григор лъже

    4 1 Отговор
    Лъже Григор. Има събитие със замърсяване. Прегледах картите на Европа и се оказва обаче, че събитието е някъде в Германия. Много станции го записват. Случва се на 9 септември и стига до нас на 11 септември. От 9-ти до 11-ти минава през всички държави между нас и Германия - вижда се на всички станции! Та явно идиотите са другаде за съжаление. Пропагандата е голяма.
  • 36 БгТопИдиот🇧🇬

    3 1 Отговор
    Сегашното руско ръководство е по-безотговорно, а бих казал дори по-тъпо и от онова комунистическо Политбюро в Кремъл, управлявало навремето соцлагера.

    Стигнах до там и прочетох името на автора на паксвила.

    Глигорчик ъп си кат айтоски сървул.Но пък си политкоректен !
  • 37 граф Монте Кристо

    2 1 Отговор
    Ето това е истинска конспиративна теория,руските ракети патрулирали точно над България и разсявали радиация,в Израел ги сваляли с обикновено пво и отново радиация.Свалят ги бе,ей тъй,като нищо и никакво,а къде са останките от такава ракета,радиоактивни,защо не ги покажат?
  • 38 комунистическа мутра кабалтулуп

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "бен Ходжа":

    Да попитам другаря Григор Лилов кога за последно е посещавал психиатъра си и дали си пие редовно предписаните му хапчета? „Буревестник” подлежал на сваляне като всяка крилата или балистична ракета !?!? Абе някой да е чувал руска НИСКО летяща, ядрена крилата ракета с практически неограничен обсег да се сваля лесно? Тя и да не е руска пак е трудно НИСКО летяща да се свали , ама щом другаря комунист Лилов е рекъл.. Що не ни е казал поне какво ще стане ако "случайно" бъде пропусната от ПВО-то??
  • 39 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Е стига":

    Търсиш ти,нещо в моя джоб,нооо,аз предвидливо съм го изрязал
    Находище набарашнещо