25 Септември, 2024 18:01 1 377 54

Време е в България да вдигнем глава и да продължим напред

  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • румен радев-
  • ахмед доган-
  • дпс-
  • герб

17 години след като влязохме в Европейския съюз отказваме да приемем, че вече няма Виденови и Луканови зими, че доходите растат, а България има всички шансове да се изстреля нагоре

Време е в България да вдигнем глава и да продължим напред - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма как да градиш бъдеще, докато демоните от миналото изцеждат всичките сили на настоящето. Виновни сме самите ние, защото не можем да кажем край, да си извлечем поуките и да продължим напред. С високо вдигната глава.

"Приеми, че така е трябвало да се случи и просто продължи напред." Казвали ли сте това изречение на близки и приятели, които са приключили токсична връзка? Вероятно да. А защо не можем да си го кажем като общество, да осмислим миналото и просто да затворим страниците, които продължават да ни разделят?

Не, не сме роби

Близо 150 години по-късно продължаваме да не можем да приемем, че сме били част от Османската империя и ревностно повтаряме, че сме роби, сякаш това ни доставя някакво удоволствие или пък в него има някаква историческа истина.

За да вдъхновим децата да напишат новата страница, можем да им обясняваме непреходните идеали на Левски и да ги запознаваме с таланта на Ботев, без да ги учим на неоправдана враждебност към днешните турци.

80 години по-късно отказваме да отчетем, че Съветската армия не ни е освободила, а окупирала, окрала и подчинила и затова страдаме за някакъв паметник, който символизираше една подмяна на фактите, а днес дори легитимира военното насилие. България оцеля въпреки ударите на руския ботуш, терора на ДС, преследването и цензурата. Време е да си казваме истината за това минало.

35 години по-късно отказваме да приемем, че смяната на режима в България стана с лъжа, старите апаратчици ни измамиха и просто си облякоха нови дрехи. И затова им позволихме да продължат да управляват с мимикрия. Няма как да градиш бъдеще, докато демоните от миналото са вкопчили зъби и нокти в настоящето и продължават да те изцеждат.

Има място и за Господинов, и за Камелия, но не и за мутрите

24 години след края на 1990-те отказваме да приемем, че мутризацията и чалгаризацията изтикаха културата в канавката, но тя въпреки това оцеля. И че днес в публичната сфера вече има място както за Георги Господинов, така и за Камелия. Стига едната публика да разбере, че не всеки иска, може или трябва да копнее за Високото изкуство, а другата да приеме, че успехът не е в „Домби бар“, а силиконът не е ценност.

35 години след края на режима така и не се примирихме, че бившата върхушка в НРБ и мутрите на Прехода осигуриха на семействата си живот и възможности, за които всички останали мечтаеха. Не беше честно. Но няма как да върнем времето назад. Затова и виним децата им, че са се родили в такива семейства, дори когато са избрали да бъдат различни. Привилегиите не са ги избирали, какво ще правят с тях - могат да изберат.

В България днес се живее по-добре. Факт е.

17 години след като влязохме в Европейския съюз отказваме да приемем, че вече няма Виденови и Луканови зими, че доходите растат, а България има всички шансове да се изстреля нагоре. Затова продължаваме да мрънкаме и да повтаряме "съсипаха я тази държава" по същия начин, както когато за хляб се чакаше с купони. Особено в големите градове заведенията са пълни, макар цените да са високи, но хората - все така недоволни. И "всички са маскари". Въпреки че вече можем да си позволим да протестираме за ценности, а не за доходи.

4 години след като уж скъсахме с модела Борисов - Пеевски, пак се връщаме към него, търсейки комфорта на познатото зло. Сякаш забравихме защо се разделихме с тях и защо тръгнахме да затваряме тази страница.

И така отново и отново се връщаме в същите токсични отношения, които ни носят само отчаяние и тъга. Виновен обаче не е партньорът в тях, който ни насилва, използва или просто не ни обича. Виновни сме самите ние, защото не можем да кажем край, да си извлечем поуките и да продължим напред. С високо вдигната глава.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 25 Отговор
    Ново начало си требе.
  • 2 бен Ходжа

    31 2 Отговор
    "Този коментар изразява личното мнение на автора" - кой е автора обаче, не пише...

    Коментиран от #3

  • 3 честен ционист

    12 17 Отговор

    До коментар #2 от "бен Ходжа":

    Васко Терзийката. Щото се е издал, че се срамува от родата, ама ние не му верваме.
  • 4 ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО

    13 21 Отговор
    БУГАРИТЕ - РОБИТЕ НА СВЕТА

    Коментиран от #10, #16

  • 5 бай Иван

    26 2 Отговор
    Как да вдигнем глава от тия двамата дето се подсмихват мазно на снимката
  • 6 дон Вито

    8 3 Отговор
    Бе мини я с 200, какво я гледаш.
  • 7 ТаУмВзе

    24 6 Отговор
    Много ме забавляват писаниците на некви Неизвестни драскачи, които от срам и името не си пишат. Натам стигнах до хвалбата за паловото соросоидче господинов и чалга лелилчката камелия и умрех от смех!
  • 8 Опа

    12 11 Отговор
    За последните 4 години обрите сили ни върнаха 10 години назад като стандарт на живот. И това трябва да си го признаем и да продължим напред.
  • 9 Така е

    12 12 Отговор
    Като си избираме министри като Киро, Асен, Денков и Рашков, а за президент Радев ще сме така.
  • 10 Роби роби

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО":

    Ама като ти тъпчат вълната им плащаш.
  • 11 докиа

    15 3 Отговор
    Модела крадците от ГЕРБ и крадците от ДПС да дерат кожите на простите българи е време да приключи. Лошото е че измамниците от ПП и ДБ и те за някои лев са готови на всякакви Не сглобки и Не коалиции и напрактика излъгаха всички прости наивници дето им се вързаха. Отделно дето понеже са пълни некадърници направиха много поразии. Време е всички разбойници дето ни лъгаха и крадоха да бъдат изхвърлени на бунището. Няма смисъл да се избират доказани негодници, резултата е ясен ако пак влязат същите. Слава Богу има шанс да ги изгоним от властта.
  • 12 дъра бъра

    17 1 Отговор
    Ала бала пропагандата върви . Нещо средно като надъхване за боксова среща и ритане през глезените за да няма шанс за измъкване от бандитския режим .

    Коментиран от #23

  • 13 Хаха

    12 3 Отговор
    Важното е, че Христо Иванов обсъди културни проекти с Бобокови и Маджо.
  • 14 две събития

    2 2 Отговор
    определиха съдбата на сегашния свят към който спадаме и ние.Става въпрос за неща от 21 век.Това са атентатите от 11 септември и пожарът във френската катедрала.Това са емблематични сгради за цялото човечество и планът на злите сили е всичките 8 нови чудеса на света да рухнат до края на века ,когато ще започне унищожителната ядрена световна война.Втория път удариха на камък.На осми декември тази година откриват реставрираната катедрала.Може би прекалих малко но........
  • 15 Радев

    7 2 Отговор
    Няма да се плашите. Продължаваме промяната.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Диетолог

    7 8 Отговор
    От както Радев и протежетата му от ППДБ управляват държавата народа спря да се тъпче по ресторанти. Вече двама човека поръчват като за един. Това води до по-малко затлъстяване.
  • 18 Бах

    15 0 Отговор
    Аааа , как така . 35 години грабеха и убиваха и запада наблюдаваше доволно , а сега дайте всички заедно да възраждаме България .
    Глави трябва да се секат , па после ще видим .
  • 19 Ххххххххххххх

    12 0 Отговор
    Кой е автора?
  • 20 хмммК

    11 0 Отговор
    С Мутреции явно, че няма как да се продължава..
  • 21 Авторът?

    10 1 Отговор
    Пост-комсомолско есе. С развети връзки и пламък в очите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Курций Руф

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "дъра бъра":

    В един филм главният герой каза какво е политиката:
    ,,Политиката е красив лебед в езерото.Над водата грациозно и плавно движение,а под повърхността-бясно ритане...!"
  • 24 111

    14 2 Отговор
    Едно време в Ряботническо дело и Отечестнен фронт лъжеха със същия ентусиазъм, както купените от сорос медии днес. И това се разпада, като онова.
  • 25 Препоръка

    12 1 Отговор
    Просто не четете зелето. То трови по поръчка българищаната.
  • 26 Шкафбанк

    12 0 Отговор
    На снимката директорите на Шкафбанк Европа и клон България.
  • 27 Да да

    4 8 Отговор
    Само дето забрави бсп да споменеш че са също все още тук Даже пак искат да управляват!! Най големите демони на миналото Не си спомням при борисов да сме фалирали Дори даже да сме живели лошо И автора да беше казал накрая като изкара борисов и пеевски от играта
    Кои останаха по точно кои са новото светло бъдеще ?? Възраждане ? Или може би Славчо,? Или кирчо и кокорчо??
    Българите трябва просто да изпитат кремълските слуги в българия Руската пропаганда руските партии А останалите да се вземат в ръце да съставят правителство и тогава светлото бъдеще ще дойде бързо Защото българия наистина има потенциал Амин!
  • 28 Порно

    7 1 Отговор
    Четох до там , където твърди , че Гошу букъра твори сериозно изкуство. Поредния , който пробутва тезата, колко добре е било под властта на султана, та почти препоръчва да се върнем пак там.
  • 29 Безимен

    1 2 Отговор
    Може и да успеете да убедите 40-годишните "да вдигнат глава" наред с наред с "успелите" си връстнци Кирчо, Асен и Лена...
    Родителите им ще помнят извращенията на политтехнолозите на пренода и последиците им.
  • 30 Кой допуска подобни

    7 2 Отговор
    материали. Този провокатор достига дъното и представете си за това някой му плаща . Може ли да каже кога за хляб с купони е чакал и на колко години е бил тогава. Наглецът призовава България да вдигне глава,ами защо е с наведена глава 17години след влизането си в ЕС. Доходите не могат никога да постът при положение, че е премахнато безплатното образование , здравеопазването е вече около 46 процента платено , за лекарствата които в цял Европейски съюз са за осигурените ,.бизплатни и т.н. А, нова, че.българинът живее по-добре може да е вярно, ако живот на кредит е живот изобщо.
  • 31 Перо

    8 3 Отговор
    Отново простотиите на БГ екипа на DW! БГ никога не е била в по-голям упадък като сега!
  • 32 дом

    6 0 Отговор
    С този воденичен камък от снимката, можем най-много да потънем.
  • 33 Да ви е.а Ма....а

    2 3 Отговор
    Всякакви неграмотни пе.....и си изказват мненията но те не са фактор.Ьа това скоро ще го Д.Х.Т.....Е

    Коментиран от #37

  • 34 Хаха

    0 0 Отговор
    Он юч ще го бие октомвриб
  • 35 1111

    3 0 Отговор
    Ще продължим напред, но без демоните!
  • 36 Мдаа

    5 3 Отговор
    "доходите растат": Това хубаво. Взимам двойна заплата отколкото преди 3 години, но покупарелната ми способност е по-ниска. Но пък ми гепят по още 100 кинта на месец от осигуровки което се случи при ПП-тата. Толко за тия готини доходи.

    Коментиран от #38

  • 37 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Да ви е.а Ма....а":

    А ти грамотен ли си, бе, шушляк? Трябва да накажат онзи, който те е оставил да завършиш училище!
  • 38 ъхъ

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Мдаа":

    Преди ПП актуализираха пенсиите с по 5 лв., но това беше, защото сте "лош матриял"!
  • 39 Румен

    1 1 Отговор
    Как бе? Сега е сезона на тиквите. После на прасетата. И накрая Рамазан. Да живее поробена и ограбена България. На оръжия братя. Само кръв. Иначе няма България
  • 40 а ла хулю фишер

    2 1 Отговор
    празни бодрячески приказки на един кухендел
  • 41 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    1 2 Отговор
    САШО ДОЙЧЕТО АНДРЕЕВ ПАК СЕ Е НАТРОВИЛ
    СЪС СТРИДИ :)..
    ... КЪДЕ ДА ВЪРВИМ - КЪМ ДЪНОТО ЗАЕДНО С ДОЙЧЛАНДА ЛИ ?
  • 42 ами

    1 0 Отговор
    коя глава? На самолета ли? Ама то тия самолети, дето им се вдигаха главите и те политаха, ги спряха от полети...тюююююююю
  • 43 Боклуците на Боклука

    3 0 Отговор
    Пълен боклук и идиот е този бандит.
  • 44 Ицо

    1 0 Отговор
    Според дойче веле не е имало тук робство,а сме били равноправна част от Османската империя. Брех,да му се не види. Тия продължават да се пробват да ни промиват мозъците и явно това е насочено към младото поколение,което след време направо ще си мисли,че сме били първи приятели с турците до 1878г.
  • 45 Козяшки ФАКТ!

    1 0 Отговор
    Автора на тая п0върня, даже не си е писал името от срам: "В България днес се живее по-добре. Факт е." Това е козяшки приом. Повтаря се до втръсване, че нещо е ФАКТ! Ами тогава ФАКТ е, че България никога не е била толкова грабена и унижавана, колкото сега при юроатлантическото робство. Държавата разграден двор, дълговете и унуците не могат ги изплатят, най-големите мошета в Парламента Парлама, чужди бази са ни окупирали, опитваха да ни бодът като офсе и сега се опитват и във война да ни набутат.
  • 46 ЗАЛЕЖАЛА ВАКСИНА

    1 0 Отговор
    Евала Боко, чакай Урсулата да ти помогне.
  • 47 Милен

    0 0 Отговор
    Що ли тъй като видях тези на снимката ми излезнаха спомени за Брежнев и Тато и страстната им целувка 😂😂😂
  • 48 зевзек

    0 0 Отговор
    прав е автора, че миналото трябва да си ходи, но този на снимката, е част от миналото, и трябва да си ходи и той, написаното в материала, е зле онагледено с тая снимка, кой друг премиер от ЕС не знае английски, Орбан, Пленкович знаят, да не говорим за тези от Балтийските държави, а на снимката виждаме позната преводачка, как превежда, Банкята знае само АБАУТ и КОНГРАЧУЛЕЙШЪН
  • 49 СЗО

    0 1 Отговор
    Матряла, матряла е лош. Трябва да минат още две поколения.
  • 50 Забележка

    0 1 Отговор
    1 Левски и младотурците на Ататюрк не са били врагове
    2 Съветската армия влиза след разделянето на света в Ялта. България, която е окупирана от Третия Раих и не участва във Втората Световна с войски е предадена на СССР от Великобритания и САЩ.
    3 Децата на ДС перат парите на бащите си. А това са крадени държавни пари. Това е престъпление.
    4 Модела Борисов построи днешна България. Но потърси сметка за крадените парици и му спретнаха опозиция от перачи.
    5 Модела Пеевски разкара съветските (руски) агенти.
  • 51 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Изключително грубо манипулативна статия,просмукана и избликваща от всеки абзац,в стил садо-мазо,натрапват ни и ни внушават чувство за вина,за собственотоо ни унизително положение.Това е голямо откритие за извратени прокурори,жертвата да бъде същевременно и виновник.
  • 52 Да вдигнем глаеи и

    0 0 Отговор
    Да изметем всички боклуци и кърлежи...

    С протестно хоро...
  • 53 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Този отвратителен стилна изопачаване на истината съм го срещал и преди,като стар форумджия и съм го разобличавал вкратце,нищо особено,а извращаторите са неуморни,не престават да хвърлят вината върху безпомощния български народ,останал без собствени водачи,заменени с елита на политическите отрепки и пройдохи.
  • 54 ЖЕКО

    1 0 Отговор
    БОИКО КОГАТО СИ ПОДЧИНЕН НА ЕВРОПЕИСКАТА НАЦИСКА ПАРТИЯ / ЕНП/ ЗНАИ ЧЕ НЯМАШ БЪДЕЩЕ СКОРО ВСИЧКИ ФАШИСТИ ЩЕ ВИСИТЕ ПО ДЪРВЕТАТА ЗАЕДНО С ВАШИЯ ФЮРЕР УРСУЛА АМА МНОГО СКОРО