5 Октомври, 2024 20:01 1 855 44

Д-р Събина Петканска: Защо БСП се срина до последна парламентарно представена партия с прогнозен резултат от 5.3 %!

  • д-р събина петканска-
  • бсп-
  • избори-
  • парламент-
  • българия

Какво да се прави?!

Д-р Събина Петканска: Защо БСП се срина до последна парламентарно представена партия с прогнозен резултат от 5.3 %! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За всеки ляво ориентиран българин , особено за членовете и симпатизантите на #БСП , са смущаващи , тъжни и дори стряскащи прогнозните резултати на Маркетс Линкс ,че #БСП е последна от парламентарно представените партии с електорална подкрепа от 5.3 % на избирателите .

Неминуемо всеки си задава въпроса – как и защо #БСП стигна до тук . От водеща и дори монополна политическа сила при започване на преустройството в България през 1989 година , да е с прогноза за последна парламентарно представена партия, с риск при следващи евентуални избори дори да не влезе в по- следващия парламент .

Най -краткият и обобщен отговор навярно е : Защото #БСП след Лилов не успя да продължи трансформирането и обновяването си , да скъса с миналото си , да се превърне реално в истинска прогресивна , демократична социалдемократическа европейска партия . Не успя да убеди обществото , че се превърна в партия , бореща се за съвременна правова социална държава, с демократични институции, с върховенство на закона, с ясна насоченост и пълна обвързаност и интеграция с ЕС .

В същото време през което #БСП не успя да се трансформира , постепенно нагласите на българите все по- ясно се ориентираха към ЕС , към демократичните ценности , към правовата държава и върховенството на закона . #БСП изоставаше от обществените нагласи и се превърна в партия на миналото , вместо да бъде партия на бъдещето и на младите хора .

По времето на Виденов #БСП се опита да спре обществено- икономическите промени за приемане в България на пазарните икономически отношения . С което предизвика хиперинфлация , обедняване и БСП катастрофално изгуби обществен авторитет .

Развихрилата се корупция по времето на Костов и царят , провала на СДС в налагането на демократичните ценности в България и разчитането само на антикомунизма , обърна обществените надежди на обществото към БСП . Защото #БСП и актива на Партията по времето на Виденов НЕ БЕШЕ НОСИТЕЛ на корупционни практики .

БСП пое управлението на България ,чрез #тройната коалиция между БСП , НДСВ и ДПС с мин. пр. Станишев , след СДС и НДСВ ,които бяха станали основоположници на корупцията в България . Но за съжаление това управление на тройната коалиция стана синоним на още по -голяма корупция от тази по времето на Костов и царя- чрез усвояване на обществени фондове от управляващите , разделение на порциите между БСП , НДСВ и ДПС . На следващите избори обществото наказа най -вече БСП и НДСВ . НДСВ изчезна от политическата сцена , а БСП от тогава не може да се съвземе и постоянно губи обществена подкрепа . Управлението бе поето от новата партия ГЕРБ ,която се появи с лозунга за борба с корупцията на тройната коалиция – БСП , НДСВ и ДПС .

Безспорен е приноса на Корнелия Нинова , че не допусна взаимодействие с ГЕРБ , за каквато настояваха много кадри на БСП и БСП поне се запази като опозиция и алтернатива на ГЕРБ . Защото ако не беше тази политика на Нинова , БСП навярно щеше да изчезне, както изчезнаха СДС и НДСВ .

Но въпреки оставането на БСП като единствена опозиционна партия и алтернатива на ГЕРБ , в Партията не бяха извършени нужните реформи, чрез които да се вдъхне доверие на обществото , че БСП има визия , потенциал и стратегия за справяне с корупцията , за модернизация на България- Като промяна на пропорционалната избирателна система ,чрез която се налагаше постоянен отрицателен подбор на политиците , нужните промени за подобрения в съдебната система , в здравеопазването , образованието и по принцип във всички обществени сфери .

Особено силно се показа разминаване на политиката на БСП спрямо обществените нагласи и очаквания за силна интеграция с Европа , след началото на войната в Украйна . Постепенно ясно се очерта разделението в България и по въпроса Европа – Русия и Евразия , освен по оста корупция -антикорупция .

Въпреки историческата признателност на българите към Русия за освобождението ни и въпреки факта, че болшинството от българите сме русофили и обичаме руския народ и култура , българите разграничиха русофилството от путинофилството и авторитаризма в Русия.

Лозунга издигнат от БСП – нито един патрон за Украйна , ясно подчертаващ външно политическата ориентация на БСП , хвърли БСП към потенциални симпатизанти и избиратели ,които бяха само 20 % от избирателите . Но към този електорат се насочиха и Възраждане ,които много по- агресивно и категорично от БСП прокламираха излизането на България от ЕС и НАТО и присъединяването и към Русия и БРИКС . С това те естествено привлякоха по -голямата част от 20 % -ния путинофилски електорат . БСП беше обречена да получи нисък обществен рейтинг .

БСП сгреши и в превръщането си в консервативна и националистическа партия, противопоставяйки се на Истамбулската конвенция и на ПЕС . Левите партии в света и Европа ,като състоящи се от най- прогресивните и демократични прослойки на обществото , по принцип са най- големите защитници на правата на различните , социално слабите и отритнатите и се борят за техните права . Това също ограничи електоралната база на БСП и я припокри с тази на Възраждане , ВМРО , ИТН и други националистически и патриотични партии . Отблъсна от БСП прогресивната част от българите . С което позволи ПП да заеме традиционни позиции на БСП и да привлече електорат, които са по принцип леви и най -естествените симпатизанти и членове на БСП .

БСП през целия период на кризи в България от 89 година , нито веднъж не зае прогресивна и смела позиция ,че големият проблем на постоянните ни провали са слабостите в конституцията, която трябва да се промени . БСП вечно заема консервативна позиция ,че нищо не трябва да се променя и трябва да се кара по старому , че конституцията приета от ВНС не трябва да се пипа .

БСП можеше и трябваше като най- старата партия с най- много опитни кадри още в края на 90-те и началото на 21 век , след като се забелязаха неудачите и слабостите на функционирането на България след управленията на Виденов , Костов , Царя и Станишев , произтичащи от пропорционалната избирателна система , начина на функциониране на прокуратурата и като цяло на правоохранителната система , образованието , здравеопазването и местното самоуправление , да бъде инициатора и двигателя за промяна и модернизация на България и да привлече прогресивните и млади хора .

Катастрофални и неразбираеми за всички се оказаха последните крамоли в БСП между Нинова и заместниците и . Никой не разбра и не разбира защо бившите заместници на Нинова , които години наред бяха нейни помощници , последователи , съидейници , колеги и най -върли нейни привърженици и защитници , които изпълняваха вземаните решения в БСП , за ден след нейната оставка станаха от най- големи нейни поддръжници , нейни най -големи противници и дори врагове . И Я ИЗКЛЮЧИХА ОТ БСП!

Поведението им след оставката на Нинова трябваше да е съвсем друго . Да запазят уважението и почтителността си към Нинова и съвместно с Нинова цивилизовано да организират избирането на нов Председател на БСП, с който БСП да има шанс да продължи напред .

Неразбираемо и странно е поведението и на целия НС на БСП . Докато Нинова беше Председател ,НС вечно гласуваше почти без против всички предложения на ръководството . А след оставката и отново започна да гласува всичко ,но този път против Нинова .

Тези безпринципни и неразбираеми крамоли в БСП вече дават своите отровни плодове и БСП от обществен рейтинг около 7 % , вече падна на 5 % . Но за съжаление те ще дават своите отровни плодове и за в бъдеще и рейтинга на БСП може да спадне още .

Особено ако се окажат верни сигналите на Нинова, а последните дни и на новите стари коалиционни партньори Славчев , Т. Дончева , Г. Кадиев и други ,че новото ръководство е предприело политика към сближаване с ГЕРБ и ДПС -ново начало в името на участието в бъдещо управление . Това ще доунищожи БСП и ако в 51 парламент БСП влезе като последна политическа сила с около 5 % , в 52 -рия парламент няма да бъде парламентарно представена .

С нищо няма да помогнат безсмислени коалиции от по 20 -30 партии , които са традиция в БСП от времето на Първанов . Които имат за основна цел водене на безпринципна кадрова политика към активистите на БСП . А в сегашния случай имат и втора основна цел , да прикрият разделителните линии ,които се появиха между Нинова и нейните заместници, които явно са се отразили и върху цялостния рейтинг на БСП .

Въпреки нерешителността да се преобразува БСП и да се превърне в нормална европейска социалдемократическа партия ,която да има за идеал , цел и програма обществените отношения в скандинавските страни или поне в централно европейските страни , където социализма отдавна е наложена обществена норма , Нинова има огромна заслуга за БСП , че отдалечи БСП от корупционните практики ,които бяха емблема на БСП по времето на тройната коалиция и на кабинета Орешарски . С това Нинова съхрани БСП и създаде основа за спиране на спада , за оттласкване от дъното и бъдещо развитие ,при правилна политика от Председател избран след нейната оставка .

Въпреки тежката ситуация в която изпадна БСП , въпреки това че прогнозите я поставят на последно място от парламентарно представените партии ,въпреки така силно прокламираното ляво обединение , въпреки отворените нови фронтове между заместниците на Нинова с Нинова , все още има надежди за БСП до провеждане на изборите за председател и конгреса на Партията .

Предлагам на вниманието на всички проевропейски демократично настроени социалисти и коалиционни партньори , както и на различните ръководни фактори в БСП и на коалиционните партии, идеята за истинско обединение на всички леви проевропейски партии и членове , като :

- БСП и ръководствата на всички партии ,участници в лявото обединение да решат на своите ръководни форуми да се обединят в единна партия .

- Партиите от коалицията да излъчат коалиционен съвет, който да вземе всички решения за всички коалиционни партии . Всяка партия да има пропорционално членове на база на членската си доказана маса с членски карти и платен членски внос . Решенията да са задължителни за всички партии, участващи в коалициите .

- Коалиционния съвет да приеме основните стратегии , политики и програми на НОВАТА ОБЕДИНЕНА ЛЯВА ПАРТИЯ .

- Да се регистрират всички първични партийни организации на всички коалиционни партии пред коалиционния съвет .

- Първичните партийни организации от всички партии в коалицията да си изберат общи Общински ръководства .

- Новоизбраните общински ръководства на общ форум да изберат нов коалиционен съвет и Председател на коалиционния съвет .

- Новоизбрания коалиционен съвет да изработи проект за устав, изхождайки от началната програма на първия коалиционен съвет .

- Да се свика конгрес с представители на всички общински ръководства и да се приеме устав , програма и всички учредителни документи за НОВАТА ОБЕДИНЕНА ЛЯВА ПАРТИЯ .

- Ако устава предвижда Председателя да се избира пряко , да се приеме методика и да се избере пряко Председател ,като имат право да се кандидатират всички заинтересовани , включително и Нинова .

Ако устава предвижда Председателя да се избира от конгрес, на който участват всички общински ръководства , право до избор отново би трябвало да имат всички проявили интерес да се кандидатират .

Ако пред угрозата лявото да не е представено в парламента , болшинството от левите партии в България се обединят , това ще е нов и голям шанс на лявото в България . Особена на фона на провала на ПП да бъде партията ,която да осъществи промяната в България .

Всяка криза е и възможност . Прогноза БСП да е последна парламентарно представена партия е оценка за фаталната криза, в която е БСП . Ако пред лицето на тази криза всички ляво ориентирани хора не си подадем ръка , включително Нинова със Зафиров и Гуцанов и всички проевропейско настроени коалиционни партньори и не се вземат смели, а дори и нестандартни решения за спасяване на лявото в България , съвсем реалистично е в следващия или по следващия парламент ЛЕВИЦАТА да няма представителство , и за не ясното бъдеще да остане надеждата да се учреди НОВА ЛЯВА ПРОЕВРОПЕЙСКА , ДЕМОКРАТИЧНА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ ,която да работи за модернизацията на България . Тази историческа забава ще е загуба за лявото в България и за България .

Д-р Събина Петканска-Вълева

05.10.2024г

Сливен


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    28 7 Отговор
    бсп милионерите си я съсипаха

    Коментиран от #14

  • 2 реру

    25 4 Отговор
    "... в следващия или по следващия парламент ЛЕВИЦАТА да няма представителство..."


    Нищо чудно... причини много и най-различни...

    Коментиран от #13

  • 3 Недоразумение

    27 6 Отговор
    Сегашното БСП е джендърско, олигархично стълпотворение на недоразумения. По нищо не се различават от ПеПетата и гробаджиите.
  • 4 А50

    26 4 Отговор
    БСП отиде там където са и предишните десни проекти на посолството. БСП последните 10години беше прихванато от посолството. Единствения нормален в партията Янаки Стойлов беше назначен за Конституционен съдия, за да не бъде случайно избран за претседател и хората да вземе да си повярват
  • 5 Някой

    20 13 Отговор
    Защото червените бабички измряха, аз съм виждал митинги на БСП само пенсионери по на 60-70 години , е затова тази партия изчезва !!
  • 6 Съсипня

    29 4 Отговор
    Не е проблема в идеологията. Съсипаха я отвътре основно чрез борби за власт. Вижте за справка Възраждане - втора политическа сила (във възход) те проевропейски ли са, про НАТО ли са? Отново безсмилсени брътвежи на псевдо експерти без грам мозък.
  • 7 Видин

    22 7 Отговор
    Вие виждали ли сте ги по места какви бездушни,без идеини и без морални хора са?
  • 8 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    През 6 месеца уж изборчета със същият Крадлив матрял, докато няма роби на територията, които шават некак си. ХАХААХАХ Въпросът е, когато ликвидираха Всичко, от кого ще Крадът? Щото тия Милиарди Заеми, нема да има кой да ги Върне. Колелото на хамстера, който леко е умрел де.
  • 9 Лут

    11 15 Отговор
    Дрътите комуняги дявола ги прибра в пъкала и оредя БКПто. Затова масква ни назначи радеф да излъже нови шматки за московските цели у нас.
  • 10 Защото знаят само да крадат и лъжат

    11 10 Отговор
    Оръжие за фашистите от Укрия могат само да изнасят и да ни лъжат след това!
  • 11 Хиподил

    16 3 Отговор
    Рядко тъпа статия . Писана за съвсем друга галактика , извън нашата Слънчева Система . Надявам се , заради малкото останали симпатизанти на БСП , тази др. Събина Петканска- Вълева , да не с някакви ръководни позиции в БСП , че ще им отиде зян , и хлебецо , и бобецо. То и без това , по-лошо няма как да им стане , просто ще трябва да се конкурират политическият хоризонт със Светльо Витков .
  • 12 Как да си Симпатизант на Някой

    13 2 Отговор
    Как да си Симпатизант на Някой, Който не ти Предлага Това от Което се Нуждаеш!
  • 13 Е то това е..

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "реру":

    Най доброто което може да се случи, да от текат във фекалната яма на историята, тогава всички ще ликуваме👍🤣.
  • 14 От стадо Овце .....

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    От стадо Овце ..... Освен Овчарвик Друго не става!
  • 15 Нямат

    13 6 Отговор
    Нямат силен лидер . Бойко, ако напусне ГЕРБ и те няма да влезнат в парламента. Същото е с другите партии без лидерите им Доган, Пеевски, Слави и др., са за никъде без водеща и разпознаваема фигура.
  • 16 Казуар

    12 5 Отговор
    Голяма част от БСП с бетонни глави се прехвърлиха във Възраждане.
  • 17 Магомед Пасивов

    4 2 Отговор
    Аз на всички избори взимам пари на ръка от герп и си гласувам за бесепето
  • 18 РЕАЛИСТ

    21 3 Отговор
    БСП се срина , защото ръководството на партията не изповядваше идеологията на електората. Редовия член и избирател на БСП имаше идеологията на Възраждане. Твърдо на страната на Русия. Твърдо срещу всеки капиталист-експолоаратор. Никакви отстъпки на ЕС , които касаят националните ни интереси. Нинова не в интелигентна жена и блестящ лидер, но допусна синът ѝ да завърши на Запад и да работи за фирма на владетелите на Света. Така ѝ Византия е вземала децата на нашите царе в Константинопол за един вид заложници. Трудно БСП ще мине 4 процента със Зафиров начело и Добрев, като неформален лидер. Това са компрометирани личности, ненавиждани от електоратът на БСП. Лично аз самият за първи път няма да гласувам за тях. Отвратен съм от това , което стана.
  • 19 Анонимен

    12 6 Отговор
    Тази докторка много съжалява, че БСП не е станала като западните леви партии с техния джендъризъм, подкрепа за войната в Украйна и зелени политики. Но и с тях доникъде нямаше да стигне. ПП-ДБ трудно могат да бъдат изместени от хранилката на американското посолство.
  • 20 Буха ха

    7 6 Отговор
    Малоумните бабичка червенушки измряха
  • 21 КЛЕК ШОП КУМУНИСТ/тесен/

    5 6 Отговор
    ВНЕСЕТЕ СИ КОМУНИСТИЧЕСКИ
    ЕЛЕКТОРАТ ОТ ЧАЙНА ТАУН...👍
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Точен

    8 2 Отговор
    Още на времето казвах на Станишев, че Атака ще ги занули. БСП нямат шанс като социалдемократическа партия. И В Германия Сара Вагенкнехт разби предишните комунисти от Ди Линке /Левицата/, защото застана на антизападни позиции. БСП може да черпи ресурси само от електората на ГЕРб, които над 50 % са русофили и са против Запада.
  • 24 Лубрикант за капитала

    9 0 Отговор
    Защото БСП не е социалистическа партия, нито пък е било замислено от Луканов и Лилов като социалистическа партия.

    БСП е създадено на 04.04.1990 г. от антикомунистите в бившата БКП, за да бъде смазка за капитала като социалдемократическа партия.

    Социалдемокрацията е "катраник в колата на капитализма", казва Димитър Благоев в своята знаменита брошура "Що е социализъм и има ли той почва у нас?".

    Катраникът е служил за смазка на главините на тежките волски коли.
  • 25 Лубрикант за капитала

    7 1 Отговор
    Верен последовател на Луканов се оказа президентът-предател на БСП - Георги Седевчов (като Кириак Стефчов).

    Георги Седефчов курдиса Сергей за председател на БСП.

    Нинова си имаше за грижа като майка единственото си дете, на служба на чорбаджиите в САЩ.

    БСП е анти-комунистическа подлога на капитала, но с меки ръбове, за да се понася от болното българско население.
  • 26 Отец Чапаев

    7 0 Отговор
    Много войводи малко хайдути.
  • 27 Абе

    4 0 Отговор
    Не е важно кой гласува, а кой брои гласовете ,)
  • 28 Айде

    3 1 Отговор
    Първо, няма ляво, а има или няма обществен морал! Второ, без крайна мандатност на всички партийни ръководители и партийни органи не чакайте прогрес от партиите!
  • 29 Помни се

    9 5 Отговор
    Основоположник на корупцията е БСП/БКП. През90-ге известни комунистически фамилии унищожиха България. Следваха тезисите на Луканов за създаване на червени капиталисти и червена буржоазия. Това е . Другото е чистокръвна лъжа.

    Коментиран от #35

  • 30 Ролан

    0 3 Отговор
    Ще ги споменаваме с добро)))
  • 31 Анонимен

    4 2 Отговор
    Ще си замине бсп-Бкп от старост по естествен път, с идеите и последователите, света се промени, въпреки съпротивата на някои.
  • 32 Диоген

    5 0 Отговор
    Вижте подзаглавието:"Какво да се прави?"Да цитирам ли Чернишевски?Все цитати от миналото!Най-странното е,че лекарката(автор на текста)е най-богатата жена в гр.Сливен.Докога бе другари?
  • 33 аахахахааа..

    4 1 Отговор
    Абе докторке, те тия прогнозни резултати не са за БСП а за Обединената левица. Самостоятелно БСП може и да не премине 4 процентната бариера за влизане в парламента.
  • 34 ФИЛАТ

    4 0 Отговор
    БСП се отдели от трудовите хора, в БСП се създаде една прислойка от капиталисти и олигарси от местно та до министерско ниво. Във всека община бивши червени кметове и местни партийни лидери, използваха връзките си за лично устройване и забогатяване, некои пристанаха и на ГЕРБ защото плюс волтаици, ВЕЦ-ве и пр. са и на отговорна държавна работа - от доста бицки се бозае.Ами големите милионери в БСП с хотелите?Кой ще гласува за такива вече?
  • 35 ганю

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Помни се":

    луканов не е комунист той е г.ъ.з
  • 36 Артилерист

    5 0 Отговор
    Изключително провокативно, измислено в духа на едновремешните партийни, нищо не казващи, вредни и обемисти брошури. Какво конкретно казва авторката? Да се правят РЕФОРМИ! Какви точно реформи? Нима приемането на социалдемокрацията-що е то-е реформа? БСП да била двигателя на промяната!? Каква точно промяна, как аджеба да се направи? Какви са тез общи, нищо не значещи пожелания? БСП не убедила, че е за правова държава, с демократически институции и за върховенството на закона!!! Ама таз авторка да не иска да ми каже, че ГЕРБ, таз доказана крадлива шайка с председател бивш сикаджия, е за правова държава с върховенство на закона и затова печели изборите? Виденов беше най-почтенния политик на съвремието ни. Него го събориха соросоидните непеота и повечето висши номенклатурчици на Партията, които бързаха да уредят децата си за новите капиталисти...
  • 37 Глупости

    3 0 Отговор
    Пълни глупости! Днешната журналистика е нищо повече от платена пропаганда и манипулация в полза на силните на деня! Хората на Нинова не спряха да петнят партия в която бяха години, а сега набързо напуснаха като вече няма изгода и полза като мишки!
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Докторке, БСП и "Лявата идея" сте „causa perduta“. СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ МОЖЕ ДА ПРОВЕЖДА САМО БОГАТАТА ДЪРЖАВА, А БОГАТА ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ ОТ БОГАТИ ГРАЖДАНИ, А НЕ ОТ ТЕЗИ РАЗЧИТАЩИ НА СОЦИАЛНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ НА „ДРУГАРКАТА“ Корнелия Нинова. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Редуцира се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работят за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
  • 39 Може би

    2 0 Отговор
    Защото за голяма част от избирателите името БСП = БКП? Твърдият електорат поизмря. Лицата на партията са смешни и жалки. Гуцанов който напоследък се изявява по-често е с криминално минало. Тогава, с какво да се различават от всички останали партийки които ни лъжат, та ха дано да успеят и те да захапят кокала и да се пооблажат?
  • 40 Калин

    2 0 Отговор
    Защото благодарение на лекете Методиев се обърнаха срещу президента!
  • 41 Първанов

    2 0 Отговор
    Когато не се реформираш,а като червен капиталист рушиш и крадеш. След като съсипаха България и не се превърнаха в съвременна европейска лява партия,идва видьов ден. Жалко,но жалко за България
  • 42 НАЗДАРОВЬЯ ,

    1 0 Отговор
    Левите ... 🤭😁
  • 43 Мдаааа...

    0 0 Отговор
    Тия както са я подкарали няма да прескочат 4%та бариера, интересното е чугуните за кого ще гласуват?, най вероятно за руските подлоги от Възраждане.
  • 44 те ще ви кажат защо

    0 0 Отговор
    Питайте Весела Лечева с ортаците и Боян Петракиев Барона, Румен Дивака и останалите и дружки