22 Октомври, 2024 18:01 1 241 44

В България: Мразя, значи съществувам

  • герб-
  • бсп-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • ахмед доган-
  • делян пеевски

До деня, в който ще застанем пред урните, остават няколко сутрешни блока - време предостатъчно, за да се насити до непоносимост въздухът, който дишаме, с още повече жлъч, с още по-голяма нетърпимост към различно говорещия, различно мислещия, различно вярващия

В България: Мразя, значи съществувам - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Омразата отдавна доминира в нравите - от битовите до обществените. Резултатът е апатия и недоверие. А върви безочлив пазар на гласове в една опасно овладяна държава. И именно затова точно сега е време за гласуване.

Започна обратното броене преди 7-те поред парламентарни избори в България за последните три години.

До деня, в който ще застанем пред урните, остават няколко сутрешни блока - време предостатъчно, за да се насити до непоносимост въздухът, който дишаме, с още повече жлъч, с още по-голяма нетърпимост към различно говорещия, различно мислещия, различно вярващия.

В ефира - лъжи и крясъци. Във виртуалното пространство - отвращение и разлом.

Тези разяждащи националната тъкан метастази намират своята хранителна верига в социалните мрежи, които са лаборатория за безопасно мразене. На този терен участниците не се състезават. Там всички са победители.

Преди да плъзне в полу-анонимната магма на виртуалното обаче, тоналността на простащината години наред вече звучи по най-високите национални форуми в България. Така се докарахме до срамни сцени в парламента - бойкот на трибуната и скъсани кабели; а в “телевизора“ - до откровена подмяна на дневния ред на обществото, платена пропаганда, безочливо поведение на поканените, агресия срещу водещите.

Народът като единно цяло отдавна не съществува

Декартовото Cogito, ergo sum (Мисля, следователно съществувам) се превежда у нас като „Мразя, следователно съществувам“.

Еманация на публичната арогантност наблюдавахме в гостуването на лидера на популистката партия “Възраждане” в сутрешния блок на bTV. Самодоволният Костадинов демонстрира модел на политическо безсрамие, чието нахалство все повече диктува норми на поведение, които немалка част от аудиторията възприема. Самият той - отчасти продукт на медиите, не се умори да говори постоянно срещу медиите и срещу онази журналистика, която се опитва да спазва етиката на дебата.

Не закъсня и “надграждането” от страна на медийно сътворения Слави Трифонов, който “пуска” и спира, вкарва и изкарва своите партийни компаньони в ефир, в зала, в скандали, в конфликти. Това точене на ноктите върху водещата Мария Цънцарова показва единствено трогателната безпомощност на самозабравилите се господа.

Вместо свобода на словото – реч на омраза

Как стана така, че в името на плурализма и свободата на словото речта на омразата се чува все повече в праймтайма на най-влиятелните медии? Как се противодейства срещу тази зараза?

Нали никой не се съмнява, че броят на хората, които са прочели официалното становище на bTV и това на СЕМ, е нищожен в сравнение с публиката на състоялото се в ефира зрелище.

Впрочем, не е ли време да коментираме по същество зрелищните дефилета на Костадинов от екран на екран, редом с представители на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия"?

Омразата - това човешко чувство - отдавна доминира в нравите на социума. От битовите - до обществените. От дома - до площада. Ние възпроизвеждаме собствените си провали и потъваме в някаква размазана мизантропия. Резултатът е апатия.

Разпад в една опасно овладяна държава

Преди седмите поред парламентарни избори за последните три години гласоподавателите продължават да са отвратени от политическите феодали, чието имотно състояние е на светлинни години от собствената им панелка.

Най-вероятно единственият техен отговор отново ще бъде да си останат у дома, да оставят на другите да избират за пореден път между човека от Банкя, другарите от „Позитано“, клоуните от телевизионното шоу и милиардера, санкциониран по Магнитски, който нито си поплюва, нито се прикрива.

Избори на фона на скандали. На фона на покъртително недоверие на всеки срещу всичко. На главоломен разпад на структурите, които би трябвало да удържат демократичния ред. В една опасно овладяна държава.

Върви безочлив пазар на гласове. И именно затова точно сега е време за гласуване.

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само питам

    13 7 Отговор
    съборихте ли МОЧА или още седи наполовина съборен?

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коня Солтуклиева

    17 1 Отговор
    И що не се подписа, Еми?! :))
  • 4 кажи де

    28 3 Отговор
    Кой да обичам-боко ,шиши или киртака !!!!!

    Коментиран от #32

  • 5 Отстрани

    38 7 Отговор
    Едно е сигурно, мразим снтибългарското Дойче веле!
  • 6 тогава си мълчахте

    35 1 Отговор
    Когато тулуп си позволи да нарече народа си "лош матриал", получава каквото си е заслужил!

    Коментиран от #33

  • 7 господари и роби

    39 7 Отговор
    Кой пося омразата в България ? Германия и натовските съветници със съдействието на родните предатели.И продължавате да сеете омраза и да грабите ! Кой разврати народа и най вече младежта с идиотски ценности ? Кой ? Ето ви пари срещу рИформи !

    Коментиран от #8

  • 8 мдаа

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "господари и роби":

    Отговорът е лесен - който искаше да ги ограби! Къде са чувалите с кинтите?
  • 9 Бендида

    38 2 Отговор
    Ако преди време ДВ бяха написали статия,, В България: Мисирка, значи съществувам." може би щях да се впечатля от написаното. Години, години наред папкащите в националните телевизии вбесяваха с пропаганда, та в момента чак, да му е драго на човек, да гледа и слуша как се гърчат.
  • 10 Сатана Z

    18 5 Отговор
    Немец и на снимка да го видиш трябва незабавно да му обършеш два шамара.Тенси знаят защо.
    Нали ,DW?
  • 11 Теак

    23 2 Отговор
    В мига който видях ЦИОНИСТ ЕВРЕЙН ВЕЛЕ - спрях да чета ! Еврейска ционистка дяволска пръ-дня не ми се чете
  • 12 Да,бе

    20 1 Отговор
    По-точното е крада,значи управлявам..
  • 13 БеГемот

    28 2 Отговор
    Сега слушах Чуков как обясняваше на Ризова как Ливан е една разпаднала се държава...и като го слушах все едно слушах за България и то без война....българите са без никаква реалистична самооценка относно себе си ...особенно децата на демокрацията на тия от соца все още има известно чувство за срам но запъртъците на последните 34 години са напълно безсрамни,неадекватни с празни погледи и в главите им има само едно искам...

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мммммм

    12 14 Отговор
    Винаги са казвали, че българите са чувствителни хора! Да! Най-силното им чувство е омразата, омразата към Родината, омразата към сънародника, омразата към съседа, омразата към всичко което го обгръща! Всъщност омразата движи България! Държавата на омразата! Няма такава държава!

    Коментиран от #18

  • 17 Денят ще дойде

    22 1 Отговор
    Резултата не е апатия, резултата е презрение, трупане на гняв, протест срещу комисарите,протест срещу вашите ценности. Присъдата на презрението ще доведе Денят. Близо е времето когато Денят на гнева ще дойде. Той идва винаги на време. Апатя няма, има активно презрение и трупане на гняв.
  • 18 Мда

    3 20 Отговор

    До коментар #16 от "Мммммм":

    За сметка на това се компенсира с безгранична и сляпа любов към Русия. Продажна нация.

    Коментиран от #20

  • 19 Хахахаха

    7 11 Отговор

    До коментар #13 от "БеГемот":

    Знаеш ли! Всъщност днешните деца, така ги научиха родителите им, които разбраха погрешно демокрацията! Решиха, че като е демокрация и никой няма право да им каже копче. И така научиха и децата си. Не демокрацията е виновна, а погрешното разбиране за нея. За това демокрацията само в България е зле.
  • 20 Мммммм

    4 13 Отговор

    До коментар #18 от "Мда":

    Съгласен. Руски предатели има много.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахаха хахаха

    18 1 Отговор
    DW винаги са пл.юли срещу България и българския народ срещу историята на България
  • 23 Защото

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "само питам":

    ще се помоч@м !
  • 24 Така е

    15 0 Отговор
    защото минаха 35 години и нищо !
  • 25 Няма омраза

    14 1 Отговор
    Паразитите не се мразят, просто се ликвидират.
    Когато няколко хиляди политици магистрати мутри олигарси и всякакви други престъпници увиснат по стълбоват и дърветата на площадите, тогава вече можем да говорим че ще има шанс за България
  • 26 Коректен

    14 2 Отговор
    ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки на нашия дарител Джордж Сорос
  • 27 всяка престъпна власт ражда омраза

    12 3 Отговор
    Cogito, ergo sum - мисля следователно съм ! Не мисля ,следователно не съм ! Способността за мислене са разглежда от И Кант. В неговите три критики. . И за прецизност, мисленето не е това което някои си мислят, че мислят. И способността за съждение не е това което практическия разум възприема ,че е ! Омразата като емоционално състояние ,няма нищо общо с философията на Р Декарт както и на И Кант. . Всяка престъпна власт има своя престъпна идея, и тя ражда омраза.
  • 28 Ти си

    1 14 Отговор
    Една рядко добра и обективна статия ! Все още се намират качествени журналисти в българската редакция на DW .....
  • 29 циций

    11 2 Отговор
    българските политици заслужават нула процента гласове или 10-12 партии да се видят какви са миндили
  • 30 Любов на парапета

    12 2 Отговор
    Обичайте се, както Кирташки и ЕугЛената на парапета. Обичайте се, както Тиквата обича подрастващи тенисистки. Обичайте се, както генерал Гном обича властта. Обичайте се, както Лозата с папионката обича грантове. Обичайте се, както нойзиту обича чашката. Обичайте се, както дойче зелето обича да ни пуска най-гнусната пропаганда
  • 31 плевен

    7 1 Отговор
    Отворих статията само за да видя кой е този българин, който преписва това уродливо качество на народа си. Някой нов Алеко Константинов? Онзи поне се е подписал....
  • 32 Ооо, неее...

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "кажи де":

    З. А. С. Т. Р. Е. Л. Я. Й ГИИ... НЕ ГИ ОБИЧАЙ!!!
  • 33 НЕЕЕЕ!

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "тогава си мълчахте":

    НЕ ПОЛУЧАВА КАКВОТО Е ЗАСЛУЖИЛ.... ЗАСЛУЖАВА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР!!! А СИ КУПУВА... КАКВОТО СИ Е "ЗАСЛУЖИЛ" ... с пари откраднати от нас ...
  • 34 Госあ

    6 2 Отговор
    факт е, че изпитвам силна омраза към някои същества, които се самоопределят като умни и красиви. А като чуя думата успял, направо ми се повръща.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 руззззНаци

    1 5 Отговор
    Хахахахахаха изтриха ме, защото написах, че гость..ите мног мразят по-умните и успелите от тях. АХхахахаххахахаха рузззззки бссааааклуци
  • 37 ФБР

    9 0 Отговор
    Няма по-големи манипулатори на общественото мнение от дОЙЧЕ ЗЕЛЕ ! Защитници на свободното слово !? ГРЪНЦИ !!! Укрокраварски шарплатани !
  • 38 ЕвроАтнатическа проказа

    8 0 Отговор
    Лъжи и реч на омразата струеше от цънцарова, но Костадинов я разобличи и сложи на мястото й.

    Гледайте в тубата какво направи Костадинов с цънцарова и след това с светльо иванов. Направо ги попиля.
    Тези "журналисти" са интелектуални джужета пред Костадинов.
  • 39 Буха ха

    8 0 Отговор
    По-скоро "Публикувам глупости, значи съществувам". Слава на хранилките!
  • 40 Факт

    2 0 Отговор
    Васисуалий Лоханкин и трагедията на Българската Интелегенция!
  • 41 Реконтра

    6 1 Отговор
    ...но пък ви мразим безплатно!
  • 42 Хр.Ботев

    4 0 Отговор
    Смешен Плач!
  • 43 ЕВРОНЮЗ

    3 0 Отговор
    Я, ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ е изненадано. Ами нали омразата в България е основна евроатлантическа ценност.. На първо място по всички медии и от държавни институции се изисква само това.. ДА МРАЗИМ РУСИЯ, РУСНАЦИТЕ И НАЙ ВЕЧЕ ПУТИН.
  • 44 дядо поп

    3 2 Отговор
    Ако родителите ти са ти длъжни , значи си дете. Ако държавата ти е длъжна , значи си пенсионер. Ако всички ти са длъжни , значи си украинец. Ако за всичко си виновен , значи си руснак. Ако всички са ти виновни , значи си българин.