Гватемалско съкровище

20 Октомври, 2016 20:23
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2041
Автор: Милена Богданова

Според професионалните дегустатори и кафе експерти, това кафе крие в себе си флорални нотки, лимон, грозде, зелена ябълка, мед, жасмин, пъпеш, праскова, синя слива и червена ябълка. Киселинността е комплексна и е определена като ябълкова, винена, с цитрусов привкус, а послевкусът е добре балансиран, кремообразен, сочен и дълъг. С охлаждането на напитката все по-силно се усещат медът, сладостта и сочността.

Кафето е от известния сорт Гейша, което е едно от най-скъпите и капризни кафета в света. Отглежда се във фермата Калибус ла Сиера, намираща се в Гватемала и тази година зае второ място в световното състезание за специални кафета Cup of Excellencе 2016.

През ноември гватемалското съкровище ще бъде представено на изложението в сферата на хорека сектора СИХРЕ от Асоциацията на българските баристи в лицето на кафе експертът Йордан Дъбов.

За първи път в България

Оценено първо от национално и след това от международно жури, сформирано от дегустатори от цял свят, част от което беше и Йордан Дъбов, гватемалското кафе получи 92,09 точки от максимални 100 на Cup of Excellencе 2016. Това му отреди сребърния медал, а първо място зае фермата на Франциско Алехандро Мена Вилхез от Коста Рика.

„За първи път в историята на Сup of excellence Гватемала, кафето победител ще се пие в Европа“, коментира Йордан Дъбов. По негови думидосега кафетата, спечелили първо място на конкурса в Гватемала, са били изкупувани от азиатски или американски търговци и за първи път най-доброто гватемалско кафе ще стъпи на европейска земя, и то не къде да е, а в България.

Според регламента на състезанието, след като кафетата бъдат класирани, се провежда търг, на който купувачи от цял свят наддават за конкретна партида кафе от избраната ферма и предложилият най-добра цена получава кафето. Така след дълги часове борба кафето от Гватемала е притежание на DABOV Specialty Coffee.

В дните на изложението СИХРЕ от 9 до 12 ноември в Интер Експо Център – София второто най-високо оценено кафе в светане само ще бъде представено, но и ще може да бъде дегустирано.

За занимаващите се по-задълбочено с материята, Асоциацията на българските баристи ще предложи семинари и презентации, които предстои да бъдат обявени на сайта на СИХРЕ.