Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 04:45 895 1

Зарица Динкова ще посети международното туристическо изложение EMITT в Истанбул

  • зарица динкова-
  • туризъм-
  • министър-
  • изложение-
  • истанбул

България ще участва със самостоятелен щанд

Министърът на туризма на България Зарица Динкова се предвижда да посети международното туристическо изложение в Източното Средиземноморие EMITT (East Mediterranean International Tourism & Travel Exhibition), което се открива днес в Истанбул, съобщиха от Дирекцията на изложението специално за БТА.

България ще участва със самостоятелен щанд, организиран от Министерството на туризма, в който ще се представят общо 10 туроператора, общини и професионалисти в бранша, по информация на българското Министерство на туризма.

Истанбулското изложение, което ще се проведе от 6 до 9 февруари в изложбения център на Истанбул ТЮЯП (TUYAP), е едно от най-старите в бранша и най-престижно. То е специализирано за района на Източното Средиземноморие. Експертите го посочват сред 5-те топ туристически изложения в света. По същество представлява туристическа борса за информация, обмен, сътрудничество, дестинации за туризъм и пътувания на Балканите, Близкия изток и Централна Азия.

Тазгодишното изложение е 27-мо. Провежда се всяка година. Само по време на ковид епидемията бе прекъснато за две години.

То се организира от турското Министерство на културата и туризма в партньорство с Турската федерация на хотелиерите (TÜROFED) и Турската асоциация на инвеститорите в туризма (TTYD) със спонсорство на Министерството на търговията, Истанбулската голяма община и националния авиопревозвач на Турция "Търкиш еърлайнс" (Turkish Airlines).

По данни на управата на изложението в 12-те изложбени салони на ТЮЯП с обща площ 70 000 кв.м се очаква да участват около 5000 фирми и компании от близо 95 страни, между които са България, Германия, Бразилия, Египет, Иран, Япония, Венецуела, Гърция, балканските държави, както и признатата само от Анкара Северно кипърската турска република.

През миналата година изложението бе посетено от близо 30 хиляди души.

Освен запознаване с туристическите възможности на щандовете на участниците от различни страни в програмата на изложението са включени конференции, семинари, двустранни и многостранни срещи на специалисти за обмен на информация, сътрудничество, сключване на договори, в които са заявили участие над 70 професионалисти от водещи институции по икономика, маркетинг на дестинациите, тенденциите в сектора, медицински туризъм и др.

Амбицията на турския туризъм е през тази година броят на туристите, посещаващи страната, да достигне 60 млн. души, посочи неотдавна турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

Любопитна подробност на истанбулското изложение EMITT е, че в два от просторните салона всичките 81 окръзи на Турция представят възможностите за туризъм, отдих и пътувания, с които разполагат.

Откриването на изложението съвпада с първата годишнина от унищожителните земетресения, които засегнаха над 10 окръга в Югоизточна Турция, в които по данни на турското министерство на вътрешните работи загинаха 53 537 души, а 107 213 бяха ранени.

Първите два дни на изложението са посветени на специалистите, а последният ден е за посетителите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 0 Отговор
    С какво да привлечем туристи ? Нито цени,нито инфраструктура, нито обслужване.....