Last news in Fakti

27 Юли, 2018 08:46 3 525 32

Прегледи през две години за пенсионери с книжки

  • пенсионери-
  • книжки-
  • преглед

Личният лекар ще издава документите, които ще струват 10 лева

Пенсионерите, които имат шофьорски книжки и са над 65-годишни, ще се явяват през две години на медицински прегледи. Едва тогава ще могат да си презаверяват свидетелствата за правоуправление. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, които все още не са гласувани, но приемането им се очаква в края на годината, пише в. "Монитор".

Към момента законодателят е предвидил, че на всеки десет години те трябва да минават прегледи при личния лекар, а с документа, който им се издава, ще могат да си получават новите книжки.
Заради зачестилите инциденти с възрастни хора обаче вече се обмисля нов вариант, в който пенсионерите да трябва да представят пълни изследвания, за да получат отново свидетелствата си.

Те, както досега, ще струват 10 лева и ще се издават от личния лекар.
„Не може книжката да е безсрочна. С всяка изминала година след тази възраст хората получават различни заболявания, сетивата им се притъпяват, а освен това много болести се обострят“, обясниха от МВР пред „Монитор“.

От там подкрепиха думите си и със статистика, според която загиналите при катастрофи възрастни хора са 179, а ранените за последната отчетна година са 1297. Като водачи смъртта си са намерили 53-ма души. Само за няколко дни двама пенсионери пометоха пешеходци, а друг пък едва не уби 6-годишно дете, което в момента е с опасност за живота.

„Крайно тежко остава състоянието на 6-годишното дете, което беше блъснато на тротоар от автомобил в Сандански. За момента детето е стабилизирано, но опасност за живота му има“, съобщиха вчера на извънреден брифинг в „Пирогов", където детето е настанено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДАЙ

    50 0 Отговор
    А, циганите с купените дипломи и книжки, а и без книжки изобщо?
  • 2 Гост

    36 2 Отговор
    "Браво"! "Добре" сте го измислили! Дайте я тази статистика, за да видим какво е отношението между катастрофите предизвикани от водачи с възраст до 65 и тези над 65 години, както и колко от тях /цифри и проценти/ са вследствие здравословно състояние на водача! Цифри и проценти, а не бля-бля! И как точно ги изчислихте тези две години?! Защо не са три, пет, седем или друго произволно число от 1 до 10?! Аман от недомислици! По тази логика, всеки водач трябва да минава на медицински преглед през две години, защото никой не е застрахован, че за този период не се е появила или обострила някоя болест!
  • 3 30 годишен

    33 5 Отговор
    Поредната простотия в тая обрулена територия. Много, далеч повече катастрофи вече стават от дрогирани, отколкото от възрастни хора!! Това е дискриминация!!

    Коментиран от #9

  • 4 безпартиен

    23 2 Отговор
    Непрекъснато въвеждат нови ограничения, работата върви към изгонване на герб.
  • 5 Само да вметна

    4 26 Отговор
    Право да се управлява МПС максимум до 65г............това е !!! Дали им е приятно на старуляците или не не ме вълнува,за след 65г. си има магарета,кончета и др.
  • 6 българче

    16 0 Отговор
    Ами населението застарява. Нормално е процентът на пострадалите възрастни да расте. Статистиката им е заблуждаваща.
  • 7 ОЖГВРМ

    10 4 Отговор
    НЕ СА ПРОБЛЕМ ТОЛКОВА ШОФЪОРИТЕ А ДЪРТИТЕ ИЗКУКУРИГАЛИ И ИЗФИРЯСЪЛИ ПЕШЕХОДЦИ.
    ЧЕСТО НА ПЕШЕХОДНАТА СИ ПРАВЯТ ЛАФА А ЧЕСТО ВЪОБЩЕ НЕ ПРЕСИЧАТ НА ПЕШЕХОДНАТА.НЕ ЧУВАТ НЕ ВИЖДАТ И НЕ СЕ ОГЛЕЖДАТ.ДРУГИЯ ПРОБЛЕМ Е ЧЕ СА ПО-ВЕЧЕ ОТ МЛАДИТЕ КОЙТО СА НА РАБОТА А ТЕЗИ ПО ЦАЛ ДЕН СЕ СКИТАТ КАТО РАЗПАСАНИ КОБИЛАИ.
  • 8 1234

    16 4 Отговор
    АЗ имам друго предложение.Понеже доста от шофьорите у нас са със съмнително редовни книжки предлагам ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ да минат тестово изпит за правилника и градско,за да се види кой знае правилата и кой ги прилага на практика!Всичко това да се заплаща символично,примерно 20 /30 лв, НО ЩЕ БЪДЕ ОТ ГОЛЯМА ПОЛЗА ЗА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ. КОЙТО НЕ МИНА В РАМКИТЕ НА ДВЕ ГОДИНИ КНИЖКАТА МУ АВТОМАТИЧНО ДА ИЗЛИЗА ОТ УПОТРЕБА ОЩЕ ПО МЕЧЕ ДА ВАЖИ ЗА ТИЯ КОИТО СА ПРИДОБИЛИ КНИЖКИ В ЧУЖБИНА/МАЛТА/.
  • 9 Джендър

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "30 годишен":

    Май ти се иска само да си на 30г.,,,,,,,,,,,,,ама май си 65+++++
  • 10 ЖТН

    26 3 Отговор
    Пълни глупости за хората над 65 години. Тези хора наистина им се ограничават правата, те са много по съзнателни и отговорни от част от младите с купените книжки. Тези хора взели книжки преди повече от 30 - 40 са по добри водачи като цяло. Тогава книжка не можеше да се купи както сега и масова практика. Тези хора тогава са учили и карали и на полигон и паркиране в гараж и пр. и на градско . Кой ги мисли тези ограничителни нещо.
  • 11 Гост.

    22 2 Отговор
    Аз съм на73 год. но работата не е в годините. Някой от колегите над 65 пък и по малко като се видят с 5 лева повече си мислят, че са станали богове и законите за тях не важат. Понасям много обиди за това че спазвам правилата както от "дъртаци" така и от млади момичета колежки. Нещата опират до домашното възпитание и самоконтрола .
  • 12 Ланат

    6 9 Отговор
    Ейййй,само стари педали списват тука,защитават правото си на золуми по пътищата с малоумни доводи,да си добър шофьор ти трябва усет,точна преценка на ситуациите и най-вече мозък.Няма никакво значение дали си взел книжка през комунизма или сега,ако си куха лейка си оставаш такъв.
  • 13 гост

    13 1 Отговор
    Над 65г. мед.прегледи всяка година.До 65г. мед.прегледи през две години. "Милите" цигани безсрочно,без прегледи.Нема да им се нарушават правата.
  • 14 Дедо Мишо

    20 1 Отговор
    Аз съм вече на 63. Видимо не смятам, че съм по-зле с реакции и т.н. от младите шофьори, но ако се изследвам вероятно ще е така. Важното е обаче, че през последните три-четири години се опитвам съвсем съзнателно да си внушавам, че съм длъжен да внимавам повече от преди, просто защото възрастта си дава отражение. Важно е какво имаш в главата. Аз твърдо знам, че не съм безсмъртен и че ако не внимавам може да се случи и на друг да причиня вреда. Тези, които се броят за безсмъртни обикновено са далеч по-млади от мен и като правило карат сравнително мощни таралясници, понеже нямат пари за нещо в добро състояние.
    На написаното от "Само да вметна" ще кажа, че тези "старуляци" са му дали живот (при него е било ужасна грешка) и вероятно повечето шофьори на над 65 г. са по-толерантни от него на пътя.
    А прегледи задължително трябва да има, но не на 2 г. Това ще създаде силно корупционна среда и от 15 лв. за медицинско (не е 10 лв.) тарифата ще скочи и който не го бива здравословно пак ще е на пътя.
    Надявам се, че ще успея трезво да преценя момента, когато е наложително вече да не сядам зад волана.
    Хубав ден на всички и безаварийно шофиране!

    Коментиран от #17, #24

  • 15 Атанасов

    7 0 Отговор
    Поредното дране на кожи от офцете. Разделяй и владей.
  • 16 onq s konq

    3 0 Отговор
    Е са комшията го закъса
  • 17 Само да вметна

    3 13 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо Мишо":

    Мишка ли си котка ли си не те знам ама,мислиш ли,че като пишеш фермани и се правиш на умен си голямата работа.?! Аз колко километри имам на заден хот,ти напред нямаш толкова и за това не ми обяснявай ти на мене кое как е при шофирането!!!Всеки ден виждам по няколко такива пишман "професори"като тебе,които благодарение на това,че всичко в кухите кратуни им е "наред",създават предпоставки за ПТП по пътищата със своята "съобразителност" и "безпогрешни и светкавични реакции".Ако се опитваш сам да си даваш оценки на състоянието е кофти и не е обективно,аз за разлика от тебе минавам на всеки три години тестове за реакцийте ми и психо тестове,понеже работата ми го изисква,защо не се опиташ ти да минеш такива за да видиш дали те бива.И последно:Не казвай какво е било грешка и какво не е,не си в такава позиция,това че си старуляк изобщо не ме резпектира по никакъв начин !!! Неможеш да събудиш и съжаление у мене с това,че караш таралясник,аз не карам такъв,защото за разлика от тебе аз работя и не си губя времето както ти някога,като пазач или някоя друга ялова работа типична за объркани комунистически утайки като "дедо мишо"

    Коментиран от #19

  • 18 дядо ти

    7 0 Отговор
    Комплексарите цял ден сътворяват закони които всички до един са в вреда на обществото,няма нито един който да няма странични вратички и това трае 67 години за мен.Без пройшествия с златен талон.
  • 19 Дедо Мишо

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Само да вметна":

    С неграмотни грешки на пробити презервативи няма смисъл да се спори, но ще пробвам:
    Даже не си разбрал какво съм написал. Опитвам се да съм критичен към себе си, а такива като теб и от такива като теб дано Господ ни опази. Не знам колко км. имаш на заден "хот", но самочувствие имаш в повече и дано не ти изиграе лоша шега. Ако освен баничарката, с която джиткаш всеки ден и трупаш км. на заден ход караш и Volvo V70, 2014 г. може и да си мерим колите, ама пак ще е безсмислено.

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Дедо Мишо

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Дедо Мишо":

    Аз също работя и работата ми е да давам работа на други хора. Беше време, когато работех за други, сега имам повече свободно време и сам си виновен, че си губя времето да отговарям на глупости. А за комунизма не ми говори, нито си живял тогава, нито знаеш какво е. Аз знам какво е и то от лошата му страна, но не се оплаквам и не търся оправдание с тези скапани 45 г.
  • 21 Младо агне

    10 0 Отговор
    А който е над 65 години но НЕ е пенсионер, дига самолета и джитка насам-натам трябва ли да минава на преглед? А тези между 18 и 25 ще минават ли всяка година на психотест?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Само да вметна":

    Дедо Мишо е абсолютно прав! Ако ще и космическа ракета да караш /докато сънуваш, защото и за това си трябва акъл/ - много, ама адски много си елементарен! Давам ти безплатен съвет: Послушай го и слез на Земята, ако искаш да живееш по-дълго! Дали е ползотворно, не го коментирам. Ясно е като бял ден!
    В противен случай, Господ ще се намеси! В това можеш да бъдеш сигурен!

    Коментиран от #26

  • 24 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо Мишо":

    Адмирации! Човек заслужаващ уважение!

    Коментиран от #27

  • 25 Само да вметна

    1 2 Отговор
    Аз колко километри имам на заден хот риноту рапит,ти напред нямаш толкова и за това не ми обяснявай ти на мене кое как е при шофирането и кетярингъ !!!што зовоти лафкити съм заридил па моата кола е опял астръ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Само да вметна

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    10 Гост ОТГОВОР24 12:43 27.07.18
    До коментар #14 от "Дедо Мишо":

    Адмирации! Човек заслужаващ уважение!

    Да ! И да го сложиш на жена му в сливата а на него в ауспуха,много е точен дядо ти мишо...
  • 28 гост

    6 0 Отговор
    Не ви ли е срам бе помияри и последният лев на пенсионера искате да вземате. Възраста не може да бъде повод за минаване на мед. преглед...я вижте от загиналите възрастни колко са загинали карайки и колко на пешеходни пътеки...А младите са 99% управлявайки МПС...да не говорим за циганите и турците ,които карат както си искат.
  • 29 SNAIL

    6 0 Отговор
    Май сте позабравили приказката за старите хора! Дай-боже всекимо да стане на 65! Питам се само едно - а тези с джиповете на по 20, 30 ,40 които газят деца и нищо не им правят на колко години ще се явяват. В нашата татковин всичко започва с г..а напред!
  • 30 чичоХ

    3 0 Отговор
    Много гаден проектозакон!Трябва да работиш до 65 год, да внасяш осигуровки плащаш данъци и в един момент ставаш на 65 и почва
    чиновническо издевателство над хората-взимане и на без това
    малките пенсии.
    Гроб за ГЕРБ!
  • 31 барбалан

    2 0 Отговор
    Още една основателна причина да не се пенсионираме...
  • 32 Бай

    2 0 Отговор
    Защо се подигравате със старите хора тези немощни хорица къде ли не се редят само по опашки и парите от пенсията са им повече че да плащат !!!Искам в всяка служебна кола да има камера за видеонабюдение със звук и запис и това да се качва онлайн за да видим кой спазва правилата и законите като е на власт !!!Обществото го изисква както и вие от него !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове