Last news in Fakti

7 Август, 2018 11:30 22 793 72

Тодор Живков – човекът епоха

  • тодор живков-
  • перестройка-
  • партизани

Тодор Живков си отива от политиката и от живота, без да разполага със собственост. Може би след като е притежавал в продължение на толкова дълъг период властта над България и над гражданите й, материалните блага за него са били без значение

Тодор Живков – човекът епоха - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тодор Живков е третият поред комунистически ръководител на България след Георги Димитров и Вълко Червенков с кариера и на държавник. По продължителност на управлението в над 1300- годишната история на българската държава той се нарежда в първа- та десетка, а в рамките на социалистическия лагер, съществувал между 1944-1989 г. в Европа, е на първо място - 33 години и 7 месеца. „Това не е случайно стечение на обстоятелствата. Живков е явление в европейския политически живот през втората половина на XX век" - казваше един от интелектуалците около него - светов- ноизвестният културолог проф. Александър Фол.

Произходът му е селски, но той не остава при земята и отива да учи. Записва право, без да завърши, и на 21 години, през 1932 г., постъпва на работа в Държавната печатница. Тогава е приет за член на комунистическата партия. До 1944 г. Живков развива обществено-политическа дейност от легални позиции, което е нео- бичайно, особено в периода на въоръжената борба. С изключение на два-три ареста през 30-те години, когато е разпитван от шефа на политическата полиция Никола Гешев, той остава невредим до 9 септември 1944 г. Тези срещи с Гешев са използвани след снема- нето му от власт за обвинения в агент-провокаторство.

След 9 септември 1944 г. Живков става член на щаба на народната милиция. Твърди се, че заедно с Мирчо Спасов, впоследствие дългогодишен ръководител в Държавна сигурност, са преровили архива на полицията, за да го прочистят от уличаващи ги факти, и са ликвидирали полицейски служители, които са могли да свидетелстват срещу тях. Документално обаче нищо не е потвърдено. Последователно Живков е избиран за кандидат-член на ЦК на БКП - през 1945 г., за секретар на Софийския областен и Софийския градски комитет - 1948 г., за секретар на ЦК - 1950 г., за член на Политбюро - 1951 г., за ръководител на Секретариата - 1954 г. Пръв ръководител на партията става на 6 април 1956 г. и запазва този пост до 10 ноември 1989 г. След тази дата е арестуван, съден в продължение на седем години, но оправдан. Умира през август 1998 г.

Следственото дело срещу Тодор Живков се води изцяло „на тъм- но", но под огромния натиск на бившите му министри А. Луканов и П. Младенов, оглавили властта след него, се търсят данни за:

- присвояване в особено големи размери на движимо обществе- но имущество;

- превишаване на властта с цел набавяне на облаги за себе си и за трети лица, в резултат на което са настъпили значителни вредни последици;

- проповядване и възбуждане на национална вражда и омраза във връзка с т. нар. възродителен процес на българите с тур- ски имена.

Интерес във връзка с обвиненията срещу Тодор Живков, които обратно на правилата първо са формулирани, а след това трябва да се доказват, представлява прокурорската характеристика: „Обвиняемият Тодор Христов Живков се проявява като сложна и противоречива личност - опитен и гъвкав политик, с голяма работоспособност и усет към новото, но наред с това властолюбив, мнителен и нетърпящ чуждо мнение. Считал се за реформатор, непрекъснато излизал с нови идеи - концепции за реформи, които не издържали в практиката. В заседанията на Политбюро на ЦК на БКП допускал дискусии, но винаги налагал своето становище. Намирал начин да се освободи от всеки, който се противопоставял на мнението му. Постепенно, особено от средата на 70-те години, у него се създало чувството за непогрешимост и убеждението, че е най-компетентният при разработването на основните проблеми в нашето общество, проявявал самонадеяност".

Освен че не е ясно дали образът е отрицателен, тези редове имат един основен дефект - те са политическа, а не юридическа характеристика.

Живков поема властта в партията, а оттам и в държавата, в резултат на решенията на Априлския пленум на ЦК на БКП - 2-6 април 1956 г. Решенията на този пленум са отглас от решенията на XX конгрес на КПСС, когато съветският ръководител Никита Хруш- чов разобличава култа към личността на Сталин и дава указания това да се извърши и спрямо ръководителите от сталинистки тип в другите социалистически страни. Така Живков сменя Червенков, чиято дясна ръка е бил, и слага началото на своята линия в БКП, която три десетилетия е възвеличавана като „Априлска".

На пленума и след него Живков показва, че е силен политически играч. Критиката към миналото е премерена, с изключение на В. Червенков не се допуска разправа със старите кадри. С ловкост и уважение той ги спечелва на своя страна. Бруталните действия за потискане на други мнения и несъгласия отиват в историята, Държавна сигурност влиза в рамките на закона.

С годините Живков формира свои ясни политически, идеологически и управленски принципи, съставя си екип, с който работи отблизо и продължител- но. Периодически сменя отделни ръководители, като непременно държи сметка за техните политически, делови, но и морални качества. След собственото му снемане той спокойно приема различни обвинения, но по две теми не участва в дискусии - за ролята на „Априлската линия" на БКП в развитието на България и за т. нар. „Възродителен процес". И едното, и другото той смята за правилни и насочени към интересите на социалистическата държава.

Тодор Живков си отива от политиката и от живота, без да разполага със собственост. Може би след като е притежавал в продължение на толкова дълъг период властта над България и над гражданите й, материалните блага за него са били без значение.

Плод на своето политическо време, стегнат в рамките на политическата линия на Москва, подвластен и на личните си недостатъци - основни сред които са властолюбието и мнителността - той обаче не допуска действия, попадащи под ударите на закона. А деянията, укорими от морала, са подсъдни единствено на човешката съвест и памет.

От 1929 до 1989 г. - в продължение на шестдесет години сред не- доизказани сплетни и подхвърляни съмнения, които витаят около личността му, изтегля себе си нагоре с воля и последователност. Обявен за „доморасъл комунист", той е подигравателно характеризиран, макар и шепнешком, от т. нар. червена аристокрация по вре- ме на управлението си. Тя се състои от интернационалисти и верни последователи на Сталин, от коминтерновци и революционери на „перманентната класова борба", от две-три поколения възпитаници на Москва, от социалистически мениджъри, които използват държа- вата за стартова площадка на рисковани проекти - скрити и явни, скъпи и опасни, конспиративни или обидно декоративни.

„Червената аристокрация" във властта не може да му прости факта, че той олицетворява аксиомата „за държавник не се учи, държавник се ражда". Докато набедените идеолози, висши администратори и функционери апаратчици имат един-единствен проблем - от капитална важност за тях - как да се харесат и да бъдат любимци в две столици, „строителят", каквато е хубавата дума на Симеон Радев, държи в полезрението си всички въпроси предизвикателства. И предвижда, дори преди да го е намерил, отговора на повечето от тях!

Същите висши администратори и функционери апаратчици тай- но го наричат „селски хитрец", за да обяснят някак си умението му да генерира нови идеи и да организира внедряването им. Но „селската хитрост" не е отрицателно определение за България, в която селянинът е героят на столетия българска история, стъпил на традицията и създал нейното съвремие. Високомерието, което се съдържа в това определение, само подчертава, че онези, които го употребяват охотно, са преди всичко партизанстващи политикани, а после - назначени от него политици и щедро обкичени с медали и ордени „държавни мъже".

Селският хитрец - за разлика от партийните номенклатурчици - знае, че сталинският социализъм е губещият вариант на вековното верую за справедлив обществен строй.

Затова когато Горбачов и „перестройкаджиите" се кълнат, че създават „социализъм с човешко лице", той възразява: какво му е хуманното на този социализъм, гдето тепърва щял да придобива човешки черти.

Призваният да бъде държавник строител - без да е учил за това, създава идеологията на „човешкия социализъм" преди „откривателите" му в КПСС. Той затваря лагерите, щади личните си вътрешнопартийни врагове (с много малко изключения), радее за национално помирение, бори се за съгласие в обществото - единствената гаранция за напредъка на една страна, и създава условия за подготовка на талантливи ръководители. Израстват такива специалисти, с които всяка държава би могла да се гордее и чии- то ученици днес са сред добрите експерти в Европа и света.

Хората, твърди той, са истинският влог в бъдещето на България. Поради което неговата социална политика остава стабилна и еднозначна, дори когато я характеризират с горчивата шега „всички сме еднакво бедни". Когато обаче се произнесе в общество с без- платно здравеопазване и образование, с гарантирано пенсионно спокойствие и право на редовен отдих, както и с грижи и органи- зация на свободното време, тогава шегата става истина и звучи „всички сме еднакво богати". И какво от това, че „равнището на богатството" е по-ниско от белгийското?

Живков се възползва от методите на „диктатурата на пролетари- ата", тъй като ги смята за оправдани средства на „диктатурата на мнозинството" заради благополучието на държавата.

Той я нарича „мост на три континента" - в прекия, в транспортния смисъл на думи- те, когато по негово решение България се превръща в най-мощния автомобилен превозвач в света, наред с водния и въздушния флот, но и в преносния.

В метафората за трите континента се съдържа ос- мислянето не само на географските, а и на духовните и социалните предимства на страната и геополитическото им използване.

В рамките на железния диктат на СССР и на договорните отношения със страните от социалистическия блок - членки на Варшавския договор, България все пак извоюва самостойна позиция, постигайки 27-о място в света по стандарт на живот (днес сме на 79-о място). Тя провежда своя политика в областта на много- странното сътрудничество, често критикувана от съветската дипломация, както и своите строго специфични взаимни контакти с всички съседи. Тази самостоятелна позиция се утвърждава тогава, когато дъщеря му Людмила Живкова влиза във властта и той не й попречва да подхване битка срещу денационализацията на България, зачената още през 1946 г. под напора на Сталиновия интернационализъм. При това развитие на нещата срещата на Л. Живкова с президента на САЩ Джими Картър се превръща в сим- волично събитие за отварянето на прозорци към други, държави, региони и мирогледи.

През 70-те години на XX век това отваряне достига зенита си.

Процесът не е задвижван от единици, близки приятели или силом натоварени с него дейци. В духовната сфера е въведено обществено-държавното начало на управление, което няма нищо общо с министерските разпореждания за мероприятия и кампании, нито с механичното разпределение на осигурените в голям размер бю- джетни средства. Обществено-държавното начало означава творци и общественици, интелектуалци и професионалисти пряко да участват във вземането на решения за хода на преобразуванията в областта на културата и да им влияят положително с личното си консултативно и понякога ръководно участие.

Отварянето към нови източници на светлина поражда нуждата от привличане на политическата и на икономическата емиграция след Девети септември 1944 г. и връща на България големи личности като Петър Увалиев и проф. Александър Чирков. В такава перспектива се ражда българската информатика, започва компютъризацията на средните училища, въвежда се най-напред в Математическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" тристепенната структура на висшето образование с бакалавърска, магистърскаи докторантска степен, за които и днес още се води сражение срещу соросоидните форми на обучение.

Този списък може да бъде твърде дълъг и да включва постижени- ята в театралното дело, в литературата, във филмопроизводството, т.нар. българска културна инвазия с изложби и комплексни прояви в Европа, САЩ и Япония, международните писателски срещи Из- ток-Запад в София, световната детска асамблея „Знаме на мира", която дъщерята на Л. Живкова Евгения Живкова направи опит да възстанови през 2002 г. По-същественото е да не се забравя, че зад прожекторите, осветяващи активността на Л. Живкова и на нейния екип, се възправя сянката на неговата фигура, която императивно внушава да се работи за утвърждаването на българско национално самочувствие. Затова програмата „1300 години България", предвиждаща кулминация през 1981 г., обхваща всички основни направления на развитието на духовната сфера след 1971 г. Тя е замислена като изстрел в една главна цел - самосъзнанието за принадлежност към висока цивилизация, към „държавата на духа" (по думите на руския акад. Дм. Лихачов) с многовековен принос в европейската и световната култура.

Но съдбата вече му е обърнала гръб - времето му безвъзвратно изтича. И въпреки че през 1984 г. външният дълг на България се стопява до 1 милиард, а валутният й резерв възлиза на 2 милиарда долара, думите на Живков тогава са: „В Европа и в света нещо се променя. Настават тежки времена!"

Времената действително стават тежки, защото социализмът губи Студената война, а перестройката на системата в СССР се огра- ничава единствено в претенциозно говорене. Още през 1985 г. Т. Живков напълно осъзнава задължителната промяна на социалистическия модел на фона на изостаналостта спрямо ЕИО (сега ЕС), на партийната показност и скритото сребролюбие на много първенци, на липсата на свобода да се вземат самостоятелни решения, адекватни на националните условия, на невъзможността да се води искрен диалог между ръководителите на социалистическите страни и - съдбоносно-определящото - на некомпетентността към проблемите на собствеността.

През същата 1985 г. „перестройката" вече наистина заприличва на самолет, който няма летище за кацане, защото съветският лидер Михаил Горбачов не иска да чуе за изменения в статута на собствеността, което блокира икономи- ческото развитие, и да обсъжда опита на Китай в създаването на симбиозни структури. Когато на Горбачов е казано от българска страна, че „партията не бива да бъде повече главен субект на властта", всякакво доверие към Живков е вече преломено. На 21 юни 1989 г. Живков заявява: „Съветският съюз е в криза. Ние сме на прага на кризата".

Тези думи са признание за историческото закъснение.

Почтеността е силата на държавника, победен от по-мощен про- тивник. Живков осъзнава това приживе и запазва достойнство. Знае, че се е записал в историята. И с добро, и с лошо.

Днес въпросът е да се отмери справедливо: кое беше повече в „епо- хата Живков".

Ако е лошото - да го зачеркнем още веднъж. Ако е доброто - да се върнем към отломките и да се опитаме да ги пренесем обновени в днешния ден.

За да ос­та­не Бъл­га­рия де­мок­ра­тич­на, но и со­ци­ал­на дър­жа­ва. Ед­ва ли То­дор Жив­ков би се стре­мял към по­ве­че.

Проф. Димитър Иванов

*Текстът е публикуван във в. ЗЕМЯ, 2011 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!!

    67 9 Отговор
    А Борисов и 30 мандата да управлява, ще си остане "Човекът лош миг" !
  • 2 Diselа

    77 10 Отговор
    Абе добре беше .Сега нямам думи.

    Коментиран от #43

  • 3 782

    81 8 Отговор
    Може да е всякакъв, но е единствения бг ръководител, тръгнал си с ризата на гърба.

    Коментиран от #9

  • 4 само питам

    15 77 Отговор
    Кому е нужен тоя пасквил, 27 години след края на социализма?
    Кой и защо размахва подобни статии?

    Коментиран от #24

  • 5 червен

    53 6 Отговор
    Бай тошо го свали червената мафия, която и сега иска да управлява.
  • 6 има логика

    16 68 Отговор
    ЛЕЛЕ пак платена статия от комунетата, за да замажат скадала с Бенчев,а хилядите репресирани хора през соца,а БЕЛЕНЕ ,а ЛОВЕЧ,
    много бързо ги забравихте.
    Това е втора статия за днес за соца,и и журналята във "Факти" минаха на заплата при Корнелия.
    Няма обективна журналистика в България!!!
  • 7 Пешо

    73 18 Отговор
    България няма да достигне нивото си по времето на Живков и след 100години.

    Коментиран от #10, #15, #62

  • 8 Гаргамел

    13 45 Отговор
    мале комундетата ще препикат от смесица от радост и мъка по тато от тази статия
  • 9 има логика

    11 47 Отговор

    До коментар #3 от "782":

    А ще ми обясниш ли защо внук му Тодор Славков е милионер. "единствения бг ръководител, тръгнал си с ризата на гърба"това е най голямата глупост който съм прочел в коментарите.

    Коментиран от #14, #38

  • 10 има логика

    8 27 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    Ей го и тоя синковец на партиен лидер от соца.
  • 11 ФАКТ

    49 9 Отговор
    Както вървят сега нещата у нас-Бай Тошо ще е не само човека-епоха-а ще стане и легенда...
  • 12 2399

    66 15 Отговор
    Винаги ще остане жив в сърцата ни....да живее Тодор Живков (не съм комунист но живях много по добре от сега)

    Коментиран от #67

  • 13 бкп в затвора

    18 63 Отговор
    Т. Живков заслужаваше участта на Чаушеско, същият боклук, като него!
    Бай Боклук стои зад много зверства, убийства, примерно лично е поръчал убийството на Георги Марков!
    Тошо е един прост сатрап, овчар, с елементарно образование издигант в култ от един сбъркан режим и мислене, но от подли, коварни меркантилни хора, които ни управляват и до днес!
    До 9 коляно всички комунисти в панделата и тогава ще се оправи България, дотогава ще лапате на Бенчо бенката и на Чоко маркуча.
  • 14 no name no face no number

    34 12 Отговор

    До коментар #9 от "има логика":

    Нека не забравяме, че Иван Славков се грижеше за Тодор Славков, та ако има някакви пари само той е могъл да му ги подсигури. Тато беше леко по различен човек.Белене като гледам днешната действителност е било едно от най- правилните решения тогава, но отново не е било решение на Тато, негово решение да преустанови финкционирането му.

    Коментиран от #20

  • 15 бкп в затвора

    18 48 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    И кое ниво бе смешко? Какво имаше по соца, ти живял ли си поне малко??????
    Празни магазини, некачествени стоки, корекоми и управляващата върхушка от УБО, ДС, 1 -во, 6-то и много други, които си живееха по западен стандарт, всичко им беше от Запад и само те караха западни коли, а другите хора чакаха по 20-30 години за съветски боклук!
    Сега отиваш и си купуваш чисто нова кола от магазина без да чакаш, чисто нова Дачия, много по хубава от лада.
    За 12 бона, чисто нова!
    Салама ти е по евтин, всичко е по евтино, тогава заплатите бяха 200 лв, сега са по 1500-2000 лв!
    Явно си доста мизерен тип, за което си си виновен сам.
  • 16 бкп в затвора

    13 34 Отговор
    Правешкият хитрец е оставил МИЛИАРДИ ДОЛАРИ, не се лъжете, толкова ли сте наивни?
    Познайте от 3 пъти на кой ги е оставил и кой ни управлява в момента, чрез кой?
    КОЙ?
  • 17 Бончев

    12 34 Отговор
    Беше рядко срещан цървул
  • 18 Цар Соломон

    52 10 Отговор
    Ще ви кажа чада истината : Бай Тошо е от малкото некорумпирани политици , мислещи за хората! Поклон!

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Петър

    13 35 Отговор
    Само неудачници те се прехласват по правешкия селски тарикат
  • 20 има логика

    16 30 Отговор

    До коментар #14 от "no name no face no number":

    Явно не си бил репересиран през соца,моя дядо е бил търговец, животновъд и и земеделец ,изкарвал си е с честен труд парите, и понеже е бил по умен от марзеливите комунета и е знаел как се печелят пари ,му взимат всичко с бой и репресии.
    А относно Иван Славков неко кой го направи милионер та да остави на синъ си милиони Живков.
    Относно Белене и Ловеч не си запознат , че там са вкарвали предимно политически затварници,и хора с различно мнение от това на партията.
    Не мога да разбера кое му беше хубавото на соца,липсата на на каквито и да е стоки по магазинете,чакането по 20 години за руски кенеф на колела,шуробажанашината , държавна сигурност и хилядите мишки работили там с единствената цел да натопят някого,защото не съгласен с партията,забраната да патуваш извън "Железната завеса" , да нямаш собствено мнение.
    Стига сте плюли сегашното време, ако ти се учи и работи има достатачно възможности да се изкарват пари и да се живее добре в Билгария.
    Всеки който иска да се вирне соца не е с нормално развитие на ума.

    Коментиран от #25

  • 21 123

    8 21 Отговор

    До коментар #18 от "Цар Соломон":

    Абе, говори се за двата милиарда на Бай ти Тошо. Самият той ги е споменавал пред приближени нему хора.
  • 22 Гост

    14 28 Отговор
    Още ли има глупаци които вярват че по негово време беше добре, забравете по скоро за този черен период и да живее демокрацията и западния свят. По негово време всеки искаше да избяга на запад, толкова хубаво беше.
  • 23 комуноиден шизофреник

    7 22 Отговор

    До коментар #18 от "Цар Соломон":

    Ще ти кажа истината, чадо мое, ти си един от малкото супер-хипер-гига прости българи, виждал съм прости, но ти си изключително прост, вдлъбнат от силният ваккум, направо имаш черна материя в тиквата куха, та чак огъваш пространството, като вървиш по улицата.
  • 24 Иван

    7 12 Отговор

    До коментар #4 от "само питам":

    На автора-запален “библиотекар“ в последното си амплоа доколкото знам и на сайта-виж колко много коментари има...
    Отговора е ясен мисля-чиста проба пропаганда...
  • 25 782

    31 2 Отговор

    До коментар #20 от "има логика":

    Ако малкият кретен беше умен нямаше да се подвизава по долнопробни предавания за шише уиски, а щеше да е олигарх. Къде по-долни синове на ченгета станаха милионери. Но това е друга тема. Иначе и моя прадядо и имал работници и 800 декара земя и му взимат всичко, но това не пречи да съм на мнение, че за обикновения човек е било много по-спокойно за живеене при бай Тошо. Защото дори богатия ми прадядо не знам дали е видял изобщо морето, каму ли нещо повече. До 45 е имало 8 км асфалтиран път в БГ и да си с 4 клас е било да си учен. Да не говориме за болници, университети, транспорт. Я виж на Иречек по селата как описва че са живяли хората. Като животни в землянки.
  • 26 filo

    12 28 Отговор
    Абе не ви ли е срам да възхвалявате този сатрап непрекъснато, позор. България няма да се оправи, докато я управляват наследниците на кликата около Живков и пролетарията го възхвалява. Било добре, но защо свърши, защото всичко това (социализма) е една измама. Даже дълго продължи. Лайте пролетари, много важно.
  • 27 filo

    9 14 Отговор
    Тоя назначен от партията майка за "професор" трябва да бъде благодарен и затова използва активно езика си и някои други части от тялото си по предназначение.
  • 28 Гост

    11 21 Отговор
    Заради бай Тошо сега е лошо.
  • 29 Ангел Кънчев

    11 22 Отговор
    Кой боклук плаче още за това загубено време за нас и за България. Комунистически отрепки заради вас България е най бедната страна.
  • 30 Тато

    34 12 Отговор
    На 55 г. съм. Като пубертет съм бил против Тато и всичко, което той олицетворяваше. От днешна гледна точка обаче си мисля, че едва ли в моя живот България ще има отново толкова значим политик, който да направи толкова много за държавата - в икономическо, дори етническо отношение. България беше просперираща държава...
    В Британската енциклопедия и в английските туристически справочници е записано, че от изостанала аграрна страна, Т.Живков я превръща в най-проспериращата източноевропейска. Цитирам:"Под негово ръководство България се нарежда в челната десетка в света по редица показатели".Мисля, че коментарът е излишен...

    Коментиран от #31, #32, #33, #44

  • 31 бранник

    5 28 Отговор

    До коментар #30 от "Тато":

    Да ти го туря в гъзеца, записано е в Британската енциклопедия, 356 страница"Да ти серем у устенацата червени".
  • 32 Гост

    5 18 Отговор

    До коментар #30 от "Тато":

    От глупав по глупав.
  • 33 filo

    11 19 Отговор

    До коментар #30 от "Тато":

    Колега, ти сам не си вярваш на тези глупости, които пишеш. По-точно е да се каже, че въпреки Тодор Живков, България все още съществува и ако границите тогава бяха отворени нямаше да остане никой тук, освен приближените му гъзолизци, бащи майки на сегашните плювачи.
  • 34 бранник

    8 22 Отговор
    4 милиона българи, млади, все в разцвета на силите си, ИЗБЯГАХА от България завинаги, ако беше толкова хубаво, хората нямаше да напуснат България!
    Живков остави една държава потънала в разруха, фалирала за трети път, ако не бяха го махнали щеше да има гражданска война!
    Поне малко срам нямате ли, долни комуняги мръсни.

    Коментиран от #35

  • 35 Ангел Кънчев

    7 19 Отговор

    До коментар #34 от "бранник":

    Комунист и срам, те не знаят какво е това. Само тоягата ще ги оправи тези червени боклуци и на прасетата на острова на Белене.
  • 36 Мършата

    9 1 Отговор
    Имам щастието да познавам наистина убеден коммунист Пенционера и бивш АБПКФ или АБПФК Бай Ценко! За щастие не знае, че съм Демократ, за политика избягвам да говорим. Ходихме на лов и той заговори, че познавал Бай Тошо лично. Аз мразя коммунизма и коммундрелите, но най-много мразя доносниците измежду тях и лигавите мазни измекярчета! Но Бай Ценко го уважавам! Та той разказваше за Бай Тошо, много неща за него вие не знаете, дори не подозирате! Вие не знаете какво му е коствало това 33 годишно управление! Тъй като съм СДС лай.. , разбира се хубаво за Бай Тошо няма да напиша, но не мога да не отрека, че все пак заслужава малко уважение.
  • 37 Българофил

    7 13 Отговор
    Писаха за Т.Ж., защото на 05 август се навършиха 20 г. От смъртта му. Иначе той беше най- удобния за СССР и затова управлява толкова дълго.През негово време в държавата Номенклатурия на власт беше червената номенклатура. Имаше две класи- номенклатурата и другите хора. Пълна финансова и духовна катастрофа! Още сме в нокдаун оттогава.
  • 38 Vulpes

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "има логика":

    Милионер е благодарение на баща си,а не на дядо си!
    Да ти припомня една реплика на Иван Славков запитан от журналист,кой ще стане шампион на България тази година?
    -Който даде повече! Ха ха ха ха

    Пусни си да гледаш клипчета в туба
  • 39 Two Steps From Hell

    18 6 Отговор
    20 години без Бай Тошо и от ден на ден става по-лошо.
  • 40 стоян георгиев

    7 12 Отговор
    професор димитър иванов е професор по милиционеризъм и такава статия е написал,милиционерска и пълна с лъжи.живков бил явление!!!да явление на тъпотата дори сред останалите соцръководители дето са го смятали за завършен идиот.справка спомените на чешките такива.освен че осира цялата българска икономика с неадекватните инвестиции в нея тои е винаги на страната на брежнев дори и когато не разбира смисъла на съветския ръководител,което води до комични ситуация като да защитава обратни тези на тия твърдени от руснаците ,а после да се поправя без въобще да се срамува от това.нивото му на селски хитрец доведе българия до това което сме днес.ние българите в днешна дата сме продукт на времето на другаря живков и нека всеки си направи сам сметката кво и как е инвестирал селския идиот в нас!били сме на 27 мо място по развитие ????!!!!с един вид хляб в магазина и тои свършваше до обяд!!!!

    Коментиран от #50, #51

  • 41 БЕНЮ БЕНЕВ ДОМУСЧИЕВИ ГУЩЕРОВИ

    15 2 Отговор
    И ПОДОБНИ ЩЯХА ДА СА В БЕЛЕНЕ ДОООО ЖИВОТ ПРИ БАЙ ТОШО.
  • 42 селянин

    12 6 Отговор
    Я па ми аресваше соца,саламо беше от месо,сиренето немаше палми,бирата караше шест дена,ама бира, да не одиш у казармата и софиско жителство-пет годин у кремиковци..черна волга без ред-2 год. у Коми,ако сакаш рено/фуего/одиш у Либия..и тва все първа категория,и на 50 години си пенсионер/охранител/и гледаш боко къ праий магистрали..p.s.Всека годин одих на,,Бургас,морето и неговите трудови хора,,
  • 43 Я гледай

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Diselа":

    Верно беше добре ,но защо почина социализма? Уж бяхме уредена държава.Кво стана та не ядохме?

    Коментиран от #48, #49

  • 44 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Тато":

    Аз си спомням партийни манифести, които ни раздаваха като деца, за да ги преразказваме на срещи пред родители и партийни кадри. Кой знае защо, моята учителка тогава - г-жа Янакиева, ми беше намерила нещо старо, предполагам още от 50-те години, в което беше написано дословно: "И бял мек хляб за бабите без зъби.". Останалото - във възхвала на водещата роля на Компартията и нейните успехи по електрификацията и строежа на язовири. Та, ето с какво са се мъчили да привлекат симпатизанти - всекиму според потребностите, в този случай с мек бял хляб.
    Колкото до безспорните постижения на комунизма - така е, България имаше шанса да постигне западния стандарт, ако не се бяхме така о.рали с внедряването на пазарната икономика. Имаше западни вериги магазини, готови на всякакви отстъпки, за да продават у нас. Имаше фирми, готови да произвеждат у нас. Можеше законово да приемем като Китай единственият начин да си на българския пазар да е съвместното предприятие - получаваш западното ноу-хау наготово. Видимо е докъде стигнахме - доникъде. Всичко се наряза, разкраде, унищожи, вместо да се поддържа, изгради ново, благоустрои. Иначе Живков беше доказан престъпник, но всички си затвориха очите и не го осъдиха. Впрочем ББ е също бивш сикаджия...
  • 45 обективна

    10 3 Отговор
    моля не сравнявайте този човек със съвременните боклуци сини жълти бели зелени хамелеони определят партийната си принадлежнност от това от къде ще имат облаги а наи-малко с този Бенчев това беше достоен човек обичаш родината си в дела не в лозунги поклон
  • 46 обективна

    7 1 Отговор
    моля не сравнявайте този човек със съвременните боклуци сини жълти бели зелени хамелеони определят партийната си принадлежнност от това от къде ще имат облаги а наи-малко с този Бенчев това беше достоен човек обичаш родината си в дела не в лозунги поклон
  • 47 обективна

    8 1 Отговор
    моля не сравнявайте този човек със съвременните боклуци сини жълти бели зелени хамелеони определят партийната си принадлежнност от това от къде ще имат облаги а наи-малко с този Бенчев това беше достоен човек обичаш родината си в дела не в лозунги поклон
  • 48 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "Я гледай":

    Дойде предателя Горбачов.

    Коментиран от #52, #56

  • 49 Нещастието на едни е щастие за други

    8 1 Отговор

    До коментар #43 от "Я гледай":

    Този с голата тиква с петното, дето караше локомотива,без да знае на къде и как, дерайлира влака , и нашето вагонче . След това панически напусна влака на чужда гара , и ни остави скубани , недоскубани да се оправяме сами, с неговите огромни поразии, в силно враждебна и токсична среда. И от тогава, всеки ден си губим по малко от държавата.Но аз съм спокоен , края му се вижда.
  • 50 Бях посъветван от полицай новсичкоеточно

    11 1 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    На мен милиционера дойде в къщи да ми съобщи че ми е намерено , откраднатото колело , за което дори не бях съобщил в полицията. Беше хванат крадеца в затънтеното село порядъчно понабит пред мен , вероятно и осъден. А след това полицая на когото преди това, три пъти писах жалби за кражби , на техника, за разбиване , и взлом ,накрая за кражба на лек автомобил , се обърна към мен и ме прати към главният престъпен бос , да си търся автомобила , и да си платя рекета. ДА ТИ КАЖА ПОД СЕКРЕТ - ПРЕДПОЧИТАМ МИЛИЦИОНЕРА.
  • 51 Ич ми не е

    9 1 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    Да продължа в откраднатият ми западен демократичен автомобил купен с огромна радост , имаше и три мой мобифона . Звъннах на единият , вдигна ми крадеца , който в момента караше моят скъп и застрахован автомобил- Кое време е? попита той , та да ме притеснявате толкова късно . Върнете ми автомобила рекох , ще се разберем . Купи си друг , този вече е продаден , да са и.еш в гъ.ъ застрахователя не го плати заради липса на оригинален ключ , това не ми го каза при договора.След това откраднаха буса пълен със стока . Отидох при боса , рече заради това , че си ходил в полицията , казаха ми , двойно , не ти връщам детско камионче , а цял бус. ДА ТИ КАЖА ПОД СЕКРЕТ ПРЕДПОЧИТАМ МИЛИЦИОНЕРА И ЕДИН МОДЕЛ ХЛЯБ МАКАР ЧЕ БЯХА ПОНЕ НЯКОЛКО ЗА ТОЛКОВА СЕ СЕЩАМ . В супермаркета винаги можеше да се намери хляб до късно вечер , дори и твърд , но истински.

    Коментиран от #63

  • 52 Янко партизанина

    8 2 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    Горби съсипа комунизма в световен мащаб. Когато почине Горбачов ще спрат мъките на света. Това е предсказано. Аз не му желая лошото, но мисля че вече трябва да се изправи пред най-великият съд: Страшният Съд.

    Коментиран от #53, #55

  • 53 Ицо справката

    7 1 Отговор

    До коментар #52 от "Янко партизанина":

    Михаил Сергеевич на 2 март тази година стана на 87, така че време му е.

    Коментиран от #54

  • 54 Искрен

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ицо справката":

    Горби е на 87 ! Тва не е честно. Аз не познавам лично човек достигнал дотолкова. Най-дълго живелият ми познат е вуйчо ми Борис който почина на 81 години.
  • 55 Дон Сесар

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Янко партизанина":

    Горби ще мре скоро. Ама кога ?
  • 56 Слави

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    Преди него бяха умрелите старци Юрката Андропов и Коцето Черненко. Те бяха ходещи некролози. Рейгън беше по-добре в сравнение с тях.

    Коментиран от #58

  • 57 гост

    10 0 Отговор
    Живков се прегрьщаше с Брежнев,но беше прьв приятел с Франц Йозеф Щраус,виден политик от Западна Германия,върл антикомунист.Въобще не беше глупав,както някои си мислят.

    Коментиран от #59, #60

  • 58 Бате Борко

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Слави":

    Рейгън пък беше болнав старец който разви деменция. Де факто президент по негово време беше Джордж Буш-старши. Други болнави президенти на САЩ бяха Удроу Уилсън, Франклин Рузвелт, Дуайт Айзенхауер и Джон Кенеди. Рузвелт и Кенеди умряха президенти, Уилсън и Айзенхауер умряха по-малко от 10 години след като се махнаха от Белия дом, а Рейгън се мъчи 15 години след като се махна.
  • 59 Ицо справката

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "гост":

    Беше приятел и с Шарл Дьо Гол, Ричард Никсън, Лудвиг Ерхарт, Джералд Форд, император Хирохито, Кенан Еврен, Джулио Андреоти и Индира Ганди.
  • 60 Чудомир Радков

    8 2 Отговор

    До коментар #57 от "гост":

    Беше най-хитрият. За това изкара най-дълго от всички от Източният Блок.
    Времето от 4 март 1954г до 10 ноември 1989г няма да се забрави. Ще остане в нашата история, като едно дълго управление на един червен цар- Тодор Първи.

    Коментиран от #61

  • 61 Микеле Джулиани

    3 2 Отговор

    До коментар #60 от "Чудомир Радков":

    Тодор Първи. Звучи смешно дори и когато се подиграваш на бай Тоти.
  • 62 един от всички

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    Разбира се,че България НИКОГА повече не може да достигне до тези висоти, до които беше при Тодор Живков! През 1987 г. България е на 27-мо място по индекс на човешкото развитие според официалният Доклад на ООН ,а през 2011 е на 56-то място.По времето на Т.Живков,България растеше като икономика (и население) ,и нашата линия (на растеж на икономиката) всяка година се приближаваше към средната стойност на сегашните членки на ЕС, а сега не се приближаваме,въпреки,че сме в самият ЕС!
  • 63 стоян георгиев

    5 4 Отговор

    До коментар #51 от "Ич ми не е":

    и ти дали не смяташ че тва с буса ти и колата ти не е функция на управлението на другаря живков?я помисли добре и пробваи пак!общество без морал като социалистическото става лесно криминално,просто трябва да падне контрола.милиционера става крадец,комуниста бизнесмен обирджия,а народа няма опорна точка щото нито вярва в Бог нито е научен да работи.колкото комунизма е бил по-силен толкова след него разрушенията са по-жестоки.
  • 64 Нострадамус

    2 1 Отговор
    Във България, който и да е горе, всички отдолу ще го мразят, плюят и ще гласуват за него. Това е истината...ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!
    Българинът мрази да го управляват.
    Нека си припомним думите на Константин Иречек, написани преди толкова много години:
    Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.
    За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората - да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. (13.12.1881)
    Българин с българин не може да се разбере. Те все гръмогласят.
    България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри.
    Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си.
    ”Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдещността на Отечеството си. Всеки иска да стане министър. Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършено без пример по своя си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко
  • 65 Нострадамус

    0 1 Отговор
    Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма помежду им съгласие).... в писмо от 20 феврyapи 1880 г. до Симеон Христов – Пиротчанец
  • 66 Преброяване на бесните язовци

    4 5 Отговор
    Изключително про3т и слабоумен индивид, руска марионетка и предател, довел България до 3 фалита. Само подчовеци с мозъчни дефекти могат да му се възхищават и да въздишат по него. Факт.
  • 67 666

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "2399":

    Защото си г......в и н.........н и само плачеш като осталите мързеливци тук,все някой ви е крив!
  • 68 Грую

    8 1 Отговор
    Всяко нещо с времето си. Бай Тошо си беше политикът на неговото време. Носталгията по онова време донякъде е и носталгия по младостта. Дали е бил добър или лош следва да го сравняваме с другите политици от неговото време, а това че работещите днес говорят с добро за него все пак означава, че не е бил чак толкова лош. Крадящите в момента разбира се няма да го одобрят, но нека да не забравят, че той научи цялата нация да работи без пари и те сега ползват инерцията от неговия почин и ползват работната сила срещу мизерно възнаграждение. Това остана от социализма му. Как то виждате обаче , че и сегашните политици не водят самостоятелна политика ами се кланят на новия по-голям брат де на европейски лидери , де на американски а от тях получават само потупване по рамото, нови борчове за покриване на краденото, привнесена инфлация и отрицателна лихва на спестените пари на хората и 5-6 % лихва по кредита, който трябва да плащаш с мизерна заплата. Затова съвременните политици не бива да се чудят ако получават сърбежи по някои част на тялото, когато някой живял и по времето на Бай Тошо и сега вземе да седне , че да си направим равносметка на начина си на живот.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Стоимен

    3 0 Отговор
    Ееееее народеее, забелязвам, че по соца се прехласват само хора от ниските прослойки на обществото, които цял живот са ползвали оръдията на труда и толкова са им пораснали пръстите и ръцете от тежък физически труд, че едвам целят буквите на това страшно животно- компИтюра! Честно казано през соца бяха добре 2 типа хора - простака и мързеливеца. Хората в Северна Корея все още си мислят, че живеят в най-великата държава! Заключение - простака и мързеливеца се управляват с тоягата, фани го пусни в едно нормално общество и то ще вика - искам пъдарина да дойде, че незнам къде да вървя и кво да ям - пара ЙОК! Пара ЙОК, щот си прост и мързелив и чакаш на готово!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Делян

    2 0 Отговор
    И преди и сега БКП е мафия . Тодор Живков беше национален предател , но вие простите и тъпи хора нищо не разбира те