Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 12:03 6 010 47

Почти като виц: Петър Младенов звъни на Тодор Живков

  • тодор живков-
  • петър младенов-
  • бкп-
  • комунизъм

Някъде в отвъдното. 9.00 ч. 

Почти като виц: Петър Младенов звъни на Тодор Живков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сюжет от проф. Иво Христов

Някъде в отвъдното. 9.00 ч.

Петър Младенов звъни на Тодор Живков. - Другарю Живков, сутринта прегледах нашите телевизионни канали. Всички хвалят Васко! - Кой бе, Петре? - Племенника! - Аааа, хубаво! А кой го хвали?!

- Всички, другарю Живков! На архитект Лозанов сина, Агов от Първа програма, той много е остарял, прилича на Милан Дренчев. - Стига бе! ХАХАХА! И кой друг?

- Интересното е, че имаме пробив сред младежта! Едно момче от комсомола, Генов се казва. Много хубаво говори и един другар от творческите съюзи, Пумпалов ли беше, не запомних. Добре е да му дадем една пералня, беше написал много остра, социална сатира по темата.

- Идеологическите работници с нас ли са? - Разбира се, другарю Живков. Синът на Дайнов вече писа по темата. И другаря Инджев от службите пусна антрефиле.

- Айде холан! Не ми се вярва той да пусне филето!

- Не се изразих правилно, другарю Живков. Статия е публикувал.

- Петрееее, нали ти казвАх, снишаване му е майката, ама вие избързАхте с Андрей и Добри тогава.

- Такива бяха времената, другарю Живков.

- Такива беха. А некой останА ли от онея, неформалите? - Само внука на Пеко, другарю Живков. Иван. И едно момиче от профсъюзите. Другите всички са с Васко.

- Петре, профсъюзите и вътрешната опозиция не са страшни. Ти кажи на наште да внимават с броенето.

- Ще предам, другарю Живков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    57 12 Отговор
    ДС си купува кмет с парите откраднати от народа.
  • 2 Смеете се на Тодор Живков,

    105 29 Отговор
    но политик и държавник като него няма.
    Тодор Живков беше е шеговит и хитър, но винаги българин!

    Коментиран от #8, #35

  • 3 ТТТ

    19 40 Отговор
    Този дето лапа нашите данъци в Брюксел ли пише такива пасквили. Не е луд този яде баницата....
  • 4 Браво Иво

    81 12 Отговор
    Най-сетне сносна политическа сатира.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Така така

    76 26 Отговор
    Да ви кажа истинският виц е съвременна България. Онази на Живков беше истинска държава е имаше си слабости, но беше силна . А днешната няма нищо нито икономика нито сила нито народ нито независимост. Един Лев остана и него искат да унищожат заменяйки го с еврохартия

    Коментиран от #10

  • 7 Счетоводител

    65 6 Отговор
    Доста добра политическа сатира, написана със замисъл и интелект. Липсваха ми този тип истории. А и доста обективна като сценарий.
  • 8 аааахахахааа

    33 42 Отговор

    До коментар #2 от "Смеете се на Тодор Живков,":

    И щото е голям българин затова ли искаше да ни направи 16-та република?

    Коментиран от #9, #11, #25

  • 9 А направи ли ни?

    44 12 Отговор

    До коментар #8 от "аааахахахааа":

    Накара ли СССР с този акт да спре македонизацията в пиринско?
    Взе ли един петрол, за да го продаде скъпо?
    Оправи ли баланса със СССР в търговията в наша полза?

    Коментиран от #13

  • 10 кукуш

    13 26 Отговор

    До коментар #6 от "Така така":

    Ти Лева винаги можеш да си го върнеш,но властта от ръцете на комунистите никога няма да можем да си я върнем , затова ще си останем комунистически роби в собствената ни страна вече близо 100 години
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 така е

    18 1 Отговор
    „Знаех, че моите намерения и разговори за оттегляне са дали тласък на задкулисни интриги и борби. Жалко е, че някои нашенски „бабаити” започнаха да търсят чужда помощ. Съветското посолство предприе усилени разговори с членове и кандидат-членове на Политбюро. Още тогава разполагах с информация за обработването на хора, от чийто глас зависеше избора на бъдещия приемник за поста на първи партиен и държавен ръководител.

    Знаех, че съветският избор за Петър Младенов съвсем не е най-подходящият вариант за България. Той беше неподготвен, откъснат от кадрите, лековат... при други условия за всички интриги и опити да се натрапи един или друг неподходящ ръководител не бих се поколебал да реагирам по подобаващ начин. Винаги съм отстоявал позицията, че кадровите въпроси трябва да се решават в София, а не в Москва.”

    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.
  • 13 "не можа"

    18 21 Отговор

    До коментар #9 от "А направи ли ни?":

    А знаеш ли защо не станахме 16 република на СССР ? Само и единствено защото руснаците не се съгласиха,а има още много наведени и чакащи това да се случи

    Коментиран от #20, #42

  • 14 така е

    14 1 Отговор
    На самото заседание Живков си подава оставката. Изненаданите са само двама от Политбюро – Милко Балев и Димитър Стоянов. И двамата сред най-близките – Балев, бивш дългогодишен началник на кабинета му, а Стоянов най-послушният и дългогодишен министър на вътрешните работи.

    По-късно Живков ще твърди, че на заседанието той прави предложение за негов наследник да бъде избран Александър Лилов, същият, когото е елиминирал още през 1983 г. и изпратил в изгнание след смъртта на дъщеря си Людмила. Георги Атанасов прави предложение на Петър Младенов. Самият Атанасов отказва да приема издигане. Живков описва протичането на заседанието така:

    „Издигната кандидатура на Петър Младенов в Политбюро явно се посрещна с колебание от страна на някои присъстващи. Реших да не заигравам и да не се възползвам от създалата се ситуация. Взех отново думата и изложих становището, че ще бъде правилно всички да се обединим около кандидатурата на Петър Младенов.
    След заседанието по предложение на Петър Младенов Политбюро реши да ми възложи да поканя съветския посланик и лично да го уведомя за взетото решение. Аз изпълних това поръчение. Срещнах се с Шарапов, който ми каза, че ще уведоми Москва.

    Ето това е „превратът” и „безкръвната революция”, с която бил свален Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.!”
  • 15 Сталин

    27 21 Отговор
    Единствено при другаря Тодор Живков,България беше суверенна държава в цялата си история,и затова достигна върхове при икономическо, социално,военно състояние и беше на 26 място в света по развитие

    Коментиран от #16, #28

  • 16 така е

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    Банкерите изтъкват, че „на международните кредитни пазари банката среща изключително сериозни и почти непреодолими трудности по договарянето на нови кредити”. От ноември 1989 г. не е договорен нито един такъв. „Като мотиви за тази въздържаност се изтъкват високата задлъжнялост на страната, сумата на която е надхвърлила критичната граница”, признават банкерите. Те предлагат да бъдат прекратени плащанията по външния дълг, като банката уведоми кредиторите за това. През следващия месец Андрей Луканов се опитва да изпроси 1 млрд. долара от СССР, за което пътува лично до Москва, но Горбачов му отказва, тъй като и самото съветско управление е във финансова криза. На 31 март 1990 г. Луканов прекратява едностранно плащанията по външния дълг без да предупреди кредиторите, което допълнително утежнява положението на България. Така става ясно истината за фалиралото комунистическо управление, което завещава най-лошия икономически старт от всички страни в разпадналия се съветски блок, опитващи се да се отърсят от тоталитарните комунистически режими.

    Коментиран от #22

  • 17 така е

    8 3 Отговор
    Тодор Живков също не прави признания пред българския народ, нито понася политическа отговорност за краха на страната. В показанията си под клетва, дадени от него, пред Главна прокуратура по дело №4/1990 г. за икономическата катастрофа на БКП обаче той признава:

    „Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Ние постепенно виждахме и започнахме постепенно да чувстваме, че съветските хора живеят по-лошо от българските граждани. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията, че победата на социализма в Европа е гарантирана.

    И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически. От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.”
  • 18 така е

    10 1 Отговор
    Няколко месеца по-късно – през пролетта на 1990 г. вече арестуван за злоупотреба с власт, Живков ще направи признание пред прокурорите, което никога няма да произнесе публично:

    „Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.

    Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.

    Аз се учудвам за тези 10 млрд. долара задължения. Учудвам се, че с такива бързи темпове са се увеличили задълженията и ни мога да си представя как ще се излезе от кризата. Вината не е на Тодор Живков.

    Моята вина се състои само в това, че всичко това, което Горбачов сочи като слабости в икономиката и всички сфери у нас и във всички социалистически страни в една или друга степен. Аз нося вина за това. Но не мога нося отговорност за това, което дадени хора, на които съм гласувал доверие, не са го оправдали.”
  • 19 умен и образован

    14 11 Отговор
    просто правешко говедо, Сър!

    Коментиран от #21

  • 20 аааахахахааа

    10 12 Отговор

    До коментар #13 от ""не можа"":

    Остави го,много работи не са му ясни.Нито за прословутия петрол е наясно нито за 16-тата република.Лично Брежнев е казал на Живков че ако станем 16-та република и за нас ще стане много по-зле, и че е по-добре да забравим за тая република.Въпреки това "българинът" Живков е продължил да иска присъединяване към СССР.

    Коментиран от #23

  • 21 прав си

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "умен и образован":

    Но беше българин. Съветското посолство го смени с Петър Младенов - притежател на съветски паспорт. Тогава кога е започнал Прехода в България?
  • 22 Сталин

    16 17 Отговор

    До коментар #16 от "така е":

    Говориш глупости ,банкерите от Лондон се редяха на опашка да предлагат кредити на България,защото знаеха че България имаше една от най мощната индустрия в Европа

    Коментиран от #24

  • 23 така е

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "аааахахахааа":

    Сериозните проблеми с платежния баланс на НРБ и острата нужда от конвертируема валута за погасяване на взетите кредити продължават и след това. Чрез БНБ и Българска външнотърговска банка през 1964 г. е депозирано още злато в залог срещу кредит в Московската народна банка в Лондон в кюлчета и в български и чуждестранни златни монети. Три месеца по-късно то също е продадено. Теглото му възлиза на 5 849 кг, а операцията е съгласувана отново с Живков.

    Така между 1960 г. и 1964 г. с негово разрешение са продадени общо около 31 880 кг или 31,8 тона чисто злато, като получената конвертируема валута е използвана единствено и само за погасяване на задължения предимно към съветските банки – Ейробанк в Париж и Московската народна банка в Лондон.

    Дори и като премиер Живков старателно пази в тайна тези операции. Те са осчетоводявани в БНБ по специална сметка 105 „Разни дебитори и кредитори”. Какво се е крие зад нея разяснява бившият зам.-председател на БНБ проф. Тотю Тотев: „Сметка 105 „Дебитори и кредитори” е „тъмна” сметка, която не дава представа за същината на извършената и осчетоводена по този начин операция.” Тези факти, разкрити далеч след промените, показват, че НРБ е първата страна от бившия социалистически лагер, която фалира през 1960 г. далеч преди Полша през 1980 г. В началото на 60-те години Живков разбира, че без съветска помощ не може да управлява и по тази причина се решава извърши национално предателство, като предложи на Пленум на ЦК на БКП Бъл
  • 24 другарят Живков ще ти отговори

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Сталин":

    „Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Ние постепенно виждахме и започнахме постепенно да чувстваме, че съветските хора живеят по-лошо от българските граждани. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията, че победата на социализма в Европа е гарантирана.

    И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически. От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.”
  • 25 Де запри се

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "аааахахахааа":

    Преди това са искали да ни правят американска звездичк
    Споко!
  • 26 така е

    7 1 Отговор
    Без да уточнява за коя от много срещи със съветския посланик става въпрос, но по-вероятно една от по-първите, Живков разказва за разговорите по въпроса с евентуален негов наследник на поста с представителя на Кремъл в НРБ:

    „Пред Шарапов споделих също, че от състава на Политбюро и даже от състава на ЦК на БКП не виждам подходяща кандидатура за генерален секретар. И поради това съм се ориентирал към кандидатурата на Александър Лилов, който тогава не бе в състава на ЦК.

    След няколко дни Виктор Шарапов поиска среща с мен, на която ми съобщи, че в Москва имат други становища по този въпрос. Било по-добре да бъде избран човек от състава на Политбюро. За мен бе ясно, че ставаше дума за издигане на една предрешена вече кандидатура – кандидатурата на Петър Младенов. По това време „се появи” и писмото на Петър Младенов до мен. Не бяха тайна тесните връзки на Петър Младенов с Горбачов и Шеварднадзе.”
  • 27 така е

    11 3 Отговор
    Храната заема специално място в обслужването на комунистическия елит. УБО създава специално производство на определени храни – от плодове и зеленчуци до първокласно месо. В три стопанства на УБО – „Врана", „Евксиноград" и „Кричим" – се произвежда селскостопанска продукция по традиционни технологии да задоволява потребностите на правоимащите, както и провежданите мероприятия с делегации и чуждестранни гости.

    „Храната се осигуряваше или от стола в Княжево, или в стол-ресторанта на хотел „Рила", или се разнасяше по домовете. Най-фрапиращ случай с разликата между себестойност и цена беше по отношение на произведените ягоди с стопанство „Врана". Фактическата себестойност на оранжерийните ягоди достигаше над 40 лева за килограм, докато ние ги продавахме съобразно бюлетините на „Булгарплод" за цената на тези плодове, които достигаха до 2 – 2.50 лева за килограм. Подобни аномалии се получаваха с оранжерийните домати и други зеленчуци, с колбасите и с млечните произведения", посочва главният счетоводител на УБО Георги Георгиев.
  • 28 Ти явно не си добре с главата

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    Затова ли два пъти я пеедлагаха на Сесесере и живков докладва на андропов, че са филиал на Сесесере. Промити мозъци ей!
  • 29 така е

    11 3 Отговор
    Специално място в обслужването на правоимащите заема комплекс „Рила", създаден в центъра на столица в близост до основните партийни и правителствени институции. Освен с ограничен достъп той се слави с това, че в него може да бъде намерено всичко онова, за което обикновените българи дори не могат да си представят, докато висят на традиционните за комунизма постоянни опашки в магазините за хранителни или други дефицитни стоки. В „Рила" работят два ресторанта за правоимащите. По указание на Секретариата на ЦК на определена група лица храната се подготвя и доставя по домовете (зам.-министри и министри). Консумацията в столовото хранене за 1988 г. възлиза на около 120 000 лева, а разкритият щанд за продажба на хранителни стоки годишно реализира около 1 млн. – 1,1 млн. лева. Началникът на УБО ген. Милушев дава повече подробности:

    „Особените функции на комплекса „Рила" бяха публична тайна поне за София. Хората говореха със завист и негодувание за този малък остров на благоденствието, скрит от погледите на простосмъртните с плътни пердета. Но вероятно и най-жлъчните одумвания не са отгатвали мащаба на предприятието, не са подозирали какъв перфектен готвач и снабдител бе военизираният отряд, наречен УБО."
  • 30 Шердан Българов

    4 4 Отговор
    АБЕ ТОЯ ХРИСТОВ ИВО ОНЯ С КРЪВНИШКИЯ ПОГЛЕД ЛИ БЕШЕ ДЕЕТО НЕ МОЖЕ ДА МИНЕ ПСИХОТЕСТОВЕТЕ? НЕ СЕ УЧУДВАМ ЧЕ ГОВОРИ С ДЕДО МУ ТОДОР ЗАТОВА НИКОЙ ПСИХИАТЪР НЕ РИСКУВА ДА МУ ЗАВЕРИ МЕДИЦИНСКОТО СВИДЕТЕЛСТВО!
  • 31 така е

    9 2 Отговор
    „Задължение на УБО бе да храни, снабдява и обслужва не друг, а висшия ешалон, т. е. двадесетина души. Но на практика на яслата на специалното снабдяване беше целият номенклатурен апарат на ЦК на БКП, Държавния съвет, Министерският съвет с техните семейства и доста други, за които имаше специално разрешение на ЦК. Нека никой не се заблуждава, че „най-правоимащите" ползваха услугите на комплекса „Рила". За тях бе създаден отделен стол и снабдяване в комплекса на „Панорамен път". Там всичко преминаваше през предварителен лабораторен анализ."

    В комплекса „Рила" е изграден и специален магазин за западни промишлени и битови стоки и дрехи, достъп до който е „свит" за най-правоимащите. Право да влизат в него е ограничен до около 60 души, но не липсват и изключения. Сред тях са лица, които изобщо не попадат в категорията на правоимащите, според решението на Политбюро. Такива са племенничките на Тодор Живков Христина и Яна Маркови други негови роднини.
  • 32 така е

    9 2 Отговор
    Правоимащите и техните фамилии и антураж се възползват от лукса по времето на Живков да ползват безплатно услугите на авиоотряд 28. Така е обозначавано специализираното звено към БГА „Балкан", състоящо се от самолетите ТУ-154 М, ТУ-154, 4 самолета „ЯК" и два вертолета МИ-8. Предназначението му е да обслужва най-отговорните партийни и държавни ръководители в страната и зад граница. През 1987 началникът на УБО предлага Политбюро да вземе решение за ограничаване на неоправданото ползване на авиоотряда.

    „Извършени са стотици екскурзионни пътувания до Париж, Мадрид, Люксембург и други страни. Най-разточително се ползваше тази скъпоструваща на държавата техника", обяснява ген. Милушев. Тази екстра значително надхвърля кръга на правоимащите. Наред с тях вътрешните полети на самолетите на авиоотряда години наред са ползвани от служители от апарата на ЦК, Държавния съвет, служители на ДС. На практика всички тези лица безплатно са ползвали услугите на специализираното авиозвено. Хеликоптерите пък са ползвани също безплатно при ловуванията на правоимащите.
  • 33 така е

    11 2 Отговор
    Тодор Живков не само е основен двигател в създаването на порочната система, чрез която определени блага се ползват единствено от комунистическата върхушка. Той е неин върховен архитект. С идването му на власт се поставя началото на един таен механизъм на финансиране на партийния елит. През 1958 г., само две години след като той е оглавил БКП, с решение на Секретариата на ЦК „Б"-12 се създава безотчетен фонд на правоимащите. Това е формалното решение, с което на практика оттам насетне, всяка календарна година на първия секретар на ЦК се отпуска сумата от 20 000 лева, а на секретарите по 5000 лева. С годините тези суми значително се повишават.

    Възприетият таен почин е циничен и крайно омерзителен на фона на тежкото положение по това време на населението в страната. Решението за раздаване на тези огромни средства е прието само от членовете на Политбюро Тодор Живков, Димитър Ганев, Боян Българанов и Антон Югов. Смисълът му е толкова секретен, че в последвалите правителствени постановления точно тези значителни финансови привилегиите не са посочени. Така в продължение на повече от три десетилетия висшето партийно ръководство на БКП начело с Тодор Живков си раздава значителни суми под масата. За храна. Живков само пестеливо казва, че „това са така наречените „персонални" пари, които се даваха на членове на Политбюро."
  • 34 куку

    9 4 Отговор
    голям българин - бай Тошо Яшаров влашки циганин оземли и напълни селата с братчеди , ся да ва пердашат , докато узреят тиквениците , което е много съмнително да са случи
  • 35 Антикомуне

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Смеете се на Тодор Живков,":

    Тодор Живков беше неграмотен простак. Завършил е 3 клас, същият е и Бацето. Все простаци и неграмотници ви харесват.
  • 36 Роза

    10 0 Отговор
    Т.Живков умело се е възползвал от тогавашната конюнктура.Той сам казва пред съда -ако не бях аз, друг щеше да бъде,и да прави същото.Управник като Живков можеше да вирее само при соца,при който държавните и партийни ръководители бяха несменяеми.После дойдоха нови времена и за него повече нямаше място.След смъртта му много хора си отдъхнаха,защото той знаеше много неприятни тайни за много партийни големци.Нали в Румъния затова разстреляха Чаушеску и жена му-защото знаеха много тайни!
  • 37 така е

    7 2 Отговор
    Операцията по продажбата на българския златен резерв на Москва е оформена с писмо на председателя на БНБ Кирил Несторов от 7 май 1960 г. до председателя на Госбанк в Москва Александър Коровушкин. Още същият ден председателят на съветската държавна банка дава съгласието си да покупката да се осъществи. Българското злато е подложено на рафинация в Новосибирск за привеждането му към изискванията на международните златни борси в Цюрих и Лондон. Ценният метал, възлизащ на 20,1 тона е продаден от руската страна на четири партиди на 11 юли 1960 г., две от които в Цюрих и две в Лондон, при цена за тройунция (31.1035 гр.) от 35.10 щатски долара. Общо за него са платени 22 738 255 долара. От тях в българската хазна не влиза нито цент, защото са погасени просрочените задължения на Живковото управление към Москва.

    Тайната сделка на Тодор Живков е осчетоводена от БНБ много по-късно – през март 1964 г., когато първия секретар на БКП вече заема и поста министър-председател. Тогава БНБ изготвя формален доклад до Живков, с който е предлага на Бюрото на Министерския съвет да одобри продажбата на продаденото четири години по-рано злато, като средствата бъдат използвани за погасяване на задълженията към съветската страна. Първият екземпляр на доклада с резолюцията на Живков, одобряваща продажбата, не е заведен нито в правителствения архив, нито в архива на БНБ. Така еднолично решение на Живков за продажбата на златния резерв през 1960 г., остава запазено в дълбока тайна де

    Коментиран от #47

  • 38 така е

    8 2 Отговор
    Зам.-председателят на БНБ по това време проф. Нешо Царевски разкрива:

    „Спомням си, че с Кирил Несторов, председател на БНБ, изготвихме доклади – устни и писмени, до Тодор Живков и Антон Югов премиер за тежкото валутно положение на страната и платежния баланс. Тогава се взе решение да се направи обръщение към Хрушчов двете съветски банки в Париж и Лондон да помогнат, като ни кредитират със западна валута. Хрушчов ни изпрати отговор в размер на една страница и с него становище на Госбанк, Москва, която доста критично се отнасяше към българската валутна политика.”

    След отказа на Хрушчов да рефинансира българския дълг Живков изпада в безизходица. Тогава той еднолично решава да предложи на съветското правителство да купи българския златен резерв, като по този начин погаси част от дълговете. Как обаче е възможно Тодор Живков да продаде на Съветския съюз български златен резерв в размер на 20 тона е без никой в държавата да разбере?

    Архивните документи показват, че Живков е бил улеснен в случая. Няколко месеца преди златният резерв да бъде изтъргуван за погасяване на фалиралото Живково управление благородният метал е предаден на съхранение в Държавната банка в Москва. Акцията по прехвърлянето му в СССР започва още през септември 1958 г. Тогава правителството на Антон Югов със строго поверително от особена важност постановление решава ценностите на БНБ да се евакуират от централната сграда, а златният резерв на страната да бъде предаден на депо за съхра
  • 39 Софиянец

    7 3 Отговор
    Жалката истина в изстрадала българия
  • 40 Бамбука

    2 3 Отговор
    Пълна простотия , но стария партиен другар, толкова си може.
  • 41 така е

    4 0 Отговор
    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.

    Тогавашният съветски посланик в България Виктор Шарапов по-късно ще потвърди ролята на Москва:

    „СССР действително изигра определена роля в събитията от 1989… Тогава Съветският съюз само даде пример за демократично преустройство… Ние приехме с удовлетворение промените”.
  • 42 Руси

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от ""не можа"":

    Покрай България още две държави:
    имаха желание да станат републики
    на СССР - Монголия и Китай.

    Коментиран от #43

  • 43 ъъъъ

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Руси":

    Китай....?
  • 44 Е'васи тъпнята...

    1 2 Отговор
    Каквито ви професорете, такива им и тъпотиите...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А. СЕГА ПРОиЗВЕЖДАНОТИ ЗЛАТО ПО

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "така е":

    100 тона в БЪЛГАРИЯ НА ГОДИНА ДЕ Е.... ТОВА ПИШИ И УМНОЖИ 100 ТОНА ПО 35 ГОДИНИ...