Пасажерското място не било най-опасното в колата

15 Август, 2018 17:41
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7813
Автор: Георги Касабов

Ново изследване на белгийския институт за пътна безопасност VIAS опровергава дългогодишното схващане, че седалката до шофьора е най-опасното място в колата в случай на катастрофа. Тази теза почива върху циничната логика, че ако водачът е изправен пред смъртна опасност, инстинктът за оцеляване надделява при вземането не решение и в последен отчаян опит да спаси живота си е готов да жертва този на пътника до него.

Според изследването на VIAS обаче това изобщо не отговаря на реалността. Най-застрашен от смърт в автомобилна катастрофа е именно водачът, при който рискът от летален изход е 37% по-висок, отколкото при пасажера, и цели 47% повече от пътниците на задната седалка.

Експертите на VIAS обаче потвърждават резултатите на други изследвания по същата тема - най-голям шанс за оцеляване има седящият на средното място отзад. Това обаче важи единствено ако е пристегнат с триточков обезопасителен колан, който гарантира 25% по-нисък риск от смърт в сравнение с останалите пътници на задната седалка.