Last news in Fakti

5 Декември, 2023 14:41 1 610 5

Колан с изкуствен интелект (ВИДЕО)

  • колан-
  • изкуствен интелект-
  • незрящи

Иновацията е дело на компанията AI Guided и замества бастун за незрящи

Колан с изкуствен интелект (ВИДЕО) - 1

Хонконгската компания AI Guided представи колана GUIDi, предназначен да се превърне в модерна алтернатива на традиционния бастун за незрящи. Вградената в нея камера и електроника анализират околната среда, предупреждавайки потребителя за възможни сблъсъци.

GUIDi е устройство за носене на колан, което се състои от преден модул с двойна камера, заден микропроцесор/електронен модул и четири блока за хаптична обратна връзка. Докато потребителят върви, две 8-мегапикселови камери анализират околната среда, а изкуствен интерект AI оценява видеото в реално време, откривайки и идентифицирайки статични обекти като дървета, пътни знаци, кофи за боклук и всичко, което може да се счита за препятствие.

GUIDi реагира чрез безшумно активиране на подходящи единици за хаптична обратна връзка, като вибрира, за да предупреди потребителя за препятствие в избраната от него посока. За разлика от бастуна, обхватът на това устройство достига 5 метра, но може да се регулира при желание.

С помощта на собствено мобилно приложение за смартфон, свързано чрез Bluetooth, потребителят може да посочи дестинацията, до която GUIDi ще го насочи. Вградената в колана батерия издържа 10 часа. В същото време на самия колан копчетата са маркирани със символи от Брайловата азбука.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    6 0 Отговор
    Като започнете от смартфоните , Гугъл , и всички подобни настъпващи щуротии , може би ще обърнете внимание , че естественият интелект при подрастващите се превръща в много рядко явление !!!
  • 2 дедо

    0 1 Отговор
    чакам умен фес да замести гинкобилобата

    Коментиран от #4

  • 3 Ясновидец

    0 1 Отговор
    Според зачестилите изгъзици на естественния интелект, в съзвучие с ЛГБТ модата в скоро време да очакваме пенис със изкуствен интелект !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.