Last news in Fakti

29 Януари, 2024 14:59 6 165 12

„Черните кутии“ в колите стават задължителни от тази година

  • коли-
  • катастрофа-
  • черна кутия

Мярката влиза от юли месец

„Черните кутии“ в колите стават задължителни от тази година - 1

От юли 2024 г. всички новорегистрирани автомобили в Европейския съюз трябва да бъдат стандартно оборудвани със "записващо устройство за данни за събития" (EDR). Това изискване се отнася за леки автомобили, попадащи в клас М1, в които освен мястото на водача има до осем пътнически места. Освен това товарните автомобили, категоризирани в клас N1, включително пикапи и микробуси, които не надвишават 3500 кг, също ще бъдат оборудвани с автомобилния еквивалент на "черна кутия".

Заслужава да се отбележи, че от юли 2022 г. не са издавани типови одобрения на автомобилни производители, които искат да хомологират нови автомобили в Европейския съюз. ЕС се състои от 27 държави:Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия и Швеция. Произшествията имат финансови последици за участниците в тях и често е трудно да се определи кой е виновен. EDR може да помогне на властите да разберат какво точно се е случило чрез анализ на данните, съхранени в него.

Устройството записва определени параметри за кратък период от време - пет секунди преди катастрофата и 0,3 секунди след удара. Според документацията, предоставена от Европейската комисия, EDR записва и съхранява данни като скорост, спиране, положение и наклон на автомобила на пътя, както и как реагират вградените системи за безопасност. Освен това EDR анализира дали е задействана системата за спешно повикване - системата eCall стана задължителна в ЕС през април 2018 г. EDR трябва да съхранява информацията "с високо ниво на точност и осигурена съхраняемост на данните". Системата също така записва подробности за марката и модела на автомобила, както и за инсталираното оборудване. Обикновено вграден в блока за управление на въздушните възглавници, EDR не може да бъде изключен; той ще се активира автоматично при задействане на въздушните възглавници. Освен това устройството започва да записва, когато активният капак на превозното средство изскочи или когато има промяна в скоростта в напречна или надлъжна посока с повече от 8км/ч в рамките на 0,15 секунди.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обратен завой 6

    31 3 Отговор
    А когато колата е спряла, черната кутия ще записва ли "данни и събития", че един преател, дето още няма квартира , се интересува?

    Коментиран от #7

  • 2 Зиско

    20 1 Отговор
    Заглавието малко подвежда🙂
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Черната кутия, добре

    15 2 Отговор
    Ама чипа, чипа -кога?
  • 5 тц тц

    20 3 Отговор
    Устройството записва определени параметри за кратък период от време - пет секунди преди катастрофата и 0,3 секунди след удара / няма такъв технически вариант да включи записване 5 секунди преди да стане катастрофа

    Коментиран от #6

  • 6 Танко

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "тц тц":

    Има ли вариант, устройството да записва непрекъснато? При удар се запазват последните 5 сек.и записът спира след 0.3сек..
  • 7 хакнат изоgзадзе

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Обратен завой 6":

    Сичко ще записва нонстоп, ама ще ти казват че не е така. ИИ вече ще ти поема контрол над колата за да не превишаваш скороста, тука ти записват всичко, и още, и още...
  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    10 1 Отговор
    Биг брадър напредва.

    Очаквам черни кутии и в презервативите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    То тия кутии ще са май по скоро да те следят къде одиш ,под предлог че са некви си черни кутии
  • 12 Хаахахах Ганьо пищи пак аххах

    1 0 Отговор
    И какво ви засяга вас това бе?! И без това карате 20-30 годишни бенвета "нов внос". Ше ви подслушват съдраните гащи чак след 20-30г. а тогава ше сте на по 80 години и ще управлявате най-много дистанционно за телевизор