Last news in Fakti

16 Август, 2018 10:49 2 827 4

ЕС: Лондон ни шпионира заради Брекзит

  • брекзит-
  • тереза мей-
  • ес-
  • великобритания

Представители на Европейския съюз подозират, че са били подслушвани от британските тайни служби

ЕС: Лондон ни шпионира заради Брекзит - 1
Снимки: БТА/АР

Представителите на Европейския съюз в преговорите за Брекзит подозират, че са били подслушвани от британските тайни служби, съобщи в. Daily Telegraph.

Подозренията били озвучени за първи път на 13 юли. Тогава членът на преговарящия по Брекзит европейски екип Сабине Веянд обърнала внимание на колегите си как в ръцете на британците са се озовали документи от поверителна презентация от 5 юли, в които се излага негативната оценка на Европейската комисия за запазването на общия пазар с Великобритания.

Само няколко часа по-късно Великобритания прокарала на най-високо ниво искането си ЕК да не публикува информацията от презентацията. При евентуалното й разгласяване визията на правителството за бъдещите отношения с ЕС нямало да бъде одобрена. Тъй като оценката на Комисията не била оповестена, на 6 юли Мей получи подкрепа за изложения си на заседанието на кабинета в резиденцията Чекърс план за Брекзит, а министрите Борис Джонсън и Дейвид Дейвис подадоха оставка.

Daily Telegraph не посочва какво значи формулировката "на най-високо равнище". В статията обаче се припомня, че на 5 юли се състоя среща между Мей и германския канцлер Ангела Меркел, на която и двете заявиха, че преговорите по Брекзит навлизат в решаващия си етап.

Представители на британското правителство обаче коментират, че предположенията за подслушване са плод на силно развито въображение и че Лондон се сдобива с тайна информация в Брюксел по съвсем други начини. Като основен такъв се посочва предоставянето на сведения от страна на симпатизиращи на Великобритания европейски бюрократи.

ЕС: Лондон ни шпионира заради Брекзит

Въпреки това и двете страни са взели мерки срещу подслушване на преговорите. Властите на ЕС ще прибират мобилните телефони и другите електронни устройства на британците, а делегацията на Великобритания ще си носи собствени принтери от страх европейската техника да не създаде тайни копия на документите им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    11 1 Отговор
    Е и не сте ли свикнали? Цру 5!г слушало меркел и какво стана, освен че германия вече най послушния член на ес!
  • 2 kjl

    18 1 Отговор
    С такива приятели и с такова доверие, врагове не ти трябват!
  • 3 Bahti

    4 5 Отговор
    Глупости тва е Путин с лаптоп. Хахах е тва Параноята е хубаво заболяване. Хаххах
  • 4 Иванов

    5 2 Отговор
    Аа, ясно, кой ми чете писмата в пощата. От Ми 6 ще са! Тези ще са и дето ми откраднаха актовата фотография. Нищо, нека принцесите им да се порадват на нещо истинско, нещо българско!
Новини по държави: