Last news in Fakti

13 Септември, 2018 16:11 1 087 6

България и Гърция с обща отговорност за стабилността на Балканите

  • рига-
  • гърция-
  • балкани-
  • прокопис павлопулос

Президентът Румен Радев и колегата му Прокопис Павлопулос обсъдиха цялостния процес на европейска интеграция в региона

България и Гърция с обща отговорност за стабилността на Балканите - 1
Снимки: Прессекретариат на държавния глава

България и Гърция споделят обща отговорност за укрепване на стабилността в Югоизточна Европа и за развитието на добросъседски отношения в нашия регион. Това беше общата позиция на президентите на България и Гърция, Румен Радев и Прокопис Павлопулос, които проведоха днес среща в Рига в рамките на XIV среща на държавните глави от групата „Арайолуш“.

Държавите членки на ЕС от Балканите трябва да бъдат много по-активни при формирането и запазването на фокуса върху цялостния процес на европейска интеграция в региона, подчертаха Румен Радев и Прокопис Павлопулос. Реализацията на европейската перспектива за страните от Балканите, които се стремят към пълноправно членство в ЕС, е процес, който изисква както външна подкрепа, така и ясна политическа воля и реални реформи от страна на нашите съседи, за да отговорят на критериите за членство, беше посочено още на срещата. Румен Радев беше категоричен, че не трябва да се допуска фрагментацията на региона дори и когато възниква напрежение между отделни държави в Югоизточна Европа.

България и Гърция с обща отговорност за стабилността на Балканите

И Румен Радев, и Прокопис Павлопулос, откроиха позитивната тенденция на увеличаване на двустранния стокообмен между България и Гърция, който надхвърля 3 млрд. евро през 2017 г., и по думите на двамата президенти развитието на свързващата двете държави инфраструктура и туризма е фактор за последващо увеличение на взаимните инвестиции. Според президента Радев окуражаващите сигнали за възстановяване на гръцката икономика след финансовата криза в страната ще стимулират както двустранната търговия, така и икономическия обмен в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отечествен фронт

    5 3 Отговор
    България като един истински бастион на мизерията и византийците като едни истински мързеливци са точните бранители на балканската действителност.

    Коментиран от #2

  • 2 Човек

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отечествен фронт":

    Напълно подкрепям тази мисъл - много точно казано. Адмирации!!!
  • 3 до #1 и #2

    1 6 Отговор
    Докато не станете и двете турски протекторати, стабилност на Балканите няма да съществува.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 правист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "до #1 и #2":

    Тук ще се оправи, когато изчезнат турски, еврейски, и мафиптски кръгове в България. А махнат ли се, в това число и Дънди и други, ние ще се оправим.
  • 5 нечовек

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "до #1 и #2":

    Омръзна ми от наглеци. Искам си планетата. А българските земи са отредени за българите или за никой.... Чуй ме турско логото би: омръзна ми от вашия несправедлив зверилник. Не ппжелавайте на българите държавата, там имате предостатъчно територия в Турция. Тази планета бе и без турци евреи и други, далеч преди АннунаКи да създадат прабългарите. И те бяха на Земята от край до край. Не пожелавайте тези земи, на българите, защото отнемете ли ги с коварство и война, ще бъдете наказани така, че думата Турция ще се забрави завинаги. Назвам ти го, за да знаеш, че Аз, не дължа отчет пред никого, освен пред Правдата. А тя не харесва коварството на империалисти. Има си Турция достатъчно територия и предостатъчно дори. Тези хора тук трябва да бъдат освободени от диктатурата на юдейската мафия и ще се оправят и сами. Но политиците им работят отдавна срдщу тях. Отнемете ли живота и земите им, ще се освободя. А аз освободя ли се, не смея да ти споделя какво ще стане. И аз се страхувам да се освободя. Назтава пустинята. А сега се усмихни и кажи: ти си луд! И така да сметнеш, няма да има радост ако нарушите тези отредени отдавна неща. Нито свещенни скрижали нито летящи йкораби ще предотвратят възмездието. Съжалявам, но пиша за последно. Чака ме период на хибернация.
  • 6 M. A. G. A.

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "до #1 и #2":

    Не разбираш ли че Чичо Сам ви е скроил вече шапката, започва лека полека да ви изолира, за това са тези срещи.
Новини по държави: