9 Януари, 2021

В кой период строителството на жилища е най-качествено?


В кой период строителството на жилища е най-качествено?
Преди 1989 г.
67% (3762)
Между 1990-1996 г.
4% (249)
Между 1997-2008 г.
3% (193)
Между 2009-2015 г.
3% (181)
След 2016 г.
22% (1241)

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Amix

    15 34 Отговор
    Радев е томрук

    Коментиран от #16

  • 2 Факт

    17 35 Отговор
    Това е въпрос за колегите от ВИАС (УАСГ). Иначе имам имот строен през далечната 1970г и е пълен боклук. Струваше ми колкото гарсониера да го реновирам основно и пак е смотан. Не бих препоръчал покупката на старо строителство над 10г.

    Коментиран от #43

  • 3 БДС

    18 8 Отговор
    С едно уточнение: преди 79-та. После се оляха с осеметажни те панелки

    Коментиран от #38

  • 4 стоян георгиев

    14 45 Отговор
    няма дилеми днес е много ама в хиляди пъти по-качествено.материалите са други,технологиите други,а и през соца никои не си даваше зор в качството.не случаино комунистическите лидери живееха основно в довоенни кооперации щото дори и за тях нямаше възможност да се направи нещо добро.дъщерята на живков или андреи луканов са примери за това.през комунизма много хвалеха епк тата сега всичко е епк.помня как през соца се строяха къщи мале мале.биехме плочи на око с цимента и баластрата.после като се махнеше кофража можеше да преброиш арматурата!няма да говорим за дограми,настилки и т.н. и т.н.!

    Коментиран от #5, #9, #66

  • 5 Стъклен Дом

    48 10 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Имам и ново и старо. Живея в старото. В новото съседите все едно са при мен в хола - прословутите тухли wienerberger са един кух въздух.

    Коментиран от #26, #50

  • 6 Someone

    41 4 Отговор
    Къде е отговорът "Около 2500-ната година Преди Христа"? Пирамидите още си стоят и ще останат дълго, след като хората напуснат планетата и тръгнат по звездите, или се самоунищожат...
  • 7 Ам Чи

    9 37 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ 89г. АЛО СЕГА СМЕ 2021 какво строителство имало в соца ,ами кривиндел както дойде

    Коментиран от #8

  • 8 Д'мин

    43 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ам Чи":

    Моята къща са е строяли баба ми и дядо ми-1958г. Моя казвам защото съм наплатил на другите наследници. Къщата е градска, не на село. Приземния етаж е от камък-80 см. дебелина, лятото като влезеш и настръхваш от хлада, не ти трябва климатик. Етажите са с височина 3 и 10 см. Във всекидневната съм оставил оригиналните прозорци, двойни, като между тях едно време са слагали саксии с цветя, там можеш прав да стоиш и да си затвориш спокойно прозорците! Ето такова строителство е имало едно време!

    Коментиран от #17, #44

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ю Кортес

    17 29 Отговор
    Кое му е качественото на панелите от преди 1989,миришат на умрели котки
  • 11 Живея

    39 4 Отговор
    в старо строителство. Външните стени са тухла - 30 см. Реална площ плюс балконите. Височина на етажа -2,70 м...Преди 10 години, исках да купя нещо ново около 55 кв,м. за стари години. Брокерът ми показа - едно апартаментче - стая с мивка в единия ъгъл, тераса около 15 кв. м. и баня, на която вратата не се отваряше докрай заради тоалетната чиния, а в антренцето като разперих ръце се подпрях на противоположните стени. Попитах - тук няма повече от 30 кв, м..., къде са останалите 25кв.м. Отговори ми, че останалите са в общите части. Благодарих и му казах, че аз няма да живея в тях...
  • 12 Майстор Тричко

    22 2 Отговор
    И преди и сега строителството е калпаво. Само дето е по различни причини.
    Тогава не икономисваха от материалите, но работеха през пръсти.
    Сега отвън е лъскаво, но икономисват от материали и което не се вижда също го претупват. Много често Акт 16 за калпави сгради се взима с подкупи.
    Личен опит:
    От тогава:
    - Тухлен блок от 50-те - огромни дупки под дограмите, запълнени с вестници и отгоре - мазилката.
    От сега, в различни сгради:
    - най-ниската точка на канализацията на нова сграда е по-ниско от уличната канализация.
    - плосък покрив, който тече обилно между стената и изолацията
    - запушен с мазилка и цимент главен канал на апартамент.
    - канализацията на 2 нови блока не е включена в градската канализация, а се излива нейде в полето в някаква рекичка.
    - водопровода на същите два блока 10г след въвеждане в експлоатация е все още към "времянка". Блоковете се с акт 16 отпреди 10г.
  • 13 BigBulgarianBoss

    11 6 Отговор
    Преди 10 ти век. Комунистическите панелки са здрави ама за сметка на това отвратителни

    Коментиран от #14

  • 14 moiraine

    28 3 Отговор

    До коментар #13 от "BigBulgarianBoss":

    Отвратителни са, защото в тях живеят отвратителни хора. Не всички, разбира се, са такива, но към 99 % попадат в тая категория. Заради калпавия мат`рял е мръсно, кално, смрадливо и очукано не само в панелките, но и навсякъде около нас.
    Колкото до строителството - разбира се, че старото е в пъти по-добро. Само се разходете из обявите за продажби и вижте как ви рекламират като просторно жилище с 18 кв. м. кухньо-хол и "голяма" спалня от 8 кв. м. с височина 2,40 м, със скосявания и ориентирано изцяло на север, но затова пък с цена на кв. м. като за холивудско имение. А да не забравяме и 20 % ДДС, които най-често не се споменават в обявите. Не, мерси! Пари трябва да ми дадат и то много, за да се прецакам по този начин.

    Коментиран от #18

  • 15 bbbbggggg

    2 3 Отговор
    До админ, нямам мнение но искам да видя резултатите, какво правя???? Кликам преди 89 ест.. Резултатите ще са доста далече от истината!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Майстор Тричко

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "Д'мин":

    Говорим за масовото строителство.
    Ако сам си строиш къща сега, ще си я правиш по каквито искаш планове, ще държиш под око строителите и всичко ще ти е префектно.
  • 18 Митко

    11 21 Отговор

    До коментар #14 от "moiraine":

    Бъркаш архитектура с качество!
    Най-некачествено е строителството между 1945 и 2005. Липса на майстори, липса на материали, липса на инструменти...
    Три пъти вече ми се случва да имам наблюдения между къщи строени преди 1989.
    Трагедия пълна. Няма един прав ъгъл, или една права равнина, няма хидроизолация, няма нищо. Блоковете строени от лилавите служещи в строителни войски.
    Недей

    Коментиран от #19

  • 19 Майстор Тричко

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Митко":

    Ааа, имаше и виетнамци ;)
  • 20 Щерю

    22 2 Отговор
    Старото иска изтърбушване и на ново плюс инсталациите.Има по добро местоположение и квадратура.Съседите често са много възрастни и подръжката на кооперацията е проблем.
    Новото е често на по кофти места,квадратурата си я мериш светлата площ и смяташ.Довършителните работи са по малко от при старото.
    И двете си имат плюсове и минуси.
    Индивидуално е за всеки.
  • 21 Полковник РУМНО

    15 13 Отговор
    Имаше ред, дисциплина и отговорност на българите. Те обичаха социализма.

    Коментиран от #46

  • 22 90;лк

    22 13 Отговор
    Всичко преди 89-та бе по-качествено. Обаче сега имаме бананииии!
  • 23 Първан

    14 2 Отговор
    Според мен това което виждам в София,най качествено е строителството през трийсетте години на 20 век.От тогава до днес,качеството е само на доло.Въпреки по хубавите материали днес.
  • 24 темелко

    7 1 Отговор
    От както се строи с тухли и цимент,има качествено и некачествено строителство.Зависи за кого е предназначена сградата.Ако е за простолюдието е некачествена,и обратно.
  • 25 Айхман

    11 1 Отговор
    Качествено или не,всичко построено след освобождението до сега,устоя на всички земетресения.ФАКТ!!!

    Коментиран от #47

  • 26 факт

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "Стъклен Дом":

    Хаха 100% си прав да добавя само, че в тези прословути тухли един дюбел не може да се сложи, защото не държат ! Старото тухлено качество от 70-те и 80-те е класика, но хората се лъжат по лъскавите опаковки демек фасди и пр. нямат визия, как да си реновират старото жилище или ги мързи и т.н.
  • 27 Златев

    12 8 Отговор
    Преди 1944-а. Всички красиви и качествени сгради в България са построени по царско време!

    Коментиран от #32

  • 28 Брокерът

    12 0 Отговор
    В София до народния театър има коперации от 1923 г. Цената на квадратен метър надхвърля 5000евро. Не само мястото определя тази висока цена сигурно има качество. При новото строителство около 20% от фирмите вече строят качествено, останалите още се упражняват, но пазарът ще ги изхвърли от играта.
  • 29 Панелка

    6 3 Отговор
    Преди 1989 или по-точно, преди 1393.
  • 30 t90

    3 2 Отговор
    Разбира някой тук от качество в строителството :D:D
  • 31 Гост

    7 18 Отговор
    Кой гласува за строителството преди 89 ... то няма такава мизерия. Живея в старо строителство от 50-те в топ центъра. Квадрата е по 2500 евро. Е няма такава мизерия. Гадна стара вмирисана сграда. Страшни тъпанари за съседи- мутреси, богаташчета, а до тях бабки които пържат лук и квартиранти тип хипстъри от колцентър. Всичко се чува, смърди от всякъде, тръбите нямат налягане, покрива тече и какво ли още не. Страшна мизерия. Имам и апартамент в блок строен 90-те години - строен от баш мутри- еми там в отворите на тухлите са лели бетон. Сигурно срещу бомби са го осигурявали. Ако тръсне едно земетресение все имам чувството, че ще останат само блоковете строени от мутртите през 90-те години натам.
  • 32 T90

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Златев":

    И то предимно са построени не от Българи.
  • 33 Пенсионер

    8 1 Отговор
    Каквото щях да пиша тук го е написал Майсто Тричко, №(12 по-горе)- факт е.. И като добавка от не по-малка "общо народна" важност: НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА НА ТОДОР ЖИВКОВ НЕ Е В СТРЕМЕЖА МУ ЗА СОЦИАЛИЗЪМ-КОМУНИЗЪМ, А В ПРИЕМАНЕ И ДОПУСКАНЕ НА ЗАЛИЧАВАНЕ В СОФИЯ И ДРУГИ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ СОБСТВЕНОСТТА НА ХОРАТА КАТО КЪЩИ И ДВОРЧЕТА, С МНОГО ЗЕЛЕНИНА И ДОРИ ПЛОДОВЕ/ЗЕЛЕНЧУЦИ, ДОСТАТЪЧНИ ЗА СЕМЕЙСТВАТА ДА НЕ ТЪРСЯТ ОЩИНСКИ "СУХИ" ГРАДИНКИ И САМО ТЪРСЕНЕ НА ПЛАНИНСКИТЕ МАСИВИ/ПАРКОВЕ В БЛИЗОСТ (И ТОВА ВЕЧЕ ДНЕС НЕ Е ЗАПАЗЕНО В ДОСТАТЪЧНА ДОСТЪПНОСТ).

    Коментиран от #48

  • 34 перничанин

    8 11 Отговор
    И аз се чудя като чета мненията , как толкова хора са гласували за старо строителство. Според мен в момента (след 2017г) с новите изисквания към всеки строител се строи най-качествено. Да, реалната квадратура на жилищната площ не отговаря на истината, включват се общи части, тераси , но брокерите се изхитриха и вече прилагат същите трикове и за старото строителство. За сравнение между нов тухлен блок и стара панелка, няма място. Единственото предимство на панелката е че е по-издръжлива на земетръс и не защото има земетръсни шайби от долу, не. По-издръжливи са защото фугите между панелите (запълнени с хартиени чували от цимент) са големи и има място за разместване. Да допълня , днес много от купувачите са компетентни и разбират. Строителя се съобразява и с това и не влага най-евтините материали.

    Коментиран от #56

  • 35 ВЪПРОСЪТ

    10 1 Отговор
    А всъщност ИСТИНСКИЯТ НАЛЕЖАЩ ВЪПРОС Е: ЗАЩО СЕ СТРОИ ТОЛКОВА КОЛИЧЕСТВЕНО И ЯРОСТНО? зАЩО СЕ ДОПУСКА ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ? ДОКОГА ЩЕ ИМА ДОТОЛКОВА "СВОБОДНИ" ПАРИ ЧЕ ДА НЕ СЕ ТЪРСИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ВРЕМЕ ТЯХНАТА ВЪЗВРАЩАЕМОСТ- ОСОБЕНО ПРИ СЪЩЕВРЕМЕННО НАЛИЧИЕ НА ШИРОКА НАЦИОНАЛНА БЕДНОСТ!?

    Коментиран от #77

  • 36 МАртин

    5 4 Отговор
    Повечето ми любими нови сгради са построени в периода 2003-2013.
  • 37 Мартин

    7 5 Отговор
    А кой ще живее в тези апартаменти се пита в картинката?

    Иначе най-красивите нови сгради в София са от 2003-2014 - тази на Евромаркет в Младост 1, блокчето на бул. Драган Цанков 17.

    Но и соцът е дал красиви сгради - парк Хотел Москва, Маринела, зала Универсиада, зала Универсална.

    От най-новите жилищни хубаво се строи в момента в Изток - сградите на Артекс - Летера, Латинка 7 и колкото и да е странно - Левски-Г в София - изглеждат поне отвън европейски, не като ориенталщините в Манастирски ливади.
  • 38 Ясен

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "БДС":

    Само където не са изчислени за земетръс, а ние сме земетръсна зона. Трябва да се строят повече редови къщи и не само в затворени комплекси, както правят в Полша например. Имат предимства пред самостоятелна къща (поне от една страна имаш съседи, т.е. не харчиш толкова за отопление, пестят място спрямо самостоятелни единици), както и пред апартамент (поне някакво малко дворче, никой не ти тропа отгоре и ти не тропаш на никой отдолу, стълбището е твое, а не общо).
  • 39 яко ни лъжат

    9 2 Отговор
    НЕМОЖЕ СУЛЮ И ПУЛЮ ДА КАЖЕ КОЕ Е ПО-КАЧЕСТЕНО. ТОВА Е РАБОТА НА КОНСТРУКТОРИ. НАЙ-КАЧЕСТВЕНО Е АНТИСЕИЗМИЧНОТО СТРОИТЕЛСТВО И КАЧЕСВЕНИ МАТЕРИАЛИ КАТО БЕТОН И ЖЕЛЯЗО. КАЧЕСТВЕНИ ГЕОДЕЗИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ. ЕДИН ЗЕМЕТРЪС ЩЕ ПОКАЖЕ КОЕ Е КАЧЕСТВЕНО. В ТУРЦИЯ НОВО СТРОИТЕЛСТВО ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ БЕ КОМПРОМЕТИРАНО, ПАДНА. А НА ДРУГИ ФИРМИ ОСТАНА ЗДРАВО. ВСЕ ЕДНО Е ДА ПИТАМ ЕДИН ОВЧАРИН КОЯ МУЗИКАЛНА УРЕДБА Е ПО-ДОБРА ИЛИ СВИНАРИН КОЕ ВИНО ИЛИ БИРА Е ПО-ДОБРА.
  • 40 ТОРОНТО

    13 2 Отговор
    ТОРОНТО В КАНАДА. ОГРОМЕН ГРАД В КОЙТО 75% СА ДВУЕТАЖНИ КЪЩИ С ДВОРОВЕ. ИМА БЛОКОВЕ НА КРАЯ НА ГРАДА И В БЛОКОВЕ ЖИВЕЯТ БЕДНЯЦИТЕ. МАСТОДОНТИ НАД 40 ЕТАЖА ИМА САМО В ЦЕНТЪРА ОКОЛО КУЛАТА. ТАМ СЕ ЗАЛАГА НА НИСКОТО СТРОИТЕЛСТВО. НЯМА ГО ТОВА ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ БЛОК ДО БЛОК.
  • 41 алйорзанофф

    6 4 Отговор
    комунистите са виновни за тази негативна тенденция и .... Путин.
  • 42 МОРСКИЯ

    13 0 Отговор
    НА ВРЕМЕТО ВЪВ ВАРНА НАЙ-ХУБАВИЯ КВАРТАЛ БЕШЕ ТОЯ НА ГЕНЕРАЛСКИТЕ УЛИЦИ. КЪЩИ С ДВОРОВЕ И БОГАТА ЗЕЛЕНИНА. СЕГА ТАМ Е ГОЛЯМА СМРАТ. БЛОК ДО БЛОК , БЕЗ ДЪРВЕТА,БЕЗ ЗЕЛЕНИНА И КОЛО ДО КОЛА . МРЪСНО, МНОГО МРЪСНО,СИВО И КОШМАРНО.

    Коментиран от #45

  • 43 no name no face no number

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Е и какво не си доволен ???? 1970 днес 2021, я малко математика? 51 годинки знаеш ли тези след 1989 като станат, ако въобще станат на 51 как ще изглеждат???
  • 44 Смешно

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Д'мин":

    Еми стой прав в прозореца като те кефи.
  • 45 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "МОРСКИЯ":

    Не посещавам Варна, но веднъж ходих преди 18-20 години и наистина ме впечатлиха къщи с големи дворове пред тях и дървета - беше някъде в центъра , хубави масивни къщи - красота. Не знам за същите ли става въпрос и се учудвам ако са съборени.
  • 46 Щерев

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Полковник РУМНО":

    Доброто качество е от преди соца.
  • 47 ала бала

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Айхман":

    Малко си се объркал.Както и да е.

    Коментиран от #51

  • 48 ала бала

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Пенсионер":

    Абе какви къщи и градинки,как ще събереш 2 млн. човека или 1 млн. в София,който е най-обитавания град винаги от царско време как ще събереш толкова хора с къщи и градинки всеки. Ти какви ги говориш. Все едно в Берлин да има само къщи и градинки или в Токио!
  • 49 Знайко

    9 11 Отговор
    Зо феновете на "социалистическото" строителството преди 1989 г. ще напомня: течащите на съседа отдолу бани в панелките, на криво заварените панели, наклонените и потъващи блокове, напъхани вестници във фугите и замазани с пресечен гипс, криво опаковани стени, при "плътно" затворени врати и прозорци в панелката ми ставаше такова течение, че вдигаше килима при вратата на хола ... Имам приятел, който си купи на Орлов мост стар апартамент строен преди 1944 г. Нямате си на идея какви стени има, високи тавани, прозорците ги смени не зощото трябваше, а уж за да му е по-топло. Но вратите и касите са си същите 100 годишни-дърво, не са мръднали. А на пусналите анкетата искам да им кажа, най-качествено се е сторило преди 1945 г. Защо няма такава възможност за отговор?

    Коментиран от #53

  • 50 ддд

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стъклен Дом":

    чувал съм че локацията продава, след 90 разрешиха да се строи на плажа в градини, или греша?
  • 51 Айхман

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "ала бала":

    Посочи поне една паднала сграда от земетресение в София.

    Коментиран от #52

  • 52 ала бала

    3 4 Отговор

    До коментар #51 от "Айхман":

    Това име Айхман да не би да е свързано в военопрестъпника Адолф Айхман?

    А за падналите сгради - Вранчанското земетресение - в Свищов падат и стари и нови сгради. Просто трябва да се чете!

    Коментиран от #60, #74

  • 53 ала бала

    2 6 Отговор

    До коментар #49 от "Знайко":

    Рязсъдък се изисква. Това е като да кажеш храните и напитките бяха по-качествени и по-истински при соца. Не съсъдржаха добавки, подобрители и коинсерванти. Това е така, защото при соца нямаше още тези хранителни технологии. Така и при строителството - преди 1944г. технологиите са били по-примитивни и се е строяло с естествени материали, затова вратите са дървени, но тежки, кому е нужно вътрешна врата да е тежка и неудобна. Таваните били високи, ами били са, като е намало много сгради и много градско население.
    Това са причините. Когато България се индустриализира при соца, градовете стават привлекателни за хората и се строят повече жилища. Нито къщи с дворове ще стигнат да настанят хората и като цена , и като брой, нито апартаменти с дървени врати и тавани 3 метра.
  • 54 Камен

    7 5 Отговор
    Сега разбирам защо сме в това положение!!! Само да попитам, пресен пример, защо в Хърватия на сегашното земетресение паднаха само старите къщи????? Новите постройки от сериозни инвеститори са много по надеждни от старите. Хайде със здраве.

    Коментиран от #55, #57, #59, #78

  • 55 перничанин

    4 2 Отговор

    До коментар #54 от "Камен":

    А аз се чудя , кой ти е поставил минус и защо?!
  • 56 Софиянец в повече

    6 4 Отговор

    До коментар #34 от "перничанин":

    Мислех да си купя апартамент ново строителство, та зелено, да по-тънко. И като видях как един от бачкаторите заби без усилие обикновен пирон в циментовата колона, меракът ми се изпари.

    Коментиран от #81

  • 57 Само за сведение

    8 0 Отговор

    До коментар #54 от "Камен":

    Защото съм работил в строителството в Загреб и видях, че при тях контролът (външна фирма) е жесток и няма пет-четири. Тук може само да мечтаем да такъв! Апропо, там, ако нещо се случи със строежа, надзорът носи равна вина със строителя.
    Та те така.

    Коментиран от #62

  • 58 Иван

    6 0 Отговор
    Май всеки си мисли, че неговото е най-качествено.
  • 59 kkk

    7 3 Отговор

    До коментар #54 от "Камен":

    Алооооуууууу, диванния експерт- ти верно ли си толкова про3т колкото изглеждаш? По цял свят при сериозни земетресения падат старите тухлени къщи, и тук да ни удари силно резултата ще е същият.

    А по основният въпрос- в последните 6-7 години съм продал 35+ панелни жилища и като питам клиента що купува стара панелка всички до един ми отговарят "Ти виждал ли си каква трагедия е новото строителство?" И са напълно прави- все още не съм видял ново строителство което да издържи повече от 3-4г. без да протече покрива, а последният път когато бригада тъмно лилави ремонтираха покрива на моята панелка беше преди 15г. и все още няма дори капка теч.
    Извод- сега може да се строи добре заради технологии и материали, но не се случва.

    Коментиран от #61

  • 60 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "ала бала":

    Тези ДВЕ СГРАДИ в СВищов бяха на колони и с големи търговски площи на партера!!!!!!После веднага промениха проектите и заточнаха да слагат земетръсните шайби или казано другояче бетонни стени пояси по определена схема,Така колоните получават огромна устойчивост...Променени бяха и марките желязо и цимент при високото строителство!!!!!

    Коментиран от #63

  • 61 Камен

    6 3 Отговор

    До коментар #59 от "kkk":

    Ти си продавал, а аз притежавам и имам виждане над всеки тип строителство. Щом ми даваш за пример хора които купуват панелки твърдейки, че са много хубави не заради цената си, а заради качество..... Не виждам смисъл повече да коментирам с теб.... Хайде отивай да продаваш още 35 и може да ти дойде акъла.

    Коментиран от #72

  • 62 Камен

    7 0 Отговор

    До коментар #57 от "Само за сведение":

    Говорим за старо и ново. Иначе в България отново всичко е най-зле и сме последни по съвест.
  • 63 ала бала

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "ТОЧКАТА":

    Радвам се за уточнението,но там е имало и други разрушени сгради старо строителство,блоковете са били нови. Ставаше въпрос имало ли е разрушени сгради след земетресение в България. Имало е.
  • 64 Шоп

    7 2 Отговор
    Живея в жилище " ново строителство" и не мога да се отърва от влага,нестандартно построени стаи.Нацвъкани малки помещения иди,че се чуди,кое ще е баня,сервизно или хол и да не изброявам.Все си мисля,че който е измислил проекта няма и най- малка представа от архитектура.Да сме хвърлили една камара тухли пък всеки да се спасява както знае.

    Коментиран от #82

  • 65 Тодор

    4 4 Отговор
    Затова преди 4 г купихме стара панелка.
  • 66 неотразим

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    си.. в опорките си. Имаш собствен стил, който не може да бъде "неразпознаваем"...според минусите, с които се гордееш
  • 67 добрич

    0 2 Отговор
    аве ношти панелки последнити са по новиа заматръс!!
  • 68 ИЯО запознат

    9 1 Отговор
    Разбутах за ремонт апартамента, в който съм роден. Строителство от 1972г. Блока ми е набор. В замазката на кухнята имаше кутия от цигари "Слънце". Направо ахнах.Нищо в манталитета на майсторите не се е променило оттогава.
  • 69 Диана

    4 0 Отговор
    най- качествено преди 1944, в демокрацията! А в Еленския балкан в обезлюдени от десетилетия махали дуварите още стоят напук на времето вертикално и не искат да падат. Безмилостен Соц.
  • 70 ммм

    7 0 Отговор
    Защо липсва в питанката Ви,строителството преди 1944г.?
    Тогава е най-качествено и си личи,всеки може да се разгледа.
    Квадратура,разположение на помещенията,големина и практичност на коридори и стълби,много добро съотношение на остъкляването спрямо площа на помещенията,качество на материали и правилното им изполване(зидария,камък,тухли),мазилки-външни и вътрешни и т.н. и т.н.
    Лошото е ,че лошото строителсво по време на соца вече е по-добро от съеременното,впреки възможността да не бъде така.

    Коментиран от #75

  • 71 Стоян Хлебаров

    5 0 Отговор
    Глупав йезуитски въпрос! Информацията за противоземетръсно строителство ,е държавна тайна,защото има симбиоза между контролни органи и строители!Тоест,в такава калпава държава,като нашата,има разцвет не само на битовата престъпност,но и престъпления във всички клонове на икономиката-от храните ...до колите,от МВР...до Премиер!
  • 72 8862

    4 1 Отговор

    До коментар #61 от "Камен":

    Имал бил "виждане", шъ умръ от смях покрай такива клоуни като теб...

    Ти докато "виждаш" аз съм построил минимум 350 000м2 жилищни сгради за последните 4 години и вярвай ми АБСОЛЮТНО НИКОГА не бих си купил апартамент. Качеството е на кота "-37", както щеш го разбирай.
    По проект всичко е ОК- и бетон, и желязо, и тухла, и всичко друго. Почва строежа- бетона е 1, че не рядко и 2 марки надолу, желязото е поне с 10% по-малко, тухлите ако са 2-ро качество е ОК ама обичайно няма цифра за такова "качество", ел. инсталациите се правят на абсолютният минимум, ВиК също и т.н. И ти казват накрая 1500€ м2... Що така- щото инвеститора така решава, а аз като подизпълнител просто изпълнявам.

    В същото време си построих сам (тоест моята фирма строи обекта) къщичка от скромните 250м2 с ползване на всички топ материали, не с икономии- със сериозно презапасяване като здравина на конструкцията, с дограми които не си и сънувал, изцяло по схемата "умен дом", всеки ключ и контакт е на отделен предпазител (над 10 км. допълнителни жици), с климатици, мнооого високо ниво кухненски уреди, пречиствателна станция за мръсния канал, охранителна система с 10-на камери и т.н. И накрая всичко това (тоест без мебелите и черната техника) с включени материали и труд на работниците ми струваше малко над 850€ м2 (себестойност)- гарантирам ти, че такова качество няма да намериш и в апартамент за 3000€ м2.
    В момента строя 3 къщи по проекта на моята с леки промени за 1100€ м2- хората са го

    Коментиран от #73, #79

  • 73 8862

    5 0 Отговор

    До коментар #72 от "8862":

    ...хoрaтa ca гoтoви нe caмo ръцeтe дa ми цeлувaт щoтo кaчecтвeнo изпълнeниe c oтлични мaтeриaли прocтo нe бяхa виждaли никoгa.
  • 74 Айхман

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "ала бала":

    Помолих да посочиш за паднала сграда от земетресение в София,не за
    Свищов или в друго населено място.

    Коментиран от #76

  • 75 Пич

    2 4 Отговор

    До коментар #70 от "ммм":

    Не съм съгласен.Старите сгради не преди 1944г.,а преди 1970-та бяха едни мрачни халета с тесни стълби,без асансъори, или с допотопни асансъори в средата с решетки. Архитектура според мен липсва - прости квадратни блокове,с големи прозорци и високи тавани,които високи тавани са абсолютно непрактични и топлинно неефективни. Вратите бяха безсмислено тежки и така. Архитектурата дойде 60-те години в България. Преди това бяха доста еднотипни квадратни сгради с керемидени покриви като в 19 век,а много от тях доста кичозни.
  • 76 ала бала

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Айхман":

    Моят отговор беше на първото ти мнение:

    Публикувано във факти.бг: Качествено или не,всичко построено след освобождението до сега,устоя на всички земетресения.ФАКТ!!!

    За това написах,че грешиш. Ако става дума за София - не знам да има разрушени сгради от земетресение.

    Коментиран от #85

  • 77 1234578

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "ВЪПРОСЪТ":

    Докато има балами да купуват апартаменти в небостъргачи, неосигурени с място за паркиране. Които са толкова нагъчкани, че се черпите кафе с хората от съседния небостъргач протягайки се от балкона. Дотогава ще го има това яко "строителство".
  • 78 Знайко

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Камен":

    Въпроса не е кои сгради ще издържат земетресение от 6 или 8 степен. Въпроса е кога сторилите са работили най-качествено. И понеже съм живял в соцпанелка 20 години, докато беше уж нова. И след това и в момента живея в ново строителство от 10 години. Мога да кажа, че и двете издържаха пернишкото земетресението 2012 година. И двете са строени от овчари от село и имат лошо изпълнени строителни работи. След 2000 г. дограмата е 10 класи над тази от сацвремето.

    Коментиран от #80

  • 79 Камен

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "8862":

    Това какво общо имаше с продадените панелки по-хубави от ново тухлена постройка?
  • 80 Камен

    6 0 Отговор

    До коментар #78 от "Знайко":

    Съгласен съм! Има ново строителство и ново, има доказани строители има и такива търсещи само и единствено печалбата днес ги има утре не!
  • 81 перничанин

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Софиянец в повече":

    Не мога да споря, че преди 89г цимента който се правеше в Батановци (Темелково) беше много здрав, но и сега във България се произвежда много добър цимент. Проблема е , че се допуска на пазара ниско качествен вносен (турски, китайски), насипен. Има няколко фирми които само опаковат и се пишат производители. Тук е мястото на държавата да затегне контрола и да въведе, дори минимални качествени изисквания. Все пак съм на мнение, че в момента, ако се спазва процедурата по издаване на така наречения акт 15 и последващия акт 16, днешното строителство е по-качествено. Видите ли опаковки от евтини строителни продукти около нов строеж ви препоръчвам да го оставите като краен избор. Кои са евтини и с лошо качество, ами ще спомена едни (без името за да не ме трият), склада им е на кръстовището между Сливница и Панчо Владигеров
  • 82 перничанин

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "Шоп":

    Защо го купи тогава?

    Коментиран от #84

  • 83 Фак U

    4 2 Отговор
    Не само строителството и хората бяха по-качествени !
  • 84 Шоп

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "перничанин":

    Ами да съм модерен и да съм ВИП!😆Но си запазих панелката да мога да се разхождам на воля!
  • 85 Айхман

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "ала бала":

    Моя грешка.Пропуснах София в поста.Вярно,така се разбира за цялата страна.
  • 86 Коко

    1 2 Отговор
    По-добро от старата масивна тухла НЯМА. След 1990 има някои добри сгради, правени от старите майстори. Колкото е по-ново, по-некачествено е. Не ме интересуват нови технологии, не ме интересуват смарт тъпотии - важна е конструкцията, а при новите сгради тя е трагична.
Назад към анкетата