2 Октомври, 2024 23:30 337 0

Важните новини във ФАКТИ на 02.10.2024 г.

  • румен радев-
  • димитър главчев-
  • деляна иванова-
  • ивайло мирчев-
  • бойко борисов-
  • росица матева-
  • атанас зафиров-
  • иван костов-
  • избори-
  • атанас запрянов-
  • кат-
  • васил терзиев-
  • ецтп-
  • кмет на годината-
  • илиян василев-
  • атанас илков-
  • милен керемедчиев-
  • разград-
  • топлофикация-
  • зелено движение

Решението е на президента

Важните новини във ФАКТИ на 02.10.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Румен Радев свиква КСНС заради ситуацията в Близкия изток

В петък държавният глава Румен Радев свиква в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Главчев: Няма актуална заплаха за България, обсъдихме мерките, които да се предприемат за кризата в Близкия изток

Няма актуална заплаха за България, заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток, предават от БТА. Темата на днешното заседание беше „Предизвикателства и заплахи пред националната сигурност на Република България вследствие на ескалацията на напрежението в Близкия изток. Предприети мерки“.

Деляна Иванова: Не изключвам пак да се появят идеи за закриване на ББР

Не изключвам пак да се появят идеи за закриване на ББР. Неведнъж е обсъждана темата трябва ли да съществува. Това каза председателят на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Деляна Иванова в ефира на bTV, цитирана от novini.bg.

Мирчев: Мутри от 90-те се надигат като зомбита и купуват гласове, за да влезе ДПС-Пеевски в следващия НС

Мутри от 90-те години на миналия век се надигат като зомбита и масово купуват гласове. Това каза в предаването „Лице в лице“ Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.
„Една от дейностите ми в „Да, България“ е да подпомагам работата на местните организации. По тази линия комуникирам с доста хора на терен. За съжаление първите индикации, че в по-малките населени места започва да се формира структура и да се прави организация за купуването на гласове, дойдоха преди месец“, поясни Мирчев.

Главчев след Съвета по сигурността: Ще има щаб, който да следи съвсем отблизо ситуацията в Близкия изток

Ще бъде организиран щаб, който да следи съвсем отблизо ситуацията в Близкия изток, съобщи пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, предават от БТА. Темата на днешното заседание беше „Предизвикателства и заплахи пред националната сигурност на Република България вследствие на ескалацията на напрежението в Близкия изток. Предприети мерки“.

Борисов от Ихтиман: Ако направим резултат, гарантирам, че ще направя правителство (ВИДЕО)

За четири години нищо не е направено. Излизат и ми правят оценка. Какво сте направили вие? Дори ни привързват към джуджетата. Ни джуджета сме виждали, нито майка им, на Младен брат му бил шофьор там. Няма да ви позволя да ни ползвате за отрицателния герой! Мога да ви презирам и без да участвам. Няма да го позволя за това, което сме направили. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Ихтиман пред пълна зала с граждани, цитиран от novini.bg.

Росица Матева: На тези избори има по-малко подадени заявления за гласуване в чужбина, сравнено с предходния вот

Малко над 30 000 са подадените заявления за гласуване в чужбина, което като бройка е по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори. Най-вероятно в петък ще обявим и окончателния брой избирателни секции за гласуване в чужбина. Това заяви в ефира на Nova News заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, цитирана от novini.bg.
Относно съставите на районните и секционните избирателни комисии Матева разясни, че те се определят от парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание.

Атанас Зафиров: Нашата кампания е очи в очи с хората, честно и без забранени теми

„Нашият подход в тази кампания е различен - очи в очи с хората, честно поставени въпроси, с честни отговори, не с разходки по Ларгото, по жълтите павета и по телевизиите. Ще поставим ударение върху големите градове, с млади и силни водачи на листи, имащи силен експертен потенциал". Това заяви председателят на "БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" Атанас Зафиров на среща с членове на партията от политическия клуб "Единство".

Ивайло Мирчев: Полицията в Габрово се занимава с журналисти, но не и с дилърите на купения вот

Днес един от посочените за купувачи на гласове в Габрово (саморазпознал се като Памперса) пуснал жалба в полицията срещу мен и местна журналистка. Габровската полиция бързо привикала представителката на медиите да дава обяснения в полицията. Особеното тук е, че единственото, което тя е направила е да препечата в местното издание моя статус във "Фейсбук", със списъка от купувачи на гласове за ДПС на Пеевски. Другото особено е моменталната реакция на габровската полиция, която бързо я издирила и поискала обяснения.

Иван Костов посочи двама премиери за възхода на мафията в България

Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев доведе мафията на власт в България. Това е истинската причина, поради която се случи това отнемане на властта от ръцете на хората и концентрацията ѝ в ръцете на една малка група, която постепенно пък увеличи влиянието си върху политическите партии. Един много тъжен и неприятен процес.

Избори поредни: Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване в чужбина

Изтече срокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на свиканата от премиера Димитър Главчев регулярна среща за подготовката на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, цитирани от БТА.

Атанас Запрянов: Няма изгубени данни от „черната кутия" на катастрофиралия L-39

„Няма изгубени данни в резултат на катастрофата“. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39, съобщават от БТА.

Как да платим по-малка глоба към КАТ?

Ако получите глоба под чистачката на колата, например за неправилно паркиране, трябва внимателно да четете какво пише на нея. Ако на фиша няма изходящ номер, дори да отидете към най-близкия терминал да си платите глобата, няма да има основание за това. Така ще се наложи да почакате фишът ви да дойде по пощата, но вече, пък, ще сте изпуснали седемдневния срок, в който да заплатите с отстъпка.

Васил Терзиев: Софиянци няма да плащат винетки за Околовръстния път

Няма опасност софиянци да плащат винетки за Околовръстния път в София. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, в отговор на въпрос, свързан със споразумение на Столичната община с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за Околовръстния път.

ЕЦТП сезира Сарафов за затворената от Терзиев пътна връзка между Околовръстното и бул. "България"

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) чрез председателя си Диана Русинова сезира чрез сигнал с входящ номер и.ф. главен прокурор по случая с пътната връзка между път II-16 (Околовръстен път) и бул. „България“. Това съобщават от ЕЦТП.

Ето пълния текст на сигнала:

СИГНАЛ ОТНОСНО: искане за проверка по казуса с евентуалното бездействието на Столична община по отношение на затворената пътна връзка между път II-16 (Околовръстен път) и бул. „България“ лица в Столична община със знанието на кмета на София Васил Терзиев

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН САРАФОВ, Сдружение „Европейски център за транспортни политики“ се обръща към Вас с настоящия сигнал, за да поиска извършване на проверка относно евентуално бездействие от страна на Столична община във връзка със затворената пътна връзка между път II-16 (Околовръстен път) и бул. „България“, която е затворена от 31.05.2024 г. до настоящия момент.

Тази пътна връзка е изключително натоварена и е от стратегическо значение както за столицата, така и за националната транспортна мрежа. Тя свързва важни транспортни артерии и е ключов коридор за движението на хора и стоки както в рамките на София, така и към югозападната част на страната.

Затварянето на този участък сериозно затруднява движението, създавайки значителни задръжки в трафика и възпрепятствайки нормалното функциониране на транспортната система.

Считаме, че допуснатото затваряне от над четири месеца, в които не се случва нищо по отстраняването на проблема нарушава разпоредбите на чл. 3, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), а именно: „Лицата, които стопанисват пътищата, ги поддържат изправни с необходимата маркировка и сигнализация за съответния клас път, организират движението по тях така, че да осигурят условия за бързо и сигурно придвижване и за опазване на околната среда от наднормен шум и от замърсяване от моторните превозни средства“.

Липсата на действия за възстановяване на пътната връзка от страна на Столична община поставя под въпрос ангажираността на компетентните органи към поддръжката на критичната инфраструктура. Още повече, налице е обосновано съмнение, че подобно бездействие може да има последици, които засягат не само икономическата стабилност, но и националната сигурност, като пряко възпрепятстват свободното движение по национално значими транспортни връзки.

Липсата на предприети мерки по възстановяване на движението или предприемането на СМР за укрепване на опасния надлез е възможно да се извършва с користна цел, а именно, за да се увеличи значително и многократно стойността на последващите ремонтни дейности.

В този контекст, молим да бъде извършена проверка по следните въпроси:

1. На какво основание и имал ли е право кметът на. Столична община да разпореди затварянето на пътната връзка?

2. за чия сметка е било извършено обследване и имал ли е право кметът на Столична община да възлага подобни действия с пари от бюджета на общината?

3. Какви са причините за затварянето на пътната връзка и дали Столична община е предприела каквото и да е действие за нейното възстановяване?

4. Има ли предприети мерки за търсене на алтернативни решения за облекчаване на движението в района?

5. Налице ли е нарушение на нормативни разпоредби, свързани с поддръжката и експлоатацията на пътната инфраструктура от страна на общинската администрация?

6. Какви мерки са предприети за информиране на гражданите относно състоянието на този инфраструктурен участък и действията за неговото възстановяване?

7. Застрашена ли е по този начин националната сигурност, предвид важността на пътната връзка за националния транспортен трафик?

8. При въвеждането на временна организация и безопасност на движението били ли са изпълнени всички условия съобразно разпоредбите на чл. 3, ал. 2, ал. 3 и ал. 4 както и на чл. 14, ал. 1 от ЗДвП, както и на всички подзаконови разпоредби произтичащи от този член?

УВАЖАЕМИ Г-Н САРАФОВ, Молим Ви да разпоредите пълна проверка за това дали са били спазени всички разпоредби на Закона за пътищата, Закона за движение по пътищата, Закона за устройство на територията, Закона за обществените поръчки и всички произтичащи от тях подзаконови нормативни правила, при затварянето на пътната връзка между СОП и бул. „България“ от страна на Столична община.

Молим, в случай че бъдат установени евентуални нарушения или бездействие, да бъдат предприети необходимите правни мерки спрямо отговорните лица, с цел възстановяване на нормалната експлоатация на пътната връзка и предотвратяване на евентуални рискове за националната сигурност.

Започна гласуването за „Кмет на годината“ 2024

Гласуването в националния конкурс „Кмет на годината“ 2024 започна. Платформата Kmetnagodinata.bg е активна точно от 0.00 ч. днес, 1 октомври и на нея всеки гражданин с IP адрес от България може да подкрепи своите фаворити сред кметовете до 23,59 ч. на 14 октомври 2024 г.

Илиян Василев: МВнР закъсняват да предупредят нашите сънародници в Техеран

МВнР закъсняват да предупредят нашите сънародници в Техеран и изобщо в Иран, като се организира и евакуация. Макар, че се съмнявам, че иранските власти ще я разрешат.

Атанас Илков: Няма данни, свързани с нарушаването на сигурността у нас, взели сме мерки

Към момента няма данни, свързани с нарушаването на сигурността у нас. Това обяви служебният вътрешен на министър Атанас Илков на брифинг попитан дали има някакви рискове за страната предвид ситуацията в Близкия изток.

"Ние сме взели превантивни мерки, така че да имаме готовност за реакция при възникване на някаква необходимост", увери той.

По думите му вече има засилено присъствие на МВР на стратегически места София и при необходимост ще бъдат въведени такива мерки в други места в страната.

Всички посолства в региона поддържат връзка с българските граждани. Те имат информация за техния брой, нагласи и отработени комуникационни канали, така че в случай на необходимост българските власт ще могат да реагират. Мерките са сигурност са увеличени и в останалите консулства на страната по света, заяви Елена Шекерлетова, зам-министър на външните работи.

"България остро осъди последните въздушни удари на Иран срещу Израел. Ние сме силно обезпокоени от влошаването на ситуацията в региона. Призоваваме към деескалация всички страни и подкрепяме усилията, които полагат САЩ и Франция за деескалация", подчерта тя.

Шекерлетова обяви, че има около 25 български граждани и членове на техните семейства, които са заявили готовност да се евакуират.

Керемедчиев: Трябва да очакваме по-силен мигрантски натиск

„Ние, като първа страна на границата (на Европа), трябва да очакваме по-силен мигрантски натиск, да се подготвим за това. Видимо е, че конфликтът в Близкия изток няма да спре скоро”. Това каза бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Ивайло Мирчев пусна трета част на списъка с купувачите на гласове на изборите

Тъй като реакция на МВР и министъра няма, продължавам да публикувам хората, които имат основна роля в търговията с гласове в страната по области. Изброените с прякори по-долу в момента не просто купуват и разпределят вот, но и се ползват с протекцията на полиция и прокуратура.

Премиерът свиква Съвет по сигурността

Премиерът Димитър Главчев е свикал Съвет по сигурността. Той ще започне в 17:00 часа в сряда.

Спецакция срещу купения вот в Разградско

Спецакция срещу купения вот се провежда в Разградско.

„Топлофикация – София“ е готова да пусне парното

В изпълнение на действащата нормативна уредба „Топлофикация София“ ЕАД има готовност да стартира предстоящия отоплителен сезон в гр. София от 1 октомври. Според изискванията на разпоредбите, Дружеството трябва да осигурява подаването на топлинна енергия към клиентите в периода от 1 октомври до 30 април.

Главчев за евакуацията на българи от Ливан: Господ отново беше българин

Министър-председателят Димитър Главчев коментира евакуацията на българи от Бейрут по време на днешното заседание на Министерски съвет.

"Добре е да се поздравим за успешната евакуация, която проведохме на българските граждани от Бейрут. Това е един добър пример при взаимодействие на институциите как може да се свърши една работа бързо и успешно", каза той.

"Специално искам да откроя работата на Държавния авиационен оператор, перфектна работа на службите, специални благодарности на партньорските служби. Не мислете, че е само въпрос на късмет това, което се случи вчера. Абсолютно всяка една стъпка от самото началото до края на евакуацията бе съгласувана с партньорски служби и съюзници. Разбира се трябва и Господ да ни помогне, който в случая беше българин", каза още премиерът.

Той посочи, че обратен пример е взаимодействието между Столична община и АПИ. Премиерът каза, че те са решили да "си разчистват сметките" посредством медиите. "Появиха се съобщения, че са щели да бъдат въвеждани винетки на Околовръстното шосе, категорично няма да се толерират, ще се взимат мерки срещу ръководителя на институциите. Вместо да има диалог, се опитват чрез медиите и гражданите, няма да се толерира такова поведение в никакъв случай", каза още премиерът.

"Категорично мога да заявя, че по време на това правителство нито е обсъждано, нито смятаме да обсъждаме винетки по Околовръстното шосе на София", категоричен бе Главчев.

"Зелено движение": България няма актуални планове за управление на речните басейни

"Зелено движение" настоява за бърза и качествена преработка на плановете за управление на речните басейни в България, съобщават от пресцентъра на партията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол