Last news in Fakti

15 Септември, 2022 08:23 4 425 25

Агенцията по горите крие информация за незаконна сеч

  • агенция по горите-
  • данни-
  • скрити-
  • незаконна сеч

За това алармира бившият депутат от ПП Александър Дунчев, който е получил отказ по Закона за достъп до обществена информация, когато е поискал от ИАГ

Агенцията по горите крие информация за незаконна сеч - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Изпълнителната агенция по горите крие информация за незаконна сеч в горите на Копривщица, Ихтиман и Самоков. За това алармира бившият депутат от ПП Александър Дунчев, който е получил отказ по Закона за достъп до обществена информация, когато е поискал от ИАГ да предостави данни за актовете и наложените наказания на три фирми.

Дунчев, който преди да стане народен представител беше за кратко и шеф на Агенцията по горите, иска информация за нарушения при транспорта, разтоварването и складирането на добитата дървесина, извършени с транспортни средства, които са собственост на три дружества, или от техни служители. Дунчев твърди, че и трите фирми са хващани с незаконна дървесина в периода май-юли, за което било съобщено и в медиите.

През юли Югозападното държавно предприятие и регионалната дирекция по горите в София разкриха сеч на 604 на немаркирани дървета в района на Ихтиман. Преди това горските заловиха и 32 кубика незаконна дървесина от горските територии в землището на самоковското село Бели Искър, които са собственост на наследниците на цар Борис III. През юни пък местния земевладелец в Копривщица Димитър Ватахов сигнализира, че незаконно са отсечени над 100 кубика дърва от имота му. „Когато дойдохме преди месец, гората беше нацяло изсечена. 30-40-годишна гора е, няма останало нито едно дърво”, разказа той пред Нова тв.

Изпълнителната агенция по горите обаче категорично отказва да предостави информация за наложени наказания. В аргументите за отказа си тя отбелязва, че няма съгласие от фирмите да бъдат оповестени евентуални техни нарушения пред трети лица. Освен това ИАГ смята, че по темата за незаконна сеч от конкретните три фирми изобщо не била от надделяващ обществен интерес

"Години наред ИАГ предоставяше достъп и до протоколи и до актовете за нарушения в горите! Нещо повече, всички протоколи от проверките в горите по сигнали на граждани в платформата http://app.gorata.bg/map са публични, вкл. за много от установените нарушения на 3-те фирми! Как изведнъж точно на тези 3 фирми всичко трябва да остане в тайна?", пита Александър Дунчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    41 2 Отговор
    Нали тази незаконна сеч самите те сая разрешили.
    Как няма да крият.

    Коментиран от #23

  • 2 д ъъъ

    40 2 Отговор
    ДъПъСъ мафията в комбина с бгклатифесовете обезлесяват наред.

    Коментиран от #24

  • 3 Гербаджийски трол

    39 3 Отговор
    В Златоград секат мощно гората.Кмета от герб краде яко там със горското стопанство.Освен това си е направил и ферма за овце с мулти-милионна евро програма.Казва се Златна Ферма в Златоград.Кой ще проверява
  • 4 Карловско

    31 4 Отговор
    Не агенцията крие,а истинските шефове на аген..цията,и истински управля...ващи в България последните години...Д.П.С........,навсякъде,където има лесен достъп до гора,и управля..ват приятелите на ГЕПИ....гола сеч..ОБРЪЧИ.ТЕ от фирми на Соко.ла са в агенция.та по горите.........
  • 5 Тони Даков

    29 1 Отговор
    Прибавете Павел баня,там Д.П.С са най-силни с Бесоо...лу.
  • 6 хубостници

    27 2 Отговор
    Тези са най корумпирани, всеки един до горския са с къщи Палат
  • 7 случаен

    26 2 Отговор
    Все едно хората падат от космоса, тя се изсече България всеки знае, че ако звънне и може да си докара дърва без печат примерно. Всичко се изкраде, изряза, изкопа. Всички се правят на ощипани.
  • 8 След 21 часа

    24 1 Отговор
    големите камиони натоварени с дървени трупи и с изключени светлини започват логистичната си дейност по партийните пътища.
  • 9 Ром Бакарди

    12 0 Отговор
    Най сетне....ко хубуу кайве шорах таз сабахлен, имаше и "десерт" кам негу, ако са сещати де. Та, за горите и дарварите- сигорно сте зяпали по Дискавари кви са секачити у канадските и амириканските гори, сас какво са убурудвани....бачкат си спокойно, маркират ко да утсекат и ко да запазят, изобщо-пруфесиуналисти! Тука обачи е другу- разни мургави черни нинджи кат спрат каруцити посред нощ, кат земат брадвити и давай....кот скиват. Туй-защитени видове, млади фиданки...йок, брате!Сичку под ножат. Узъртат са да ни дойди горския, да ги фани на мистопрестаплениету. А другити-бизнесменити, товарят камиони параходи можи и аероплани и изнасят навън, за да са прай туалетна хартиа ут наште дарвета, за да си бър.ш..а т дир.ни.ците еуропейцити.

    Коментиран от #15, #25

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 0 Отговор
    ГОРСКАТА мафия е ДЪРЖАВА в ДЪРЖАВАТА
  • 11 Гражданин

    3 19 Отговор
    Дунчев получава пари за да пише лъжи.
    Това е правил цял живот !!!
  • 12 М даааа

    23 1 Отговор
    За 32 години демокрация Ни върнаха с 200 години назад!
  • 13 За протокола

    18 0 Отговор
    Дървената мафия действа още от 90-те години на миналия век и има покровители сред най-големите политически партии от всички цветове.
  • 14 Истината

    8 1 Отговор
    Кражбата на дърва не е ли криминално деяние против интересите на народа , тоест срещу, нас. Дърва по 350 лв.
    на тон а се краде ,ало спящи институции какво правите?
  • 15 ДайКире

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ром Бакарди":

    Шъ зема да фанъ и дъ ти спретнъ идно убау феьн клубчи нъ твоиту никчи. Многу мъ кеьфиш шъ знаиш...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ПОПИТАЙТЕ РАШКОВ

    3 1 Отговор
    ТОЙ ЗНАЕ ЗА ТИЯ ФИРМИ НАЛИ ДЪРЖИ ЧАДЪРА.
  • 20 КИРО НИНОВА РАШКОВ

    3 2 Отговор
    "Години наред ИАГ предоставяше достъп и до протоколи и до актовете за нарушения в горите! Нещо повече, всички протоколи от проверките в горите по сигнали на гражданИ са публични, вкл. за много от установените нарушения на 3-те фирми! Как изведнъж точно на тези 3 фирми всичко трябва да остане в тайна?", пита Александър Дунчев.
  • 21 Минувач

    4 0 Отговор
    Всъщност в основата на поголовната в страната сеч стои точно ИАГ! Докато безаконието се вихри под чадъра на всички контролни и правораздавателни органи и няма ефективно осъдени като се започне от нея сечта ще продължи! Ще изчакат "медиината буря" да отмине, както е известно тя е до време и пак ще хванат резачките! Ще бъдем пак свидетели на поредния с определено предизборни цели "Много шум за нищо" най-често въртяния в България сериал !
  • 22 ИСТИНА Е

    4 0 Отговор
    Няма шеф в тази агенция да не е за затвора.
  • 23 Гората пази водата

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Койдозлу":

    Водата пази от Огън
  • 24 Крали Марко : Да си върнем гората!

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "д ъъъ":

    Тя ни е пазила от римляни и османци от бурии и от зло! Носила ни е мир късмет радост ! И песни и хора и вечеринки под звездите!
  • 25 а ти

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ром Бакарди":

    на интересен ли се правиш с този краснопис? дори и верни неща да трърдиш, просто не ги дочетох, защото дразниш