Last news in Fakti

2 Януари, 2023 14:03 654 1

Примера дивизион едва не подобри антирекорда си по брой голове за календарна година

  • примера дивизион

Испанците демонстрират тенденция към все по-дефанзивен футбол

Примера дивизион едва не подобри антирекорда си по брой голове за календарна година - 1
Снимка: БГНЕС

Испанската Примера Дивизион може и да бе един от символите на атакуващия футбол през изминалите няколко десетилетия, но в последно време се наблюдава притеснителна тенденция за отбелязването на все по-малко попадения. Изминалата 2022 г. дори е една от най-слабите в това отношение през XXI век.

Данните на Opta сочат, че елитните клубове в шампионата са отбелязали 870 гола през изминалите 12 месеца, което е средно по 2,5 попадения на мач.

Единствената по-слаба година бе 2020, когато головете бяха умопомрачителните 845 или 2,38 средно на двубой.

До известна степен тази тенденция се дължи на напускането на Кристияно Роналдо и Лионел Меси. Двамата бележеха ежегодно по 30-40 гола и то самостоятелно, но португалецът не е част от Ла Лига от 2018 г. насам, а аржентинецът си тръгна от „Ноу Камп“ преди година и половина.

Също така там вече не са Луис Суарез, Неймар, Диего Коста, Радамел Фалкао и така нататък.

През миналата кампания Карим Бензема спечели „Пичичи“ наградата с 27 гола, а след него се наредиха Раул Де Томас, Винисиус Жуниор и Яго Аспас с по цели 10 точни изстрела по-малко.

Сега тук е Роберт Левандовски, но двамата с Бензема вече са на преклонна възраст за футбол и едва ли можем да очакваме още дълго време да късат мрежите, по начина по който го правеха в изминалото десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    0 0 Отговор
    С този ВАР отменят по пет гола на мач.