Last news in Fakti

4 Януари, 2023 12:12 1 119 0

Дупка с размер 55 милиона долара се отваря в бюджета на Ferrari

  • ferrari-
  • формула 1-
  • спорт-
  • бюджет

Причината е раздялата с два от най-важните спонсори на Скудерията, но информацията едва ли ще бъде потвърдена от тима

Дупка с размер 55 милиона долара се отваря в бюджета на Ferrari - 1
Снимка: БГНЕС

Дупка с размер 55 милиона долара се отваря в бюджета на Ferrari за сезон 2023 във Формула 1, съобщи racingnews365.com. Причината е раздялата с два от най-важните спонсори на Скудерията, но информацията едва ли ще бъде потвърдена от тима. По-скоро на презентацията на новия автомобил на 14 февруари ще стане ясно дали въпросните спонсори остават или не.

Първият е крипто компания Velas, като това можеше да се очаква с оглед на трусовете в света на крипто валутите и фалитите, ударили този бизнес. Velas изчезна от списъка с партньори на Скудерията, като същото се случи и с логото на компанията за производство на чипове Snapdragon. И двете фирми имаха статут на премиум партньори на Ferrari.

Смята се, че Velas плаща 30 милиона долара на година, за да е партньор на Ferrari, а Snapdragon - 25 милиона долара.

В края на 2021 Ferrari обяви дългосрочен договор с Velas, като логото се появи на колите на тима и на гащеризоните на пилотите. Според източник, близък и до двете компании разривът между тях е настъпил заради нежеланието на Ferrari да разреши на Velas да създава NFT изображения, свързани със Скудерията и най-вероятно раздялата ще завърши със съд.

Сривът на света на крипто валутите вече взе жертви във Формула 1. Борсата FTX, която беше партньор на Мерцедес обяви банкрут през декември и се смята, че тимът, воден от Тото Волф има да получава още 15 милиона долара от компанията.

Що се отнася до Snapdragon, то се предполага, че раздялата с Ferrari е по взаимно съгласие и се очаква съвместно изявление по темата в близко бъдеще. Компанията-майка на Snapdragon - Qualcomm, наскоро обяви голям съвместен проект с Мерцедес, така че най-вероятно производителят на чипове ще остане във Формула 1, но ще работи със Сребърните стрели.

Смята се, че тези 55 милиона долара от двете компании формират една четвърт от бюджета на Скудерията и ще е интересно да видим дали тези пари ще бъдат компенсирани за сезон 2023 или разликата ще бъде покрита от Ferrari.

Новият шеф на тима Фредерик Васьор започва работа в Маранело в понеделник и явно още първите му дни в отбора ще бъдат натоварени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА