Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 08:30 1 271 1

Кот Д'Ивоар е новият Крал на Африка!

  • кот д’ивор-
  • нигерия-
  • абиджан-
  • футбол

Турнирът се проведе именно в Кот Д’Ивоар, а във финалния мач, който се игра в столицата Абиджан, домакините постигнаха страхотен обрат

Кот Д'Ивоар е новият Крал на Африка! - 1

Кот Д’Ивор триумфира за трети път с титлата от Купата на африканските нации, след като във финала победи Нигерия с 2:1. Турнирът се проведе именно в Кот Д’Ивоар, а във финалния мач, който се игра в столицата Абиджан, домакините постигнаха страхотен обрат. „Суперорлите“, които също са трикратни шампиони на Черния континент, поведоха с гол на Уилиям Трост-Еконг в 38-ата, но в 62-ата минута Франк Кесие изравни. Победният гол за „слоновете“ отбеляза Себастиан Алер в 81-ата минута.

Предишната титла на Кот Д’Ивоар беше завоювана през 2015-а година, когато отборът победи във финала Гана след изпълнение на дузпи. Нигерия пък за последно стъпи на върха през 2013-а година.

Отборът от Брега на слоновата кост имаше огромни затруднения в турнира, като излезе едва като трети в групата. След това отстрани Сенегал на осминафиналите след изпълнение на дузпи. В четвъртфиналите бе отстранен и тима на Мали с гол в 120-ата минута, а в полуфинала Кот Д`Ивоар стигна до минимален успех срещу ДР Конго.

Първото полувреме на двубоя не предложи много чисти положения, като домакините владееха повече топката, докато футболистите на Нигерия изчакваха своя момент. В 34-ата минута Симон Адингра получи пас в наказателното поле и стреля, но вратарят Стенли Нваби изби.

В 38-ата минута обаче изненадващо Нигерия поведе. След ъглов удар Вилиам Трост-Еконг скочи в наказателното поле и с глава прати топката в мрежата на Код Д`Ивоар за 1:0. Съотборникът на Кирил Десподов в ПАОК бе на чудесна позиция и изпревари прекия си пазач в случая.

Второто полувреме премина при още по-голямо надмощие на Кот Д'Ивоар. В 50-ата минута Макс Градел беше много близо до изравняването, но Калвин Баси застана на пътя на топката и предотврати сигурен гол. След час игра Франк Кесие се озова на добра позиция, но стреля неточно.

Логичното обаче се случи в 62-ата минута, когато домакините изравниха. Първо Одиллон Косуну стреля опасно, а Стенли Нвабили изби в корнер. След това бившият играч на Милан и Барселона Франк Кесие беше оставен непокрит в наказателното поле след центрирането на Адингра и прати топката във вратата за 1:1.

Тимът на Емерс Фае продължи да доминира и в 74-ата минута Алер сътвори много красиво изпълнение, но ударът му със задна ножица премина встрани от целта.

Пълният обрат за Кот Д’Ивоар стана факт девет минути преди края на редовното време. Тогава отново Адингра проби на скорост и отправи ниско центриране към Алер, който изпревари защитниците в зелено и технично отклони топката във вратата за 1:2.

Футболистите на Нигерия тръгнаха да търсят изравняването на резултата и в 90-ата минута стигнаха добро положение, но в крайна сметка атаката бе блокирана. В края на срещата реферът определи 7-минутно продължение на двубоя, в което домакините успяха да удържат резултата и да ликуват като новия шампион на Африка!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Футболен фен

    1 0 Отговор
    Гледах голяма част от това първенство, интересно беше. Само че столицата на страната е Ямусукро - във вътрешността, а Абиджан е икономическият център и най-големият град, който е на брега на океана, архитектурно наподобява западен, европейски град ;)