25 Август, 2024 22:03 1 905 11

Елеонора Павлова продължава да изкачва европейските и световни върхове в авиомоделизма

  • елеонора павлова-
  • авиомоделизъм-
  • интервю-
  • българия

Тя е прецедент в българския авиомоделизъм

Елеонора Павлова продължава да изкачва европейските и световни върхове в авиомоделизма  - 1

ФАКТИ се стреми да запознае своите читатели с възможно най-широк спектър от мнения и национални успехи, които остават по-назад в българската хроника, а други съвсем не биват споменавани. Преди да се запознаем заедно с най-новите успехи на Елеонора Павлова ви съветваме горещо да прочетете първия ни материал по темата ‘’Авиомоделизъм’’.

Елеонора Павлова се състезава в категорията на свободнолетящите авиомодели. В клас F1Е - планери за склоново реене. Състезателите изкачват склон и пускат моделите си от там. Целта е моделът да се задържи и да лети в склона. Тези модели се насочват спрямо вятъра от автоматична система на самолета, обикновено магнит, свързан с кормило, и се управляват за 5 полета с максимално време до 5 минути за всеки полет. За да се стигне до успешен полет първо трябва да се изработи моделът, след което да се тренира, т.е.„да се научи да лети“. Нужни са поне елементарни познания по метеорология и аеродинамика, както и технически умения, за да може да се сглоби „купчинката от клечки“, както биха се изразили някои.

Елеонора приключи Европейското първенство клас F1E - (планери за склоново реене), което се проведе между 19-23 август в Рана, Чехия на 3-то място при жените, затвърждавайки си позицията от последния шампионат. Въпреки проблеми с техниката тя успя да грабне медал. На Европейското първенство Елеонора е в отбор с м.с. Велизар Владев и Милен Илиев. За съжаление класирането на Велизар не е задоволително и завършва на 9-то място. Към днешна дата той е 16-ти в годишното класиране на Световната Федерация FAI.

Елеонора Павлова продължава да изкачва европейските и световни върхове в авиомоделизма

Нашата състезателка вече 3-та седмица обикаля Европа. Европейското първенство е трябвало да бъде 7-тото състезание от серията, но за съжаление поради лоши метеорологични условия едното състезание в Чехия не се е провело. Подготвително Елеонора е взела участие на няколко кръга от Световната Купа. Започвайки с много успешен старт на “Memorial Popa Crangu”, 27 юли в Турда, Румъния, където завършва на 1-во място при жените и 2-ро при мъжете, след което “Turda Cup” на 28 юли, където завършва 2-ра при жените. След което продължава с “The Three Castles F1E Tournament” в покрайнините на гр. Тошек, Полша 9-11 август, където се преборва за 1-ро място при жените на турнира, въпреки лошия старт на “Governor's Cup” - 6-та при жените, “Tozsek Cup - 1-во място при жените и “The Friendship Cup of Ukraine - Memorial of Valeriy Goryni” - 2-ро място при жените. Турнирът в Полша е съвкупност от 3 кръга на Световната Купа. Кумулативно резултатите от 3-те състезания са крайния резултат в турнира.

Елеонора Павлова продължава да изкачва европейските и световни върхове в авиомоделизма

“Към днешна дата успешно задържам позиции в 10-ката на годишното класиране за Световната Купа с 9-то място при мъжете и 1-ро място при жените. За мен сезона ще приключи на 21 септември с участието ми на кръг от Световната Купа, който ще се проведе в България, като се надявам да успея да се задържа в 10-ката при мъжете и да затвърдя позицията си при жените. ”, коментира пред ФАКТИ Елеонора своето бъдеще. За участието и организацията около Европейското първенство по авиомоделизъм е осигурено финансиране от Министерство на Младежта и Спорта, със съдействието и на Българската Федерация по Авиомоделизъм. Такава помощ не е имало в последните над 10 години.

Снимки: Martin Hurda, Tomasz Bacza и личен архив на Елеонора Павлова


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Успех

    12 0 Отговор
    Прекрасна! Успех
  • 2 Град Козлодуй

    11 0 Отговор
    Браво👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  • 3 фиткифакти

    13 3 Отговор
    Ето такива неща трябва да четат читателите тук, а не глупостите за "победите" на ония наркоманизиран нациcт зеленски ими мурафетите на Дебелия бей и ортака му от Банкя или плещенето на неграмотника от Канада и т. н.!
    Браво на тази жена!
  • 4 Гост

    11 0 Отговор
    Това вече е хубава новина. Браво на автора че е интервюирал подобен наш спортист
  • 5 редник

    11 1 Отговор
    Браво!

    По време на лошия соц моделизмите бяха масови, хиляди младежи и девойки получаваха първи знания за летене, атмосфера, двигатели, състав на гориво, а по-късно доста продължаваха в аероклубовете - парашутизъм, моторно и безмоторно летене и всичко това безплатно...
  • 6 Механик

    7 1 Отговор
    И от мене БРАВО на това момиче! Браво!
    Авиомоделизма е точно това- сам да построиш модела от А до Я. А не да си кушиш дрон от алито и после да се броиш като моделист!
    Още веднъж БРАВО!
  • 7 Свободен

    4 1 Отговор
    Браво!
    Винаги съм се възхищавал на хората, които гледат нагоре - към небето и звездите!
    Това са наистина свободни хора!
    Успех!
  • 8 Анан!

    3 7 Отговор
    България е световен шампион по всякакви спортове, от които никой не се интересува!
  • 9 Оги

    5 0 Отговор
    Поклон! Невероятна!
  • 10 Пешо

    2 1 Отговор
    Що Ели не ни направи по едни Ф-16,17?

    Коментиран от #11

  • 11 Авиатор

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пешо":

    Ми нали ние си имаме Ф16. Нейният модел "от клечки", нашите от хартия.