Last news in Fakti

25 Май, 2021 12:57 3 496 5

Virgin Galactic направи първото изстрелване на космическа совалка VSS Unity с астронавти на борда (ВИДЕО)

  • virgin galactic-
  • совалка-
  • космос

Обявеният за първи път пилотиран полет на Virgin Galactic в космоса не е напълно в съответствие със стандартите на НАСА

Virgin Galactic направи първото изстрелване на космическа совалка VSS Unity с астронавти на борда (ВИДЕО) - 1

Virgin Galactic, част от конгломерата на Virgin Group, основан от британския бизнесмен Ричард Брансън, разработва собствен космически кораб, за да развие нова индустрия - космически туризъм. Преди няколко дни компанията обяви успешното приключване на третия космически полет и първия полет с хора на борда на VSS Unity (SpaceShipTwo Unity).

Virgin Galactic, за разлика от основния си конкурент SpaceX, практикува въздушни изстрелвания на космически совалки от самолет от клас VMS. Самолетът-носител VMS Eve вдигна VSS Unity на височина от 13 км, след което космическият кораб тръгна на автономен полет и развивайки скорост от 3 Маха (3675,13 км / ч), достигна височина от 89 км. След това кацна на пистата на космодрома Америка, Ню Мексико.

Обявеният за първи път пилотиран полет на Virgin Galactic в космоса не е напълно в съответствие със стандартите на НАСА, според които космическия кораб трябва да достигне 122 км. От Международната въздухоплавателна федерацияса установили границата на космоса (линията на Карман) на 100 км. По други стандарти обаче, на американските ВВС - космосът започва от 50 мили или 80,45 км.

Астронавтите Дейв Маккей и Си Джей Стърк са летели на борда на VSS Unity, докато Кели Латимър и Майкъл Масучи са летели на VMS Eve. Virgin Galactic публикува кратък видеорепортаж в YouTube, показващ необикновени гледки на Земята. Резултатите от полета ще бъдат споделени с Федералната авиационна администрация (FAA) за да може Virgin Galactic да получи лиценз за космически кораб за многократна употреба.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай астронавто

    3 7 Отговор
    Еми до там им стигат възможностите. Все едно на Формула едно да ограничат скоростта на 100 км/ч и да го признаят за стандарт.

    Коментиран от #2

  • 2 8362

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "бай астронавто":

    VirginGalactic е частна космическа компания ,която се развива доста сериозно и възможностите им стават все по-големи.Възможностите на тази малка частна компания скоро ще надминат възможностите на цяла Русия..

    Коментиран от #4

  • 3 Рогозин пак

    8 2 Отговор
    Ще скубе брадата от яд
  • 4 бай астронавто

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "8362":

    Ти майтапиш ли се ? С тая технология как ще достигнат височина от 360 километра , колкото е до МКС?
    Това е фирма за комерсиални цели за тръскане на богаташи които да си мислят че са ходили до космоса.
  • 5 onq s konq

    1 1 Отговор
    А бе като гледам бая пуши при форсаж, явно е за смяна на гумички на клапаните, а може и за сегменти да отиде.