Last news in Fakti

9 Юни, 2021 13:12 3 333 13

Еърбег за велосипедисти (ВИДЕО)

  • велосипед-
  • еърбег-
  • яке

Надуваемото яке Cirrus Airbag предпазва велосипедиста от нараняване

Еърбег за велосипедисти (ВИДЕО) - 1

Велосипедистите остават най-уязвимите участници в движението в днешните мегаполиси. Защитното оборудване на велосипедистите е ограничено до каска и не предпазва от наранявания на врата, гърдите, корема и гърба, които могат да бъдат получени при инцидент. Сега, индивидуална въздушна възглавница, направена във вид на обикновено яке и създадена от ентусиасти от френския стартъп Urban Circus, ще помогне да се поправи ситуацията.

В "стенд-бай"състояние Airrus Airbag не се различава от стандартното яке. Cirrus е изграден от водоустойчив, ветроустойчив материал, а порестата полиестерна обвивка осигурява ефективна естествена вентилация. Външната повърхност на якето е отразяваща, което се осигурява от микроскопични стъклени мъниста, зашити в тъканта, които отразяват светлината от източници на разстояние до 500 фута (над 152 метра).

Два инерционни сензора се използват за наблюдение на процеса на каране: единият е на велосипеда под седлото, а другият е на якето . При рязко спиране или накланяне се задействат сензорите и се дава команда за надуване на якето.

Въздушната възглавница Cirrus се надува със скорост от само 0,08 секунди, благодарение на интегрирания сменяем цилиндър с въглероден диоксид на якето. В резултат на това при падане от велосипед човек получава защита за врата, гърдите, корема и гърба. Прави впечатление, че в 65% от случаите на тежки наранявания велосипедистите нараняват гърба и гърдите.

Отнема до 10 минути, за да подготвите якето на Cirrus Airbag за повторна употреба. Якето тежи около 1.8 кг, а батерията за сензорите ви позволява да работи в автономен режим една седмица. Презареждането на батерията отнема три часа. Якето Cirrus Airbag е устойчиво на многократно пране.

Понастоящем стартира кампания за набиране на средства за производството на якето Cirrus Airbag на сайта за краудфандинг Kickstarter, където 30 дни преди завършването на проекта вече са получени пет пъти повече средства, отколкото е необходимо за стартиране на производството. Първите клиенти ще могат да получат Airrus Airbag за $ 116, а след това цената на дребно на якето ще се удвои.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Направо се о......те

    11 4 Отговор
    Търговчета мамини,гледате да продадете и шумата край пътя,безполезно-вредни сте! Еърбег на велосипедист е като на свинче-звънче..

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 сила

    7 1 Отговор
    нищо не може да ме спаси от Ганьо с БМВ,знам от опит карам всеки ден

    Коментиран от #6

  • 4 Пешо КрАЗ

    2 8 Отговор
    Като го бутна с КРАС-чо и го попрегазя, дали ще рече "пук фиууууу"? или ще дриблирам с него като майкъл Джордан. Бронята, шосето, бронята, шосето. И после КОШ?

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Да ама

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Направо се о......те":

    Ти да видиш сега как ще го направят ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН тоя "ърбек" (ба..и думата!), както направиха с идиотската каска и още по-идиотска жилетка и т.н.

    Абе пари да падат, мафията краварска, тъпа да лапа, ама народа по-тъп май...
  • 6 Москвича

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Що бе? С Москвича не мога ли да те сгазя?
    Ако си караш по велоалеите, няма кой да те гази. Ама ти нали държиш да се шмугаш между колите, че да показваш колко си мобилен?!

    Коментиран от #7, #11

  • 7 сила

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Москвича":

    по велоалеите може да се кара само с офроуд техника....за софийските става въпрос
  • 8 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо КрАЗ":

    По глупаво изказване срещу тези с колелетата не бях чел . Щом си драйвър на камион до там ти е силата на образованието.
  • 9 😈😈😈😈

    6 1 Отговор
    Има такива и за главата . Повечето изказвания са гадни против хората с колелета . Но то злобата се връща все някога , ще получите своето възмездие . Важи най вече за тоя с Краза . Пешо някакъв си злобата облика от него като мръсна нафта , или като катран от ада .

    Коментиран от #10

  • 10 сила

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "😈😈😈😈":

    ТОЙ Е ЗЪЛ,ЗАЩОТО НЯМА КОЛЕЛО....цитат от мултфилма Простоквашино
  • 11 Гост666

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Москвича":

    Някой се мушкат между колите но не всички . Повечето спазваме правилника . По сред нощ съм виждал колега с колело , кара с една ръка а с другата , чати по телефона . Без светлини и жилетка . На някой въобще не им пука за живота ,яхне колелото и газ без да се съобразява. Така че не критикувай всички .
  • 12 Гост

    2 0 Отговор
    Скоро ще е задължителен за всички на колело. Някой наш човек ще отвори фирма с лиценз да ги внася.
  • 13 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо КрАЗ":

    Той у кош, а ти у кауш.