7 Април, 2022 09:11 46 697 18

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra

  • samsung-
  • galaxy-
  • s22 ultra-
  • тест

Новият флагман е насочен към клиентите, които търсят висока производителност, голям екран и комбинация от камери за всички случаи

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra - 1

В началото на тази година от Samsung представиха цели три нови устройства от флагманската си серия Galaxy S22. На специално събитие на бял свят се появиха Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22+ и най-върховият - Galaxy S22 Ultra. Последният модел се явява пряк наследник на Galaxy Note серията, която окончателно излезе от плановете на корейската компания. За сметка на това S22 Ultra предлага абсолютно всичко, което досегашните Note устройства предлагаха и дори повече. Ние имахме възможността да използваме устройството продължително време, да видим как то се държи и до колко може да заслужи титлата „най-добрият Android смартфон на пазара“.

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra



Първото нещо, което виждате, когато отворите кутията, е голям смартфон с почти правилна правоъгълна форма. Устройството е „избягало“ от традиционния дизайн на Galaxy S серията и е заимствало чертите от Note серията. Дисплеят е двустранно извит с изключително тънка алуминиева рамка, която да го разделя от гърба. Долната и горната част са плоски, отново изработени от алуминий. Гланцираното предно стъкло е съчетано с матово такова на гърба, като и двете са дело на Gorilla Glass Victus+. От Samsung твърдят, че те са по-здрави от тези при предшественика си, а матовата текстура на гърба подпомага за задържането на по-малко отпечатъци и по-малкото плъзгане на телефона, ако имате смелостта да го носите без предпазен калъф.

Казваме смелостта, тъй като размерите на S22 Ultra са сериозни, което е и още едно нещо, което го отличава от Galaxy S22 Plus и стандартния Galaxy S22. С височина от 163.3 мм, широчина от 77.9мм и дебелина от 8.9мм, S22 Ultra със сигурност не е от най-малките смартфони на пазара, но не и това е целта му. Бутоните за увеличаване на звука и включване/отключване на телефона и стартиране на Bixby асистента са разположени в дясната страна и са на удобно място, дори ако използвате устройството с една ръка. В долната част откриваме още USB Type-C порт за зареждане, място за SIM карта и слота за прословутия S Pen, който естествено присъства и тук.

Техническите характеристики на Galaxy S22 Ultra също са впечатляващи, както на хартия, така и в ежедневното ползване. Започваме с едно от най-интересните неща, а именно дисплеят. Той е 6.8-инчов с Dynamic AMOLED 2X технология и резолюция от 1 440 х 3 088 пиксела. Пиковата яркост от 1 750 нита позволява използването му дори и при пряка слънчева светлина а, LTPO технологията приложена при направата на панела помага за пестене на батерия чрез промяна на честотата на опресняване на екрана между 1Hz и 120Hz. Още едно нещо, с което S22 Ultra се различава от предшественика си, е съотношението на дисплея. Тук то е 19.3:9 за разлика от 20:9 при S21 Ultra.

Както споменахме, дисплеят позволява ползването дори и при силна осветеност, като за това помага и технологията Vision Booster, която има за цел да запази цветовете с истинските им нюанси чрез променяне на контраста. Малкият отвор в горната централна част на екрана е всъщност предната камера, а под екрана (в долната му част) е поставен и ултразвуков сензор за отпечатъци, който заедно с няколко опции за пароли и функция за лицево разпознаване могат да бъдат използвани за отключване на устройството или влизане в различни приложения и акаунти.

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra

В задната част са поставени и останалите 4 на брой камери и сензорът за автофокус. Те са отделени в общо 5 „пръстена“, които повдигат гърба на устройството при поставянето му на равна повърхност, което лесно може да бъде преодоляно с правилният защитен калъф. Основната камера е със 108MP сензор с оптична стабилизация и бленда F1.8. Два 10MP сензора осигуряват съответно 3-кратно и 10-кратно оптично приближаване, а 12MP сензор служи за ултрашироката камера. В същия пръстен е внедрен и сензорът за автофокус. Камерата в предната част е с резолюция от 40MP с бленда F2.2.

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra

След дисплеят, камерата е може би най-интересното нещо в устройството. Комбинацията от оптичен и дигитален зуум дава възможност за приближаването до обекти на солидно разстояние (примерът може да видите в снимките). Ултраширокоъгълната камера позволява обхващането на множество обекти в снимката, докато 100-кратният зуум ще ви позволи да се концертирате в много далечен обект, например Луната. Минус, който можем да отбележим тук, е високото ниво на шум при използването на възможностите на максимална степен, както и нуждата от стабилна ръка или статив при ветровито време, въпреки наличието на стабилизация, която при нормални условия върши много добра работа.

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra



Портрет режимът също е много добър и с помощта на сензорите отделя перфектно главния обект от фона, създавайки усещането за „размазан заден фон“, като при висок клас обектив, което е и целта на занятието. Снимките на тъмно са нещо, с което S22 Ultra отново може да се похвали. Специалният нощен режим прави цветовете една идея по-малко наситени, но пък позволява по-детайлни кадри при ниска осветеност чрез комбиниране на софтуер и хардуер. Той действа, както при снимане с основната камера, така и при ултраширокия сензор и телефото оптиката.

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra



Последното нещо, което ще засегнем, що се касае до камерите, е видеото. То може да стигне до 8К при 24 кадъра в секунда или пък 4К резолюция, ако желаете 60 кадъра в секунда. Ние препоръчваме използването на 1080p при 60 кадъра в секунда, където може да се възползвате от още по-ефективната Super Steady стабилизация, също достойна за някои кино продукции.

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra

Връщайки се отново към сухите технически характеристики, ще споменем и няколко думи за останалия хардуер на устройството. В европейската версия получаваме чипсета Exynos 2200, който не се затрудни въобще по време на тестовете ни и дори оставяше впечатлението, че може да поеме поне още толкова. В комбинация с 12GB RAM, не можем да кажем нищо негативно за производителността на S22 Ultra, която не ни разочарова в нито един момент. Както става ясно, ние имахме възможността да тестваме версията с 12GB RAM и 256 GB памет, но на разположение има и устройства с 8GB RAM и 128 GB памет за съхранение. Ако пък решите може да достигнете и до 512GB за съхранение, които компенсират липсата на слот за допълнителна карта памет.

Батерията е с капацитет от 5 000 мАч и дори и при по-натоварено използване на телефона, той успя да издържи 1 ден с оставащ около 25% капацитет в 23:00ч. вечерта. При нормално използване, батерията може да издържи дори два пълни дни, но и това да не се случи, бързото зареждане с до 45W може да осигури заряд за отрицателно време.

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra



S22 Ultra пристига с Android 12 с интерфейс One UI 4.1, но от Samsung обещават да осигурят цели 4 основни ъпдейта на операционната система, което означава, че устройството ще е актуално и ще работи с Android 16, който пък най-вероятно ще бъде представен през втората половина на 2025 година.

Няма как да не отделим нужното внимание и на устройството S Pen, което ни е познато от предишните Note смартфони. Този път от Samsung са се погрижили той да се чувства още по-добре и да предоставя по-натурално усещане, като са намалили латентността на „писалката“ от 9мс на 2.8мс. Това е постигнато чрез технология с изкуствен интелект, която предвижда посоката на движение, а специалистите от Wacom са помогнали с компоненти и софтуер. Корейците дори са се постарали още повече и при писане върху екрана се издава звук, който наподобява този от писане върху лист хартия.

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra

Изваждането на писалката от отреденото ѝ място е достатъчно, за да започнете да си водите бележки на устройството дори без да отключвате екрана. От Samsung са подобрили и разчитането на ръкопис и то вече е възможно на 88 езика, включително и на български. Това позволява лесното писане на бележки, което се оказа много приятна функция щом веднъж свикнете с нея. Както и при предишните поколения, бутонът върху S Pen позволява командването на различни функции на устройството, като стартиране на камерата, заснемане на снимки и други. Ако трябва да сме честни, функционалността на стилуса е безкрайна и ще ви трябват поне няколко дни, за да разучите всичките му функции.

Заключение

Това ли е най-добрият смартфон на пазара? Тестваме Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra е устройство насочено към клиентите, които търсят висока производителност, голям екран, комбинация от камери за всички случаи и наличността на S Pen. Разбира се, това идва на съответната цена и с компромиса за голям размер. Ако тези две неща ви притесняват, то може да се насочите към по-малките смартфони от серията S22, но със сигурност S22 Ultra ще ви хареса, особено ако сте фенове на Note серията на марката.

По темата работи и Галин Ганев


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Айкю 1

    44 7 Отговор
    Незнам най добрият ли е но определено не е изостаналият с години айфон
  • 4 Макрон

    25 1 Отговор
    Преди бях ентусиаст, имаше някакви иновации, сега няма начин да разбереш кой е нов, кой е стар, нов модел ли е.
  • 5 Слабо

    12 21 Отговор
    Батерията отново е страшно слаба черта, камерата пържи снимките повече от необходимото...

    За пръв път смених с айфон и S22 Ultra изглежда една крачка зад 13 Max Pro. А го казва човек бил на S5, S7, S10+ и S21 досега...

    Коментиран от #8

  • 6 Khui Khoev

    3 11 Отговор
    Се тая... само тука си ги мерим - кой какво и как... колко от вас са на мнение, че двете платформи са различни и си имат своите приложения... аз за евридейка си искам iOS, за работа, технически, dev и други неща си имам и 5 андроидски телефона - Сони, Самсунг, Шаоми.. голям праз, че едните са на 100% за едното, а другите на 100% за другото... се тая :D
  • 7 Николай

    9 1 Отговор
    Така ли ще научим младите на труд?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аз съм

    5 6 Отговор
    Само като чуете Exynos и бягайте далеч!
    Който иска samsung първо да прегледа тестовете между exynos и snapdragon,и ще разбере,че още от серията galaxy note 20 не стават!
  • 10 Гост

    4 0 Отговор
    Много скъп. Има малко по-слаби телефони на половин цена. Примерно Samsung Note 10
  • 11 Джон

    5 5 Отговор
    Имам Ultra 512GB версия и ви съветвам да не си купувате този телефон. Батерията ми се струва слаба или по скоро нещо я изразходва доста бързо дори на спряно 5g. WiFi сигнала е доста по слаб от на Note 9. Общо взето само в камерата виждам напредък. Exynos е зле.
  • 12 Уауу

    0 16 Отговор
    Синоним на грозота = Самсунг. Още като му видите камерите, правени като в час по трудово като стърчащи пъпки акне, може да се отчаяте от живота. Никога няма да си взема такова дърво!

    Коментиран от #18

  • 13 Бмв

    6 6 Отговор
    Фен съм на ноут серията.Имах 2 ноут тела.Но да е най-бързият и то с този ексинос със сиг НЕ.Иначе е супер телефон.Като минус мога да кажа ,че е точно ексинос процесора , за което и батерията малко бързо пада.Не става и много за гейминг защото на игри със силна графика след 10тина мин започва да лагва.Иначе откъм функций камера и т.н е супер.

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бмв":

    Не се пише функциЙ, ама щом си фен на БМВ, това обяснява нещата

    Коментиран от #17

  • 15 Юсуф

    1 6 Отговор
    Андроидските телефони със собствена марка процесори не струват.
  • 16 НИК

    11 0 Отговор
    харесва ми,но нямам пари да го купя
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван Иванов

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Уауу":

    Няма да си го вземеш, щото нямаш пари да си го купиш! Перфектен телефон! Най добрия флагман за тази година, и заради уникалния му дизайн, различен от коритото S22 и S22+.