Last news in Fakti

17 Септември, 2022 11:30 3 234 13

Студенти създадоха кола, която поглъща вредните газове от други превозни средства

  • студенти-
  • електромобил-
  • пречистване на въздуха-
  • вредни емисии

Концептът може да „засмуква“ до 1кг CO2 на всеки 10 хиляди километра

Студенти създадоха кола, която поглъща вредните газове от други превозни средства - 1

Студенти от университетът по технологии в Айндховен създадоха един от най-екологичните автомобили на планетата. Концептът ZEM (Zero Emissions Vehicle) бе представен като кола, която има за цел да минимизира въглеродния отпечатък на планетата по всевъзможни начини, както при своето производство, така и при своето движение.

Електрическото купе е направено от рециклирана пластмаса, която с помощта на 3D принтер е оформена във видя в който го виждаме. От такъв продукт е направена, както цялата структура на колата под панелите, така и самите външни панели. По-интересното, обаче е какво се крие под тези пластмаси, а именно специален филтър, който улавя CO2 газовете при шофиране.

Студентите казват, че колата може да „засмуче“ до 1 килограма вредни газове на всеки 10 хиляди километра, а 10 такива автомобила ще уловят толкова CO2, колкото едно дърво. Към момента проекта за колата е все още на концептуално ниво, но студентите вече са открили начин за повишаване на капацитета на филтъра и направата на специални станции за смяната му.

Един филтър издържа около 320 километра, след което трябва да бъде изпразнен. Към момента студентите търсят помощ от автомобилни компании, които да им помогнат с проекта и появата му в сериен вид.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цако Даков

    13 2 Отговор
    А какъв е проблемът този филтър да започнат да го монтират серийно всички производители на всякакви коли?
  • 2 Паисий е жив

    39 2 Отговор
    Вместо да си принтим коли, които улавят миниатюрно количество парникови газове, не е ли по-добре да засадим по едно дърво. Миналата година засадих 8 овошки и 2 декоративни за сянка. След 5 год ще улавят колкото 100 принтирани таратайки, но аз и семейството ми ще ядем екологично чисти плодове! И още нещо - този декар, който купих със сигурност струва значително по малко от тази кола, пък има и по-голям експоатационен живот. Много голяма грешка на нацията ни е, че се отдалечихме от земята. Тя учи нас и децата ни на трудолюбие, прави ни по-малко зависими от спекулите и не знам как, но енергизира човека. Значително по щастлив и по-малко изнервен съм последните 3 години (въпреки, че еаботата е режка). Ако някой има теория защо - нека каже...

    Коментиран от #5, #12

  • 3 Слободан

    2 14 Отговор
    Сигурен бях че на са студенти от университет в Русия.

    Коментиран от #4

  • 4 Майтап

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Слободан":

    Едното момче е българче от Банкя 🤫

    Коментиран от #7

  • 5 ГруЮ

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Паисий е жив":

    Това си мислех и аз- 10 коли ще улавят СО2…а не е ли по-добре просто да се засади това същото дърво? Или 10 000 дървета на цената на 10 такива автомобила?
  • 6 123455

    7 1 Отговор
    Не стана ясно какво е горивото което се използва
  • 7 Разкрит

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майтап":

    А другото българче от Охрид!
  • 8 Това е простотия

    16 1 Отговор
    Един филтър издържа около 320 километра, след което трябва да бъде изпразнен

    Мисля, че е много по-добре да засадя дърво.
  • 9 мда

    9 0 Отговор
    Колко емисии отиват за да бъде направен филтърът? Да не стане че повече са направени, отколкото "уловени" и кой ще плаща за замяната? Повечето собственици са с вързани ръце, крака и кво ли не за каквото и да е било, свързано с поддръжка на колата.
  • 10 Дрън-дрън

    8 0 Отговор
    Какво значение има за глобалното затопляне дали този въглероден диоксид ще бъде уловен в движещ се автомобил или някъде стационарно, в която и да е точка на земното кълбо?

    Направата и транспорта на един огромен филтър ще генерира много по-малко въглеродни емисии, отколкото дори само опаковките за хиляди малки филтърчета, които трябва да сменяш и да купуваш на всеки 320 км.
  • 11 Шафьор

    0 0 Отговор
    Кола-копрофаг
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чудесна

    1 0 Отговор
    новина….но малко невярна. Първо - новите автомобили със всички съвременни филтри, когато пътуват в градско със замърсен въздух - пречистват въздуха. Да, не от въгледвуокиса, но от прахови частици. Факт. Който се интересува наистина - информацията е достъпна в Интернет. Второ - изследването е частично: Колко са СО2 емисиите за производство на тези филтри и какво става с филтрите когато се сменят? Дано не е само да се изхвърлят!? Трето - засаждането на дървета е много добър начин за справяне с СО2. Извод - браво на студентите, добро начало.