Last news in Fakti

2 Септември, 2022 18:31 5 161 12

Китайската Baidu представи своя квантов компютър

  • китай-
  • baidu-
  • квантов компютър

Новостта се нарича Qianshi и се основава на 10-кубитов процесор

Китайската Baidu представи своя квантов компютър - 1

Baidu, известен със своята система за търсене и сателитна навигация, представи първия си квантов компютър. Новостта се нарича Qianshi и се основава на 10-кубитов процесор. В същото време представители на ИТ гиганта обявиха готовността си да предоставят изобретението си на потребители от трети страни.

Интересното е, че 10-кубитов чип не е рекорд за Baidu. Китайската корпорация е разработила и 36-кубитов квантов чип. Вярно е, че си струва да се отбележи, че днес това едва ли може да се нарече рекордна цифра - вече има системи с доста по-голям брой кубити.

Припомняме, че по-рано представители на Alphabet Inc, която също е собственост на Google, обещаха да разработят собствен квантов компютър с 1 милион кубита. Освен това се планира тази цел да бъде постигната още през това десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зевс

    25 2 Отговор
    Скайнет съвсем скоро ще е реалност.
  • 3 дарк фючър

    24 7 Отговор
    Ко се радвате, това е поредния пирон в ковчега на човечеството🧐
  • 4 Рушляк

    6 13 Отговор
    Стига с тия китайци . Раша прави нов безаналогов квантов компютър . Кви са тия 36 кубита . Нашия ще бъде 1000 кубита .

    Коментиран от #7

  • 5 Новините закъсняват

    5 1 Отговор
    Това е стара новина отпреди седмица. Графиката вече чертае нещо друго.
  • 6 Гражданин на Вселената

    13 3 Отговор
    В деня в който се стартират квантови системи в сигурността и др. системи биологичния вид не е необходим. Щом интелекта влезе в системите за сигурност и управление ние вече няма да сме тук. Квантовата физика е още в началото и не я познаваме добре.
  • 7 А ти

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Рушляк":

    ударен инструмент такъв какво правиш та си се загрижил за рушляците?
    Трифазен чушкопек с изкуствен интелект с контрол през интернета може би?
  • 8 Читател

    13 2 Отговор
    Щом щатски медии признават , че китайците са настигнали технологично Саш , следва да предположим , че Китай са дори първи . Тъжно , че Европа мълчи.
  • 9 Лудката

    2 0 Отговор
    Има някои слухове,че някои научни изобретения от учени са разработени не от тях а от някой друг, а те приписват заслугите за самите себе си и обират лаврите,колко е вярно - не знам,не визирам тази статия.........????
  • 10 Факт

    0 1 Отговор
    Няма квянтов компютър това е излагация
  • 11 Бай Минчо

    0 0 Отговор
    От статията разбрах, че Алфабет е собственост на Гугъл.
    Мислех, че е обратното. Колко съм прост.
  • 12 И не само

    0 0 Отговор
    Китай е променен до неузнаваемост! За 2г Китай е произвел повече цимент отколкото САЩ за целия XX-ти век. Това са 4.9 гигатона! Китай има 4 млн км асфалт пътища. Има също 300 000 моста, като от тях 1000 са над км! Всяка година автопаркът се увеличава с 20 млн автомобила. Ежегодно се строят по 100 нови летища! Влакът от Хуанчжоу до Хуян минава за 1ч 236 тунела с скорост 250 км/час. За 30 г Китай е увеличил жилищната площ в страната 8 пъти! След 10 години в Китай ще има 220 града с население над 1млн. 10 000. От 2000 г. досега, в Китай са разстреляни 10 000 чиновника за корупция, кражби и други престъпления, ощетяващи държавата и гражданите. Та, това е числото – 10 000. За България ще стигнат и 100 ...