Last news in Fakti

6 Юни, 2024 11:47 1 780 3

Това е нова глава в историята на космонавтиката

  • луна-
  • проби-
  • китай-
  • космос

Китайската междупланетна станция Chang'e-6 достави в орбита почвени проби от обратната страна на Луната

Това е нова глава в историята на космонавтиката - 1

Модулът на китайската автоматична междупланетна станция Chang'e-6 изведе в сателитна орбита проби от почвата, събрана от обратната страна на Луната. Това е нова глава в историята на космонавтиката. Учените все още не са разполагали с проби от невидимата от Земята страна на сателита.

Станцията извърши значителен обем операции в автоматичен режим. От Земята също бяха предадени инструкции, които достигнаха до устройството благодарение на сателита за предаване Queqiao-2.

За да се избегнат инциденти при събиране на пробите, беше направено точно копие на модула за кацане Chang'e-6 на Луната. Събирането на проби започна със сондиране, след което роботизираната ръка добави проби от почва и скали от лунната повърхност.

Общо са събрани около 2 кг проби. Те са запечатани в капсула и поставени в модула за излитане. Модулът издигна капсулата в лунна орбита, където по-късно тя ще се скачи с орбиталния и връщащия модул. След това в рамките на около три седмици пробите ще бъдат доставени на Земята – те ще бъдат спуснати с капсула в северен Китай.

Мисията Chang'e-6 стартира на 3 май 2024 година. На 9 май станцията навлезе в окололунна орбита. Кацането на Луната се състоя на 2 юни. Спускаемият апарат кацна в басейна на Аполо на Южния полюс-Ейткен.

Това е един от най-старите кратери на Луната. Пробите от него ще разкажат много за ранните етапи от геоложката история на Луната. Според специалистите това е значителна стъпка напред в технологичното развитие на астронавтиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реру

    11 2 Отговор
    Лунният модул вече е скачен с този за завръщане. Според агенция Синхуа, прехвърлянето на пробите от отлитащата степен към орбиталния отсек вече е проведено успешно...
  • 2 Опорка

    8 4 Отговор
    Чак нова глава не е, ама китайчетата определено напредват, евала.

    Коментиран от #3

  • 3 реру

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Опорка":

    "... китайчетата определено напредват..."


    Напредват защото работят. В момента има поне ПЕТ космически компании, които независимо че са с държавно участие се конкурират за сега само на вътрешния сателитен пазар...