12 Юли, 2024 10:31 1 200 1

Apple избегна антитръстовата глоба на ЕС

  • apple-
  • плащане през телефон

За целта компанията позволявана приложения на трети страни да имат достъп до NFC на iPhone

Apple избегна антитръстовата глоба на ЕС - 1

През януари Apple обяви промени в политиката, които ще дадат на конкурентните услуги на Apple Pay пълен достъп до NFC на iPhone. Приложенията за банкиране и алтернативните електронни портфейли ще могат да се използват за безконтактно плащане със смартфон. Това решение задоволи ЕС - антитръстовото дело срещу Apple Pay беше закрито.

След разглеждане на измененията, предложени от производителя, европейските служители обявиха, че са доволни от тези отстъпки от страна на Apple и че четиригодишното разследване на предполагаеми злоупотреби с услугата Apple Pay ще бъде приключено. Новите API инструменти позволяват на други приложения да се превърнат в портфейл по подразбиране, което означава пълна конкуренция с Apple Pay: европейските банки и процесорите за плащане ще могат да пускат свои собствени приложения, без да са в неизгодно положение по отношение на възможностите.

Apple също се съгласи да премахне изискването разработчиците да имат лиценз за доставчик на платежни услуги, за да могат да извършват безконтактни плащания с телефон вместо с карта. Компанията се ангажира да поддържа тази функция с развитието на индустриалните стандарти – дори по начини, които може да не са осъществими за Apple Pay. Но всички тези възможности ще бъдат валидни само за разработчиците в Европейското икономическо пространство - властите в други региони очевидно ще трябва да окажат натиск върху Apple, за да постигнат същите условия.

Това е само едно от многото разследвания на Apple, свързани с конкуренцията, които ЕС проведе през последните години. През януари приключи разследването на случая със стрийминг музикални услуги: компанията беше глобена с 1.84 милиарда евро, но реши да обжалва решението. Битката продължава за спазването на Закона за цифровите пазари (DMA), който налага iOS да бъде отворена за разпространение на приложения от източници на трети страни, но Apple продължава да блокира това, твърдейки, че предложеният от нея план отговаря на изискванията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боооой

    1 0 Отговор
    По главата на монопола !!!!!!