Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 17:34 19 014 38

Е. Божков за ФАКТИ: Енергетиката е дадена на групировки около Пеевски, Ковачки и Стойков

  • еленко божков-
  • енергиен експерт-
  • аец ''белене''-
  • аец ''козлодуй''-
  • уестингхаус-
  • ядрено гориво-
  • теменужка петкова-
  • бойко борисов-
  • енергетика-
  • делян пеевски-
  • христо ковачки

''Енергетиката е дадена на концесия на три корпоративни групировки, които според мен гравитират около един и същ център'', каза енергийният експерт Еленко Божков

Е. Божков за ФАКТИ: Енергетиката е дадена на групировки около Пеевски, Ковачки и Стойков - 1
Снимка: ФАКТИ

''Диверсификацията и строежът на нови ядрени блокове - на 7-ми и 8-ми ядрен блок в АЕЦ "Козлодуй", е резултат от една среща в Белия дом на Бойко Борисов с Тръмп през 2018 г., ако не се лъжа. Преди това имаше едно подготвящо посещение на един помощник-държавен секретар. След разговорите в Белия дом, на които стана дума за съвместни проекти в ядрената енергетика, имаше още две посещения на хора от екипа на помощник-държавния секретар, който се занимаваше с ядрена енергетика и въоръжение в Белия дом. Тогава явно са поети ангажименти''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ енергийният експерт, част от Стратегическия съвет на президента Румен Радев - Еленко Божков.

''Искам само да отбележа, че въпросът за диверсификация на ядреното гориво, или по-точно казано заместване на руското ядрено гориво с американско ядрено гориво, произведено от "Уестингхаус", или негови клонове, се търкаля в българската енергетика от 90-те години. Първоначално беше за реакторите ВВЕР-440 - опити, които се оказаха неуспешни. Въпреки че разполагаха с цялата документация не можаха да се справят. Същото това се случи и в Дуковани - чешка атомна централа, в която има 440-мегаватови блокове. Тогава ''Уестингхаус'' проявиха интерес да се опитат да произведат гориво за 1000-мегаватовите блокове. Тези техни опити продължиха и се провеждаха и в чешките централи "Темелин", и в Южноукраинската централа. Трябва да кажем, че в Украйна има 15 ядрени блока, от които 13 са 1000- мегаватови и на 6 се опитва да се поставя американско ядрено гориво, но както в Темелин, така и в Украйна опитите не са успешни'', заяви още Еленко Божков.

''В Чехия отношение взе техният председател на ядрения регулатор - Дана Драбова, която категорично се противопостави на по-нататъшната експлоатация на ядреното гориво на ''Уестингхаус'''', допълни енергийният експерт.

''Аз ще цитирам навсякъде експерти, които говорят по този въпрос. А в България виждате, че говорят политиците. Защо по всичките тези въпроси не излиза да говори Цанко Бачийски, който е новият председател на нашия ядрен регулатор, а говорят Борисов и Петкова, както и американският посланик, които са изключително некомпетентни технически. Те могат да говорят оптимистично, но това е политическо говорене. Това няма нищо общо с това, което се случва. Важно е да кажеш, че са постигнати успехи и че трябва да се върви по този път'', коментира Божков.

Той коментира и ''трансплантирането'', както го нарече водещата Маринкова, на реактори от Белене в Козлодуй

''То е резултат от от същите тези срещи и при него последствията ще бъдат също така трагични и неудачни, както при експеримента с ядреното гориво'', смята Еленко Божков.

''Вчера Богомил (б.р. Богомил Манчев) го каза много ясно. Проектът, или закарването на реактори от Белене в Козлодуй, е напът да провали и двата проекта, защото един проект с ВВЕР-1000 на новата площадката на ''Белене'' би могъл да се реализира не в това десетилетие, както каза той, а в следващото. Прекалено дълго е. За това време ще се откажат всички. И те вече се отказват инвеститорите, като виждат тази възможност. Това, за което чакаха да минат карантините - да влязат в стаята с информацията, да разгледат документацията, не се осъществява. Те съвсем ще се откажат, когато се вижда тук, че има не решение на Министерски съвет, а информация за това какво са говорили за възможностите да се изгражда такъв блок. Те ще се откажат и по моя информация са напът да се откажат от проекта "Белене", което ще доведе това това, че сега при острата нужда, която ще възникне в България, от електрическа енергия, заради Зелената сделка и заради това, че трябва да се затварят блоковете и се очаква, че 2025 г., въпреки всички приказки на Петкова, 2025 г., ще се наложи да затваряме въглищните блокове в ''Марица изток''. Даже няма да имаме перспектива за изграждане на един или два 1000-мегаватови блока базови мощности'', добави експертът, част от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Еленко Божков говори и за евентуалното работене в посока изграждане 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ ''Козлодуй":

''Отсега им трябва едно 8 години според мен, за да се получат всички разрешения, нотификацията от Европейския съюз, за да се изработи проектът, да бъде одобрен той. Това ще са около 8 години и още между 6-8 години за изграждане. Трябва да отбележим нещо много важно. Ако се прави само един блок в АЕЦ "Козлодуй", само 1000-мегаватовия ВВЕР от Белене, проектът ''Белене'' се проваля, защото той е за два блока този проект и всичко е направено така, че да могат да се експлоатират и да се изградят два блока. Всичко отива на вятъра. Трябва да се отбележи и друго. Помощните съоръжения, инфраструктурата - говорим за открити разпределителни уредби, циркулационни и брегови помпени станции, те трябва да се подновяват, да се рехабилитират. Всичко подлежи на рехабилитация, което също отнема време''.

За аварията в АЕЦ "Козлодуй", енергийният експерт каза следното: ''Беше съобщено много небрежно, че това станало заради изключване на някаква оперативна верига, и то от човек, който е отишъл да осигурява работата на други хора, които ще работят на другия ден. За това той отишъл да обезопасява местоработата през нощта и случайно е изключил захранването, както те казват, на един датчик от първи канал. В една нормална ситуация това трябва до доведе до незабавна реакция в оперативното звено на централата, трябва да се преразгледат всички инструкции за работа, начинът на издаване на нарядите и допускането до работа. Задължително за това нещо първо трябва да говорят председателят на ядрения регулатор и директорите на централата. Дежурният инженер на блока, дежурният инженер на станцията на централата и най-малко един от директорите незабавно трябва да подадат оставка, защото това е много сериозно събитие''. Според него по тази тема енергийният министър Теменужка Петкова е правила забаламосвания.

''Аз мисля, че при вас говорих, че енергетиката е дадена на концесия на три корпоративни групировки, които според мен гравитират около един и същ център. Едната част са централите ''Марица изток'' и долу в Южна България, които със сигурност се въртят около групировките, с които е свързан Делян Пеевски. Втората част е групировката, която гравитира около г-н Ковачки. Третата част това е в Козлодуй - Людмил Стойков, който се занимава с извеждането от експлоатация на 1-ви до 4-ти блок и съответно с цялото предприятие за радиоактивни отпадъци, и постепенно е влезнал в оперативното управление и всичко, което се случва в самата централа'', твърди членът на Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

''Както виждам напоследък се пристъпи към т.нар. конкурси. Такива конкурси се провеждат в БЕХ, в ''Булгартрансгаз'', в ЕСО, в НЕК и ''Булгаргаз''. Изборите на нови ръководители сега, преди изборите, ще даде възможност тези, които ще бъдат назначени, а се знае кои ще бъдат, да се затвърдят. След това освобождаването им ще бъде много трудно. Знае се, че за изпълнителен директор на БЕХ най-вероятно ще бъде определен Наско Михов - сегашният директор на АЕЦ "Козлодуй", който за мен е изключителен виновник за всичките неща, които се случват до този момент в атомната централа. И ние сега, вместо да търсим отговорност от него, той ще бъде назначен за шеф на целия Български енергиен холдинг. От друга страна, днес чух, а и той самият се похвали, че председателят на Енергийната комисия от парламента - Валентин Николов, се готви да се кандидатира също за член на Съвета на директорите на БЕХ, като едновременно с това той все още е депутат, с което се нарушава законът. Той е в конфликт на интереси и това е абсурдно. Парламентът не е гласувал неговата оставка. Има ред нарушения на закона, които за мен са необясними.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА

    137 3 Отговор
    ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ИМ Е ДАДЕНА МОЙ,НЕ САМО ЕНЕРГЕТИКАТА!!

    Коментиран от #38

  • 2 Валя

    21 69 Отговор
    Охооо, служителя на Кирил Добрев, Еленко Божков го надцака и вече се готви за политик
  • 3 Жена

    89 4 Отговор
    му на Гешев при Ковачки ли е назначена за юрист консулт ?
  • 4 Радио ЧЕГИВАРА- град Kурти

    23 8 Отговор
    Козлодуй -Елто не му трябва ел.енергия той живее в колиба

    Коментиран от #26

  • 5 Еленкo експерте

    15 51 Отговор
    Изхабих сумaти ток за да ти чета ГЛУПОСТИ те!😠

    Коментиран от #32

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    20 39 Отговор
    Тлъст лъжец ! С извенение за "тлъст". Енергетиката ни е раздадена американска и аннглийска фирма - ТЕЦ овете, режима се готви да подари АЕЦ Белене на краварите, а неефективните вяттрни и слънчеви централки са раздадени на синята номенклатура да доят българския народ с високи цени на тока.
  • 8 Знайко

    33 17 Отговор
    "... строежът на нови ядрени блокове - на 7-ми и 8-ми ядрен блок в АЕЦ "Козлодуй"..." Този експерт не е в час. Договора за 2-та руски реактора го подписаха Тройната коалиция, Станишев+Доган+Сакскобурготски. А милярдите ги плати един чиновник при кабинета Борисов 1 без разрешение на министър Тръйков. И оттогава бъпгарите се чудим, защо този чиновник не е в затвора доживот и какво да ги правим тези реактори за които сме платили билярди.
  • 9 ТаУмВзе

    34 4 Отговор
    Робът овца всичко си знае! Не знае как да Вдигне, защото сме вече Приключила територия. Не е нация, не е племе. Просто биологични организми, които лаят в социалките. Промяната е, че скоро ще обявим Официален Фалит. Пачангата те първа започва. И така, колеги Роби.

    Коментиран от #11

  • 10 Българин

    44 3 Отговор
    Я, спонсорите на мургавия от Банка (Уестингхаус) се завръщат за да цоцат от българите и да им пробутват рисково гориво ! 🤔
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Роби

    16 8 Отговор
    на тоя експертизата му стига само да спира тока на метрото, да спре да прави зулуми, че хора ще пострадат!
  • 13 РАДИО ЕЛТО

    16 4 Отговор
    у нас има кевр мафия която е в подчинение на руската мафия
  • 14 СЕВЕРОЗАПАДА

    15 7 Отговор
    ТОВА ЛИ Е ЕЛЕКТРОТЕХНИКА, КОЙТО СПИРА И ПУСКА ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО В СОФИЙСКОТО МЕТРО?

    Коментиран от #30

  • 15 РАДИО ЕЛТО

    21 0 Отговор
    енергийната мафия
    е по опасна от
    наркомафията

    Коментиран от #19

  • 16 Тоест

    9 2 Отговор
    На руските хора в България а и не само 90% от европейските и обществените поръчки отиват в ръцете на тез хора куфърчета буцата от европа и пращат на изток онези пък плюят запада и им прибират парите благодарение на назначените робите тук
  • 17 Behemoth

    5 0 Отговор
    Викам 30километровата зона около централата да я отпишем ХАХАХА....
  • 18 Дръвчо

    21 3 Отговор
    Е те тоа откри топлата вода. Направо е за НОБЕЛ. Забрави да спомене Сокола.
  • 19 Перко

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "РАДИО ЕЛТО":

    Козлодуйчо,ти близо ли си до АЕЦ -а?

    Коментиран от #25

  • 20 Ами на кой да го дадат...

    5 9 Отговор
    На Мариус Куркински ли...това е сериозен бизнес, за хора с възможности...раята да мълчи и се радва, че има ток.
  • 21 ОПГ

    18 4 Отговор
    Юбреее Прасето разбира и от енергетика... Ахта у държавата дет секретарки стават министери, пфуу
  • 22 Kovachki

    26 1 Отговор
    Ковачки в затвора! Безобразията и корупцията около него са безкрай.
  • 23 Другия с коня

    13 16 Отговор
    Еленко Божков,защо с Минчо Спасов спряхте Метрото рискувайки живота на Невинни хора като Диверсанти....Трябва да си с много Извратена психика и липса на Първите седем Години ....Сега очакваме от вас двамата Диверсии в Атомната централа или в язовирите .....А защо не си в Затвора след този Саботаж и Диверсия....Аааа защото работиш за Радев летеца ли....Той ли те накара да спреш Метрото ....Ех Еленко,Еленко.....

    Коментиран от #35

  • 24 Q2z

    5 0 Отговор
    На краденето м...му,ама на бъдещето попрече ли някой глави падат.
  • 25 РАДИО ЕЛТО

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Перко":

    ПЕРЧО преди да прайш ташки прочети в нета за енургийната мафия ника ми е РАДИО ЕЛТО какъв КОЗЛОДУЙЧО кви 5 лева
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЕЙ БЕ.

    9 2 Отговор
    Ако Енергетиката бе дадена на Русия г-н Еленко, ще настъпи такъв живот, че само си викам ДАНО!
  • 28 Енергетиката е дадена на Доган

    18 2 Отговор
    Недеите да лъжете Доган турчина открадна парите и никои не го раследва и никои не сме е да каже нещо за него мишки
  • 29 gggw

    11 3 Отговор
    точен, както винаги
  • 30 Бай Стою касапина

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "СЕВЕРОЗАПАДА":

    Да, това е Еленко шалтера.
  • 31 "Въххх"

    0 2 Отговор
    Бутача ти ще си моя любовник
  • 32 А бе не знам...

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Еленкo експерте":

    ...колко ток си изхабил да му ,,четеш глупостите"...!Но знам,че вероятността да изхабиш една камара лоени свещи за осветление след 2015 г...- е твърде голяма...!Защото дърдорковците като теб подценяват проблема със заместващите мощности в енергетиката ни...!
  • 33 $$$$

    22 0 Отговор
    Ковачки трябва да е в в затвора с това горене на боклуците и с това точене на ДДС да не се прави на невинен консултант всичко е негово той е виновен за боклука който идваше от Италия фирмите се на поставено лице но той е главният виновник бута яко пари на Бойко Борисов за да не го закачат и да си прави каквото си иска в нашата държава, сега са му позволили да купи хижата на Мальовица и да си прави там писти каквото си иска да изсича гори затова трябва да влезе в затвора!!!
  • 34 МИСЛЯ

    2 6 Отговор
    ГЛУПАККККО ЕЛЕНКО,СЕЛЯНДУР,НАЛИ ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА Я ВЗЕМЕ,ТИ ЗАВИЖДАШ ЛИ ,КРЕТЕНОИДЕН БОКЛУК!

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА":

    Еленко Божков винаги е бил червена енергийна марионетка. Той заедно с още един президентски съветник бяха обвинени за саботажа в метрото по време на протестите. Всичките президентски съветници криещи се зад името на президента и президенството са от обслужващия персонал на Кремъл в България.. Тези другари в името на Русия и властта са готови да продадат европейска България и нейните национални интереси. Време е да дадем шанса България да се управлява от тези три партии, а именно. Демократична България, Републиканци за България и партията на Слави Трифонов Има такъв народ, а после те заедно да изчистят натрупаната мърсотия от старите и кагабейски партии, начело с най старите Бсп, Дс и Дпс и техните присъдружни партии и организации. Вмро, Атака, Абв, Възраждане, Нф, Воля, Възраждане за отечеството, Дпс и Герб. Тези партии и партийки са от руския сектор и от руските политически лаборатории и служби, които не заслужават дори и един глас.