ФАКТИ.БГ
  • веселин стойнев-
  • итн-
  • парламент-
  • нов политически проект-
  • бсп-
  • кирил петкое-
  • василев-
  • правитеслтво

Веселин Стойнев за ФАКТИ: Появи ли се проектът на Кирил Петков и Асен Василев, първо ще бъде засегната БСП

"Ако и след следващи избори няма правителство, може би наистина ни очаква някаква хунта, метеж, анархия", смята журналистът

Публикувана: 7 Септември, 2021 23:46
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6744
Веселин Стойнев за ФАКТИ: Появи ли се проектът на Кирил Петков и Асен Василев, първо ще бъде засегната БСП - 1
Веселин Стойнев; Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.

“От самото създаване на ИТН тази партия не прилича на партия. Месец след спечелването на вторите избори си направих труда - в интернет пише къде е адресът и седалището на партията, отидох да видя къде е. Оказа се, че няма такава партия на този адрес, там има някаква агенция за недвижими имоти, телефона никой не вдига, на звънеца никой не вдига. Нормално е да делят офис с агенция за недвижими имоти, но все пак трябва да има една табела - това е първата политическа сила. Нищо подобно”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Веселин Стойнев.

“Очевидно тази партия работи по кулоари, по някакви студиа, на някакви диванчета на Слави Трифонов. Аз се съмнявам, че и парламентарната група е взимала някакви решения в началото, когато номинира министър-председател”, допълни той.

“Властта там е някак разделена. Имаме един човек, който се нарича морален гарант, който не е депутат, който не присъства публично никъде, който не дава интервюта, освен контролирани. Освен интервюто на свой подчинен - Тошко Йорданов, е давал интервю на Петър Волгин, когато нарича приятел в ефир. Това не е нормално. Имаме един буквално авторитарен проект на човек, който диктува на цяла една парламентарна група какво да се прави и общува с публиката чрез Facebook послания - ето и днес преди час-два, и с интервюта в собствената си телевизия или контролирани интервюта като последното в БНТ, което беше правено на запис в офиса му”, обясни журналистът.

“Аз написах, че Слави Трифонов вече няма с какво да ни изненада, хората - или суверенът, както той обича да се изразява, вече нищо не очакват от него. Вече просто става безинтересен. Оказа се обаче, че има с какво да изненада - може да ни изненада с интриги, и то изключително калташки, долни интриги. Кой къде ходил, какво казал в някакъв офис, пък какви листчета пишел, с какви камери с заснет”, коментира той.

След отбелязването от страна на Лили Маринкова, че това показва особена отмъстителност на ИТН за критиките, отправени към тях от Татяна Дончева, за която те намекват, че се е опитала да подкупи народен представител, Стойчев обясни: “Тя каза, че са маша на Маджо, тя каза доста конкретни неща и това не се прощава. Не съм адвокат на Дончева, но очевидно става дума и за отмъстителност, освен всичко друго. Спомняме си каква беше атаката срещу министрите Петков и Василев, след като Слави Трифонов и неговите хора разкриха, че са ги канили, идвали са в офисите им, но са отказали тази оферта по този начин. Това очевидно е засегнало самолюбието и на Трифонов, и на всички останали и последва координирана атака - заедно с ГЕРБ, към тези най-популярни министри в служебния кабинет. Сега виждаме същото”.

“Никой не потвърждава твърдението за подкуп - нито Тошко Йорданов, нито Радостин Василев, видният адвокат на “Има такъв народ” и кандидат-министър. Той говори, че имало някакво листче, на което Дончева написала “500 K”, но къде е това листче не се виждало, камерите били заснели как тя влиза в офиса му. През цялото време се внушава, че става дума за подкуп, прокуратурата се сезира да проверява. С кюлчетата на премиера мисля, че прокуратурата не прояви някакво такова усърдие и проверката не доведе до никакъв резултат. Сега реакцията е много бърза, като не е толкова важно какво ще излезе от целия случай. Очевидно Дончева е ходила, очевидно са разговаряли, но за какво са разговаряли - един Господ знае. Както каза Борисов, който тези сметки явно ги умее, те ако по 500 хиляди дават на депутат, доста пари трябва да извадят, за да съберат поне половин група. Борисов правилно изчисли, че поне 30 човека от групата на ИТН им трябват, за да съставят правителство”, допълни Стойчев.

“Когато в публичното пространство се пусне едно такова обвинение, то хваща дикиш поне на 50%, защото хората очакват политиците да са такива - да са неморални, да са търгаши, да използват подмолни договорки и всякакви средства за постигане на целите”, допълни той.

“Истината може би е точно тази - че Дончева е ходила, че е търсела такава подкрепа, че са разговаряли, и след това, това се превръща в някакъв кален сценарий, в който тя е предлагала пари - тя може да е предлагал друго, например политическа кариера или нова парламентарна група. Виждаме, че формацията, в която тя участва - “Изправи се БГ! Ние идваме!” вече се разпада”, коментира още журналистът като хипотеза за случилото се.

На въпроса какви според него са причините за създаването на ИТН, Стойнев отговори: “Това вероятно е политически проект, който дава глътка въздух на ГЕРБ - да излезе малко настрани и след това да се върне, унищожавайки същевременно алтернативата, която се роди от протеста. Тоест протестните формации не успяха да създадат правителство. Дали е байпас, дали е патерица на ГЕРБ, дали е дори нещо по-грандиозно, целящо изобщо да взриви политическата система, защото ако и след следващи избори няма правителство, тук може би наистина ни очаква някаква хунта, метеж, анархия или не зная какво - и военни няма, които да направят преврат, пък те са и на власт, имайки предвид президента. Ако задачата на този проект е такава, той е супер успешен до момента. Успя два пъти да провали съставянето на правителство и партиите на промяната. Оттук нататък, дори и да изгори, той ще свети - изпълни ролята си на фойерверк. Тази партия ще остане, макар и смалена, но тя свърши голямата си задача, като най-вероятно тя е била такава”.

“Сегашното е просто разчистване на сметки с отделни хора - може би на лична основа, може би на злобна основа. Всичко започна с Христо Иванов, после с двамата министри Василев и Петков и сега с Татяна Дончева”, обобщи Веселин Стойчев.

“Нивото на политическата и публична елементарна хигиена - да не кажа етика, доста е паднало, но чак до такова ниво - да казваш той влезе в офиса, той ми каза, той ми каза еди-кой си е хомосексуалист, пък тази овца. Това е толкова отвратително и пошло, че нормален човек не би могъл изобщо да участва в такъв разговор - да го слуша, камо ли да го изговаря. Да не говорим, че въпросният господин Василев е адвокат. Не знам утре какви клиенти ще си намери, при условие, че издава всички разговори, записва всички очевидно и подслушва. Той не е известен в адвокатските среди, доколкото знам, но за ИТН е топ адвокат”, допълни Стойнев.

Освен състоянието на ИТН, журналистът коментира и състоянието на останалите партии, започвайки от БСП. “БСП тъкмо беше тръгнала нагоре и сега отново е сякаш изправена пред заплаха да се срине или поне да задържи тези незавидни позиции, които има на последните два избора. От година БСП е проблем за страната и за себе си с това, че окупира лявото пространство, без да бъде лява партия. Това е една носталгично консервативна партия, която на всичко отгоре е в някаква ситуация на зависимост от прокуратурата по отношение на лидера ѝ. Забележете, че Корнелия Нинова - и то лично Нинова, не нейната партия, в последните години и месеци се измъква от подкрепа за една решителна съдебна реформа и особено когато става въпрос за главния прокурор. БСП е една неавтентично лява и една доста зависима партия заради миналото на Нинова като зам.-министър и приватизацията на едни държавни дружества. Вероятно тя е държана и се видя наистина, че заедно с ГЕРБ и ДПС възпрепятстваха гласуването на поправките в Закона за НСО”.

“В служебното правителство има и хора с едно по-модерно ляво мислене като Атанас Пеканов например, ако щете, и самият Кирил Петков и Асен Василев. Вероятно те в своя проект ще предложат някакво по-широко ветрило, което ще включва и лявото, но не онова носталгично комунистическо ляво на Нинова, която поднася венци на паметника на Тодор Живков, ходи на Бузлуджа и истерично говори за пенсиите, включително искайки да ги индексира по един остарял начин (...). Когато този проект се появи, първо ще бъде засегната тази неавтентична левица”, каза още той.

“След следващи избори, ако БСП бъде ударена сериозно, Нинова вече няма да може да запази главата си. Силите, които копнеят за реванш вътре в собствената ѝ партия отдавна са наточили мечовете и този път няма да пропуснат. Друг е въпросът дали това ще е за добро. Ако начело на левицата застанат едни модерни и приемливи за всички лица - хора като Крум Зарков, които биха били скъпоценен камък за всяка парламентарна група, това би била една съвършено друга социалистическа партия. Тя би могла да участва в преговори и да бъде спокойно приета от други реформаторски групи за съставяне на коалиционно правителство. В момента Нинова е пречка дори и за това”, допълни той и посочи, че в преговорите за правителство БСП са се държали почти както ИТН.

“Нинова се държа наистина почти както ИТН, защото отказа третият мандат да отиде в Мая Манолова като най-малката и най-приемлива и за десни, и за леви формация, която щеше да бъде само платформа, нямаше да излъчва министри дори. Нинова реши, че трябва непременно да притежава третия мандат, при условие, че беше ясно още отпреди изборите, че това е червена линия за “Демократична България”, ясно беше, че и ИТН няма да я подкрепи”, смята още журналистът.

На въпрос за състоянието на ДПС, той отговори: “Ако второто служебно правителство на Румен Радев, което очакваме след разпускане на парламента, след няколко седмици, бъде същото като сегашното като насоки, дори със същия вицепремиер и вътрешен министър, то ДПС би трябвало сериозно да се притеснява. Бойко Рашков наистина на предишните избори успя да спре една немалка част от купения и контролирания вот. Затова паднаха резултатите на ГЕРБ и на ДПС. Отделно ДПС е изнервена, защото - пак благодарение на служебното правителство, губи позициите в невидимия втори ешелон. Стратегията на ДПС от години е да се окопае в контролните, ревизионни органи като КФН, КЗК, както и всевъзможни други държавни органи, които не са министерства. Когато нейните хора бъдат изритани от там, включително по акта “Магнитски” излязоха такива имена, тогава ДПС започва да губи вече цялата власт. Освен че е поставена в изолация, което не ѝ е много удобно, тя е изтиквана все повече в ъгъла, електоралният ѝ капацитет намалява.

По-страшното за тях според мен, което те много добре съзнават, защото там са умни стратези, е, че когато техният избирател види и все повече осъзнава, че не зависи от партията си, че тази партия не му носи нищо особено и че никой не го заплашва да му сменя името или каквото и да е било, просто хората, които сега гласуват за ДПС, ще престанат да гласуват за нея. ДПС се превръща в третостепенна, a не във второстепенна партия, в партия, която губи позиции в дълбоката държава. Ако се извърши съдебната реформа и ако главният прокурор Гешев си отиде, ДПС ще загуби и основните си позиции в прокуратурата. Тогава ДПС ще си остане с "базата за водни спортове "Росенец". Даже и с това няма да си остане".

"Дано се породи нещо ново, което обаче да реабилитира протестната енергия, която "Има такъв народ" торпилира и взриви. Ако форматът на Кирил Петков и Асен Василев съумее да направи това, без да унищожи досегашните автентични участници в тази промяна, това ще бъде едно добра новина за българската демокрация", завърши Веселин Стойнев.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Легитимни ли са за Вас избраните след това парламенти?
Линк към резултатите


България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 31 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Майна
1 Отговор
Не БСП е застрашена.., застрашен е българския народ щото сега отново ще направи погрешен избор като от ТРИФОНОВ се обърне към ТЕЗИ...КАКВО НАПРАВИХА...ВЪЗМЕЗДИЕ ИМА ЛИ?? РАЗБУТА ЛИ СЕ НЕЩО??? ПРИКАЗКИ И ВЯТЪР...

Коментиран от #3, #11, #23


Оценка:
-15 +26

ГРАД КОЗЛОДУЙ
2 Отговор
олигархията мутрите са на власт

Оценка:
-3 +19

ГРАД КОЗЛОДУЙ
3 Отговор

До коментар #1 от "Майна":


така е господине прав си

Оценка:
-8 +10

ГРАД КОЗЛОДУЙ
4 Отговор
ДПС и ГЕРБ купуват мюсюлмански и ромски гласове

Оценка:
-4 +24

ГРАД КОЗЛОДУЙ
5 Отговор
БОЙКО излъга щото дядо му бил убит от комунистите а кат
а как на БОЙКО БАЩА МУ Л
беше
ПОЛКОВНИК на МВР
А КАК
БОЙКО завърши милиционерската школа в СИМЕОНОВО

Оценка:
-3 +27

Sion
6 Отговор
Достатъчно е да се каже , че субекта пише в Дойче веле и си получава парите от тях..Което автоматично го изважда от категория "журналист"..Платен агитатор, ултралиберален пропагандатор може.. Журналист не.

Оценка:
-14 +26

Сатъра на Хана
7 Отговор
Аз не съм от БСП, понеже са ляво- центристи. ... А като Християн Комунист аз съм за Света Инквизиция за Мутрите и Бейовете - гарнизонно стрелбище и следват пещите на завода за отпадъци в София. .... Дали ще имам успех на Избори с такава платформа??? :)

Коментиран от #8, #24, #31


Оценка:
-4 +17

Майна
8 Отговор

До коментар #7 от "Сатъра на Хана":


Като се замисля, ако продължи тая гавра склонен съм да те подкрепя, донякъде

Оценка:
-2 +13

КОНТРАТА
9 Отговор
Защо така всички решиха, че БСП ще е засгната по БСП има твърд електорат. Учиндолци и ДБ са са избирани от плаващия електорат който гласуваше едно време за СДС, НДСВ, ГЕРБ и сега ще глсуват за новия проект! БСП на следващите избори ще си повиши резултата, а Учиндолци, ДБ, ГЕРБ ще са ощетените от новия проект!

Коментиран от #12


Оценка:
-6 +20

Комуниста
10 Отговор
БСП надживя и СДС, НДСВ, ГЕРБ ще надживе и всички еднодневки като ДБ, ИТН...

Оценка:
-8 +22

ИСТИНАТА
11 Отговор

До коментар #1 от "Майна":


Не българският народ е застрашен!
Застрашени са 30 годишното обединение на ляво десните комунисти в НС!
Затова всички се обединиха срещу ИТН!
В България на дъното на ЕС!

Коментиран от #15


Оценка:
-10 +9

РЕКОНТРА
12 Отговор

До коментар #9 от "КОНТРАТА":


Борисов е въздух под налягане
в спукан плондер ОПГ ГЕРБ!
Борисов само плямпа срещу Радев,
но го е страх да се кандидатира за Президент!
Защото Борисов ще загуби катастрофално срещу Радев!
И Борисов ще стане за посмешище
с плямпането си срещу Радев!

Коментиран от #16


Оценка:
-4 +22

Horst
13 Отговор
БСП има най добрата соц политика след 1989г ФАКТ! БСП е гигант и фаютор колкото и да не се ще на продажната седерастня. Гошо. Гергов да го д.... заедно с Добрев скритите герберасти, БСП ще бъде наследена от Калоян Паргов!

Коментиран от #27


Оценка:
-5 +12

asd
14 Отговор
"журналистът Веселин"

алоУ, мисирката... я се скрий и не се прави на много "вещ".
И този тръгнал "акъл да ръси", а му е назаем всичкият...

Оценка:
-8 +13

Майна
15 Отговор

До коментар #11 от "ИСТИНАТА":


Много си пристрастен, а споровете ме обичам.., всеки си има своята истина

Оценка:
-1 +3

КОНТРАТА
16 Отговор

До коментар #12 от "РЕКОНТРА":


Ти нормален ли си бе каква реконтра си бе алокохолик какво ме интересува Боко и какво го пъхаш в темата? Боко се нагуши благодарение на такива профани като теб дето сега се правите на първи антигерберасти.

Оценка:
-1 +12

17
Този коментар е премахнат от модератор.
18
Този коментар е премахнат от модератор.
3.14К
19 Отговор
И кой е този световно неизвестен Асен Василев , в продължение на поръчката, че БСП и Нинова са най -голямото зло. Хората на кръга Прокопий са по-противни и вредни и от Догановите кръгове. Колко и да се пънете, няма да възродите костовите приемници. Зловещото им минало не е забравено.

Оценка:
-5 +16

3.14К
20 Отговор
Асен Василев да се чете Веселин Стойнев.

Оценка:
-1 +8

Бесен Язовец
21 Отговор
Българина си обича по природа просташкото и евтино държане и това винаги го е привличало обаче когато става въпрос за обществени средства цирка, кръчмата, мутрата с 3 гр. мозък нямат място в,, Народното събрание" и Министерски съвет!!!!

Оценка:
-0 +13

22
Този коментар е премахнат от модератор.
23
Този коментар е премахнат от модератор.
Национално консервативно народно
24 Отговор

До коментар #7 от "Сатъра на Хана":


Също ще подкрепя нещо наподобяващо национал-социализъм.

Оценка:
-1 +5

Алооу
25 Отговор
Разплут мисир и ти ли се смяташ за умен и красив бе, че правиш и аналлизи. Що си не кажеш, "на мен ми плащат да ви лъжа и да хваля вредните, и да приписвам вина на невиновните, а си тръгнал да аналлизаторстваш." Заради такава мисирщина, скоро ще трябва четем само детски книжки с картинки, то това е целта на целия театър и на "работодателите" ти.

Оценка:
-3 +8

Учуден
26 Отговор
Каква атака, какви глупости се редят, просто казаха истината, че министър кирчо е канадец. Той и досега е такъв, ама всички си мълчат. После казаха за ачо фалита - и това е истина. И за културиста - и то е истина. В нашата държава като се каже истината означава, че атакуваш някого. Затова ще дойде гладна радева зима.

Оценка:
-9 +6

Посетител
27 Отговор

До коментар #13 от "Horst":


Паргов не е много по-различен от Гергов, Добрев и Ко. Излязоха факти, как групата съветници в СОС немалко пъти са гласували в подкрепа на ГЕРБ... И той е един... хлъзгав...

Оценка:
-2 +7

Станко георгиев
28 Отговор
Нинова е бита карта. Нея вече не я "уважават" крум дончев и ченчев

Оценка:
-3 +3

Коцалиев
29 Отговор
Проектите на данчо ментата и неговите ортаци в Бургас и София фалират един след друг без държавни пари и комисионни и заради това се е залепил за бюджета и за бойко борисов за да прави с герб и дпс кабинет в 47 парламент. А корнелия е ясна, тя е на хранилка при бойко

Оценка:
-3 +6

Много
30 Отговор
Много точно. Добър анализ. Браво
ИТН е наистина проект да се отклони протестни вот и да се запази Бойко.

Оценка:
-4 +2

Божеее,
31 Отговор

До коментар #7 от "Сатъра на Хана":


Може да се случи на теб ,Комунде!

Оценка:
-1 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5