Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 17:13 5 777 17

Адв. Янкулов пред ФАКТИ: Специализираното правосъдие в България е недалновидно политическо решение

  • специализирано правосъдие-
  • специализирана прокуратура-
  • осемте джуджета-
  • адв. андрей янкулов-
  • валентина маджарова

"10 години по-късно виждаме какви са резултатите от това нещо", обобщи бившият прокурор

Адв. Янкулов пред ФАКТИ: Специализираното правосъдие в България е недалновидно политическо решение - 1
Снимка: ФАКТИ

"Тотално неглижиране и омаловажаване на тази история от ръководството на прокуратурата, а сега наскоро видяхме и от новия административен ръководител на Специализираната прокуратура (б.р. Валентина Маджарова)". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бившият прокурор адв. Андрей Янкулов по повод замитането от страна компетентните институции на случая "Осемте джуджета". Адв. Янкулов е част от Антикорупционния фонд - неправителствената организация осветила случая "Осемте джуджета, правейки филм с 4 епизода.

В контекста на "Осемте джуджета" юристът за пореден път припомни, че прокуратурата има абсолютен монопол върху това да взема решения какво да се проверява, какво не, кога да се образува досъдебно производство и т.н.. Факт, даващ ѝ добрата възможност да игнорира и замита случаи като "Осемте джуджета", след което те постепенно да бъдат забравяни от обществото.

Адв. Андрей Янкулов обясни, че от Антикорупционния фонд са изпратили покана за публична среща до ръководителката на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова, на която публична среща да бъде обсъден случаят "Осемте джуджета" с оглед на това, че Специализираната прокуратура е герой в "Осемте джуджета" заради свои представители, но също и публично да се обсъди темата специализирано правосъдие.

От своя страна Маджарова им е отговорила, че ще сезира Върховна касационна прокуратура за иницииране на "Кръгла маса" между различни заинтересовани страни по темата специализирано правосъдие.

В процес на разговора водещата насочи госта си към охранителната фирма "Делта Гард", която също е герой в "Осемте джуджета" и на която преди дни Министерство на вътрешните работи отне лиценза за осъществяване на охранителна дейност.

"Специално по нашия казус участието на "Делта Гард" беше осветено във връзка с охраната на завода за асансьори в Дупница и недопускането вътре в завода (б.р. от страна на представители на "Делта Гард") на представителите на човек, който се идентифицира като собственик. Имаше и неясно основание, на което се охранява самият завод. Но това са все обстоятелства, които ние по някакъв начин сме посочили в разследването. Оттук насетне институциите са тези, които имат инструментариума, способността да разгледат казуса в дълбочина, да пресеят вярното от невярното и да установят в крайна сметка каква е обективната истина по тези въпроси. В случая с "Делта Гард", органът, който трябва да се занимание с това, е Министерство на вътрешните работи от гледна точка на това законосъобразно ли упражняват охранителна дейност, защото правомощията са по Закона за частната охранителна дейност", поясни адв. Янкулов.

"Честно да ви кажа, мисля, че в нашата страна е малко пресилено да се каже, че е лесна работа "посегателство" от такъв тип срещу голяма охранителна фирма, която има много сериозни позиции. Нашето разследване и данните, които бяха изнесени там, са само една капка в морето. Има и ред други информации, които са публично оповестявани, за определени събития около тази охранителна фирма, които будят някакви съмнения и към това нещо по никакъв начин не е имало реакция от компетентния орган. Очевидно имат някакви силни позиции. На какво се дължи това, пак казвам, има компетентни институции, които трябва да анализират и да установяват взаимовръзките при такива изнесени данни за някакво срастване между криминални групи, политически сили и т.н.", коментира още той за "Делта Гард".

След това адв. Андрей Янкулов бе върнат на темата дебат за специализираното правосъдие.

"Според мен като цяло има нужда от дебат по темата специализирано правосъдие. Дебат, който да бъде експертен и да не се съсредоточава само върху цитиране на суха статистика, защото през едни цифри, които се хвърлят в публичното пространство, на хората не може да им стане ясно как функционира дадена институция. Най-малкото нямат база за сравнение. Освен статистиката, трябва да се проследят значимостта и резултатите на тези институции, включително през конкретни казуси и случаи с висока обществена значимост. Например как се развиват делата за корупция по най-високите етажи на властта. Всички те са съсредоточени в рамките на специализираното правосъдие.

През тези отделни най-знаичими казуси най-добре се вижда как функционира системата. Тогава когато казусът има голямо обществено значение, когато са засегнати сериозни интереси, тогава се вижда най-добре как функционира систематa. По един по-обикновен казус, където не са намесени важни хора и важни интереси, е лесно да се работи. Лесно е да се реши делото, да се изработи качествено, правилно и т.н. Същественият момент настъпва, когато действително са намесени сериозни интереси. Отговорът на въпроса как се работи по тези дела, ще даде и отговор на въпроса какво трябва да се случи със специализираното правосъдие".

Бившият прокурор даде и своето обяснено защо изобщо бе създадено специализираното правосъдие преди 10 години.

"То беше създадено с една-единствена цел - да бъдат заобиколени софийските съдилища, да може най-важните казуси в държавата да получат някакво развитие, което се търси по тях, на друго място, а не в софийските съдилища".

Адв. Янкулов охарактеризира специализираното правосъдие в България като недалновидно политическо решение и отбеляза, че такова решение - за създаване на цял нов съд, не бива да се взима с лека ръка. "10 години по-късно виждаме какви са резултатите от това нещо", добави той.

В края на разговора представителят на Антикорупционния фонд се върна разследването "Осемте джуджета":

"Започва като семейна драма (б.р. както го окачествява шефката на Специализираната прокуратура), обаче нататък се развиват и се изсветляват много сериозни институционални проблеми".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешев

    4 13 Отговор
    Затвор за Расате!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 2 Отговор
    мафия мутри корупция
  • 3 Ами ...

    7 4 Отговор
    Трибунали
  • 4 Area 51

    11 2 Отговор
    Ето пример за това как действа специализирана прокуратура - на делото повдигнато на Митьо очите и неговата банда от 2017 още не е даден ефективен ход след 4 годишен период. В резултат всички от бандата са вече на свобода. Как се получава това?! Специализираният съд вместо да ги съди поотделно за всяко едно престъпно деяние ги обединява нарочно в едно дело. По този начин вещите лица стават 30-40, а свидетелите към 50, като в следствие започва едно постоянно протакане, тъй като някой непрекъснато отсъства или е болен, или се оперира или има друга извинителна причина. По този начин не може да се даде ход на делото вече 4 години. Така направиха и с маргините! Така действа мафията. Това дело ще приключи най-рано след 10 години, ако изобщо започне по същество!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гандалф

    5 4 Отговор
    Ако питаш, адвокатите и обвиняемите лица..всяко правосъдие е недалновидно..
  • 7 въз

    5 3 Отговор
    нищо тя другарката ангелкова е тръгнала да строи вече хотелите по африка..ясна е дестинацията за след изборите
  • 8 въз

    2 2 Отговор
    нищо тя другарката ангелкова е тръгнала да строи вече хотелите по африка..ясна е дестинацията за след изборите
  • 9 Асен

    6 9 Отговор
    Ако махнем спецпрокуратурата Прокопиев и Костов ще ни почерпят по едно кебапче с пържени картофки. Нали и Пинокио и Хаджията затова реват,една група олигарси доста ще спечели от "съдебната реформа". Кой мислите че плаща рекламите на Киро харварда и Асен фалита по интернет, говорим за стотици хиляди за реклама?Киро си ги е жертвал от джоба нали?
  • 10 Асен

    4 6 Отговор
    Ако махнем спецпрокуратурата Прокопиев и Костов ще ни почерпят по едно кебапче с пържени картофки. Нали и Пинокио и Хаджията затова реват,една група олигарси доста ще спечели от "съдебната реформа". Кой мислите че плаща рекламите на Киро харварда и Асен фалита по интернет, говорим за стотици хиляди за реклама?Киро си ги е жертвал от джоба нали?

    Коментиран от #11

  • 11 отговор

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Асен":

    тоз дето ги е плащал на времето на герб не се ли сещаш
  • 12 За протокола

    6 3 Отговор
    У нас има мафия, олигарси и сериозниподземни структури дърпащи конците на цялата държава. Именно затова е нужна и специализирана прокуратура, а ако тя не работи в момента задоволително, то тя трябва да се реформира и да се въведе някакъв контрол, но не и да се закрива. По-лесно е тя да се наблюдава и контролира, отколкото всички останали прокурори. Не е тайна, че в съдебната система има огромна корупция и тя не е толкова в специализираната прокуратура, колкото сред редовите прокурори и съдии, които се предлага да разследват сериозни дела, свързани с организираната престъпност.
  • 13 Явно са поръчкови

    5 2 Отговор
    Ами те потулиха жалба ми за ОПГ в град Перник! И служителите псуват жалбоподателите което е крайно скандално.
  • 14 Наблюдател

    3 1 Отговор
    Да ти кажа защо искаха да извадят тези дела не от софийските съдилища, а от Градския съд- защото там всичко се спазааряваше- било защото играеше яка пара, било защото две мастити адвокатски кантори контролираха всичко. Градския съд никаква присъда кой знай каква не е постановил, а постоянно водеше война със Градската прокуратура. Заради това по искане на Христо Иванов бе изготвен доклад от чуждестранни прокурори, които препоръчаха делата да се извадят оттам.
  • 15 Именит

    2 1 Отговор
    Гешеф, каскет прост, времето ти изтича!
  • 16 Адвокат

    2 4 Отговор
    Трябва да има и специализиран съд, и специализирана прокуратура,защото по страната такива тежки дела не могат да се гледат. На този господин да припомня, че случая за Осемте джуджета се разследва от Градската прокуратура. Да й иска закриването
  • 17 Човек

    3 2 Отговор
    Абе ние измряхме, тия още специализираното правосъдие им е враг