Last news in Fakti

14 Декември, 2021 23:15 45 681 79

Адв. Емануил Йорданов за ФАКТИ: Бойко Рашков не е удобен на тези, които бяха свикнали да лапат безнаказано

  • емануил йорданов-
  • адв. емануил йорданов-
  • бойко рашков-
  • прокуратура-
  • иван гешев

Той е професионалист, разбира си от работата, удоволствие е човек да работи с него", каза някогашният вътрешен министър по адрес на настоящия - Бойко Рашков

Адв. Емануил Йорданов за ФАКТИ: Бойко Рашков не е удобен на тези, които бяха свикнали да лапат безнаказано - 1
Снимка: ФАКТИ

“Трудно ми е да преценя как един разследващ полицай - дори и директор на главна дирекция, би могъл да заплаши прокурор. Това няма как да се случи. Нито пък има как да принуди прокурора да свърши някаква работа. Прокурорът е господар на досъдебното производство и той решава какво да се прави”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Емануил Йорданов, който е бивш вътрешен министър. Думите му бяха по повод разследването на “Хемус” и “престрелката” между прокуратурата и МВР в изминалия уикенд.

“Има хора с богато въображение. Преди години тогавашният главен прокурор пускаше периодично свои подчинени да дават интервюта срещу мен - измисляха си колкото им глас държи”, допълни той.

“Лошото е, че един вътрешен министър сам не може да свърши работа. Когато прокуратурата има съвсем други виждания за наказателния процес, нещата съвсем не се получават. Работил съм преди години с Бойко Рашков във времето, когато аз бях министър, а той - директор на Националната следствена служба. Работили сме много добре, разбирахме се добре. Той е професионалист, разбира си от работата, удоволствие е човек да работи с него. Той обаче не е удобен на тези, които бяха свикнали да лапат безнаказано в продължение на години. Затова ще го атакуват и то много”, посочи още адв. Йорданов.

“Ако трябва да говоря с някого за това как се развива наказателното правораздаване и как работи МВР, едва ли ще избера точно Гешев за събеседник. Много често си задавам въпроса кой е големият престъпник, осъден на база обвинителен акт, писан от прокурора Гешев. Трудно ми е да си отговоря. Имаше период, в който Ваши колеги питаха Софийски градски съд колко обвинителни акта е изготвил Гешев като прокурор в Софийска градска прокуратура и дълго време не получаваха отговор. Накрая се получи някакъв отговор и в него се виждаше, че броят на обвинителните актове е по три на година, което означава голяма продуктивност и много сериозен принос в битката с престъпността”, посочи още той с ирония.

“Още преди 20 години групировките започнаха да се развиват в съвсем друга посока. Те зарязаха дивашките изпълнения, които правеха по улиците на България и преминаха към бизнеса. Престъпленията преминаха в една друга сфера. В началото на 2000-та година на едно заседание на ръководството на МВР и директорите на национални и регионални дирекции, аз заявих, че искам акцентът да падне по работата върху икономическата престъпност. След това срещу мен започнаха какви ли не атаки, така както сега атакуват Бойко Рашков. Сега структурата на престъпността е друга”, коментира адв. Йорданов.

Според него участието на Борисов в престъпните схеми е доказуемо, но не с това ръководство на прокуратурата.

По повод вероятността съдебната реформа да бъде проведена, той посочи: “Това е една много трудна задача. Умерен оптимист съм. Струва ми се, че новото правителство е натоварено с прекомерни очаквания. Не зная как това ще им се отрази. Те не могат да направят чудеса. Оставяме настрана липсата на опит - никой не се е родил научен, нито пък има училище за политици. Все някога човек трябва да тръгне в тази дейност, учи се в практиката и в движение. Най-опитният български министър председател на Прехода остава в историята с израза “Луканова зима”, а друг с толкова много управленски опит като него не сме имали на този пост”.

Според адв. Емануил Йорданов настоящото правителство не прилича на никое друго. “Някои се опитват да ги сравняват с юпитата на царя, само че за мен това сравнение е невъзможно, защото при царя имаше много хора с висока квалификация - изявени личности, които неясно защо се отказаха от своята индивидуалност, за да бъдат царедворци. Никога няма да забравя как хора с отлично име в правните среди се страхуваха да изкажат лично мнение по един или друг проблем”, смята той.

“В това правителство се вижда, че няма да има диктат”, посочи адв. Йорданов.

“В българските партии обикновено най-опасните противници се проявяват вътре в самата партия и рано или късно успяват да я провалят. Що се отнася до медийните сирени на ГЕРБ, които тръбят, че ГЕРБ щели да бъдат някаква страшна опозиция - не мога да направя нищо друго, освен да се усмихна”, смята още той.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 165 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    55 162 Отговор
    Абе защо всички герберасти се плашат толкова от Рашков.Познавам го.Много кротък и весел човек.На втори септември за годишнината на протеста изпихме с него 2 литра червено Джони

    Коментиран от #2, #3, #5, #7, #17, #63, #69, #73

  • 2 Бойко

    45 102 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ам червено ще пиете ,комунистически мекерета ,конфекция ,за синьо нема рупии

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Абе , Миме

    37 83 Отговор
    Той и Румен Фалита е "професионалист" ...🤭
  • 5 Ружди Кязимов

    50 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Свидлив си кръчмар ти ,затуй ти бягат баничарите
  • 6 Тоз

    24 41 Отговор
    Заприличал на Котояма
  • 7 Те го

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    3 ... 🤭 Шаранче .. йой
  • 8 Последния Софиянец

    35 85 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    На площада пред Президентството празнувахме с хора.Аз донесох червено Джони,а Рашков донесе две големи шишета по 3 литра Джак Даниелс.Не бях виждал такива.Сигурно от чужбина ги е купил.

    Коментиран от #9, #13, #16, #53

  • 9 Бойко

    43 21 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Празнувахте с хора ...браво бе ,де ги намерихте ?

    Коментиран от #11, #20

  • 10 пит

    35 56 Отговор
    и как да се разследва На камерите от банката вижда ли се как служители броят 50 милиона и после хилавия съдия ги изнася със зил на военните или с багер АБЕ НИЕ ДА НЕ СМЕ МАЛОУМНИ ДА СЕ ВРЪЗВАМЕ НА СПЕЦОВ ТРИ ПЪТИ

    Коментиран от #21

  • 11 Последния Софиянец

    19 34 Отговор

    До коментар #9 от "Бойко":

    Хоро бе!Не чалга!И гайдари дойдоха да ни поздравят.Чак до 11 часа се веселихме пред Президентството.
  • 12 Сатана

    38 54 Отговор
    Мими Йорданов,и това изкопаемо се подвизаваше като вътрешен министър като се сетя. О май год—както викат в Скопие когато ти донесат топло пиво в кафаната.
  • 13 Рашков

    27 42 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Даа , ерунда . Купих ги от безмитния , в Кремъл . Наздраве !!
  • 14 Мимито

    15 38 Отговор
    Вечерслед 20:00 е Драг Куин в пияно бар Червения Октонври в мазата на Позитано
  • 15 КИРОПОМИЯРА ПЛАШИ ДА

    19 31 Отговор
    НИ СЛОЖИ МАЛКО ГРАФЕН В КРЪВТА БЪЛГАРСКА

    Коментиран от #18, #57

  • 16 Пръц

    27 43 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Значи тези 3 литрови шишета е имал предвид Баце когато говореше за Рашковите дамаджани? А вицепрезидентката с адамовата ябълка почерпихте ли я?
  • 17 Първият Перничанин...!

    43 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А с Рашидката сигурно изпихте...5 литра...?!?!
  • 18 ТОЙ ГРАФЕНЪТ Е КАТО КОПРИВАТА

    7 11 Отговор

    До коментар #15 от "КИРОПОМИЯРА ПЛАШИ ДА":

    КАТО ЯДЕМ ОТРОВИ СИ ИЗХВЪРЛЯМЕ ОТЗАД АМА В КРЪВТА ОТРОВА И МОРТУС
  • 19 !!!?

    41 46 Отговор
    Значи Бойко Рашков не е от лапачите, а от "репресираните" милионери, но се оказа, че чак при при новата власт са го "заплашили" !!! И този каква мутра е !? Затова България няма да се отърве от мутрите !!!?
  • 20 ГЕОРГ ГРОРГИЕВ

    29 10 Отговор

    До коментар #9 от "Бойко":

    Амчи това бяха моите комсомолци от ГЕРБ-Комсомол...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 МУТРИ ВЪН

    56 21 Отговор
    Хахааааааааа. Така е! Мачкай Рашков!
  • 23 Смешно е

    36 36 Отговор
    Емануил ли си навярно Алиша по времето на Рашков вилняха Гьоре Илиев,Боре Цанков,Маджо,Маргини,Филия Павлов,Божков,Ганчев,Галеви,Бобокови,Домуси.Сега пак вилнеят а той отклонява внимание с Борисов.Ам преди Боко има цар има Костов.Мижи да те кажем Алише

    Коментиран от #72

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 да има демокрация

    36 41 Отговор
    Интересно е от къде Рашков е лапал че да се снабди с всички тези имоти?Нека първо той каже и докаже,а после да преследва другите.

    Коментиран от #27

  • 26 Емануил Йорданов е...

    26 19 Отговор
    ...ПИЧ...!!!
  • 27 Да де,именно...

    26 12 Отговор

    До коментар #25 от "да има демокрация":

    Но нека вървят подред...!Първи да кажат за същото-Цецка-майката на нацията и Цвъки-молитвената закуска...!

    Коментиран от #28, #50

  • 28 Не , бе

    26 6 Отговор

    До коментар #27 от "Да де,именно...":

    Що ме караш сега да изреждам целото Политбюро на клетата Столетница ..🤭
  • 29 Истината

    47 18 Отговор
    Не се ли смени Гешев - Промяна няма да има.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Читател на Факти

    32 16 Отговор
    В случая човека е прав,за всичко което казва.
  • 33 Айде

    22 25 Отговор
    Стига червена пропаганда бе, пууу....!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бай Гошо

    29 27 Отговор
    Абе, Мими, защо приказваш глупости? Този не става за чеп за зеле. Вече не може и да пие - не го ли видя как излезе на оверлок от кръчмата?
  • 36 На теб

    10 5 Отговор
    Май много неща са ти трудни !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ангелина

    38 27 Отговор
    Ако имаше в България повече хора ,като Бойко Рашков -с неговите личностни и професионални качества за да се противопоставят на глутницата от ЗВЕРОВЕ обсебили държавата ни и които продължават да я управляват ,въпреки че не са на власт ,всичко щеше да се случи по -бързо.Независимо от КРЯСЪЦИТЕ И ЗАПЛАХИТЕ от страна на "ОПОЗИЦИЯТА- ГЕРБ ,ДПС" промяната ще продължи дори и по-бавно ,но за "ОПОЗИЦИЯТА" няма да има никога повече "връщане" ,а само лека ,по- лека ще изчезнат от политическата сцена .

    Коментиран от #47, #66

  • 40 Семена в браздите

    8 3 Отговор
    Ангелинчо ... Йой по 3
  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 18 Отговор
    ГЕШЕВ е позор герб мафия БМБ мутра
  • 42 Оф!

    26 25 Отговор
    Поредният червен изпълзя от дупката. Извират, извират, край няма.
  • 43 Реалист

    33 18 Отговор
    Не знам, какви нерви и характер трябва да има, човек, за да изтърпи това повсеместно неодобрение от целокупния български народ! И да продължава да, седи на поста, ГЛАВЕН ПРОКУРОР! В един момент, това ще се отрази на здравето му, на комфорта на семейството му? Нормален човек на такива атаки не би издържал!

    Коментиран от #44

  • 44 Прав си

    20 14 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    И даваш сам отговора. Нормален човек не би издържал.Значи е ненормален.
  • 45 Юнак Пандо

    23 29 Отговор
    Най некадърният и смешен министър на МВР Спомнете си МИСТЪР. МИМ Рашков е същата пародия като него

    Коментиран от #58

  • 46 5577

    31 19 Отговор
    Бойко Рашков е твърдо доказателство за второто П ( подмяната). За две сл. Правителства видяхте че нищо не направи. На каква промяна се надявате. Така правите само по силна опозицията. На тоя пост трябва личност с респект. Тоя говори само като Мая Манолова и като каже нещо от сега мога да ви кажа че нищо няма да стане.
  • 47 До Ангелина

    22 24 Отговор

    До коментар #39 от "Ангелина":

    Ангелинке кажи едно ама едно нещо което Рашков каза по време на осем месечното му управление. и да беше Вярно или доказано, Ама нищо,нищо .Същото ще бъде и от тук на татьк , нищо не може да роди един замъглен мозък на един искуфял старец.
  • 48 Анонимен

    15 11 Отговор
    Той ще им разкаже играта всички в затвора ама както капитан Петко войвода го ядоха плъховете
  • 49 скорпи

    20 4 Отговор
    Защо винаги се обаждат тези които са се наачкали?
  • 50 До да де именно

    26 19 Отговор

    До коментар #27 от "Да де,именно...":

    Не може и да има и капка сравнение ,това са 19 имота ,крал ,крал че се улял,и има очи да гони престъпници ,това е върха на ценизма.
  • 51 Възмутен

    23 9 Отговор
    Точно Емануилчо ще дава оценки и коментира каквото и да е. Кой го направи него депутат и после министър. Подсказвам трибуквена групировка.
  • 52 Уточнение

    15 17 Отговор
    След Мистър Бийн всеки би могъл да бъде вътрешен министър! Даже Рашков и Минеков!
  • 53 Северозапад

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Само да не са от контрабандната стока на митницата
  • 54 Доволен съм

    23 11 Отговор
    Рашков го харесвам за поста сойто заема и се знае че ще му бъде трудно затова народа трябва да му покаже подкрепа и съпричасност към мафиотската яма дето е навлязъл
  • 55 Marcel Rosu

    12 7 Отговор
    Ако бяхте чистоплътен г- н Йорданов,с тези много въображаеми хвалби по адрес на Б.Рашков,сега нямаше да бъдете адвокат.
    Всеки човек добре познава,съдържанието на думата адвокат: непрекъснато говорене,говорене,говорене!
  • 56 Лапай буя

    1 0 Отговор
    гай гай гай
  • 57 КОШМАРА НА БУЦИ

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "КИРОПОМИЯРА ПЛАШИ ДА":

    Малко акъл ти требе-много малко за да започнеш да плюеш като хората!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Bobi

    6 9 Отговор
    Той не лапа а гълта ракиичица в работно време
  • 60 боко

    16 5 Отговор
    Мачкайте г-н РАЧКОВ ревизия и затвор за ШАЙКАТА,ХУНТАТА и МУТРИТЕ барабар с ГОРАНОВ

    Коментиран от #62

  • 61 Болярин

    13 8 Отговор
    Емануела, не занимавай народа с накакъв битов алкохолик, който във видео съвсем скоро показа КОЙ И КАКЪВ Е МИНИСТЪР РОШКОФ !!!
    Вземи, Емануела, и прочети какво е побликувано днес от ДОСТОЙНИЯТ ГРАЖДАНИН И УВАЖАВАН ЖУРНАЛИСТ КЕВОРК КЕВОРКЯН !!!
    Разбра ли бе, смешницо и тогава се ориентирай на някъде, разбира се ако можеш сам !!!
  • 62 Пак съм аз

    6 9 Отговор

    До коментар #60 от "боко":

    Дедо, забравил си очила да сложиш, но ... Така правиш комплиминт на РАЧКОВ ! И си прав, защото рашкоФ става само за посмешище и е добра идея за да се разсмее публиката, стига да е разпознаваем натровения от алкохол и забулен от виненки РАШКОФ !!!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 007

    5 2 Отговор
    Обвиняемия във всеки един момент от разследването има право да даде обяснения. Полицаите като са искали да га разпеиптат и тези обясненияю да имат доказателствена сила , следвало да пнаправят искане обвиняемия да бъде разпитан пред съдия нека прокурора им откаже да внесе искането в съда , иначе сега всичко е рекъл -казал.Тогава можем да говворим за отказ на прокурора.По сега действащото НПК прокурора може да извършва и лично отделни действия по разследването така ,че няма пречка да се извършват разпити от прокурор.От опита ми каторазследващ и адвокат аз досега не съм видял и не съм имал случай прокурор да извърши някое действие по разследването.Оперативните работници от полицията винаги са изкривявали информоцията ,че обвиняемия при беседа с тях всичко им е разкрил ,но като се стигнеше до даване на обяснение - разпит на обвиняем по НПК се оказваше нямаше нищо такова и се започваше от тяхна страна на внушения, че разследващите шиканират делото ,че не могат да разследват и др. Да кажа ясно ,че единствено доказателства събрани по реда предвиден в НПК имат стойност в един съдебен процес.

    Коментиран от #71

  • 65 БЕЖАНЕЦ

    7 4 Отговор
    ДА ВЪРВИМ ПО ПРАВИЯ ПЪТ. СМЯНА НА В С С ПРОКУРАТУРАТА.БЕЛЕЗНИЦИ ЗА МАФИОТИТЕ.ТУЛУПА НАИ ОТПРЕТ С РАИРАНИ ДРЕХИ.

    Коментиран от #67

  • 66 АЗ ПОДМЯНАТА

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ангелина":

    РАШКОВ Е В СИСТЕМАТА ОТ 80 ГОД И КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НИЩО НИЩО Е ИМА МИЛИОНИ В БАНКОВАТА СИ СМЕТКА ИМА 12 КЛОЗЕТА ИМА 19 ПАЛАТА И ТО С ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА ЧУДНО СЕ СП.АВЯ С ПРЕСТЪПНОСТТА ДЯДО ПЕНСИОНЕЛ ЛАМТИ ЗА ОЩЕ ОЩЕ ОТ БКП ОТ ТАТОВО ВРЕМЕ
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Гарван Гарванов

    5 3 Отговор
    Явно на България й трябват много Рашковци, лошото е, че ще бъдат подритнати , щом свършат работа!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 За протокола

    7 4 Отговор
    За това кой колко добре си разбира от работата и какъв професионалист е се съди по резултатите от работата му, а не от хвалбите от този и онзи.
    Искам да се даде точна информация какви точно постижения има Рашков в борбата с престъпността като следовател, зам. министър, министър, началник на НСлС, шеф на правната комисия в НС. С нетърпение очаквам да чуя колко знакови престъпления е разкрил, колко групировки е разкрил и колко сериозни престъпници е изпратил в затвора. Искам да се даде и точна статистика какви са били нивата на престъпността преди него и по негово време. За последните 6 месеца може със сигурност да се каже, че нещата под негово ръководство станаха по-зле - повече тежки престъпления, повече тежки катастрофи с жертви, повече мигранти.
    Това ли е удоволствието да се работи с милиционера?

    Коментиран от #75

  • 71 Инспектор Брезов

    5 1 Отговор

    До коментар #64 от "007":

    Явно обвиняемият е бил подработен солидно и е трябвало веднага да даде сведения, защото след това е щял да размисли. Което е и станало. Това са милиционерски номера от комунистическото време.
  • 72 Ник а

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Смешно е":

    Ти с лилави венци ли си ?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор
    Тази ПУБЛИКАЦИЯ Е МНОГО ДОБРА! ДАНО ВСЕ ТАКА, факти ДА СТЕ ДОСТЪПНИ, ТОЧНИ, ПРАВДИВИ И СМЕЛИ, ДОСТОЙНИ БОРЦИ ЗА ПРАВДАТА СВИШЕ! АМИН! ДАЙ, БОЖЕ! Емануиле, БОГ да пази и благославя теб, домът ти и семейството ти, както и на Бойко Рашков, и колегите му!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ЕПИхлорХИДРИН

    0 0 Отговор
    Давай , Бойко ! Разкажи играта на другия Бойко ! Народът сега това очаква и за това гласува ! Покажи , че не може да сееш простащина и това да му се размине безнаказано !
  • 77 Нема такава държава

    2 0 Отговор
    Егати и юристите! И тия са, и са били министри! Тия двамата не знаят ли, че дали нещо е престъпление или не, решава съдът, а не тяхното БКП. Болшевишки креатури, газещи закони и норми на поведение. В страната витае омраза, мъст, гняв и реваншизъм. Радев го започна, а почти всички медии го адмирират. Няма друга гледна точка, право на отговор и каквото се сетиш. Атмосферата в България никога не е била по-отвратителна. Някакъв си Бобоков нарича гл. прокурор мутра и го заплашва, и това не се преследва, някакъв си Хазарта от трибуната на НС обвинява, и публично заявява, че не го интересува прокуратурата, някакъв Петков нарушава конституцията и го признават за невинен. Е, нема такава държава и Славчо е прав, че има такъв народ да търпи всичко това!
  • 78 Валиста

    0 0 Отговор
    От Дамаджаната Рашков никой не се плаши - просто хората се отвращават от него!!! Комунистически милиционер,който напира да издава наредба, с която да е разрешена физическата разправа при полицейско неподчинение ! ЛЪСВА ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОТАПЯНЕТО!!! Да ви е честит полицейския произвол!!!
  • 79 Ласкател

    1 0 Отговор
    Емануиле, дали и твоят приятел, с който работиш с удоволствие не е от лапачите? Имоти за десетки милиони дали се купуват само с нотариални комисиони? Ласкателите винаги живеят на гърба на тези, които ги слушат.