Last news in Fakti

11 Януари, 2022 21:10 7 760 28

Николай Стайков за ФАКТИ: Законът "Магнитски" не действа на българска земя

  • закон магнитски-
  • магнитски-
  • делян пеевски-
  • имоти-
  • николай стайков-
  • антикорупционен фонд

"България вече е станала христоматиен пример как корупцията може да застраши не само националната, но и регионалната сигурност", каза журналистът от Антикорупционния фонд

Николай Стайков за ФАКТИ: Законът "Магнитски" не действа на българска земя - 1
Снимка: ФАКТИ

"Министерството на финансите се опита да отговори с някакъв български "Магнитски" списък, който падна по законов път и съответно един от хората - депутатът Пеевски, си прехвърли най-официално имотите на някакво лице, познато основно със спортните си умения. Тоест на практика законът "Магнитски" не действа на българска земя". Това каза журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

"Самият факт, че лице от списъка "Магнитски" може да си направи сделки с недвижими имоти, негова фирма може да направи сделки с недвижими имоти... За да отиде лице от списъка "Магнитски" и да положи подпис при нотариус, да се осъществи сделка с банковите разплащания - да бъдат въвлечени нотариуси, които са лица по закона за мерките срещу изпирането на пари, това означава, че на практика законът "Магнитски" от юни миналата година в частта за България в момента не действа и не е променил нищо", добави Стайков.

"Eдин от шампионите по фиктивни сделки в България се нарича Делян Пеевски. Не е само той, разбира се. Напомням, че се появяваха и ирландски, и американски пенсионери по неговите медийни фирми, а там не се променяше най-важното - редакционната политика и стилът на говорене, ако можем да ги наречем медии изобщо. По отношение на медиите правилото беше, че докато не видим промяна в редакционната политика, трябва да презумираме, че няма никаква промяна, че е само фиктивна", коментира журналистът.

По отношение на санкциите по глобалния закон "Магнитски", Николай Стайков коментира и засега неслучващото им се продължение:

"Продължение има. То не е това, което си представяхме в началото и което не означава, че няма да се случи това, което много хора предвиждат - да има още българи, които да са санкционирани по списъка. Моето лично впечатление е, че това е дългогодишно усилие - много месеци, да не казвам година и повече се работи по едно такова решение. Така че не очаквам някаква космическа скорост.

Но очаквам нещо друго и това някак си остава незабелязано в българския дебат. От идването на президента Байдън и неговата администрация на практика имаме една нова вълна на дефиниране на проблема корупция, като година по-късно сме на етап, в който се формират не само стратегии, а конкретни управленски действия, ресурси и ако щете нови организации, отдели и преформулиране на цели и задачи на американската администрация, които наистина да задействат основната зададена цел, а тя е много проста, защото глобалната корупция е фактор номер едно в глобалната несигурност. А най-големият потърпевш от глобалната несигурност са Съединените американски щати.

Това е един много дълъг процес, който започна още от 70-те години, когато беше въведен Законът за чуждестранните корупционни практики, който забрани и на практика криминализира корупционни американски фирми по цял свят. През годините прилагането не е било особено систематично, но в момента сме на нов етап, в който много ясно беше заявено в редица американски официални документи, най-важният от които е Националната стратегия за борба с корупцията като заплаха за националната сигурност, че глобалната корупция подкопава вярата в демокрацията, докарва на власт популисти и радикални екстремисти и че тя представлява един от основните фактори в глобалната несигурност. Тя ражда несигурността".

Николай Стайков отчете, че много малко държави имат повече хора от нас в списъка "Магнитски" и другите свързани с него документи и директиви, както и също, че САЩ обърнали специално внимание на България по отношение на високите нива на корупция у нас.

"България вече е станала христоматиен пример как корупцията може да застраши не само националната, но и регионалната сигурност. Например по време на правителството на Орешарски имаше един супер приоритетен проект, който се наричаше "Южен поток" и там се работеше със скоростта на светлината. Може би само другият поток, по времето на Борисов (т.нар. от него "Балкански поток", а всъщност "Турски поток"), беше по-голям приоритет и виждахме по-големи действия. До момента не сме разбрали каква беше финансовата мотивация, кой разпредели участието, консорциумите, как набъбваха цените, каква е точната разбивка и кои са бенефициентите от тези инфраструктурни проекти. Има една затворена тъмна част, която до момента само поражда съмнения. Това са проекти с огромна въпросителна дали са най-изгодните за България, дали там трябва да бъде приоритетът на управляващите и дали това са инфраструктурните и енергийни проекти, които решават важните въпроси на българската енергийна сигурност", каза още Стайков.

Той разказа също, че в делото "КТБ" има доста интересни и очевидно важни неща относно проекта "Южен поток", които са пропуснати от наблюдаващите делото прокурори, сред които е и настоящият главен прокурор Иван Гешев. В делото има данни за това, че човек на Владимир Путин е посещавал КТБ във връзка с енергийния проект.

"Смяната на властта не е завършила поради много причини. Институцията с най-голямо желание да разследва, особено неща от най-новата история на престъпността, е ГДБОП, МВР поради фактора Бойко Рашков. Имаше смяна и в ДАНС, но освен едно викане на лицето по "Магнитски" Делян Пеевски, в ДАНС на практика няма абсолютно никаква промяна. Обикновено там оправданието е, че се работи на тихия фронт, но в случая не виждаме на "по-шумния" фронт да се появява нещо. За мен е огромна загадка какво се случва в ДАНС и дали там имат верните хора на вярното място", коментира журналистът от Антикорупционния фонд.

В края на разговора Николай Стайков коментира и новата власт в България:

"Много симпатични са, но повечето от тях вероятно са най-неподготвените, влизали в управлението някога. Казвам това с искрена симпатия към много от тях, особено към тези с по-малко политически багаж. Има огромни очаквания към тях. От летните протести през 2020 година има огромно акумулирано напрежение и определени очаквания за промени и справедливост в огромна част от хората. Освен обективните фактори, виждам и стъписване от липсата на време, от големите очаквания, но много се надявам борбата с корупцията да не отиде на заден план и да не бъде подменена, както сме виждали да се случва неведнъж през последните години".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ставри

    27 4 Отговор
    Шиши ще реве като ранен глиган в затвора !!!
  • 2 да питам

    18 26 Отговор
    Некой виждал ли е нормален човек при Лили Маринкова ?!

    Коментиран от #9, #18

  • 3 истина е

    35 3 Отговор
    Ако имаме истински магистрати и съд ,затворите щеше да пращят и се пукат по шевовете само от политици и депутати !

    Коментиран от #8

  • 4 Behemoth

    31 1 Отговор
    Къф магнитски в земите на османското присъствие бе..
  • 5 Дядо

    7 18 Отговор
    Къв си ти бе гурльооооооо
  • 6 Кука

    4 3 Отговор
    действа изкуплението шоушенк
  • 7 камикадзе

    9 0 Отговор
    след спецназ едва ли ще писка много,вижда се от диетата
  • 8 Истината е ,че СЪДИИТЕ милионери

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    Са на отчет при Розовобузестата ДС СОРОСПЍЯ Прокопката
  • 9 Иво

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "да питам":

    Изкефи ме!Браво!Само не знам дали самата Л.Маринкова е редовна...Някой знае ли?

    Коментиран от #11

  • 10 адв.Николов

    21 5 Отговор
    Тоя Стайков от коя планета пада??? Естествено, че закона ,,Магнитски,, не важи за България поради простата причина, че това е закон който забранява влизането на Американска територия на криминално проявени лица, такива които не могат да докажат доходите си и следствени лица!!! Какво общо има с България това???
  • 11 ми ,

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Иво":

    Питай Копринка Червенкова ...🤭
  • 12 И не вярвам на очите си...

    20 4 Отговор
    Абе Николай Стайков какво искаш да кажеш бе мисире, да важи закона Магнитски в България е все едно да кажеш, че вместо Великден трябва да празнуваме Рамазан Байрам, аман от некомпетентни хора....

    Коментиран от #27

  • 13 Миризлив пор

    19 2 Отговор
    Алоуууу това е американски закон, който защитава щатите от хора, които имат недоказуеми доходи или са участвали в не особено законни дейности като например метежи и държавни преврати. В общи линии на територията на щатите не се допускат такива хора и техни банки не може да обслужват техни сделки.
  • 14 И защо този

    14 4 Отговор
    американски закон трябва да действа на българска земя? Или хайде да обявим цяла България за Ново село, където НЕ ДЕЙСТВАТ българските закони!
  • 15 Ма какъв магнитски бе

    13 5 Отговор
    тука е България,амерски закони тук не важат.И така е правилно.
  • 16 ЖалкиНщожества

    13 7 Отговор
    Краварские закони не биват да се прилагат у нас, както нашите никога бе са се прикагали в Краварника.Не че Шиши е стока и не заслужава съд и затвор .
    Краварите създадоха и толерираха и Шиши, и Асфалт паша,и Каскета,и след като достойно им служиха, и вече бе им трябват,краварете обърнаха палачинката.
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 5 Отговор
    у нас е мутристан
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 pr2

    6 7 Отговор
    "...Обобщен образ на цялата нашенска ненормалност е номенклатурният пенсионер от КЕВР Иван Иванов с над 15 бона месечна заплата, който онзи ден заплаши с … гладна стачка, след като ръководената от него институция сезон след сезон обрича на гладна зима стотици хиляди българи?! Ето, този паноптикум ала Оруел имам предвид, като предлагам „Сива книга“ за престъпленията на ГЕРБ и Ко…



    Что делать, както казват изстрадалите руснаци? За да не се разделим с „Промяната“, и то фатално, правителството трябва да започне незабавна анкета, чрез която да разкрие и обясни пред нацията степента на проблемите и нещастията, наследени от ГЕРБ по най-важните социално-икономически, здравни и международни казуси. Без изчакване, колебания и книжни упражнения. Впрочем, една подобна акция ще има и външен ефект и ще неутрализира подкрепата за Борисов от страна на ЕНП и други корупционни мрежи около Брюксел. Да не говорим за морално-емоционалния резултат у дома. Сигурен съм, че при подобен подход мнозинството сънародници ще си дадат сметка за реалността и ще отпуснат по-дълъг кредит на доверие за новите управляващи.



    И сега конкретно. Струва ми се, че първата стъпка към „Сивата книга“ може да бъде сформирането на обществена анкетна комисия извън Народното събрание, обединяваща уважавани личности от различни културно-политически вектори. Без претенция за последна инстанция и на „прима виста“: проф. Иво Христов, Татяна Дончева, Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабик
  • 21 pr3

    5 6 Отговор
    "..., Арман Бабикян, Велислав Минеков, Велизар Енчев, Минчо Христов, Методи Андреев, Илиан Василев, Евгений Дайнов, Цветеслава Гълъбова, Мика Зайкова, Бойко Атанасов, Иван Бакалов, Мартин Карбовски, Георги Георгиев… Сигурен съм, че всеки читател е в състояние да предложи още не едно и две имена на лидери на общественото мнение. Към тях ще се присъединят експерти по браншове и така ще се разклати Шайката. Час по-скоро, защото часовниковият механизъм чука в минното поле под „Промяната“…



    Георги Атанасов ".
  • 22 РЕАЛИСТ

    9 1 Отговор
    Юрист може ли да обясни, как закон приет в друга държава , поражда правни последици в България , без решение на съд и разглеждане на доказателства?
  • 23 ха ха ха

    9 1 Отговор
    Умници, един от вашите редици

    бе казал, че Пеевски вече и билетче в автобуса не може да си купи.

    ХА ХА ХА.

    Сега разбрахте ли, че и прехваления "МАГНИТСКИ" е пунта-мара?!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Затвор

    4 1 Отговор
    Слабо правителство.Пеевски отдавна трабваше да е в затвора.
  • 26 Рачко Пръдлето

    2 3 Отговор
    Статия характеризираща политиката на сайта, прокомунистическа и русофилска. Само с очерняне на един градивен опонент,който стабилизира държавата след корупционното управление на Станишев и Co. , построи една втора България(само метрото в София е най-голямото съоръжение изграждано някога в България). С лъжи и внушения колко се е уж крало и колко сме били зле не се гради нищо ново,а само се насажда злоба и завист. Да живее България!
  • 27 Jacques Yves Moineau

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "И не вярвам на очите си...":

    Естествено че американски закон не важи в България. Американците просто ни казват: доказали сме че този човек е корумпиран. Вие си преценявате какво да правите. И българското правителство трябва да реши какво да прави. Дори и да реши да не предприеме някакви мерки, това решение трябва да е много добре обосновано, за да убеди американците. Иначе ще изглежда по балкански: ...абе те че ми кажат, а какво да прая.... После пак ще се чудят някои хора защо американските визи не падат за българи (не че ме интересуват визите, но въпросът е принципен).
  • 28 Горките САЩ

    0 1 Отговор
    Най-ощетени от корупцията в България...