Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 19:02 9 230 37

Крум Зарков за ФАКТИ: Премиерът Петков опитва да изобличи монополната функция на прокуратурата

  • крум зарков-
  • бсп-
  • разпит-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • министър-председател-
  • кирил петков

“След срещата между Иван Гешев и Кирил Петков, нещата ескалираха”, смята народният представител от БСП

Крум Зарков за ФАКТИ: Премиерът Петков опитва да изобличи монополната функция на прокуратурата - 1
Снимка: ФАКТИ

“Всички знаеха отговора на въпроса, който беше поставен на Конституционния съд. В това число, мисля, че дори онези членове на Висшия съдебен съвет, които се противопоставяха на допустимостта на инициираната от министъра на правосъдието процедура, дълбоко в себе си, а и не толкова дълбоко, знаеха, че няма никакъв проблем от конституционен характер в това”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Крум Зарков, народен представител от БСП и член на Комисията по конституционни и правни въпроси.

“Не съм сигурен, че този Висш съдебен съвет, чието мнозинство 7-8 часа обясняваше, че въобще не може да погледне в материалите, ще намери смелост да погледне в тях и да извади каквито и да е било заключения”, посочи още той.

“Въпросът е дали членовете в този ВСС ще аргументират достатъчно ясно решение, което да да убеди обществеността, че сериозно са обърнали внимание на представените пред тях данни”, смята народният представител.

“Въпросите са важни, не е лошо, че има такова решение, въпросът е изяснен. Оттук нататък обаче ще видим какво следва. Това, което следва, е изправяне на ВСС пред неговите отговорности. Смея да твърдя, че дотук в този мандат той по-често не се е справял със задачите си, отколкото се е справял”, коментира той.

На въпрос за разпита на министър-председателя Петков и призива на президента Радев коалиционните партньори да проявят емпатия към премиера, той отговори: “Не би трябвало да има никакво съмнение на коя страна в този конфликт стои БСП. Няколко седмици по-рано цялата коалиция, БСП включително, оповестиха декларация в Народното събрание, с която потвърдиха оценката си за работата на главния прокурор Иван Гешев и искането за неговата оставка”.

“Не би трябвало да има никакво съмнение в подкрепата на БСП към министър-председателя”, посочи той.

“Цялата история с привикването на министър-председателя на разпит е атака от страна на прокуратурата, опит за сплашване на министър-председателя и правителството”, смята Зарков.

“Не знам дали си дават сметка, но с тези си действия - Иван Гешев спрямо Кирил Петков и Сотир Цацаров спрямо Надежда Йорданова, потвърждават всички критики и опасения, че институциите, управлявани по този начин, ползват своите правомощия, включително, за да упражнят политически натиск”, отбеляза народният представител.

“След срещата между Иван Гешев и Кирил Петков, нещата ескалираха. Привикването на разпит, даването на информация… Г-н Петков прави демонстрация, той предоставя широко известни обществени данни, с което демонстрира това, в което вярва и той, и по-голямата част от общественото - че има бездействие спрямо някои лица”, коментира Зарков.

“Това е политически ход, който разбирам - той цели да демонстрира едно бездействие”, допълни Крум Зарков.

“Голямата сила на прокуратурата идва в голяма част от факта, че тя е абсолютен монополист на решението кого да разследва и кого не, или - казано в сегашния контекст, коя медийна публикация да види и коя да не види. Премиерът Кирил Петков се опитва да изобличи тази монополна функция. Това е една смелост, която трябва да бъде подкрепена”, посочи народният представител.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПЛЯС,..ПЛЯС....ПЕ'ДА-ЛИ'ТЕ,..

    26 31 Отговор
    ПЛЯС...ПЛЯС.... ПЕДАЛИТЕ,... ПОЗИТАНСКО КОООЛЕЛООО...
    КИРЧО Е...МУЦКА😚
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Прокопиев

    24 17 Отговор

    До коментар #2 от "ГEРБ":

    Е гражданин който може да поиска сметка за клевета от когото и да е било по съдебен ред

    Коментиран от #31

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Безобразие

    18 8 Отговор
    Прокуратурата има монопол върху обвиненията.
  • 9 Johansson

    12 7 Отговор
    Смешник, висиш и ти на някой снълб.
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 10 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    ИВАН УВАЖАВАМ ТЕ И СЪЩО И стойко но какво можеда реши обикновения ЧОВЕК а тоя ПРОКОПИЕВ се е взел за недосегаем но нищо и никой не е недосегаим недосегаем в БЪЛГАРИЯ има мета ИЗНАСИЛВАНЕ от тролове на високо ниво
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 15 Отговор

    До коментар #5 от "ГEРБ":

    господине ДОГАН май И ТОЙ СЕ Е ВЗЕЛ ЗА НЕДОСЕГАЕМ същото се отнася за ПЕТКОВ ВАСИЛЕВ тия от ПП трябва да знаят ако до 100 ДЕНА нещата в БЪЛГАРИЯ не се променят към по ДОБРО отиваме на нови избори а кой печели от всичко това и кой губи
  • 13 Стойко

    12 10 Отговор
    Сега да ви разкажа за лицето Борисов от собствени наблюдения! През месец май 1996 г.по време на Виденов горивата по бензиностанциите изчезнаха. Точно по това време бяха абитуриентските балове. И понеже искахме да обиколим ресторантите с абитуриенти но няма бензин за ладата ми 1200S а в града имаше само 2 бензиностанции тази на Лукойл и на Петрол и една частна открита скоро Мултиком и отиваме до нея и там над 100 коли чакат да дойде бензин и заредят! Спирам колата на 300 метра на един баир и пращам един приятел с туба 5 литра. И отишъл с тубата , прередил и му напълнили 5 литра колкото вечерта да обиколим. И докато наливаме в резервоара спира един джип , с 4 човека в него и излезе единия с 1 бухалка и като шибна собственика на Мултикома Хилендар Тодоров онзи в безсъзнание. Не знаехме кои са тези мутри и после разбрахме че бил шефа на фирма ИПОН който охранявал Лукойл и Хилендар на Мултикома го подбивал. А шефа на ИПОН знаете кой е? 2001 г.царя обявява министрите си в коалиционното си управление с ДПС. За всеки информират политическите му обвързаности. И понеже царя бе заявил че са важни експертите а не кой от коя партия е и обявява , министър Димитър Калчев член на БСП и бивш кмет на Русе ( бог да го прости), министър Костадин Паскалев член на БСП и т.н..Обявяват гл.секетар на МВР Бойко Борисов, с леви политически възгледи, останал верен на БКП и след промените и дори взел портрета на Карл Маркс и го закачил в кабинета си. Гледам, потърках си очите...Та тоз

    Коментиран от #14, #17, #21

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Стойко":

    СТОЙКО
    много ти БЛАГОДАРЯ сам виждаш копират никът ми обиждат ме БЛАГОДАРЯ защото ме защитаваш
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "ГEРБ":

    ДОГАН е свършен това което е вършил се връща било от ВИАГРА алкохол дрога прочие но всичко се връща да напомня ГАРА БУНОВО терористичния акт а ДОГАН е от ДС с псеводним САВА без негово съгласие терористичния акт на ГАРА БУНОВО нямаше да стане
  • 16 Стойко

    9 11 Отговор
    Продължавам...Гледам, потърках си очите...Та този същия който преди 5 години вършееше с бухалката . Тогава млада 36 годишна мутра а когато стана гл.секретар бе на 41 г. Това се случи 1996 г.а март 1997 г.му взривиха синия джип Опел Фронтера когато приятелката му Цветанка Бориславова Карагьозова , известна като Цветелина Бориславова отиваше към него и от разхвърчалте се части получи наранявания във врата и лицето и след това се подложи на пластични операции за заличаване на нараняванията . 1999 г.по време на Костовото правителство а председател на общинския съвет в София бе Антоан Николов и на едно кръстовище се засичат с джипа на Борисов, Борисов не го разпознава, слиза и му удря 2 шамара и няколко ритника. Тогава министър на МВР е Богомил Бонев който след случая отне лиценза на фирмата му ИПОН. А колко още има да ви разказвам за Борисов, няма да ми стигнат символите. А и не можете да заспите след това...

    Коментиран от #18, #20, #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 cpv

    13 9 Отговор
    Ами Зарков сменете всичките както иска президента,за да станат "удобни"за вас!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 СТОЙКО

    14 15 Отговор

    До коментар #5 от "ГEРБ":

    никога герб няма да бъдете на власт а БОЙКО БОРИСОВ го чака затвор

    Коментиран от #25

  • 23 Зарко е женчо и го Мандахерцат

    14 8 Отговор
    Зарко е женчо и Киро го Мандахерца отзаадд здррааввоо и якооо
  • 24 селтак

    16 7 Отговор
    Защо Крум Зарков е в подробности осведомен и напълно сигурен къде и какво ше прави, премиер министъра на Р България,кой ше изобличава и по какъв повод и какво значи монополна функция на прокуратурата???!!! Ами прокуратурата не требва ли да има монополна функция в обвиненията срещу престъпността? Или премиер министъра в сянка К.Нинова требва да определя приоритетите на прокуратурата? Айде замислете се малко бе хора! Комундеците ще довършат и децата ни! Във този сайт има и трезво мослеяи хора,БРАВО на тех! Но факти са си червен сайт! Айде до тука!
  • 25 ЪХАХА БОЙКО В ЗАТВОР В ПАПУА И НОВА ГВИН

    9 6 Отговор

    До коментар #22 от "СТОЙКО":

    ЕЯ- ТОЙ СИ КУПИ ПАПУА И ГВИНЕЯ С БЪЛГАРСКИ ПАРИ И СЕГА ГО ХВАНЕТЕ НА ПАПУА ПО ОСТРОВИТЕ

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БОЙКО ПИЧА ОТ ВЧЕРА Е В ДУБАЙ

    5 14 Отговор

    До коментар #25 от "ЪХАХА БОЙКО В ЗАТВОР В ПАПУА И НОВА ГВИН":

    И ЯДЕ И ПИЕ С ПАРИТЕ ПО 500 ОТ ЧЕКМЕДЖЕТО -ПРОСТИТЕ БЪЛГАРИ ДА МУ ЯДАТ ЮУЯ

    Коментиран от #28

  • 28 селтак

    14 9 Отговор

    До коментар #27 от "БОЙКО ПИЧА ОТ ВЧЕРА Е В ДУБАЙ":

    Добре де,не казвам че ГЕРБ са света водица не напита! Ама кажи ми бе човек„ти видел ли си снимано лицето на човека който спи по корем до отвореното шкафче с пачките? Освен да има секретни снимки в МВР? Айде стига със тия простотии бе! Или изкарайте истински доказателства и ги вкарайте във затвора или не приказвайте шъшкании бе!

    Коментиран от #35

  • 29 ТаУмВзе

    8 4 Отговор
    С изрезки от гугъл ли? Явно робът овца свикна на Гаври, докато го Оправят за амнайсти път. И така до Пълно и официално Заличаване.
  • 30 ббр

    15 4 Отговор
    На тоя кой му каза че разбира нещо от право. Поредния политик който не е работил нищо.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Запознат

    8 5 Отговор
    Нищо няма да направи Кирил Петков , всичкото това говорене е дим от пиратките които хвърля във въздуха. Кире! Докато не смениш всички от първия до последния в МИТНИЦИТЕ, СЪДИЛИЩАТА ,ПРОКУРАТУРАТА и великата АДМИНИСТРАЦИЯ ще си лаеш от екрана като кварталния помияр на които никои не му обръща внимание. Всички искаме промяна ама моята баба казваше че колкото и бели ризи да смениш ,не си ли измиеш врата пак си мръсен.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Северозапад

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Стойко":

    Лъжеш повече от Кирчо и от Бойко взети заедно, тогава когато бяха тези опашки за гориво беше въведена купонна система, горивото свършване бързо, та мисълта ми е че друг път ще те пусне някои с тубата да го предредиш, та тази случка може и с теб да е станала щот си предредиш орицата и ти сега да ни разправя как някаква мутра е хакнал някого демек тебе, не позна ли го, сигурно е бил боико
  • 35 Да кажа

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "селтак":

    Снимков материал не се приема като доказателство в съда,
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 фактори

    1 1 Отговор
    Омръзна ми тази прокуратура. Ако има законови спънки да махнат Гешев, да го изолират, да го оставят да е сам, ..., толкоз начини има. Главният прокурор ли води само делата в Бг? Нека работят по всички други язви, зейнали в управлението на тази ограбена от мафията България. какво само за Гешев слушам. На всеки проблем има поне няколко решения, нали са големите гении в това правителство - да напънат мозъци и да измислят как става. Първо да търсят сведения за пдобни ситуации по света. Аман от този Гешев - че е бандит без юридическо образование е очевадно от много далече. Ами щом законите са такива, че не можете да го пипнете, няма сега 4 години да слушаме само как Гешев е виновен. На Борисов Станишев му беше виновен първо, после БСП, после ...вече не знам си кой.