Last news in Fakti

17 Май, 2022 17:03 6 013 20

Николай Стайков пред ФАКТИ: „Южен поток“ е една всеобхватна, всеобща, надпартийна корупционна схема

  • николай стайков-
  • южен поток-
  • турски поток-
  • корупция

Проектът за „Южен поток“ беше прекратен официално 2015 година. Работата по него приключи с едно огромно напрежение между правителството на Пламен Орешарски и Европейската комисия

Николай Стайков пред ФАКТИ: „Южен поток“ е една всеобхватна, всеобща, надпартийна корупционна схема - 1

Проектът за „Южен поток“ беше прекратен официално 2015 година. Работата по него приключи с едно огромно напрежение между правителството на Пламен Орешарски и Европейската комисия. Мога смело да нарека това най-ниската точка на доверие между Брюксел и София. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Николай Стайков от антикорупционния фонд.

Да припомня, че точно за проекта „Южен поток“ Пламен Орешарски заяви, че никога няма каже какво са си говорили с шефа на Газпром. Накрая се оказа, че Русия е загубила едни огромни пари в този проект, което означава, че едни пари са заминали някъде, някой нещо не е свършил, а е поел ангажимент. Затова аз много се надявам скоро да видим резултатите от този одит и да разберем къде са отишли парите и кой какви ангажименти е поемал и защо накрая се наложи продължението на „Турски поток“ и то по този скоростен начин, каза Стайков.

При едно журналистическо разследване се оказа, че висш мениджъмнт в българската енергетика е бил на две заплати в Българския Енергиен холдинг и в „Южен поток“ България АД. Това е едно узаконено лобиране, да не казвам нещо повече. Най-вероятно има много неща, които не знаем. Узаконена ли е била корупцията или е ставало въпрос и за не толкова узаконена, посочи Стайков.

От всичко това, което виждаме и чуваме е ставало въпрос за една всеобхватна, всеобща, надпартийна корупционна схема, при която накрая всичко, което се калкулира като разходи отива в една обща сметка и само „Южен поток“ от 1.6 млрд. евро стана 4.1 млрд. евро. Ако се направи една проверка това би било изключително ценен опит да видим как се случва точно голямата корупция. Както Лаура Кьовеши каза трябва да следваме парите, категоричен бе Стайков.

Целият разговор с Николай Стайков вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    40 0 Отговор
    Корупцията в енергетиката,приватизацията и обществените поръчки,винаги е узаконена! Иначе нямаше да има огромните проценти! Корупцията е държавна политика!
  • 2 ген Столти

    38 12 Отговор
    Корупция е щото вие не участвате, а далаверата с газ от Америка си чиста сделка, а.
  • 3 Фактъ

    32 7 Отговор
    Абе , надпартийна , ама при герб се реализира . Баш си е партийна . Ама с нашите пари , не на Путин .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да бе!

    37 7 Отговор
    За хвърчоплани на чертежна хартия,платени 100% предварително 3 милиарда,е друга бира.Чиста като роса сделка.Южен поток бил чиста загуба,според този " експерт". Огромна загуба - 880 млн евра годишно,само от транзит.Ди момента ( от 2015 г,когато трябваше да стартира с пълен обем) сме загубили над 5 милиарда евро.От въздуха.Загуби от хиляди,високо платени работни места.Енергиен хъб за половин Европа.Дългосрочен договор за вътрешно потребление - с огромни отстъпки от цената.По цени обвързани със цената на петрола.А не както ни го нафърфориха точно такива " експерти" със СПОТ цена.Колкото кажат и сложат борсовите акули,толкова плащай! Сега щяхме да плащаме ,колкото плащат сърбите- пет пъти по евтино.Такива са за разходка в Борисовата градина - до най близкия бук.

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Е й кво се чудите на запад няма корупция

    14 2 Отговор
    Затънали са до ушите във вечна корупция нали от там се учим.Капитализма умре господа друга система иде или световна война и рестарт на света след милион години бог си знае работата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пламен

    16 18 Отговор
    Руско турския поток е най жестокия грабеж на България и пълнене на чекмеджетата на толупа и впутин.
  • 11 ганю

    1 1 Отговор
    много ми хареса изказването на Кики
    това е съвет към вас и роднините ви от народа които така ви обича
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 еврика

    8 0 Отговор
    А европейската комисия е благотворително дружество
  • 14 Не те слуша

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе!":

    главата, нали. Детмп.
  • 15 Тома

    4 0 Отговор
    Най лесно е да се следи пътя на парите и всички крадци ще изгорят
  • 16 Ама и ХаналиЗАТОРИ я!

    7 2 Отговор
    Никви пари Русия не я загубила и не им ги е взел,бре от Южен поток.Точно затова бях наети само руски и беларуски фирми за построяването на Турския поток!Демек Русия плати сама на себе си,а всичко останало от 3 млрд разходи са си за наша сметка,демек Потока струва реално 3.8 млрд!Русия ще си продава газа на Сърбия и Унгария за трилиони,а ний от такси тия 3 млрд не мое ги избием 50 години!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Hoho Boho

    5 1 Отговор
    Борисоф похарчи нашите пари за тръбата на Путин.
    ДА НИ ВЪРНЕ ПАРИТЕ!
    АКО НЕ МОЖЕ, ДА ВЛИЗА В ЗАТВОРА!
  • 19 Бай Манчо

    3 1 Отговор
    От 100 кладенеца вода ще изкарат само да се оправдаят че закриха Южен Поток . "заешки сърца " - дойдоха двама изкукали конгресмена и наште спяха проекта , като е имало престъпление и корупция , ами да я разкрият , да накажат виновните , а не да ни баламосват , но да не се спира такъв стратегически проект - сега ще плащаме двойно и тройно кирчовата газ
  • 20 Тиква

    1 1 Отговор
    Къде беше до сега?? Нещо за Герб и хунтата да кажеш или си бил на Хранилка? Аман от умници като теб