Last news in Fakti

21 Август, 2015 10:37 8 514 1

Разкриха шести съветски шпионин от Кеймбриджката петорка

  • разкриха-
  • шпионин-
  • кеймбриджката петорка-
  • седрик белфрадж

Той е предавал секретна информация на Съветския съюз през Втората световна война

От разсекретени наскоро документи на британското разузнаване стана ясно, че Кеймбриджката петорка всъщност е била секстет. За съветското разузнаване по време на Втората световна война е работил още един британски агент - Седрик Белфрадж.

Британските служби не са го разследвали, защото са се опасявали от злепоставяне, съобщи Би Би Си.

Информацията се разкрива от разсекретени файлове на Националния архив. От МИ5 не са успели да разберат значимостта на филмовия критик Седрик Белфрадж. Той е работил за едно от крилата на МИ6, след края на кариерата си в Холивуд. Неговите колеги, обаче не са усещали засилващото му се увлечение по левите идеи, появило се след предполагаемо пътуване до Съветския съюз.

През ноември 1945 г. Елизабет Бентли, която е проучвала ФБР е заявила, че е била част от съветска шпионска мрежа, оперираща в САЩ. Когато ФБР започва същинското разследване, единственият, който е направил частични признания е бил Седрик Белфрадж.

Белфрадж е роден през 1904 г. в Лондон и е учил в университета Кеймбридж. Който напуска преди да си вземе финалните изпити. Работи като филмов критик за „Сънди Експрес“, след което се мести в САЩ през 30-те години на миналия век. През 1941 г. той работи за Британското сътрудничество по отбраната в Ню Йорк, което си сътрудничи с ФБР. По това време Белфрадж той е представен на основния руски шпионин в областта Джейкъб Галос.

Руснаците дават на Джейкъб кодовото име Бенджамин и между 1941 г. и 1943 г. той предава секретни документи, свързани с британската политика спрямо Русия и Близкия Изток, доклади за Франция и информация за британската полиция.

Информацията за дейността на Белрфадж стига до МИ6. Интересното е, че разследването по случая е било възложено на Ким Филби, който в последствие се е оказал част от веригата от съветски шпиони, възпитаници на Кеймбридж, известна като „Кеймбирджката петорка“. В следствие на това през 1955 г. Белфрадж е бил депортиран от САЩ във Великобритания, но там така и не се е повдигнало дело срещу него.

Според архивните документи от МИ6 така и не са успели да намерят твърди доказателства, които да оборят твърденията на Белфрадж, който твърдял, че е предавал документите по заповед на висши фигури в британските служби. След завръщането си във Великобритания Белфрадж прекарва няколко години под наблюдения, Той умира през 1990 г. в Латинска Америка, където прекарва последните дни от живота си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зоро

    0 0 Отговор
    истината не я знаят даже главните изпълнители.
Новини по държави: