Last news in Fakti

13 Март, 2016 17:48, обновена 13 Март, 2016 21:40 2 872 0

Кървава атака в хотел в Кот д‘Ивоар

  • кот д‘ивоар-
  • стрелба-
  • убити

Въоръжени екстремисти от Ал Кайда откриха огън в крайбрежния град Гранд-Басам

Въоръжени мъже с калашници нахлуха в два хотела в Кот д'Ивоар. При нападението в популярния сред чуждестранните туристи курорт Гран Басам, са били убити най-малко 12 души, съобщава британското издание „Мирър“.

„Броят на жертвите е висок. Терористите са успели да убият 14 цивилни, а ние загубихме двама членове на специалните части“, каза президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара, пътувайки към мястото на атаката.

По-рано офицер от силите за сигурност заяви пред Ройтерс, че има 12 убити, включително четирима европейци. Все още не се знае почти нищо за жертвите и местните власти се опитват да разберат самоличността им. 

По информация на Си Ен Ен шестима нападатели са били обезвредени, но властите не дават информация дали това означава, че са убити или задържани. 

Свидетели заявиха, че нападателите крещели "Аллаху акбар" по време на нападението.

Арабската телевизия "Ал Арабия" съобщи, че терористичната групировка Ал Кайда е поела отговорност за смъртоносната атака.

Драматичен кадри показаха как хора бягат от плажа в близост до един от хотелите на фона на картечни изстрели. Снимки на мъртви тела се появиха в социалните мрежи минути след началото на нападението.

Нападателите, които са "тежко въоръжен и носят маски, стреляли по гости на хотел L'Etoile Du Sud, който е пълен с чужденци" съобщава "Дейли Телеграф".

Местна медия съобщи, че един европеец и неговият спътник са били сериозно ранени.

Според Linfodrome, друг местен информационен източник, около 10 въоръжени лица са открили огън на плажа в Гранд Басам. Според друга информация нападателите са четирима.

В изявление в социалните мрежи няколко часа след атаката правителството заяви, че най-малко 11 души са били убити. "Атака на въоръжени мъже в два хотела в Гран Басам. Нашите служби за сигурност са на място, за да се справят със ситуацията и да защитят населението. Ние молим хората да не изпадат в паника и да запазят спокойствие. За тези, които искат да се върнат в Абиджан - молим ви да избегнете района на Гран Басам. Сред жертвите са 5-има мъже от Кот д'Ивоар, 5 жени, чиято националност все още е неизвестна и 1 дете на възраст под пет години. Има ранени, които са евакуирани от службите за спешна помощ." 

Силите за сигурност на Националната полиция и френски войници са пристигнали на место на атаката.

Плажът е евакуиран на фона на съобщения, че в друга точка на града има ситуация със заложници.

Гран Басам се намира на около 40 км от Абиджан, икономическата столица на Кот д'Ивоар. 

Кот д'Ивоар се разглеждаше като пример за стабилност, преди избухването на конфликта между севера и юга през 2002. Оттогава мирните сделки са редуват с възобновяване на насилието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА