Last news in Fakti

21 Октомври, 2011 20:48 1 065 0

Край на драмата с блокираните наши строители в Ирак

  • ирак-
  • строители
Край на драмата с блокираните наши строители в Ирак - 1
EPA/БГНЕС

Седем български строителни работници, блокирани от месеци в строго охраняваната Зелена зона в центъра на Багдад без заплати и изходни визи, най-сетне успяха да напуснат Ирак заедно с 15 свои украински колеги.

Това предаде АФП, като се позова на служителка на местното представителство на Международната организация за миграцията (МОМ).

Двайсет и двамата бяха последните представители на група европейски строители, останали в страната. Те получиха само малко част от дължимите им суми, въпреки че бяха наели иракски адвокат, който заведе от тяхно име съдебен иск срещу компанията, наела ги на работа, и срещу изпълнителя на проекта, по който работеха.

"Българите отпътуваха тази сутрин. Те взеха полет от Багдад за Истанбул и оттам ще продължат към София", съобщи Ливия Стип-Рековска от МОМ. Тя допълни, че украинците вече са в Киев.

Всеки от българите е получил хиляда долара от иракското министерство на външните работи. Останалата половина от полагащата им се компенсация в размер на 2 хиляди долара отишла за билетите. Украинците също получили по 2 хиляди долара. Обратните им билети обаче били купени от украинското посолство в Багдад.

Групата европейски работници е била първо няколко десетки мъже на възраст между 21 и 56 години. Те са дошли в Ирак през декември миналата година и февруари, привлечени от обещаните им добри заплати (между 2 хиляди и 2500 долара месечно), за да строят инфраструктура за предстояща среща на върха на Арабската лига. Работниците платили между 300 и 500 долара на посредници.

Никой от строителите обаче не е получавал заплата от януари. Те живеели при тежки условия, като Международната организация за миграцията им осигурявала храна.

МОМ не разполага с точни числа колко чуждестранни работници са в затруднено положение в Ирак. Тя обаче е преброила, че след падането от власт на режима на Саддам Хюсеин през 2003 г. в Ирак е имало няколко хиляди чужденци, които не са имали средства, за да се приберат у дома.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА