25 Април, 2017 12:38 1 907 3

Турция: Евросъюза ни размахва пръст, сякаш сме ученици

  • турция-
  • ес-
  • йълдъръм-
  • визи-
  • подкрепа-
  • бежанци-
  • ученици

Турският премиер заяви, че блокът трябва да е честен с Анкара

Турция: Евросъюза ни размахва пръст, сякаш сме ученици - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейският съюз ни размахва пръст и ни казва да правим това, а не онова. Държи се така, сякаш те са учители, а Турция е техният ученик. Това няма да бъде прието от турския народ и ще намали желанието му за членство.

Това заяви в интервю за „Блумбърг“ турският министър-председател Бинали Йълдъръм. Той призова европейските лидери да бъдат честни спрямо Анкара относно възможността за членство в блока.

Попитан дали Турция продължава да иска да стане равноправен член на съюза – нещо, на което европейски лидери остро се противопоставиха – Бинали Йълдъръм отговори: „На първо място те трябва да са честни. ЕС първо трябва да определи собствената си визия за бъдещето. Трябва ясно да кажат – искат ли Турция, или не“.

Турският премиер изрази недоволството си от това, че ЕС не изпълнява обещанията си за предоставяне на финансова помощ, за да се контролира притокът на бежанци. Йълдъръм добави, че не се работи и по отношение на визовите облекчения за турски граждани.

Същевременно еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан каза, че блокът трябва да преосмисли отношенията си с Анкара след проведения референдум в страната, даващ повече правомощия на президента.

Европейската комисия призова правителствата на държавите от ЕС да обмислят промяна на отношенията с Турция. Възможно е да се обсъдят врати за по-тясно сътрудничество в някои области, но извън рамката на членство в общността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    8 9 Отговор
    Гледай само тоя пръст дето ви го размахват как ще ви го наврат там където слънце не огрява. Крайно време е Европа да анонсира търговските си споразумения с Османлиите и тогава ще видите дали номера с бежанците минава. Над 40% от търговията ви е с Европа. Надейте да се биете в гърдите че ще има пак "Идат кат аслани, връщат се на.рани..." Не съм го измислил аз...
  • 2 глей ся

    7 4 Отговор
    Тури си очила ве, пръста е среден !!!
  • 3 Бай Иван

    3 3 Отговор
    Не,не сте ученици,а бавно развиващи.
Новини по държави: