Last news in Fakti

20 Март, 2018 13:30 38 793 6

Тъжно! Почина последният мъжки бял носорог

  • носорог-
  • судан-
  • кения-
  • мъжки-
  • почина-
  • бозайници

Човекът е виновен за изчезването на тези бозайници

Тъжно! Почина последният мъжки бял носорог - 1
Снимка: БТА/ AP

В Кения почина последният мъжки северен бял носорог, съобщи Би Би Си, позовавайки се на информация на екипа, грижел се за него през последните години.

45-годишният Судан е починал след месеци на влошено здраве. Носорогът е бил приспан в понеделник, след като са настъпили внезапни усложнения в здравословното му състояние, свързани с възрастта му. Неговата смърт бележи края на един величествен род бозайници. В момента от вида има само два живи екземпляра, като двата са женски – дъщеря и внучка на Судан.

Надеждата за запазване на северния бял носорог сега е в разработването на техники за инвитро оплождане. Судан беше знаменитост в резервата и привличаше хиляди посетители. Той беше и последният северен бял носорог, роден на свобода. Северният бял носорог е най-редкият вид от носорозите. Южните бели и черните носорози са значително повече.

Главна вина за изчезването на северния бял носорог има човекът. Този вид губи традиционните си местообитания в дивата природа на няколко трайно нестабилни държави като Демократична република Конго, Централноафриканската република, ЧАД и Южен Судан, които са белязани от десетилетия на конфликти и размирици, беззаконие, които не позволяват опазването на вида.

Тъжно! Почина последният мъжки бял носорог
Снимка: БТА/ AP

Тъжно! Почина последният мъжки бял носорог
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    35 0 Отговор
    човека е виновен за основното унищожаване на животните видове на планетата последтините 5000 години.
    Всъщност той ще бъде и виновникът и за унищожаване на човека.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Радев

    9 7 Отговор
    Дебело да се подчертае, БЕЛИЯ човек

    Коментиран от #4

  • 4 хаха

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Радев":

    Теб па къв бял човек те подгони бре брачет
  • 5 mediator37

    7 0 Отговор
    Когато такъв едър бозайник изчезва наистина е тъжно. Причина е човекът. Сега дали белия, черния или жълтия не мога да кажа.
    Избиват ги заради рога черните, но по поръчка на жълтия човек. Защото в китайската медицина рогът от носорог се използва за повишаване мъжката потентност. Не в бялата медицина. Бялата медицина измисли хапчета. Така че №3 дали и колко е прав, може би не е прав, едва би белия човек стържи прах от рог на носорог да си вдига самолета.
    Всички сме виновни. Признанието ни няма да върне тези животни. Отиде си един от най-едрите и красиви бозайници на планетата.
  • 6 Ники

    1 3 Отговор
    Ами по принцип хората са виновни за много неща .. но видове са изчезвали и много преди да се появи човекът ... и не говоря само за астероиди ... Не е готино ама мисля че ще минем и без тоя модел носорог ... и без това ако го наредим до южен бял носорго едва ли някой ще хване разликите ...