Last news in Fakti

30 Януари, 2012 21:18 1 844 0

Корупция по австрийски

  • корупция-
  • австрия-
  • ес-
  • паспорти

От дипломатически паспорти на кило до партийни дарения под мотото "куче влачи - диря няма". Заради някои много оспорвани практики Австрия все повече се възприема като корумпирана държава. Оправдани ли са тези обвинения, пита „Дойче Веле”.

В Австрия са възможни неща, които в други развити държави са табу. Например щедрото раздаване на дипломатически паспорти. Който се смята за нещо в тази страна, той получава силно желания документ за пътуване. При това не само заради бонусите, с които върви той - край на опашките при чекиране и проверките на ръчния багаж, или пък сдобиването с имунитет срещу скенери за цяло тяло. Дипломатическият паспорт дава много повече - той е символ на властта.

"Диплома" за престиж и влияние

Не само настоящите, но и много бивши хора от властта притежават символа на престижа - червения паспорт. Като напр. австрийският оръжеен лобист Алфонс Менсдорф-Пули, който от 5 години е разследван за даване на подкуп, измяна и пране на пари.

Дреболия - така външният министър и вицеканцлер на Австрия Михаел Шпинделегер от австрийската "Народна партия" се опита да омаловажи проблема с издаването на дипломатически паспорти на бивши хора от властта. След като обаче възмущението от тази "дреболия" започна да расте, правителствената коалиция все пак реши занапред дипломатически паспорти да се издават само на активни ръководни политици и държавници, представящи страната в чужбина.

За разлика от доста широкото тълкуване в предишния закон, новият определя кръга на правоимащите - федералният президент, министрите, тесен кръг от висши държавни служители, действащите дипломати, президентите на Националния съвет (парламента) и на Сметната палата, както и активистите на международни организации. Край на привилегията да притежават "по-различния" международен паспорт за всички бивши министри и техните сътрудници, за шефовете на парламентарните групи и за висшия църковен клир.

В края на март новият закон влиза за обсъждане, а 3 месеца след неговото обнародване издадените дипломатически паспорти на бивши политици и държавни служители ще загубят своята валидност. Така кръгът на правоимащите ще се свие до не повече от 2 500 души.

Да бяха само паспортите...

Но не само досегашното раздаване на дипломатически паспорти с лека ръка тласка Австрия в нежелана посока - също и многобройните корупционни скандали с политици затвърждават усещането, че страната не прави достатъчно срещу злоупотребите с власт. До този извод стига напр. комисията срещу корупцията към Съвета на Европа (Греко). Също и индексът на Трансперънси интернешънъл показва, че Австрия все повече се възприема като корумпирана държава: актуално страната заема 16-то място в международната "корупционна" скала, на две места зад Германия.

Но спрямо останалите демократични и развити индустриални държави Австрия е някъде по средата по този показател. В тази връзка от Трансперънси предупреждават за възможно влошаване, ако не бъдат взети бързи и енергични мерки срещу корупцията.

... че кой ли те слуша?

От години наблюдателите настояват за прозрачност и публичност на даренията за партиите, вкл. чрез поименното посочване на всички дарители. Предлагат се също по-строги норми за изготвянето на такива отчети. Експертите предупреждават, че в момента в Австрия липсват контролни органи, напр. Сметна палата за проверка на партийните дарения, както и всякакви санкции за закононарушителите. Така напр. законът преследва купуването на гласове от даден депутат, но не и ако той внесе за обсъждане проектозакон срещу заплащане, т.е. ако е получил пари за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА