Last news in Fakti

30 Януари, 2012 16:56 837 1

Осъдиха експремиер на Румъния за корупция

  • адриан нъстасе-
  • корупция

Бившият румънски министър-председател Адриан Нъстасе беше осъден на две години затвор условно за корупция от Върховния касационен съд след процес, следен отблизо от Евросъюза в рамките на механизма за мониторинг на правосъдието.

Нъстасе, оглавявал социалдемократическото правителство между 2000 и 2004 г., бе обвинен, че през 2004 г. е отклонил за целите на своята предизборна кампания 1,7 милиона евро, набрани сред сдружения и бизнесмени, поканени да участват в симпозиум.

Бившият министър-председател и бивш председател на Социалдемократическа партия Адриан Нъстасе е обвинен, че е финансирал предизборната кампания през 2004 година с пари, получени от фирми, които участвали в конкурс, организиран от Държавния инспекторат по строителство. Парите били дадени под формата на такса за участие в конкурса.

Средствата отишли в сметката на фирма "Урбан Конструкт", близка до фамилията Нъстасе, която била партньор на Държавния инспекторат по строителство в организирането на този конкурс. Таксата за участие в конкурса била между 5 и 20 милиона стари леи, докато някои фирми били платили и по 100 милиона стари леи за участие.

Финансова полиция  е извършила проверка във връзка с този конкурс и е било установено, че са извършени множество нарушения в това число и че за спечелването на конкурса са били фаворизирани определени фирми.

Тази присъда е „резултат от политически натиск върху съдиите", заяви Нъстасе пред канала Реалитатя ТВ. Бившия премиер, който не беше в съда при произнасянето на присъдата, добави, че ще я обжалва.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Войн

    0 0 Отговор
    Очаквам и нашите да се сетят и да осъдят костов, царя и станишев !!!!