Last news in Fakti

26 Януари, 2012 19:44 1 416 1

Скандал за корупция разтресе Ватикана

  • ватикана-
  • италия-
  • корупция

Лют скандал за корупция разтресе Ватикана. Разследване на италианска телевизия разкри, че висш духовник е бил принудително преместен от поста си, тъй като се оплакал от нередности в договорите, сключвани от божиите служители с частни фирми.

Предаването „Недосегаемите” на частната телевизия „La 7” показа няколко писма от архиепископ Карло Мария Вигано, с които той разкрива корупционни схеми. Писмата са от миналата година и са адресирани до папа Бенедикт ХVІ, пише Ройтерс.

По това време Вигано е заместник-управител на администрацията на Ватикана, а в последствие е премахнат от поста си.

Предаването провокира моментална реакция от страна на Ватикана, която критикува „методите”, използвани от журналистите, но потвърди, че писмата са автентични. В едно от тях Вигано директно признава, че преместването му се дължи на борбата му с корупцията и засягането на интереси, които „мислят повече за себе си, отколкото за нас”.

Между 2009 и 2011 година архиепископът отговарял за поддръжката на инфраструктурата, сградите, музеите и градините на града-държава. Сега той е посланик на Ватикана във Вашингтон, въпреки че мандатът на предишната му позиция бил до 2014 година.

Той твърди, че разкрил корупционна мрежа за сключване на договори с определени компании на надути цени с участието на банкери.

Според него само с един такъв договор Ватикана била ощетена с 2.5 млн. евро.

Предаването показва и банкер, пожелал анонимност, който потвърди, че Вигано бил педант по отношение на прозрачността и отчета на разходите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 'айдука

    0 0 Отговор
    МОШЕНИЦИ.....'АЙДУЦИ.